PodSvojoStreho.net
Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) (/showthread.php?tid=16847)

Re: Bukova drva - bvs - 13.1.2012

aleks Napisal:oh je pa vremenska cenejša od 17 termostatskih ventilov, in veliko manj dela, če delaš nadgradnjo sistema. in brez skrbi da je pri radijatorskem veliko bolj učinkovita kot pri talnem. pri talnem maš razpon temperatur dvižnega voda bistveno nižji kot pri radijatorskem. moja vremenska je stala vse skup 100€ na bolhi. pri radijatorskem seveda lahko tudi z ročnim upravljanjem ustrezno nastaviš dvižni vod. ampak meni se ne da kar naprej štelat ventila in geldat na urco a sem prav naredil.

Torej imaš hidravlično uravnotežen sistem! Zanima me, kako si to speljal?

Re: Bukova drva - Gomi - 13.1.2012

Sicer je izven teme, pa vseeno. Občutek toplote je pri vremenski regulaciji drugačen, ko ujameš pravo strmino krivulje ogrevanja. Vse življenje sem bil navajen, da ko greš mimo radiatorja čutiš toploto, če radiator dela. Sedaj pa tega sevanja skoraj ni, radiatorji grejejo ves čas, vendar z dosti nižjo temperaturo, temperatura prostorov pa je bolj enakomerna. Mene je sprva ta novi način ogrevanja kar malo motil. Vendar pa danes ne bi šel več na prejšnji način. Tako nekako si predstavljam tudi prehod iz radiatorskega na talno ogrevanje.

Re: Bukova drva - csamo001 - 13.1.2012

aleks Napisal:
taubi Napisal:Aleks, se spomnim, da si v enem od postov nekje jeseni napisal da že redno kuriš vsak dan. Jaz sem tisti čas zakuril na dva dni, pa bi rad imel nekje približen datum kdaj je to bilo?
Ali imaš mogoče evidenco?

po mojem je bilo enkrat oktobra.
OT- btw naslednji teden (upam da končno) pride uplinjak. ni lambda, je pa svinsko poceni. hura za 24 ur na dan toplo hišo (bom zmontiral še vremensko regulacijo) - konec off topic.

Pa nisi mel najprej v planu zalogovnik? Katero peč si pa nabavil, če ni skrivnost?

Re: Bukova drva - aleks - 13.1.2012

bvs Napisal:
aleks Napisal:oh je pa vremenska cenejša od 17 termostatskih ventilov, in veliko manj dela, če delaš nadgradnjo sistema. in brez skrbi da je pri radijatorskem veliko bolj učinkovita kot pri talnem. pri talnem maš razpon temperatur dvižnega voda bistveno nižji kot pri radijatorskem. moja vremenska je stala vse skup 100€ na bolhi. pri radijatorskem seveda lahko tudi z ročnim upravljanjem ustrezno nastaviš dvižni vod. ampak meni se ne da kar naprej štelat ventila in geldat na urco a sem prav naredil.

Torej imaš hidravlično uravnotežen sistem! Zanima me, kako si to speljal?
ne bi govoril ... termometer, ir pištola (sposojena) in meri, zapiraj, pojdi v drugo sobo, meri, zapiraj ... nakar je bilo po prvem štelanju vse narobe, pa še enkrat. pa največji problem sem imel v dnevni sobi, kjer imam tri radijatorje in je še vedno pretoplo, če pa samo malo zategnem zadnjega je čez dve uri premrzlo, za znoret. problem je v glavnem to, da se mi tam ne pojavi sprememba v nekem doglednem času ampak šele čez čas, mnogo pa je odvisno do tega koliko se vrata dnevne sobe odpirajo in zapirajo. v glavnem je sedaj tako nastavljeno da je to edini prostor ki se ogreje za stopinjo do dve več kot ostali prostori. žena je prezadovoljna in se ne premakne od tam ...

Re: Bukova drva - bvs - 13.1.2012

Gomi Napisal:Sicer je izven teme, pa vseeno. Občutek toplote je pri vremenski regulaciji drugačen, ko ujameš pravo strmino krivulje ogrevanja. Vse življenje sem bil navajen, da ko greš mimo radiatorja čutiš toploto, če radiator dela. Sedaj pa tega sevanja skoraj ni, radiatorji grejejo ves čas, vendar z dosti nižjo temperaturo, temperatura prostorov pa je bolj enakomerna. Mene je sprva ta novi način ogrevanja kar malo motil. Vendar pa danes ne bi šel več na prejšnji način. Tako nekako si predstavljam tudi prehod iz radiatorskega na talno ogrevanje.

Meni deluje sistem enako po vgradnji zalogovnika, torej je to po večini posledica zalogovnika in ne zunanjega tipala, ker ga jaz nimam. Z zalogovnikom sem zgladil špice, ki so bile prej prisotne in očitne.

aleks Napisal:ne bi govoril ... termometer, ir pištola (sposojena) in meri, zapiraj, pojdi v drugo sobo, meri, zapiraj ... nakar je bilo po prvem štelanju vse narobe, pa še enkrat. pa največji problem sem imel v dnevni sobi, kjer imam tri radijatorje in je še vedno pretoplo, če pa samo malo zategnem zadnjega je čez dve uri premrzlo, za znoret. problem je v glavnem to, da se mi tam ne pojavi sprememba v nekem doglednem času ampak šele čez čas, mnogo pa je odvisno do tega koliko se vrata dnevne sobe odpirajo in zapirajo. v glavnem je sedaj tako nastavljeno da je to edini prostor ki se ogreje za stopinjo do dve več kot ostali prostori. žena je prezadovoljna in se ne premakne od tam ...

To je vredu. Meni deluje prav tako, le da nimam vremenske regulacije, sem pa vgradil zalogovnik.

Re: Bukova drva - aleks - 13.1.2012

madman Napisal:matr....

jst iščem drva....

ne pa novo centralno....

DRVA? Suha? So kje še?
bravoslo menda ima. se pa zelo pardoniram za OT.

Re: Bukova drva - taubi - 13.1.2012

jst iščem drva....

ne pa novo centralno....

DRVA? Suha? So kje še?

Poglej na Bolho. Na 'suha drva' je ponudbe precej.

Re: Bukova drva - mariog - 13.1.2012

jst iščem drva....

ne pa novo centralno....

DRVA? Suha? So kje še?
Kontaktiraj @bravoslo in zahtevaj drva iz sušilnice. So pod 15% vlage in jih je užitek kuritiSmile

Re: Bukova drva - taubi - 13.1.2012

mariog Napisal:

jst iščem drva....

ne pa novo centralno....

DRVA? Suha? So kje še?
Kontaktiraj @bravoslo in zahtevaj drva iz sušilnice. So pod 15% vlage in jih je užitek kuritiSmile

Cena :?:

Re: Bukova drva - althea - 13.1.2012

kakšna pa je razlika med drvi bukve, breze ali hrasta pri kurjavi?
Cena kot vidim je povečini ista...

Re: Bukova drva - aleks - 14.1.2012

meni za običajen kotel hrast ne sede, preveč smodenja. ima pa kolega, forumaš tule, lambda krmiljen kotel. tam ni bilo videt da bi kaj nagajalo.

Re: Bukova drva - Gomi - 14.1.2012

Bukovina in hrastovina sta energetsko praktično enakovredna. Le izgorevanje hrasta je nekoliko daljše, počasnejše kot bukve. Sam sem hrast zelo rad kuril zaradi premočnega vleka dimnika. Tu je elektronika še nekako kontrolirala izgorevanje. Pri bukvi pa je kotel uhajal. Pišem pa o zelo suhem lesu z vsebnostjo vlage 15%. Na površini še nekaj manj. Po namestitvi verig v izmenjevalce pa so zadeve končno na svojem mestu in je prav vseeno ali kurim bukev ali hrast, ali mešano.
Breza ima nekaj manjšo kurilno vrednost, je nekoliko mehkejša. Je pa bila svoj čas zelo priljubljena kot kurivo pri lastnikih odprtih zidanih kaminov. Mogoče zato drži ceno.

Re: Bukova drva - mariog - 16.1.2012

taubi Napisal:Cena :?:
Za paleto 1,8m je cena 125€. So pa iz sušilnice zato je taka cena. Brez sušilnice mislim, da ima malo cenejša.

Re: Bukova drva - kremenckov ata - 16.1.2012

althea Napisal:kakšna pa je razlika med drvi bukve, breze ali hrasta pri kurjavi?
Cena kot vidim je povečini ista...

Brezov dim lepo diši, zato se je kuril v odprtih kaminih. Če pa hočeš antireklamo za odprte kamine pa probaj s slivo (stara češplja) :mrgreen:

Re: Bukova drva - taubi - 16.1.2012

madman Napisal:
mariog Napisal:Za paleto 1,8m je cena 125€. So pa iz sušilnice zato je taka cena. Brez sušilnice mislim, da ima malo cenejša.

to je 1,8 tekočega metra ali kako?
metrska ali rezana že?

Z takimi 1,8m paletami imam slabe izkušnje. Ko sem drva lepo zložil iz palete v skladovnico ni bilo več kot 1,5 prm.
Počutil sem se :evil: