PodSvojoStreho.net
Smrad v kopalnici - naknadna izvedba odduha?! - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Tema: Smrad v kopalnici - naknadna izvedba odduha?! (/showthread.php?tid=18477)

Strani: 1 2 3

- ataIBA - 6.1.2009

alesnet Napisal:Zanima me če imaš narejen oduh iz greznice direktno ali se ti grezniza zrači preko oduha v kopalnici?
... ali sta mogoče odduha preblizu skupaj? Napisal si, da je odduh pod slemenom Confusedhock: . To ni dobro zaradi točkovnega segrevanja strehe pozimi. Odduhi morajo biti speljani nad streho.
LP

- simo2 - 6.1.2009

alesnet Napisal:Zanima me če imaš narejen oduh iz greznice direktno ali se ti grezniza zrači preko oduha v kopalnici?

Hm, zanimivo vprašanje. Bom povprašal ker nisem siguren. Kaj pa praviš glede trenutno izvedenega odduha in kaj bi bilo oz. če bi bilo boljše, če ga iz sedanjih 5m skrajšam na cca. 1,5m (vprašanje zgoraj)?

lp,

- ataIBA - 6.1.2009

simo2 Napisal:

Hm, zanimivo vprašanje. Bom povprašal ker nisem siguren. Kaj pa praviš glede trenutno izvedenega odduha in kaj bi bilo oz. če bi bilo boljše, če ga iz sedanjih 5m skrajšam na cca. 1,5m (vprašanje zgoraj)?

lp,

Poglej. Krajšanje odduha je samo zaradi vleka. Naravni vlek je takrat, ko je različna temperatura (pozimi!). Tu je priporočljiva kratka cev, da se zrak ne ohladi. Enako funkcionira dimnik.
Drugi pogoj vleka je razlika v zračnem tlaku. V kolikor imaš odduh pod streho, ni pravega vleka. Mislim, da je tu tvoj problem. Odduh spelji nad kritino na zavetrni strani slemena, da boš ustvaril podtlak.
Če bi krajšal odduh, kam bi ga speljal?
LP

- simo2 - 6.1.2009

ataIBA Napisal:
simo2 Napisal:

lp,

Poglej. Krajšanje odduha je samo zaradi vleka. Naravni vlek je takrat, ko je različna temperatura (pozimi!). Tu je priporočljiva kratka cev, da se zrak ne ohladi. Enako funkcionira dimnik.
Drugi pogoj vleka je razlika v zračnem tlaku. V kolikor imaš odduh pod streho, ni pravega vleka. Mislim, da je tu tvoj problem. Odduh spelji nad kritino na zavetrni strani slemena, da boš ustvaril podtlak.
Če bi krajšal odduh, kam bi ga speljal?
LP

Trenutno imam odduh fi 50 (glej slika čisto na začetku posta) iz kopalnice speljan do špirovca in čisto ob njem pod deskami speljan pod deskami proti slemenu (špicu strehe) pod slemenjak, kjer je dotok zraka. Ta linija je dolga približno 1,5m v vertikalo in potem cca. 3-4m pod kotom strehe navzgor pod slemenjak (ker je trenutno zima, in ni pravih pogojev, da bi potegnil skozi streho).
Tako nameravam tam, kjer gre vertikala iz kopalnice speljati direktno ven nad streho. Tako bi bila skupna dolžina cca. 1,5m, poleg tega bi pa še bil kot praviš vlek verjetno boljši. Na strehi pa bi dal navaden oddušnik za cev npr. fi 70. Sem bil v danes v obiju in imajo oddušnike, za fi 70 in 100 (za 50-ko nisem našel), kateri imajo na vrhu pokrito in okoli navrtane luknje. Bi bil ta vredu?

Prilagam slike:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.moj-album.com/slika/9543243/wQIw70FhAwZukCwh.jpg/">http://www.moj-album.com/slika/9543243/ ... ukCwh.jpg/</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.moj-album.com/slika/9543243/V8KhcU4rls3iESp9.jpg/">http://www.moj-album.com/slika/9543243/ ... iESp9.jpg/</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.moj-album.com/slika/9543243/1yfgdXda4eTzw77j.jpg/">http://www.moj-album.com/slika/9543243/ ... zw77j.jpg/</a><!-- m -->

- ataIBA - 7.1.2009

simo2 Napisal:Trenutno imam odduh fi 50 (glej slika čisto na začetku posta) iz kopalnice speljan do špirovca in čisto ob njem pod deskami speljan pod deskami proti slemenu (špicu strehe) pod slemenjak, kjer je dotok zraka. Ta linija je dolga približno 1,5m v vertikalo in potem cca. 3-4m pod kotom strehe navzgor pod slemenjak (ker je trenutno zima, in ni pravih pogojev, da bi potegnil skozi streho).
Tako nameravam tam, kjer gre vertikala iz kopalnice speljati direktno ven nad streho. Tako bi bila skupna dolžina cca. 1,5m, poleg tega bi pa še bil kot praviš vlek verjetno boljši. Na strehi pa bi dal navaden oddušnik za cev npr. fi 70. Sem bil v danes v obiju in imajo oddušnike, za fi 70 in 100 (za 50-ko nisem našel), kateri imajo na vrhu pokrito in okoli navrtane luknje. Bi bil ta vredu?

Vzami oddušnik fi 100 in ne boš fulal.
LP

Re: Smrad v kopalnici - naknadna izvedba odduha?! - Hunter87 - 16.1.2011

Pri meni je v teku izdelava kopalnice (mansarda), kopalnica je v starejši hiši ampak se cela etaža kompletno prenavlja (novi vmesni zidovi, estrih, inštalacije...)
Spodnja kopalnica je v drugem delu hiše, tako da nima z zgornjo nobene povezave, odtoki obeh se srečajo v greznici.

Zanima me kje je najboljše namestiti odzračevalnik odtokov in wc-ja ali takoj na vertikali ali kje drugje (je sploh pomembno kje je odzračevalnik)?
In pa kakšen premer mora biti ali je dovolj fi75 ali mora biti več?

Hvala za odgovore

Re: Smrad v kopalnici - naknadna izvedba odduha?! - Hunter87 - 18.1.2011

Še vedno me zanima ali je za oddušek dovolj cev fi75 ali mora biti fi110??

Re: Smrad v kopalnici - naknadna izvedba odduha?! - mladenzarnik - 11.10.2011

Pozdravljeni,
tudi moj kolega je ugotovil, da mu smrdi iz nove WC školjke (nov objekt). Zanimivo je, da je školjka vedno zalita (zalita kot mora biti) s čisto vodo, pa vseeno začne po uri ali dveh smrdeti iz nje. A je res možno, da ta vonj prehaja preko vode?

Re: Smrad v kopalnici - naknadna izvedba odduha?! - birdybirdy - 12.1.2012

Pri nas smo imeli probleme s smradom iz odtokov pa smo našli odličen tretman v liki tablet, ki jo enkrat tedensko vržeš v wc in je smrad izginil. Deluje tako, da vsebuje mikroorganizme in encime, ki razgrajujejo blato .

Re: Smrad v kopalnici - naknadna izvedba odduha?! - soplmed1 - 18.1.2012

Malo sem pobrskal po tem forumu in naletim na to temo. Kako sem je bil vesel, saj imam natanko take težave, kot jih ima simo2 in še nekateri. Vse sem prebral, od začetka pa do konca in .... Sad Sad Sad

Na WCju imamo le umivalnik in WC školjko (poleg ogledala, luči in ploščic). Ni nikakršnega dodatnega odtoka ali sifona. Vode v sami školjki jé je vedno dovolj, da je sifon prekrit za cca 5 cm. Tudi, ko spustim vodo, je niti najmanj ne posesa. Oduh imamo speljat skozi streho in je fi 125 mm.
Tudi pri mojem primeru se to dogaja le ob nizkem zračnem tlaku.

Pa še moje nedokončane raziskave.

Nos mi pravi, da smrad prihaja skozi luknjice školjke, kjer teče voda iz splakovalnika.
Odprl sem pokrov podometnega kotlička (LIV Postojna), pa tudi iz njega ni nič vonjati. Ravno tako iza školjke je vse OK.

Šel sem še dalje.
Popolnoma sem zatesnil odprtino v ventilu v kotličku za izpust vode, tj. varnostno cev, ki je v sredini samega izpusta, in na koncu jo še zalil z vodo.
Vzel sem dovolj veliko PE vrečko, jo nataknil na školjko, okoli in okoli sem jo malo obrezal in jo tesno prilepil ob njo. Skozi vrečko sem vstavil še cevko za napihovanje vrečke.
In zanimivo, pri malem tlaku, ko sifonska voda se še premakne ne, je zrak ponikoval s pretokom, kot da bi dihal skozi usta.
Šel sem v bližnjo trgovino na ogled razstavljenega kotliča od LIVa, pa na njem nisem našel prav nobene hibe v tesnenju.

Torej ne tesni školjka!!!!!

Imam prav????

Re: Smrad v kopalnici - naknadna izvedba odduha?! - stipe - 18.1.2012

Poglej če imaš dotok v greznico nad nivojem vode oz fekalij,mislim da mora greznica dihati z odušnikom,zaradi razkroja,posledično nastaja pritisk,ki verjetno butne naenkrat ven če imaš cev v vodi,posledično še tam kjer je najlažje butne smrad ven,malo školjka,malo čez odušnik,sinfone,...,l.p.

Re: Smrad v kopalnici - naknadna izvedba odduha?! - soplmed1 - 19.1.2012

@stipe
Še enkrat preberi moj sestavek.

Povsod je zalito z vodo, tudi takrat ko se potegne voda in ko ta teče se ne dela nikakršna špranja v vodi v sifonu školjke. Torej greznica in oduški ne moreta imeti nikakršnega vpliva na smrad, pa čeprav bi bila izvedba le-teh popolnoma napačna.
Smrad pa definitivno prihaja iz školjke in to ne iz dna, temveč iz luknjic za splakovanje.

Re: Smrad v kopalnici - naknadna izvedba odduha?! - stipe - 19.1.2012

To sporočilo ni bilo namenjeno tebi,se oproščam,ampak prvotnemu avtorju,upam da svojo težavo rešiš,l.p.

Re: Smrad v kopalnici - naknadna izvedba odduha?! - stipe - 19.1.2012

@soplmed1

PERSAN je morda tvoja rešitev.

Re: Smrad v kopalnici - naknadna izvedba odduha?! - som16 - 19.1.2012

soplmed1 Napisal:@stipe
Še enkrat preberi moj sestavek.

Povsod je zalito z vodo, tudi takrat ko se potegne voda in ko ta teče se ne dela nikakršna špranja v vodi v sifonu školjke. Torej greznica in oduški ne moreta imeti nikakršnega vpliva na smrad, pa čeprav bi bila izvedba le-teh popolnoma napačna.
Smrad pa definitivno prihaja iz školjke in to ne iz dna, temveč iz luknjic za splakovanje.

soplmed1, tole ne bo nekaj v redu, saj lunjice za splakovanje imajo povezavo samo z kotličkom; cev med kotličkom in luknjo, kjer priteče voda v školjko in izplakne "d...kec".

Morda v razmislek, tesnilo za WC školjko na priklopu na KCM cev?? Morda tesnilo od bideja?? Tudi tu je lahko dovod smrada v kopalnico.