PodSvojoStreho.net
Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) (/showthread.php?tid=16847)

Re: Bukova drva - rentgenx - 9.2.2012

csamo001 Napisal:"Moj" mi jih pripelje po 3 prm , 60 EUR za meter, torej plačam 180 EUR za eno "furo". Prevoza mi ekstra ne računa, vprašanje pa kakšna bi bila cena, če bi šlo za manjšo količino (npr. 1 prm). Posekane pa so bile lani v prvi tretjini leta. Sem si nabavil merilnik vlage (od Einhella - 10 EUR v Jagerju): vlažnost teh drv je bila pod 15%. Zaenkrat sem torej zadovoljen s svojim dobaviteljem.

Glede na kilav izkoristek našega kotla sem v primerjavi s TČ tu nekje. Zato ne verjamem, da neka solidna peč (beri: ne več kot 30 let stara kombinirana kišta, ki je pri nas v kleti) na drva popaca več EUR kot tvoja TČ.

Da pa se da izven kurilne sezone drva dobiti ceneje pa je verjetno jasno. Sploh glede na to, da pri tebi ne gre za neke velike količine, torej nimaš težav s skladiščenjem, jih naročiš spomladi ali poleti, sveže posekane, pa je. Do zime bi morale biti že precej suhe.

Prišteti moraš še pol leta gretja SV z elektriko ali pa z oljem. Saj le tega ne dobiš zastonj? In to seštej in boš potem videl koliko pride.

Re: Bukova drva - BorutL - 9.2.2012

Zanimivo mi je, kako crpalkarji zagovarjate najvisjo mozno ceno drv, elektricnega operaterja, pa verjetno nimate najdrazjega, kajneda?

Tako, da z 10 min iskanja po internetu, najdem ubistvu za kjerkoli v slo, drva na paleti ,pripeljana ter razrezana za 60...

Z malo vec iskanja, oz ksnim poznanstvom, ta cena za metrska drva izven sezone pade pod 50...

Ampak, da vam ne delamo krivice, dejmo uporabt. 50 eur...
Lanska poraba 3650l kurilnega olja, leto zamenjana pec, ter da bomo realni tudi okna ,sepravi dejmo odstet 20% z cemer mislim, da mocno pretiravam...
In pridemo na 2920l olja

Letos bo slo 13-14m drv...
Zdej pa preracunajte, pa dodajmo se 200 za elektriko, kar je ornk prevec, pa vidmo kje smo...

Re: Bukova drva - zelenec - 9.2.2012

BorutL Napisal:Zanimivo mi je, kako crpalkarji zagovarjate najvisjo mozno ceno drv, elektricnega operaterja, pa verjetno nimate najdrazjega, kajneda?

Zdej pa preracunajte, pa dodajmo se 200 za elektriko, kar je ornk prevec, pa vidmo kje smo...
Pa če upoštevaš, da imajo črpalkarji (zrak-voda) povprečno letno porabo med 600-800€? Še vedno za drva in elektriko več daš, + vse ostale prednosti, ki jih TČ prinese... Pred letom sem tudi jaz navijal za ogrevanje na uplinjevalni kotel, pa so bile številke in prednosti neizprosno v korist TČ.

Re: Bukova drva - csamo001 - 9.2.2012

zelenec Napisal:
BorutL Napisal:Zanimivo mi je, kako crpalkarji zagovarjate najvisjo mozno ceno drv, elektricnega operaterja, pa verjetno nimate najdrazjega, kajneda?

Pa če upoštevaš, da imajo črpalkarji (zrak-voda) povprečno letno porabo med 600-800€? Še vedno za drva in elektriko več daš, + vse ostale prednosti, ki jih TČ prinese... Pred letom sem tudi jaz navijal za ogrevanje na uplinjevalni kotel, pa so bile številke in prednosti neizprosno v korist TČ.

600-800 za dobro izolirano novogradnjo. Pri nas ostalih (starejše bajte) ta računica ne gre skoz - vsaj s številkami, ki jih navajaš. Pri nas cca jurja, enako me pri trenutnem izkoristku peči pridejo drva. Zato pa pravim, da je za mene najbolj racionalno, da trenutno obdržimo obstoječo peč.

csamo001 Napisal:600-800 za dobro izolirano novogradnjo. Pri nas ostalih (starejše bajte) ta računica ne gre skoz - vsaj s številkami, ki jih navajaš. Pri nas cca jurja, enako me pri trenutnem izkoristku peči pridejo drva. Zato pa pravim, da je za mene najbolj racionalno, da trenutno obdržimo obstoječo peč.
To je pa druga zgodba. Se strinjam, če kurilnica deluje zadovoljivo, je nesmiselno drva menjati za karkoli drugega.

Re: Bukova drva - BorutL - 9.2.2012

pri nas na hisah brez izolacije, s tem mislim res brez ,nobenega cm niti na stenah, niti na strehi, nevem ce se tvoja racunica izide...
no ma sej nima veze... jaz sem z svojim sistemom zadovoljen, kuriti mi ni noben problem, saj ce mi bil, si nebi hotel se kamina za v dnevno hotel vmisliti, za v
zdusje...

tako, da lahko komot en drugega prepricujemo kaj je ceneje... dokler nebo nekdo imel obojega v hisi pa poizkusil, nebomo vedeli...

je pa ta moja poraba lahko vsaj malo merila koliko drv naj bi nadomestilo 1000kurilca...

pa lep dan Borut

Imaš prav, saj že vrabci na strehi čivkajo, da TČ za slabo izolirano hišo ni naj-izbira. Računica se izide samo v hišah, ki so TČ pisanena kožo: odlična izolacija, malo megle, nizkotemperaturno ogrevanje, toplejša klima...

Re: Bukova drva - telmos - 9.2.2012

Confusedhock:

Re: Bukova drva - jack_1 - 9.2.2012

Relevanta debata je samo, če se upošteva dejanske celotne toplotne izgube objektov. Govorit, da nekdo pokuri 600-800€ za elektriko drugi spet enak znesek za drva je brezpredmetno.

Takoj bi imel toplotno črpalko (voda-voda ali zrak-voda), pa so me številke malo šokirale, ker je bila projektirana peč moči 44kW. Hiša pač spomeniško zaščitena, neizolirana, ni dovoljen noben poseg. Pa je bilo to samo za pol bajte. Zdaj je v kleti 40kW uplinjevalni kotel (hvala Aleks), ki z lahkoto dela v najhujšem mrazu, je pa res, da še ni polne obremenitve. Pa je cela bajta gor, ker je star oljni kotel enostavno letel ven.

Drva letos- ostanki, nekaj svoje gmajne, malo okoli hiše, vse skupaj nekaj manj kot 1000€ (metrska, scepljena, pripeljana domov, brez dela v gmajni).

Investicija je bila živalska (peč, dimnik, inštalacije,dobrih 20k€), bi pa, poleg stare oljne peči, ki je požrla 5000l kurilca za pol hiše, morali delati novo kurilnico še za drug del objekta. Celotna ogrevana površina zdaj slabih 500m2, končna bo blizu 700m2. Ocenjujem, da bo poraba 50prm bukovih drv za cel objekt, prostora imam praktično neomejeno, tako da to ni problem. V prostorih je sicer stalno 22-23 stopinj. Koliko bi šlo za olje raje ne razmišljam.

Ob majhni porabi bi pri meni 100% kraljevala TČ, ker pa v prostem času na uro res ne morem zaslužiti toliko, kot lahko privarčujem s kurjenjem na drva je, zaradi porabe, pač tako. Če bi bila razlika nekaj 100€ sploh ne bi razmišljal.

Me pa prav zanima, kakšna bi bila investicija v TČ in kakšna bi bila poraba, ker se pred investicijo prav globoko nisem spuščal v to, ravno zaradi strahu, da ne bi zmogla takih potreb po toploti?

Upam, da ni preveč offtopic.

Re: Bukova drva - vladimirac - 9.2.2012

Kakšna se vam zdi cena ,bukovih goli z dostavo 58e /m3?Naročeno 24m3.

Se najdejo cenejša in tudi dražja. Zlata sredina, po mojem skromnem mnenju.

Re: Bukova drva - dejans.mb - 10.2.2012

vladimirac Napisal:Kakšna se vam zdi cena ,bukovih goli z dostavo 58e /m3?Naročeno 24m3.

Hitro naroči.....letos boš jih pod 60e že težko dobil....pri nas je sosed-žlahtnik imel do zdaj-lani 50e...sedaj je že šov na 60e....tako, da ne razmišljaj veliko in nabavi.

Re: Bukova drva - Žerjavar - 10.2.2012

Citat:že vrabci na strehi čivkajo, da TČ za slabo izolirano hišo ni naj-izbira. Računica se izide samo v hišah, ki so TČ pisanena kožo: odlična izolacija, malo megle, nizkotemperaturno ogrevanje, toplejša klima
Ne poslušaj klatežev, raje prisluhni sovi - je bolj modra.
- Ni važna izolacija hiše. Toploto, ki jo iz hiše izgubljaš je treba nadomestiti in plačati. S TČ pridobljena toplota je med cenejšimi.
- Pri TČ je smotrno (cenejša toplota) nizkotemperaturno gretje - talno ali stensko. Pri slabo izoliranih hišah bo pač potrebna malce višja temperatura estrihov, pa saj je potrebna tudi višja temperatura radiatorjev, kot pri dobro izolirani.
- Pri slabo izolirani hiši se ti hitro zgodi da ti ena TČ (10 do 15 kW) ne zadošča, bo pač treba kupiti dve. Tudi peč (drva, olje, ...) imaš vsaj 25 kW.
- Tudi v mrzli klimi jo je možno uspešno uporabljati, le toploto je treba črpati iz zemlje.

Re: Bukova drva - goba - 10.2.2012

Žerjavar Napisal:
Citat:že vrabci na strehi čivkajo, da TČ za slabo izolirano hišo ni naj-izbira. Računica se izide samo v hišah, ki so TČ pisanena kožo: odlična izolacija, malo megle, nizkotemperaturno ogrevanje, toplejša klima
Ne poslušaj klatežev, raje prisluhni sovi - je bolj modra.
- Ni važna izolacija hiše. Toploto, ki jo iz hiše izgubljaš je treba nadomestiti in plačati. S TČ pridobljena toplota je med cenejšimi.
- Pri TČ je smotrno (cenejša toplota) nizkotemperaturno gretje - talno ali stensko. Pri slabo izoliranih hišah bo pač potrebna malce višja temperatura estrihov, pa saj je potrebna tudi višja temperatura radiatorjev, kot pri dobro izolirani.
- Pri slabo izolirani hiši se ti hitro zgodi da ti ena TČ (10 do 15 kW) ne zadošča, bo pač treba kupiti dve. Tudi peč (drva, olje, ...) imaš vsaj 25 kW.
- Tudi v mrzli klimi jo je možno uspešno uporabljati, le toploto je treba črpati iz zemlje.

To kar si napisal seveda drži. Zanimivo bi bilo narediti izračun TČ - uplinjevalni kotel, pri recimo srednje dobro izolirani hiši in pri predpostavki, da vsa drva kupiš.

Uplinjevalni kotel ima tukaj določene prednosti.

- Lahko kupiš drva slabše kakovosti in lesne odpadke. Tu se da veliko prihraniti.
- Porabiš vse lesne odpadke doma (se nabere, če imaš večji vrt).
- Porabiš lesne odpadke od sosedov in prijateljev.

Moj primer letos. Za 10 m mešanih suhih drv sem plačal 400 €.
Kakšnih 2 m sem nabral s tem, da sem prijateljem podrl stara drevesa na vrtu.
3 m sem nabral od znanca, ki je podrl staro hišo in zgradil novo (v glavnem suhe deske).
Nekaj mi ostane iz na pol amaterske mizarske delavnice. To je za celo leto več kot dovolj. Včasih sem pokuril več kot 2000 l kurilca.

Moraš pa imeti za to pogoje. Orodje, prikolico, prostor in predvsem veselje. Za nekoga, ki tega nima je TČ prav gotovo odlična rešitev.

L. P.: Goba

Re: Bukova drva - Žerjavar - 10.2.2012

Citat:izračun TČ - uplinjevalni kotel, pri recimo srednje dobro izolirani hiši
Se popolnoma strinjam. V primerjavo bi še dodal navadni kotel na drva. Kar sem zgoraj napisal, je bila le replika, da TČ ni primerna za ...

V primerjavo pa je treba vzeti vse stroške. Za investicijo določiti rok trajanja in s tem letno odplačilo.
- TČ z vso avtomatiko, cevni razvod, dodatna izolacija, sistemske plošče in cevi talnega ogrevanja. Nekaj izolacije in estrihe moraš narediti ne glede na talno ogrevanje. Poraba elektrike vsako zimo - upoštevati tudi strošek višje amperaže glavnih varovalk.
-Uplinjevalni kotel z vso avtomatiko, zalogovnik, cevni razvod z regulacijo temperature dv.voda, radiatorji. Vsako zimo potrebna razžagana drva.
- Navadni kotel, brez druge avtomatike razen lopute za zrak. Cevni razvod drez avtomatike (tudi sobnega termostata ne rabiš), radiatorji. Hlodovina za vsako zimo. Če imaš čas in voljo redno kuriti, imaš tudi čas in možnost sam žagati in sekati. Osebnega dela nebi računal, ker nimaš možnosti, da bi namesto kurjenja in sekanja opravljal pridobitno delo in kaj zaslužil. To delo ti je dejansko rekreacija, ki je ne rabiš plačati v fitnisu. Seveda pa lahko imaš tudi varianto z dodano ceno svojega dela.

Rezultat bi tudi mene zanimal.