![]() |
|
Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) (/showthread.php?tid=16847) Strani:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
|
Re: Bukova drva - goba - 31.1.2012 csamo001 Napisal:Gomi Napisal:Nič nisi zavajal Hanzi. Te tabele so le približne, bolje rečeno povprečje. Veljajo pa verjetno tudi za tisto področje, kjer so bile izdelane. Do sedaj še nisem našel dveh različnih tabel, kjer bi se vrednosti kurilnih vrednosti popolnoma ujemale. Točno tako! S težo se seveda premo sorazmerno spreminja tudi kurilna vrednost! Za sebe ravnokar izdelujem čebelje panje iz smrekovine, ki je rastla na Jelovici na višini okoli 1200 m. Razlika med nižinsko smrekovino je zelo velika. Les je izjemno gost pa še obdeluje se izjemno lepo (je manj krhek, se manj cepi in se izjemno lepo skoblja). Če bi ga kuril, bi dal od sebe toliko kot povprečna bukovina! Še to. Vsi podatki so iz uradnih podatkov avstrijske energijske agencije. Avstrijci so vodilni pri izkoriščanju biomase in imajo vse izjemno natančno dodelano. Če koga zanima, pošiljam povezavo, kjer lahko dobi natančen kalkulator energije lesne biomase. [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")klimaaktivunichr("46")at/article/archive/12740/[/url] L. P.: Goba Re: Bukova drva - goba - 31.1.2012 namcu Napisal:drva na kile kupujejo le žabarji Mi lahko pojasniš, kaj si s tem mislil? Jaz bi jih "na kile" mirno kupil, če bi mi izračun pokazal, da se splača. Vsa drva, ki jih kupim, grem prej pogledat! Velikokrat kupim za celo žlahto. Za tri uplinjevalne in en navaden kotel na drva. Vse skupaj okoli 50 prm! Takrat dobiš količinski popust in "prišparaš" pri prevozu. Letos bom pa posek naredil v lastnem gozdu. Končno smo s pomočjo občine uredili pot. L. P.: Goba Re: Bukova drva - namcu - 31.1.2012 isto kot bi šel kupit 3 pdm (prostorninskih decimetrov) govejih jeter Re: Bukova drva - Hanzi - 31.1.2012 Nisem hotel utrujat s kupovanjem drv na kg, ker to res najbrz nihce ne pocne. Ztista vigasova tabela pove da ima bukev kurilno vrednost 15,5, bor pa 18,4/kg. Razlika cca 20% v korist bora. Ker pa je bukev tezka 865, bor pa 680 kg je tukaj razlike dobrih 20% v korist bukve. In tako se nekako razlika med njima prakticno iznici. Kje pa e vigas dobil tabelo pa ne vem. Re: Bukova drva - goba - 31.1.2012 namcu Napisal:isto kot bi šel kupit 3 pdm (prostorninskih decimetrov) govejih jeter To sploh ne drži! Možakar s Krasa, je prodajal večjo količino hlodovine za drva na tone (1000 kg). Črn gaber, hrast, mešano. Za mene ni prišel v poštev, ker bi bil prevoz na Gorenjsko predrag. Je pa imel v oglasu (Bolha, dve leti zapored) dokaj realno navedeno koliko prm drv, dobiš iz ene tone. Ceno za tono je imel 70 €, če se prav spomnim. Razvažal je z lastnim gozdarskim tovornjakom. Sem pa z njim govoril, ker me je zanimal črn gaber in v oglasu ni imel napisano iz kje je. Če bi vedel, da je s Krasa, sploh ne bi poklical. L. P.: Goba Re: Bukova drva - goba - 31.1.2012 Hanzi Napisal:Nisem hotel utrujat s kupovanjem drv na kg, ker to res najbrz nihce ne pocne. Ztista vigasova tabela pove da ima bukev kurilno vrednost 15,5, bor pa 18,4/kg. Razlika cca 20% v korist bora. Ker pa je bukev tezka 865, bor pa 680 kg je tukaj razlike dobrih 20% v korist bukve. In tako se nekako razlika med njima prakticno iznici. Kje pa e vigas dobil tabelo pa ne vem. Jaz bi bolj verjel uradnim podatkom avstrijske agencije za energijo. Pri nas je pred leti krožila (uradna) zgibanka, kjer si lahko prebral, da ima pravi kostanj večjo kurilno vrednost, kot bukev ... Kar vsak kmet ve, da ni res. Na nekem nemškem kalkulatorju, so bile razlike med bukvijo in iglavci od 6 - 12 %. Ravno bor je bil tisti, ki je imel navedeno najvišjo kurilno vrednost glede na težo! Re: Bukova drva - namcu - 31.1.2012 s tem bi se pa tudi jaz strinjal. za en hrastov ploh rabiš 5 smrekovih ali borovih Re: Bukova drva - rentgenx - 9.2.2012 Včeraj naročil en kubik drv za kamin. Jih je pripeljal nažagane za 70€,se je podražilo za 5 eur od lanskega leta. :twisted: . Potem sem mu rekl,da mene ceneje pride ogrevanje n tč ,kot pa s temi drvmi in me je samo gledal hock: . :lol: :lol: Saj nato je priznal da ga znima gretje s TČ in da tuid on razmišlja da jo bo nabavil in potem ta drva prodal,ki jih sedaj on ponuca. Sva računala,da sedaj na leto zapravi v evrih 1500€,potem bo s TČ zapravil samo 900€. Torej 600€ cenej(SV je na elektriko pri njem, nekaj ima talnega, hiša izoliranaz 10cm stiropor). Sem pa potem šel merit dva in je bil po merah 0.88m3. Ampak dobro,so bila pa na drobno narezana in avgusta posekana :roll: :twisted: .Kaj mislite o ceni 70€ s prevozom za 1 m3? LP Re: Bukova drva - BorutL - 9.2.2012 drago! ce bi drva kupoval po sezoni, je tudi 50 preveč za 1 meter... zdej je pa logično da je visoka cena, pri nas se vseeno ceneje dobi... moje mnenje, tako, da ce so drva kupljena ob pravem času je ni TČ ki bi ceneje ogrevala, žal... Re: Bukova drva - temp - 9.2.2012 Se pravi 10cm izolacije, vodo ima na elektriko, pa še vedno pokuri za 1500€ drv? To je več kot 20 kubikov. Očitno ima ali ogromno bajto ali neke hude toplotne mostove ali pa peč z obupnim izkoristkom, ali pa kombinacijo.. Re: Bukova drva - rentgenx - 9.2.2012 temp Napisal:Se pravi 10cm izolacije, vodo ima na elektriko, pa še vedno pokuri za 1500€ drv? To je več kot 20 kubikov. 15 kubikov drv x 70€ =1050+200 litrov olja za konice+250€ elektrika SV poleti(mogoče sva 50€ rezerve vzela). Bajto sem ga pozabil vprašat kolko je velika. Vendar bi rekel okrog 200-260m2 sigurno.Ker to pa vem,da je hiša letnik 1990 ,vendar je fasado naredil leta 2003 in je dal raje 10cm stiroporja in kopalnice ima talno gretje in radiatorje povsod. Ja očitno sem jih preplačal za vas,samo tukaj pri nas na Gorenjskem jih težko dobiš pipeljane ,suhe,ceneje po 1m3. V Kranjski gori so bila še lani poleti 75m3 (ne vem kako je s prevozom,po mojem še plus prevoz)):lol: :lol: .Tipu sem se kar smejal v obraz in si mislil."Ja če pa ti dobiš kupce za tole,..popa pa... " Ampak očitno jih dobi!
Re: Bukova drva - csamo001 - 9.2.2012 "Moj" mi jih pripelje po 3 prm , 60 EUR za meter, torej plačam 180 EUR za eno "furo". Prevoza mi ekstra ne računa, vprašanje pa kakšna bi bila cena, če bi šlo za manjšo količino (npr. 1 prm). Posekane pa so bile lani v prvi tretjini leta. Sem si nabavil merilnik vlage (od Einhella - 10 EUR v Jagerju): vlažnost teh drv je bila pod 15%. Zaenkrat sem torej zadovoljen s svojim dobaviteljem. Glede na kilav izkoristek našega kotla sem v primerjavi s TČ tu nekje. Zato ne verjamem, da neka solidna peč (beri: ne več kot 30 let stara kombinirana kišta, ki je pri nas v kleti) na drva popaca več EUR kot tvoja TČ. Da pa se da izven kurilne sezone drva dobiti ceneje pa je verjetno jasno. Sploh glede na to, da pri tebi ne gre za neke velike količine, torej nimaš težav s skladiščenjem, jih naročiš spomladi ali poleti, sveže posekane, pa je. Do zime bi morale biti že precej suhe. Re: Bukova drva - zelenec - 9.2.2012 csamo001 Napisal:Glede na kilav izkoristek našega kotla sem v primerjavi s TČ tu nekje. Zato ne verjamem, da neka solidna peč (beri: ne več kot 30 let stara kombinirana kišta, ki je pri nas v kleti) na drva popaca več EUR kot tvoja TČ.Če gledaš samo goli odliv iz denarnice, so drva verjetno res konkurenčna TČ. Če pa upoštevaš še "strošek" ali bolje rečeno vložek lastnega dela in skrbi, da redno in pravilno kuriš, da moraš imeti večjo kurilnico, drvarnico... nam vsem, ki nam stalno nalaganje drv ni ravno hobi, komoditeta pomeni neko vrednost in prinese odločilno prednost v korist TČ pri izboru energenta za ogrevanje. Re: Bukova drva - bvs - 9.2.2012 zelenec Napisal:csamo001 Napisal:Glede na kilav izkoristek našega kotla sem v primerjavi s TČ tu nekje. Zato ne verjamem, da neka solidna peč (beri: ne več kot 30 let stara kombinirana kišta, ki je pri nas v kleti) na drva popaca več EUR kot tvoja TČ.Če gledaš samo goli odliv iz denarnice, so drva verjetno res konkurenčna TČ. Če pa upoštevaš še "strošek" ali bolje rečeno vložek lastnega dela in skrbi, da redno in pravilno kuriš, da moraš imeti večjo kurilnico, drvarnico... nam vsem, ki nam stalno nalaganje drv ni ravno hobi, komoditeta pomeni neko vrednost in prinese odločilno prednost v korist TČ pri izboru energenta za ogrevanje. Vendar je začetni vložek v navadno kurilnico neprimerno manjši od TČ. V kolikor hočeš imeti komoditeto, pa verjetno malo dražje pride vse skupaj, seveda govorim o gretju na drva! Re: Bukova drva - csamo001 - 9.2.2012 zelenec Napisal:csamo001 Napisal:Glede na kilav izkoristek našega kotla sem v primerjavi s TČ tu nekje. Zato ne verjamem, da neka solidna peč (beri: ne več kot 30 let stara kombinirana kišta, ki je pri nas v kleti) na drva popaca več EUR kot tvoja TČ.Če gledaš samo goli odliv iz denarnice, so drva verjetno res konkurenčna TČ. Če pa upoštevaš še "strošek" ali bolje rečeno vložek lastnega dela in skrbi, da redno in pravilno kuriš, da moraš imeti večjo kurilnico, drvarnico... nam vsem, ki nam stalno nalaganje drv ni ravno hobi, komoditeta pomeni neko vrednost in prinese odločilno prednost v korist TČ pri izboru energenta za ogrevanje. To je jasno - vsaj kar se kvadrature bajte tiče. Pri nas je malo drugače, saj je bajta, recimo temu, podedovana. Kvadratura je takšna kot je, kurilna naprava je takšna kot je. Za enkrat je najbolj racionalna rešitev kurjenje na drva, ker je moja investicija v samo "mašinerijo" 0. Sem že razlagal, da imamo vsaj letos to srečo, da je vedno nekdo doma, saj je moja draga na porodniškem, velikokrat pa tudi mama naloži. Če bo peč zdržala, potem bo v uporabi še vsaj naslednjo sezono, ko pričakujem tudi bistveno manjši odjem in posledično tudi manjše število obiskov kurilnice, saj bomo izolirali ploščo na hladno podstrešje. Spomladi pa dogradnja TČ za sanitarno vodo ali pa električni bojler - se moram še malo s številkami poigrat, da vidim kaj je bolj racionalno. Tako si za relativno nizko ceno omogočim tudi to komoditeto, da kurilnice pol leta ne vidim. |