PodSvojoStreho.net
Toplotna črpalka - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Toplotna črpalka (/showthread.php?tid=72174)

Re: Toplotna črpalka - Popson31 - 10.8.2018

Vidim, da nas je kar nekaj ki smo imeli za iste naprave razlicne ponudbe Smile podobno je bilo pri meni, dobre 4 mesece sem izbiral TC, na koncu vzel novega mitsubishija, ki me je prisel cca 6200€ s 300L bojlerjem, cakam se subvencijo tako da bo cifra dobrih 5k€. Je pa res kar pise @kavelj, nekateri prodajalci/monterji so dobesedeno nateguni in obljubljajo vse samo, da ti TC prodajo. Sploh ce pri stranki opazijo, da pojma nima, zato je fajn da vsak vsaj malo ve kaj sploh hoce oziroma potrebuje. Sem bral stare objave tukaj na forumu, 5-6 let nazaj, ko se je v pasivke 120m2 montiralo 11kw masine in mi je prav smesno, da eni z tako “rezervo” delajo se danes. Pa spet drugi ki hvalijo samo tisto kar prodajajo oziroma tisto od katere imajo korist. Moje osebno mnenje je, da razlike med klima TC so samo v detajlih, ki pa so nepomembni za uporabnika, ki bo TC na zacetku kurilne sezone vklopil in jo pustil na miru vse do pomladi. Pri meni recimo je najvecjo vlogo pri izbiri igrala cena in pa izgled zunanje enote. Sem pa kaj hitro ugotovil, da se da dobit boljso napravo za nizjo ceno od slabse, ki se prodaja drazje, ceprav so skeptiki, ki nizjo ceno TC pogojujejo s slabso montazo oziroma z uporabo slabsih in manj kvalitetnih materialov pri montazi. Ne recem, da se to ne dogaja, so pa tudi primeri, kjer je stranka placala polno ceno v upanju na profesionalno izvedbo dobila pa je skorumpcalo. Se sreca da obstajajo monterji, ki popravljajo napake za salabajzerji, ki jih po montazi ni vec blizu. Izbira TC je bila ena najtezjih oz najstresnejsih odlocitev pri bajti. Mislim, da sem se znj krat odlocil in si spet premislil, ravno zaradi detajlov po katerih se klima TC razlikujejo, ceprav na koncu kurilne sezone je pri danasnjem nacinu gradnje popolnoma vseeno ali je hiso grela toshiba ali mitsubishi ali daikin, razlika bo mogoce par € v strosku za strom. Za “navadnega” uporabnika, ki se nebo vsak dan igral z optimizacijo nastavitev za dva tri € nizjo mesecno poloznico je popolnoma vseeno katero TC izbere, ker vsaka bo ob pravilni montazi bajto ogrela. Nekdo, ki pa se rad “igra” z nastavitvami pa ima malo tezjo nalogo, ene ponujajo vec druge manj, ni pa nobena od TC iz klima segmenta vredna vec kot 5000€, ceprav so cene marsikdaj dosti visje. To je moje osebno mnenje, ki sem si ga ustvaril med iskanjem in izbiro TC za naso bajto. Sem pa preprican, da monterji, ki nam klima TC prodajajo in zmontirajo na nasem mestu nikoli in nikdar nebi placali niti 5000€ kaj sele vec Wink

Re: Toplotna črpalka - bozgom - 10.8.2018

Če se človek malce sprehodi po trgovinah vidi celo vrsto 55" TV s cenami od 300...2500€. Na drugi strani vidi celo vrsto pralnih strojev s cenami od 250...1200€... Ko pogledaš v kakšen avtosalon vidiš ceno novih vozil od 7000...400.000€ (in še več)... Le zakaj toliko različnih izdelkov, ko pa sliko vidiš na vsakem TV, perilo opereš v vsakem pralnem stroju, od točke A do točke B se pripelješ z vsakim avtomobilom?

Ko ljudje kupujejo TV, avte, telefone... gledajo, da kupijo čim dražje, čeprav bi brez teh stvari povsem lahko preživeli dalj časa. Še več, čez nekaj časa bodo te stvari zavrgli ali jih prodali za simbolično ceno. Ko pa se odločajo za TČ, jim je tudi prvo vodilo cena. A ne enako, kot pri nepotrebnih stvareh ampak je pomembno, da je čim cenejša. Pa čeprav jih okvara v hudem mrazu lahko življenjsko ogrozi ali pa povzroči veliko škodo na njihovi nepremičnini.

Kaj TČ, I-fon je zakon!

Re: Toplotna črpalka - JaBK - 10.8.2018

TC ni statusni simbol (vsaj ne zrak/voda). Statusni simbol nima veze z racionalnostjo nakupa. Izmed tvojih primerov kateri cenejši izdelek je tisti, ki ne opravlja svojega poslanstva kot si ti potegnil.analogijo, da bo TC v mrazu odpovedala?

Krompir pa hruške...

Ja @bozgom res je ampak pralni stroj za 200€ nebo enako kvalitetno omehcal in opral perila kot tisti za 1000€, zraven tega bo tisti za 200€ porabil obcutno vec elektrike za pranje kot tisti za 1000€. Zraven elektrike in s tem € tudi vec casa, namesto eno uro bo pral dve uri. Vsaka TC, ki je pravilno dimenzionirana glede na potrebe hise, bo hiso tudi ogrela na zeljenih 22 stopinj, pa ce je to LG za 3k€ ali je to daikin za 7k€, razlika v mesecni poloznici pa bo minimalna ce sploh bo, v tem je point. O morebitnih tezavah in skodi o katerih govoris pa nima smisla razmisljat, ker tud pralni stroj lahko crkne ali eksplodira ali ga unici strela pa o tem pred nakupom noben ne razmislja.

PS: pri drazjem in boljsem avtu dobis vec udobja kar je tudi razlog za nakup ker o povracilni dobi nima smisla govorit. Kaj dobim z drazjo TC? Bo pri 22 stopinjah na katero bo hiso ogrela kaj drugacen obcutek ce uporabljam tisto za 3k€ ali tisto za 7k€??

JaBK Napisal:TC ni statusni simbol (vsaj ne zrak/voda). Statusni simbol nima veze z racionalnostjo nakupa. Izmed tvojih primerov kateri cenejši izdelek je tisti, ki ne opravlja svojega poslanstva kot si ti potegnil.analogijo, da bo TC v mrazu odpovedala?

Krompir pa hruške...
Ne vem no- ali zares pišem tako nejasno? Mogoče pišem prehitro, nekateri pa berete počasi...

Bom sedaj pisal zlo počas:
Zapisal sem, da če ti odpove TV/PS/avto lahko nekaj časa povsem zdržno živiš brez njih. Če pa ti odpove TČ v hudem mrazu, pa je to lahko grožnja zate in za tvoje premoženje.
Nikjer pa nisem napisal, da BO crknila v mrazu.

Popson31 Napisal:Ja @bozgom res je ampak pralni stroj za 200€ nebo enako kvalitetno omehcal in opral perila kot tisti za 1000€, zraven tega bo tisti za 200€ porabil obcutno vec elektrike za pranje kot tisti za 1000€. Zraven elektrike in s tem € tudi vec casa, namesto eno uro bo pral dve uri. Vsaka TC, ki je pravilno dimenzionirana glede na potrebe hise, bo hiso tudi ogrela na zeljenih 22 stopinj, pa ce je to LG za 3k€ ali je to daikin za 7k€, razlika v mesecni poloznici pa bo minimalna ce sploh bo, v tem je point. O morebitnih tezavah in skodi o katerih govoris pa nima smisla razmisljat, ker tud pralni stroj lahko crkne ali eksplodira ali ga unici strela pa o tem pred nakupom noben ne razmislja.

PS: pri drazjem in boljsem avtu dobis vec udobja kar je tudi razlog za nakup ker o povracilni dobi nima smisla govorit. Kaj dobim z drazjo TC? Bo pri 22 stopinjah na katero bo hiso ogrela kaj drugacen obcutek ce uporabljam tisto za 3k€ ali tisto za 7k€??
Tudi v avtomobilu za 30 jurjev imaš veliko udobja, zakaj potem kupiti nekega za 100 jurjev? Pa zakaj sploh investirati v TČ, če pa ti navaden hranilnik z grelcem ogreje hišo na 22°C. Jo toplota iz grelca kaj drugačna? Zakaj torej dati 3k€ za TČ, če lahko kupiš 120l bojler za 200€? Pa zakaj misliš, da en kitajc naredi povsem OK TČ za tri jurje, drugi Kitajc pa identično za 7 jurjev? Le zakaj prvi kitajc nima 100% tržnega deleža, če drugi ne morejo narediti nič boljšega za več denarja?

PS se sliši neumno a ne?

bozgom Napisal:
JaBK Napisal:TC ni statusni simbol (vsaj ne zrak/voda). Statusni simbol nima veze z racionalnostjo nakupa. Izmed tvojih primerov kateri cenejši izdelek je tisti, ki ne opravlja svojega poslanstva kot si ti potegnil.analogijo, da bo TC v mrazu odpovedala?

Krompir pa hruške...
Ne vem no- ali zares pišem tako nejasno? Mogoče pišem prehitro, nekateri pa berete počasi...

Bom sedaj pisal zlo počas:
Zapisal sem, da če ti odpove TV/PS/avto lahko nekaj časa povsem zdržno živiš brez njih. Če pa ti odpove TČ v hudem mrazu, pa je to lahko grožnja zate in za tvoje premoženje.
Nikjer pa nisem napisal, da BO crknila v mrazu.

Zelo jasno, samo pač primerjava ni na mestu. Zakaj bi ti odpovedal cenejši tv ali avto? Torej če primerjaš s tem, zakaj bi ti
odpovedala TČ? A je bilo to zate dovolj počasi. Ali te je kdo prepričal, da če boš kupil dražjo TC, da bo za prmej dlje grela? Če potegnem tvojo analogijo srčno upam da sem kupila Dacio.

P.s.
Pralnega stroja nisem ponesreči izpustila. Brez njega preživim lahko bistveno manj časa kot brez TČ. Celo zeblo.me ne bo, kaj šele da bi bilo.katero premoženje zmrznilo ali karkoli je na TRR, bistveno ogroženo.

Ne @bozgom se ne slisi neumno, je popolnoma logicno. TC ki se pri nas (za koncnega kupca) prodaja za 7k€ sigurno ne stane vec kot 2k€, pa se to sem verjetno prevec napisal. Preden pride do kupca pri nas, gre cez koliko rok? Tri, stiri? Vcasih se vec. Sicer pa sploh ni finta v tem, gre se za to, da mi tista za 3k€ nudi enako udobje kot tista za 7k€. Pod “udobje” smatram vklop na zacetku kurilne sezone in izklop na koncu. Ker nisem clovek, ki bo vsak dan 13x skakal v kurilnico in spreminjal parametre, za par € nizjo mesecno poloznico. Nekomu je to v veselje, se rad igra z nastavitvami in bi rad s TC dobil cimvec funkcij. Nekdo bo pac dal za kurilnico +10k€ da se bo cez zimo lahko pohvalil z 30€ stroska za ogrevanje. In govora je o udobju, ki ga vsaka klima TC nudi, kadar je govora o njenem primarnem namenu - ogrevanju, pa ce stane 3k€ ali vec.

Avto za 30k€ nudi popolnoma vso udobje, ki ga lahko med voznjo koristis, nevem kaj bi lahko se vec dobil z avtom ki stane 100k€? Kupis ga ker imas € in ne zato ker ga rabis.

Re: Toplotna črpalka - sisekmisek - 10.8.2018

Mislim z nepoznavanjem TČ se pišejo take bedarije kot zgoraj.

Avto z 150 konji je ponavadi dražji kot avto z 100 konji, če gledamo isto znamko in isti model. Z avtom z 150 konji se lahko pelješ hitreje, lažje prehitevaš na avtocesti, lažje pelješ 5 ljudi in podobno. Dražji avto ima boljše varnostne sisteme kot cenejši.

Pri TČ dražja naprava ponavadi lažje in bolj učinkovito dela defroste, lažje in hitreje segreje hišo na določeno temperaturo (pri tem se manj matra kot cenejša naprava), lažje segreje večjo količino sanitarne vode v primeru, da imaš morda dve kopalnici in se dva naenkrat začneta tuširati. Pri večji hiši lahko dražja naprava kontrolira lahko tudi več neodvisnih ogrevalnih krogov, ogreva zraven še bazen,...

Ne vem, če je res, da dražja naprava pri TČ 100% zagotavlja, da bo tudi dlje zdržala brez okvar. Pri avtomobilih to recimo ne velja. Po statistiki kvarljivosti je recimo honda accord v splošnem bolj vzdržljiva, kot recimo Audi A4 ali BMW 5 pa je tako audi kot bmw dražji avtomobil. Ima pa notranjo opremo tako audi kot bmw iz bolj kvalitetnih materialov.

Ker za toplotne črpalke niti še ni nekih pravih statističnih podatkov okvar je to težje reči, je pa lahko logično sklepati, da če so v TČ bolj kvalitetni materiali, da bi morala naprava zdržati dlje.

Sem pa nekje na forumu zasledil, da je strošek ogrevanja med dražjimi in cenejšimi napravami lahko tudi do 30%, tako da to ni tako malo, če imaš večjo hišo in imaš stroška z elektriko med 700 in 1000 euri na leto. Morda pri zelo majhni hiši na talnem gretju in dobro izolacijo pa res najbrš ne potrebuješ ne vem kako drage naprave. Tako kot tudi ne potrebuješ avta za 100k, če na leto delaš 5000 km. Lahko pa ga seveda imaš, če si ga lahko privoščiš.

@sisek in kaj imam jaz kot uporabnik od tega da drazja TC lazje dela defroste, da lazje segreje hiso, lazje segreje vodo itd? Ce nastavim na TC da hocem ob 20 uri zvecer toplo vodo, bo voda takrat topla, pa mi je cisto vseeno ce bo zacela segrevat ob 17 uri ali pa ob 19 uri. Kake ima to veze z udobjem? Ima pa ze vsaka TC tako pamet, da dosega zelje uporabnika po T v bajti in po topli sanitarni vodi. Kdaj in na kaksne nacin se bo vklopila mi je popolnoma vseeno. Spekulirat o daljsi zivljenjski dobi pa nima smisla, sploh pa ne, ker ima drazja TC vgrajene boljse materiale. Naj bi bilo logicno, da je drazje boljse pa ni vedno tako.

Pri danasnjem nacinu gradnje in ob pravilno dimenzionirani TC je popolnoma vseeno ali je to LG za 3k€ ali pa neka skatla za 10k€, ena in druga bo ogrevala hiso na zeljeno T. In pri pravilno dimenzionirani in montirani TC pri podobni hisi sigurno nebo razlike 30% na letni ravni. Ja mogoce pri pasivki ki na sezono porabi 200€ druga pa 260€ ker jih je vec v druzini in se veckrat uporablja tus. Razlika 300€ o kateri pises pa je lahko samo posledica nepravilne izbire TC ali pa slampasta montaza. Lahko tudi nepravilno rokovanje s TC, tudi to se je ze dogajalo.

Primerjave z avti so pa nesmiselne, enako kot z TV in pralnimi stroji. Res je da ima avto za 100k€ nekaj boljse varnostne sisteme, ki pa na nasih cestah itak ne pridejo do izraza. Pa v avtu sedis in se z njim vozis po taksnih in drugacnih cestah, po moznosti na dolge relacije, za kar vec ni dovolj samo da prides od tocke A do tocke B ampak je na prvem mestu udobje in pa cim nizji strosek. Za prevoz do vaske trgovine 2x na teden, ki je oddaljena 2km pa je popolnoma dovolj avto za 500€, ki ne rabi niti klime, ker bos tudi pri +40 stopinj zdrzal teh par minut.

Gledat statistike okvar in napak pred nakupom cesarkoli pa je bedarija, ker tud najboljsi avto ali TV ali TC lahko crkne po enem mesecu.

Nič ne rečem, da ni res. Ampak to ni trditev, da te bo pozimi zeblo, ker bo odpovedala. Upam, da je zdaj bolj jasno.

To se bere, kot da bi moral kupit drazjo TC, ker pri cenejsi obstaja strah, da bo prislo do okvare in s tem do mrzle vode in hladne hise Smile

Re: Toplotna črpalka - sisekmisek - 10.8.2018

Poglej na hiši z radiatorji ne bo poraba samo 50 euru razlike med tč za 10.000 ali tč za 5000 euru. Velika verjetnost je, da se bodo pri tisti za 5000 euru grelci večkrat vklapljali in bo poraba večja. Tako, da večja hiša z radiatorji je letna razlika čisto možno lahko do 300 euru med dražjo in neki poceni varianto.

ti svoje trditve primerjaš v neki novogradnji z moderno izolacijo, talno in ne vem čim še. Itak, da v tako hišo ne boš dal tč za 10k, če ni potrebe in potem razlike niso ne vem kaj med 5k tč in 10k tč.

Ne moreš pa use bajte zdej v isti koš metat. Tdiš kot, da vsak LG za 3k lahko greje vsako bajto.

@sisek preberi se enkrat bolj pocasi, pa bos videl, da sem napisal hise “danasnjih” casov. Pod to se smatra novejse hise, ki imajo vecinoma izvedeno talno ogrevanje, redko katera se radiatorje. Ce pa ze ima radiatorje pa bi naj bili primerni za nizkotemperaturni sistem ogrevanja.

Razlozi prosim, zakaj se bodo pri hisi z radiatorji in TC za 5k€ grelci vklapljali veckrat kot pri TC za 10k€??

Se nisem slisal, da bi izbira oziroma cena TC vplivala na porabo energenta na letni ravni. Kolko vem je pomembna izolacija, pa kvadratura, potrebe hise po ogrevanju (ali izgube kakor zelis), pa lega hise, pa navade stanivalcev itd. Da bi pa cena same TC vplivala na porabo pa je res zanimiva trditev. @sisek prosim razlozi oziroma utemelji zakaj?

LG za 3k€ lahko brez problema z normalnimi stroski ogreje tako pasivno hiso, kot klasicno hiso z neko normalno izolacijo (10-15cm) pa naj bo na talnem gretju ali pa radiatorjih.

Re: Toplotna črpalka - simek - 10.8.2018

@popson, tale tvoj zadnji odstavek oz. (zadnji del zadnjega odstavka ) si pa jaz ne bi upal "podpisat". Razen če misliš da LG za 3 jurje, hišo na radiatorjih, velik del zime ogreva na grelce!

P.S. Povpraševanje po dražjih in verjetno tudi boljših napravah očitno je! Drugače bi proizvajalci že opustili proizvodnjo. Simpl! :wink: