![]() |
|
Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" (/showthread.php?tid=53974) |
Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - zamot1 - 11.12.2013 Meni sistem omogoča da zakurim enkrat na dan, običajno okoli pete ure popoldan, v hranilniku je pa če od prejšne runde dovolj toplote tako da mi ogreva hišo, bojler (STČ) je povečini na 50°C čez cel dan, peč mi po dvajsetih minutah ko zakurim že polni hranilnik. V začetku dokler ni peč na 65°°C ni dobro vanjo preko bypasa spuščati mrzlo vodo še posebej če je plehnato čudo- kondenz. Bojler alias STČ imam tako nastavljeno da če peč ne gori ni tople vode v hranilniku STČ ogreje z kompresorjem in imenjevalcem vodo v bojlerju na 43°C, za silo je dovolj, po pol ure kurjenja pa ni več panike. V drugi temi so stvari bolj na široko napisane "Segrevanje zalogovnika -temperatura peči"! Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - CimaBella - 11.12.2013 zamot: se prebijam skozi temo Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - zamot1 - 12.12.2013 Na brzino sem zasledil da mora biti tvoja plinska peč stalno v pogonu če hočeš da se zbudi ob povečani porabi. Če je tako malo zakomplicira situacijo , ne vem pa kako to stvar rešuje Seltron z shemo 409b ki je narejena za plinsko peč- 409 je za oljno peč, ker sta različni shemi (kodirna stikala odrejejo št. sheme) bi po logiki moralo biti to rešeno. Pri meni se oljna peč zažene ob izpraznjenem hranilniku, kdaj je to je pa odvisno od parametrov ogrevalne krivulje ob hudem mrazu tam nekje okoli 50-55°C, da pa ne motim mojega kurilnega cikla na drva včasih olje ob izpraznjenem hranilniku ogreva dokler spet ne zakurim (še stara zaloga) ali pa če nas ni doma da se hiše preveč ne shladi. Oljno peč upam pustiti "home alone". Za drva ti predlagam da poizkusiš segreti samo hrenilnik ob izklopljrni porabi, naloži kvalitetna drva, povratek nastavi na 65°C, peč pa na maximum 90°C, ne brez nadzora. Če je dobro nastavljeno in zvezano bo peč delala nekje na 80°C dokler ne bo povratek iz hranilnika večji od nastavljenega (65) potem se pa temp. v peči začne dvigovat, kdaj bo to je pa odvisno od moči peči in volumna hranilnika, pri meni je to po dobri uri in pol.Še enkrat pazi da ne uide!! Še je čas ni še prave zime :lol: Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - aleks - 12.12.2013 RobicM Napisal:aleks Napisal:nekateri kotli izkoriščanje toplote iz žerjavice zmorejo iz lastnega krmiljenja in ne potrebujejo obvoda. jasno, pod pogojem da je hidravlična vezava primerna in da te toplote iz žerjavice sploh kaj ostane. to je ena možnost, ki ima eno slabost (nepotrebno mešanje hranilnika v primeru da je kotlovna voda sicer uporabne temperature, a je ta nižja od temperature hranilnika na višini kjer je priklop kotlovne vode). druga rešitev pa, kot je zamotova, gre samo v ogrevalne kroge in izolira hranilnik in ga nič ne premešava. ampak to tebe ne bo rešilo, ker se ti kotel matra. najprej rešiti to. potem rešiti krmiljenje, da bo samo ena "pamet" komandirala vsaj kompleten ogrevalni sistem. v tretje pa lahko študiraš izboljšave in sistem frizneš. to je tko kot če frizneš avto: kaj boš šraufala spojlerje, dajala širše nizkopresečne gume, športno podvozje; če ti motor vleče komaj do 90 km/h, pa še to s slabimi pospeški? zrihtaj motor, da bo vlekel močno in zanesljivo. šele potem pejt po nove, širše feltne, športne amortizerje, recarote, itd. ... RobicM Napisal:aleks Napisal:ne, po 409b seltron samo preklaplja kontakt "T1-T2" na plinskem kotlu preko potenciala prostega releja. to je t.i. "vklop na zahtevo" ki lahko uporabi recimo sobni termostat ali nek zunanji krmilnik. pogoj je zgolj, da je preklopni rele potenciala prost, ker imamo običajno na eni od sponk "T1-T2" fazo. točno, imaš prav, plinski kotel mora biti "vklopljen" (stikalo kotla na "ON") ni pa "zagnan". zažene ga seltron preko omenjenega para sponk na kotlovnem krmiljenju v primeru potrebe. moja krivda, slabo sem se izrazil. svojo črpalko plinec sam zaganja in izklaplja. Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - zamot1 - 12.12.2013 Narobe si naredila ko si(sta) šla k Cratosu na kavo, on bo moral priti k vama na kavo, mimogred ga pa še v kurilnico pelješ Broblemi se bojo rešili v vajini kurilnici ne pa na forumu ali ekskurzijah. Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - cratos - 12.12.2013 Sem imel ta privilegij,da sem spoznal Majo tudi osebno!!!Hi,hi,hi!! Sva malo podebatirala o njenem kotlu. Deklica je zmanjšala moč ventilatorja za vsaj 30% kar je posledica tudi padca moči samega kotla. Namesto,da bi ji kotel delal na 100% ji dela tako kot ji dela.Zelo ne prepričljivo!! Ona ima v glavi fiksno idejo ,da mora na vsak način znižat TDP pa konec, pa še sam kotel potem rabi 2 ure ,da segreje sam sebe in ogrevalni krog. Predlagal sem ji par rešitev.Je pa odvisno koliko je odnesla teh predlogov domov. -Moč kotla naj povrne nazaj na 100% moč -Naučil sem jo kako najhitreje kotel pride na delavno temperaturo.Ona pravi ,da tako ne more narediti(obrniti tok izgorevanja ne navzdol ampak navzgor) -Originalne turbolatorje zagnati ven in ustaviti klasične (špirale) po njeni pripovedi so originalni takšni kot jih ima Orligano (vzmet v sredini pa je votla palica) Ali pa kotel odklopit iz mehanizma za čiščenje in toplotne izmenjevalce čistit ročno s kovinsko ščetko.Ker samo čiščenje pri tem kotlu ne prid v poštev,se na stene nabira preveč prašnih delcev. -Mož je baje dvakrat čistil spodnji konec, kjer se nahaja IK .Lahko čisti omočene dele površine ,ne pa da vsakič vlečeš iz kotla še IK . Mora preveriti,če je IK potisnjena čisto do zadnje stene ,saj se ji lahko dogaja ,da ji temperatura uhaja na zadnji strani IK. zamot1 Napisal:Meni sistem omogoča da zakurim enkrat na dan, običajno okoli pete ure popoldan, v hranilniku je pa če od prejšne runde dovolj toplote tako da mi ogreva hišo, bojler (STČ) je povečini na 50°C čez cel dan, peč mi po dvajsetih minutah ko zakurim že polni hranilnik. V začetku dokler ni peč na 65°°C ni dobro vanjo preko bypasa spuščati mrzlo vodo še posebej če je plehnato čudo- kondenz. Bojler alias STČ imam tako nastavljeno da če peč ne gori ni tople vode v hranilniku STČ ogreje z kompresorjem in imenjevalcem vodo v bojlerju na 43°C, za silo je dovolj, po pol ure kurjenja pa ni več panike. V drugi temi so stvari bolj na široko napisane "Segrevanje zalogovnika -temperatura peči"! Ni narejen bypas tako,da bi šel fizično mimo HT. Ampak gre en del še zmeraj v HT en del pa takoj v ogrevalni krog,če je dal sobni termostat komando ,da črpalka požene pretok. Povratek je normalen na 65°C in ni varjante ,da bi dotekala hladna voda v kotel. @Aleks ve kako imam zvezano.. Maja pa je izrazila željo,da bi ona tudi imela tako.. Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - CimaBella - 12.12.2013 Malce te moram vseeno popravit. Kot prvo moči kotla nisem zmanjšala sama, ampak je to predlagal serviser Waltisa. Pred tem je bil kotel naštiman na 70 % moči, po tem pa na 60 %. Torej imam sedaj 16 kW kotel. No, kar sem pa res naredila sama, pa je to, da sem znižala modulacijo ventilatorja, da lahko sedaj dela na 50 %. Ok, to morda res ni bilo najbolj pametno, amapk to sem storila zato, ker mi je pri 65% ventilatorja še vedno nabijalo TDP na 220 in ustavljalo kotel vsakih 5 min. Danes sem poskusno kurila v tem režimu in tokrat je vsaj kurilo ves čas (ni izklapljalo ventilatorja). Je pa zanimivo, da je kurilo ali na 99 % moči ventilatorja ali pa na 50 %, nikoli pa npr na 85%, da bi lepo stalno gorelo. Samo na min in max moči ventilatorja. TDP okoli 200, palmenček je pa danes tak kot na brenerju. Po 6 h in pol kurjena sem z 1 vmesno nalago na 70 st. zalogovnika in ogretim talnim, radiatroji in SV. Je pa 1 st. plusa, dvižni v radiatroje pa okoli 45 st. C. Tako da zaradi mojega eksperimenta z ventilatorjem vseeno nismo zmrznili. Lahko pa naštimam višjo TDP, pa preiskusim še tvojo idejo. Še vedno pa nisem ugotovila, kateri parameter je za povratek v peč. Bypass zalogovnika zaekrat ostaja kot ideja. Zamot: ponavadi na provokacije ne odgovarjam, ker se mi ne da kregati, ampak mogoče, če bi pogledal še kaj izven svoje kurilnice in prebral kakšno drugo mnenje, ne bi že 3 krat predeloval kurilnice. Če drugega ne, pa vsaj spoznaš čisto ok ljudi. Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - zamot1 - 12.12.2013 Prvič sem predeloval zaradi vgradnje hranilnika, ker ga centralar v štartu ni, drugič sem vrgel ven klasični bojler za SV in vgradil STČ in naredil bypass za katerega še sedaj ne kapirate -ne samo ti- zakaj in kako mi dela. Trtetja predelava je bil nakup gorilc na pelete za viadrusko. Peta bo nakup kolektorja in integracija v sistem SV, šesta...pa še zmeraj bo prekratko. Deset let nazaj ni bilo take ponudbe gradnikov za sestavo centralnih, ok so bili ampak dragi ko žafran. Štartal sem z oljno pečjo kar takrat ni bil problem nakup olja in tudi šparalo se ni. Na forumu se ne kregamo samo prepričujemo prepričane
Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - aleks - 12.12.2013 ja, cratos je tule v redu povedal. jaz za začetek ne bi fiksiral pogleda na temperaturo dimnih plinov. to se lahko znižuje z raznimi ukrepi po tem, ko kotel od sebe daje tisto kar mora. torej: najprej povrni tovarniške nastavitve. zatem dviguj povratek toliko časa, da se doseže vsaj 80°C kotlovne vode. če je vse ostalo normalno, bi temu nekje ustrezala temperatura povratka blizu 65°C, malo se bo morda tudi za poigrat s hitrostjo črpalke kotla. in, to nekje mora kotel dat od sebe. nato pa lahko z raznimi ukrepi začneš dvigati izkoristek. torej, če bo pri tej doseženi, recimo ji zdaj nazivni, moči kotla TDP čez 200°C, morda z boljšimi turbolatorji znižaš to. pa da še vedno kotel od sebe nemoteno daje vodo vsaj 80°C pri izbranem pretoku pumpe. ko to špila stabilno, lahko friziraš naprej. znižaš TDP še nižje morda. Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - CimaBella - 13.12.2013 [quote="cratos"] -Moč kotla naj povrne nazaj na 100% moč Kotel nikoli ni delal na 100 % moči, prej je delal na 70 % -Naučil sem jo kako najhitreje kotel pride na delavno temperaturo.Ona pravi ,da tako ne more narediti(obrniti tok izgorevanja ne navzdol ampak navzgor) Mislim, da če bi pustila odprta sredinska in zgornja vrata, da bi lahko tako gorelo. -Originalne turbolatorje zagnati ven in ustaviti klasične (špirale) po njeni pripovedi so originalni takšni kot jih ima Orligano (vzmet v sredini pa je votla palica) Tle nisem čist ziher, no. Ali pa kotel odklopit iz mehanizma za čiščenje in toplotne izmenjevalce čistit ročno s kovinsko ščetko.Ker samo čiščenje pri tem kotlu ne prid v poštev,se na stene nabira preveč prašnih delcev. -Mož je baje dvakrat čistil spodnji konec, kjer se nahaja IK .Lahko čisti omočene dele površine ,ne pa da vsakič vlečeš iz kotla še IK . Mora preveriti,če je IK potisnjena čisto do zadnje stene , saj se ji lahko dogaja ,da ji temperatura uhaja na zadnji strani IK. No, to je pa tako. Tovarniško je bila nastavljena na sredini in mož pravi, da jo je dal na isto mesto ene 5 cm od zadnje stene. Tudi monter je rekel, da naj ne bo čisto do konca. Mož pravi, da, če da nazaj, da bodo nanje letele saje s turbolatrojev. Če povečam moč kotla - ista količina drv pogori v krajšem času - hitreje napolnim zalogovnik na 80 st. C - hitreje lahko začnem ogrevati uporabnike, ker se hitreje segreje zgornji del zalogvnika? Z zalogovnikom napolnjenim na 80 st. c lahko ogrevam hišo (brez ogrevanja SV) cca 10 h. Trenutni koncept je (lahko tudi napačnop razmišljam), da v ostalih 14 h pač kurimo Waltis, da sproti dogreva hišo, ogrejemo SV in zalogovnik na 80. T v hiši je konstanstno 19 - 20 st. C. Će povečam moč kotla, lahko namesto 14 h kurim recimo 10 h, ampak zalogovnik še vseeno drži samo 10 h. 4 h ogrevanja mi nekje zmanjkajo. Rabila bi - večji zalogovnik (to sigurno ne bo) - obstoječega nafilati na višjo T, recimo 90 st. C (max T kotlovske vode je na 85 st C) - v času kurjenja segreti hišo na višjo T (recimo 23 st C), potem pustiti, da pade proti jutru, do kolikor pač pade. - kakšna druga možnost? Ma, mene drugače trenutno ne brigajo TDP s strani porabe (kar se zmanjšanja porabe tiče bolj računam na izolacijo), ampak zato ker se ventilator, ko doseže max TDP stalno izklaplja. Sicer kotel kljub temu deluje naprej, ampak to gre tako, da se ventilator non stop na vsake 3-5 min vklopi na 99 % in izklopi in to traja lahko par ur. Pa to tudi ne more bit ok za kotel. Sem pa dala ventilator nazaj. Lahko povišam max TDP, da bi kotel pač deloval na 230 st. c, ne da bi se stalno ventilatorji izklapljali. Ne razumem pa tega, zakaj se moč ventilatorja pri peči modulira glede na T kotlovske vode in ne na TDP. Zakaj ne more ventilator že prej začeti delati 85%, zakaj samo 99 % ali 60 % ali izklop? Ventilator začne modulirati šele, ko začne T kotlovske vode naraščati proti 80, da prepreči pregorevanje. Jaz sem do včeraj živela v napačnem prepričanju, da je modulacija ventilatorja zato, da kontrolira gorenje v kotlu. Moč kotla bom do ponedeljka pustila na miru. V ponedeljek sicer pride serviser pregledat, kaj je z elektroniko, ker obstaja možnost, da tipalo za TDP narobe kaže. [quote="zamot1"]Narobe si naredila ko si(sta) šla k Cratosu na kavo, on bo moral priti k vama na kavo, mimogred ga pa še v kurilnico pelješ Soory, včeraj sem malce slabo prebrala tvoj post. Je cratos že povabljen na obisk [quote="aleks"]ampak to tebe ne bo rešilo, ker se ti kotel matra. najprej rešiti to. potem rešiti krmiljenje, da bo samo ena "pamet" komandirala vsaj kompleten ogrevalni sistem. v tretje pa lahko študiraš izboljšave in sistem frizneš. No, prav.
Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - cratos - 13.12.2013 No zdaj pa vem zakaj imaš TDP tako visoko.Problem imaš v sami postavitvi IK . Izgorevalna komora mora biti zmeraj postavljena tako,da DP ne morejo iskati najkrajšo pot iz kotla ampak mora imeti čim daljše prehode. Zadevo bi lahko rešila tako,da originalno IK kljub temu porineš do zadnje stene in tako preprečiš DP da na zadnji strani zapuščajo komoro. Lahko pa si umisliš nov IK ,ki ti bo 150% bolje služila kot original. :wink: lp cratos Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - CimaBella - 13.12.2013 Ja, to sem imela v misih storiti jutri. Ali pa raje počakam, da gre serviser domov, da me ne bodo grdo gledal. He, he, evo, zdaj sem na 63 strani friziranja atmosa and I like it. Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - zamot1 - 13.12.2013 ista količina drv pogori v krajšem času - hitreje napolnim zalogovnik na 80 st. C - hitreje lahko začnem ogrevati uporabnike, ker se hitreje segreje zgornji del zalogvnika? večji zalogovnik (to sigurno ne bo) - obstoječega nafilati na višjo T, recimo 90 st. C (max T kotlovske vode je na 85 st C) - v času kurjenja segreti hišo na višjo T (recimo 23 st C), potem pustiti, da pade proti jutru, do kolikor pač pade. - kakšna druga možnost? Prehitro čitaš in ti grejo detajli mimo. Dvakrat sem ti že predlagal da greješ samo hranilnik ob izklopljrni porabi in da tu dosežeš dobre rezultate; z čim manj drvmi čimpreje napolniš hranilnik z čim večjo temperaturo, stvar prakse in tvojega "hardwera", če ne gre kot piše v priročniku je nekaj narobe! S programsko uro se da ogrevanje prilagoditi vašemu bio ritmu ne pa da dela non stop 24 ur. Pri meni gre hranilnik do 95°C brez kakšnih problemov- že večkrat napisano. Drži se uporabnih navodil za peč, ko boš obvladala kurjenje se pa loti "izboljšav", bo pa to nekje drugo sezono. 19 strani nakladanja, rešitve "viharja v hranilniku" pa še nismo dorekli. Je pa v tej debati pereveč plevela in premalo semena, tudi v drugih temah enako. LP Tomaž Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - CimaBella - 13.12.2013 zamot1 Napisal:Dvakrat sem ti že predlagal da greješ samo hranilnik ob izklopljrni porabi in da tu dosežeš dobre rezultate; z čim manj drvmi čimpreje napolniš hranilnik z čim večjo temperaturo, stvar prakse in tvojega "hardwera", če ne gre kot piše v priročniku je nekaj narobe! Sem prebrala tvoj predlog, ampak ne vem, kako naj ga izpeljem. Če bi lahko priklopila uporabnike na plin in vmes grela samo zalogovnik, pa te možnosti nimam. Razen mogoče, če bi zjutraj zalaufala plin, pa da malo bolj našponam termostat na 24 st. C, pol pa izklopim uporabnike in zakurim in grejem samo zalogovnik. A pa mi kdo zna razložit, zakaj pa naj ne bi ogreval vseh 24 h po malem? Hiša ni nikoli prazna. Meni se dopade, da je T čez dan okoli 20, ponoči pa okoli 19 st. C. zamot1 Napisal:Pri meni gre hranilnik do 95°C brez kakšnih problemoHm, kotel je nastavljen na 85, to ni variate, da ogreješ na 95. Ne vem, če upam nastaviti na 95 st. C. Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - zamot1 - 13.12.2013 Izklopi WDC, ročno (predvidevam da seda) rotodivert ogrevanje na plin, nekako z briko rešiš da ti plin dela ni pa nujno, vas bo kakšni dve uri žal zeblo: Waltis ti pa lahko neodvisno polni zalogovnik in sprobaš kurjenje, za probo suha kvalitetna drva ne pofl. Hranilnik manj kot 45°C. Beleži čase in temp. kdaj se kaj dogaja na peči in hranilniku, vklop črpalke, če imaš motorni mešalni ventil za polnjenje kdaj ga začne odpirati in za koliko bo odprt ko peč doseže okoli 80°C, kdaj peč doseže to temp. , kdaj se začne dvigovari temp. v zalogovniku, kdaj se začne dvigovati temp. povratka v peč-nastavljen naj bo na 65°C in še kaj? Ko boš imela te podatke se pa "slišimo" ![]() Lahko šponaš centralno 24 ur dnevno, stvar okusa in razkošja, boš pa kasneje sama ugotovila kako je najbolje. Sem že napisal da jaz v pavzi med ogrevanjem zakurim peč pa jih je tričetrt padlo u nezavest, zaradi boljšega slojenja vode v hranilniku. LP Tomaž |