PodSvojoStreho.net
Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" (/showthread.php?tid=53974)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - aleks - 14.12.2013

RobicM Napisal:Sem prebrala tvoj predlog, ampak ne vem, kako naj ga izpeljem. Če bi lahko priklopila uporabnike na plin in vmes grela samo zalogovnik, pa te možnosti nimam. Razen mogoče, če bi zjutraj zalaufala plin, pa da malo bolj našponam termostat na 24 st. C, pol pa izklopim uporabnike in zakurim in grejem samo zalogovnik.

A pa mi kdo zna razložit, zakaj pa naj ne bi ogreval vseh 24 h po malem? Hiša ni nikoli prazna. Meni se dopade, da je T čez dan okoli 20, ponoči pa okoli 19 st. C.
ja pa v PM.

zakaj si potem kupila WDC za 400€, če zdaj "ne moreš" z njim nič regulirat? niti tega pri kateri temperaturi hranilnika naj vklopi ogrevanje?

ali pa morda preberi navodila? boš našla parameter ki se mu reče minimalna temperatura hranilnika in je tovarniško nastavljen na borih 30°C (možnost nastavitve od 20 pa do 70°C). najdeš ga v P modulu, uporabniški parametri, meni P5. je zadnji. pomeni najnižjo temperaturo, pri kateri še lahko jemlješ toploto iz hranilnika. potem jo pač prestaviš. a je to tok težko.

mislim res no. imate problem s krmiljenjem sistema, vi bi šli pa v nevemkake režime kurjenja, pa najbrž še kotel preštelat, medtem ko vam ne špilajo osnove ... ker nekdo v verigi postavitve vaše kurilnice noče prebrati navodil kontrolerja. uporabniki pa se tud nekaj otepate branja.

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - CimaBella - 17.12.2013

Uh, aleks, slab dan? Preveč razburjanja škodi lepoti in zdravju. Big Grin

Enostavno se nisem spomnila te možnosti. Bom stestirala nasednji teden.

Lahko pa prideš en dan malce na obisk, pa spraviš kurilnico, Seltron in uporabnike v red. :wink: Zaradi mene lahko tudi doinštaliraš še tisti WDC 10, za katerega se ti zdi, da tako zelo manjka.

Pa sem prebrala navodila za WDC 20, jih berem ponovno (pa svojo temo tudi). Morda, ko jih preberem še ene 5 x, bom pa res vedela, kaj pomeni to, kar preberem.

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - aleks - 17.12.2013

lej, za kurilnico poštelat se zmeni, da jo spravijo v red tisti ki so jo začeli. tako krmiljenje kot nastavitve - oziroma lep del (ali pa vse v primeru seltrona) nastavitev lahko sami, najbolje v dogovoru z instalaterjem. ker ste plačali in so dolžni zaključiti, oziroma asistirati do zadovoljivega delovanja.

jaz sicer delam krmiljenje, a zgolj po pogodbi z enim podjetjem, razen redkih izjem za prijatelje. za drugimi jaz nikoli ne delam, kdor je začel naj tudi zaključi. pravim to tudi zato, ker si nekje v verigi svojih postov omenila še sistem sončnega ogrevanja. tam bo potrebna še dodatna hidravlika. ni pravilno da se dela cufajo. naj naredi eden, a mu moraš malo priti nasproti, s tem da se pri vaši hiši osvestite, kaj točno od sistema zahtevate in kako se do tega pride (ajd, shematično - podrobnosti rešitve mora urediti instalater).
zdaj smo pri tem, da se mora ob novem sistemu izobraziti tudi uporabnik. v primeru seltrona to sploh ni težko. v kolikor ne razumeš navodil, med delovniki do 16:00 ure lahko pokličeš k njim; in ti bodo točno povedali kako začeti, oziroma kako ven iz zagate. sploh njihovega servisa ni za prehvaliti, fejs fantje.

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - Lev - 17.12.2013

Maja, če misliš klicat Seltron, potem zahtevaj za pomoč Aleša, ker, če boš naletela na Damirja, si boš zaželela, da bi emigrirala v Afriko ali Avstralijo.

Lp

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - jokovot - 17.12.2013

@ Lev
Prav imaš Big Grin :lol:

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - aleks - 17.12.2013

jaz še nisem imel težav, pa kdorkoli je že dvignil slušalko. so mi sicer izpredavali vse od pričetka. če je človek, naprimer domač v osnovah, mora pač malo potrpeti, ker res začnejo razlago od osnov. meni se to ne zdi tako grozno, kot tukaj eni pravite, pač malenkost potrpiš dokler ne pride na vrsto srž. pa tudi strokovnosti jaz osebno ne bi tam nikomur posebno oporekal. jaz ne delim vajinih slabih izkušenj z osebjem.

druga reč je pa kontroler wdc, ki bi bil res lahko bolj sodoben, tako po vmesniku kot po programiranju. tukaj, ja tukaj, pa imam mal za povedat. ampak to pač ni stvar fantov na servisu. sistem dimenzij kot je pri robičevi (2 vira toplote, 1 dvig povratka, hranilnik na vsaj 3 tipala, bojler, 2 vremensko vodena ogrevalna kroga in solarno) bi moralo že bit standard in v eni škatlici in 400€ netto cena bi moralo tudi zadoščati ...

sicer sem se že parkrat odločila, da bom poslala temo v nepovrat, ampak, kamor je šel bik.... :roll:

jaz sem klicala servis od setrona, ko nam je nagajalo pregrevanje talnega in moram reči, da so bili zelo prijazni (bolj kat npr aleks :winkSmile

Sicer sem se že odločila, da bom naredila naslednje: dodatno WDC 10, kolektorji za segrevanje SV čez poletje. Z isto ali drugo ekipo. Potem pa bom kot pravi ateist molila, da bo dobro delovalo.

Sicer pa je danes odkril serviser Waltisa tovarniško napako (Ik je kar tako malo stala in je šlo zgoraj in ob straneh vse mimo nje, sedaj sta jo z možem podložila) in eno glupo nastavitev v elektroniki (črpalka v peči se je štaratala pri 50 st. C, in potem se je dolgo časa peč ogrevala sama sebe, da je dosegla T povratka, ki pa je bila nastavljena na višjo T)

Mislim pa, da bi Waltis sam sebi naredil veliko uslugo, če bi povedal, kaj kateri parameter pomeni. Tako pa smo neke skrivnostne parametre po telefonu spreminjali. Brez veze, še sedaj ne vem, kateri parameter, kaj pomeni, razen tisti, ki so logični in se pojavijo samo enkrat. A je T povratka tak parameter, ki ga je treba skrivnostno nastavljati? Sicer pa peč deluje tako, da ima nastavljeno T povratka, T izhoda se prilagaja T povratka, nastavljena je diferenca 10 st. C. In ne, še vedno ne vem, na katerem parametru, da bi preskusila peč na 15. st. C delta T ali dvignila povratek.

Skratka T povratka je sedaj nastavljena na 50 st. C in delta T na 10 st. (Morda mi uspe ob naslednjem obisku serviserja :roll: :lol: )

No ja, po drugi strani, mogoče bi imeli serviserji še več dela, če bi se vsi novi uporabniki z zanosom lotili kotla in njegovih nastavitev.

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - zamot1 - 17.12.2013

Običajno tovarniške (default) nastavitve zadostujejo za neko normalno delovanje peči, za uporabnika so pa dostopne osnovne nastavitve kot so željene temp kotla in povratnega voda in mogoče še kaj - ne poznam uplinjevalnikov. Iz navodil bi se moral vsak uporabnik podučiti o osnovnem delovanju, nastavljanju parametrov in odpravljanju napak, to zahtevajo zakonski predpisi, mora biti narejen celo prevod drugače ne morejo prodati naprave. Ali so na spletu dostopna navodila za tvojo peč, link prosim, da malo prečitam.

oh, zamot ne. Uporabnik pri waltisu lahko nastavi:

uro in datum
max T kotlovske vode

Za vse ostalo so samo uradni serviserji.

Vhod v elektroniko je varovan s kodo. Tudi, če uspeš priti mimo kode, ne veš, kaj pomeni posamezen parameter (razen tisti, ki so očitni, npr. max TDP, samo en parameter je na 220 st. C) in ne veš, kateri parametri so med seboj povezani (kaj od T se nanaša na ventilator, kaj na vodo, črpalko...), tako, da po elektroniki ne moreš sam praktično nič spreminjat.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ogrevanje-kotli.si/sl/viva-extreme">http://www.ogrevanje-kotli.si/sl/viva-extreme</a><!-- m -->

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - vrtalnik - 17.12.2013

Tudi drugi kotli imajo zaščiten dostop do nastavitev.Jaz sem recimo gledal pod roke serviserja ko je tipkal kodo :mrgreen: -čeprav je v resnici ni,vendar če ne veš kaj tipkati ne moreš priti v nastavitve parametrov.Nedavno pa mi je uporabnik foruma poslal tovarniška navodila za regulacijo,tako da natanko vem kaj pomeni kateri parameter.Iz tovarne od koder je moja peč nisem dobil niti pravih navodil,ker se je regulacija na kotlu zamenjala navodila pa so ostala stara.

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - aleks - 18.12.2013

RobicM Napisal:jaz sem klicala servis od setrona, ko nam je nagajalo pregrevanje talnega in moram reči, da so bili zelo prijazni (bolj kat npr aleks :winkSmile
1. jaz ne delam za njih. RTFM. meni se je to izkazalo kot dobra rešitev.
2. si dobila nasvet in rešitev že kar zgodaj. pa vseeno, RTFM. pomaga.
3. hvalabogu si lahko privoščim in vsakomur povem svoje. funkcionalna pismenost je v državi redka in ne posebno cenjena spretnost.

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - zamot1 - 18.12.2013

Pozanimaj se na SIOP mogoče ti lahko oni kaj pomagajo, krmilnik je njihov, koliko so valtisovci softver spremenili je pa vprašanje. Nekaj podobnega imam jaz za peletni gorilnik za viadrusko, Siopov krmilnik in Etiksov softver, k sreči pa lahko dostopam do parametrov za nastavitev. Drugače je pa tole skrivanje parametrov - kao nekega znanja- tipična slovenska pogruntavščina.
DigReg110 Peleti - Siop Elektronika d.o.o.
Na tem naslovu so navodila, upam da taprava
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.google.si/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&frm=1&source=web&cd=2&cad=rja&ved=0CDIQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.siopelektronika.si%2Ffiles%2FPeleti62_Siop_110.pdf&ei=okexUs3XKa3T7AbKkIGQAg&usg=AFQjCNFJbf_7M1pG9eGK14QEGc0FVFlYbw&bvm=bv.58187178,d.ZGU">http://www.google.si/url?sa=t&rct=j&q=& ... 7178,d.ZGU</a><!-- m -->

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - zamot1 - 18.12.2013

Ta navodila, čeprav niso za uplinjevalnik, ti bojo mogoće omogočila dostop do parametrov in njihovi spremembi, med samimi parametri se boste morali pa sami znajti zakaj je kateri.

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - Scremer - 18.12.2013

Citat:Sicer sem se že odločila, da bom naredila naslednje: dodatno WDC 10, kolektorji za segrevanje SV čez poletje. Z isto ali drugo ekipo. Potem pa bom kot pravi ateist molila, da bo dobro delovalo.

Eh, pomojem zelo narobe. Pa ne to, da si se odločila za še en WDC, ampak da boste nekaj naredili in potem molili. Imate pomojem tipični problem ker kupec/uporabnik in izvajalec ne znate priti skupaj. Oz. možno, je da izvajalec tudi ne zna speljat zadeve tako kot se zagre, kar pa je zelo žalostno in kar pogosta praksa na sončni strani alp. Človek bi na tem mestu rad zapisal kaj pametnega, kar ti bo hipoma v pomoč, ampak moje stališče je, da bi se na vajinem mestu sam poglobil v zadevo. Razgrneš na mizo elemente, ki jih imaš, dobro premislil kaj želim doseči, v to vključil še morebitno kasnejše širjenje sistema in potem iskal rešitev. S pomočjo izvajalca, inženirja, foruma, ostalih uporabnikov podobnih kotlovnic,... Očitno inženir zadeve ni znal rešit v prvo in verjetno je ne bo znal niti v drugo, ker nekje zaškriplje. Morda v komunikaciji, morda v znanju. Rezultat je pa, da ste sedaj ujeti v zanko neskončnega nezadovoljstva. Vama prav nič ne zavidam te situacije. To je tudi eden od razlogov zakaj sem se svoje kotlovnice lotil sam. Ker jo sedaj razumem, ker vem kaj v kotlovnicu čemu služi, ker vem kako funkcionira, ker znam sam odpravit morebitne težave,... Slabost je pa recimo to, da ne vem kako bom reševal "prvi pregled" kotlovnice in pa da sem porabil kar nekaj časa.

Drugače pa dodaten WDC morda ni slaba rešitev, ampak me nekaj časa ni bilo in ste se res razpisali. Moram si vzeti čas in prebrati kar nekaj strani, da vidim kaj ste ugotovili.

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - zamot1 - 19.12.2013

Cvicek07
Pa če si kavalir ji za Božič na ZS pošlji kateri so ključni parametri.