PodSvojoStreho.net
Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem (/showthread.php?tid=12767)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27

Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - csamo001 - 3.7.2013

Za te uveljavljene znamke so, vsaj kolikor sem pred časom gledal, zelo dragi. Za lossnaya pa odkrito rečeno še nisem videl...

Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - pisti - 4.7.2013

@damo koliko pa so ti upalili prevoz iz nemčije.
po mojih izračunih in povpraševanjih na DHL stane prevoz recimo 40kg težkega paketa in dimenzije 100x50x50 cm dobrih 45 €. Čas dostave 2-3 dni.

Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - damo - 5.7.2013

Ma prevoz ni tak drag, draga je pakunga (lesena škatla). Evo ponudbe, ki jih imam (cene so brez ddv):

1. Klingenburg GS35/300 - 152 € + 340
2. Recutech REK31+/300 - 82€ + ??
3. Platesindustry PCF 35/300 99€ + 80€

Čakam še ceno poštnine za 2., nato se odločam med 2 in 3.

Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - csamo001 - 5.7.2013

damo, a vsi so aluminijasti?

Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - damo - 5.7.2013

Ja vsi so aluminjasti, tudi dimenzije so enake.

Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - damo - 9.7.2013

Evo,

dobil sem odgovor od Recutech-a, stroški pošiljanja so okoli 200 eur :?, pa so mi bili nekako favoriti...

Torej, naročil bom Platesindustry PCF 35/300. Cena izmenjevalca je 99€+ddv ter cena poštnine (za 1 kos) je 80€. Naročam v teh dneh, če je še kdo zainteresiran, si lahko eventualno podelimo stroške pošiljanja. Več na ZS.

lep pozdrav!

Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - pisti - 9.7.2013

damo koliko pa računaš da te bodo stale še ostale komponente. Izdelava ohišja,
ventilatorji, elektronika.. Oziroma vse komponente ki so že vgrajene v rekuperatorje
ki se jih dobi za cca 1300eur?

Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - damo - 9.7.2013

Pisti, računam, da bo material prišel do 500 eur, oz. mene še ceneje, ker sem ventilatorje dobil skoraj zastonj.

Sem še vedno na vezi z Recutech, so mi rekli, da je poštnina 200 eur za eno paleto, ne glede koliko kock je na paleti. Zdaj se dogovarjam, da bi zapakirali brez palete, pa da pošljem svojega kurirja in računam da bi to koštalo max. 50 eur.

Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - pisti - 9.7.2013

damo OK poročaj kaj boš dosegel. Ponavadi se izplača vztrajati.

Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - Tone - 9.7.2013

2 kartonski kocki pa res ne bi smelo biti problem narest, ne vem, ne razumem vas, v času iskanja in pogajanja bi imel material na kupu, potem pe še 2 popoldneva za lepljenje in imaš entalpijski izmenjevalec. Da zadovoljstva, da si za 3€ (če se malo znajdeš) naredu nekaj, kar bi ti švabi vzeli 300€, pa še boljš bo delal, veliko boljš.

Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - Gasper123 - 10.7.2013

Jaz gledam na to tako, če bi se šel eno samogradnjo bi se lotil tako kot Tone, z minimalno denarja in veliko dela, časa. Ne vidim pa smisla da bi za komponenete dajal 500 € in bi na koncu imel nek DIY polizdelek, potem raje že v štartu kupim Lossnay za okoli 1.000 €.

Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - Tone - 10.7.2013

Če se vmes še 2 x zafrkneš si pa skoraj na polni ceni.

Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - damo - 10.7.2013

No, pri teh 500 je recimo 100€ rezerve kar tko na uč. Ker nimam veliko prostega časa, moram tudi kombinirat, pa malce na preverjeno varianto it. Ne rečem, da se ne bom enkrat kasneje lotil tudi izdelave kartonske protitočne kocke.

Lahko bi npr. izdelal izmenjevalec sam in prišparal cca 150 eur. Ostalo pa so stroški, ki se jim ne da izogniti (ventilatorji, filtri, elektronika, pleh, iveral, izolacija, spone, žaluzije itd.).

Lahko bi dal tudi 1000€ za loosnaya, samo ni primerljiv s temle, kaj upam da bom sam scopral (nima vseh funkcij in lastnosti, ki jih hočem). Ekonomsko gledano bi me prišel sigurno ceneje, kot pa DIY. Če vmes kaj zafrknem.... jebi ga, tudi to je čar DIY :-)

Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - csamo001 - 10.7.2013

Gasper123 Napisal:Jaz gledam na to tako, če bi se šel eno samogradnjo bi se lotil tako kot Tone, z minimalno denarja in veliko dela, časa. Ne vidim pa smisla da bi za komponenete dajal 500 € in bi na koncu imel nek DIY polizdelek, potem raje že v štartu kupim Lossnay za okoli 1.000 €.

Za 500 EUR lahko po mojem sčaraš bistveno boljši izkoristek od Lossnaya. Pa tudi individualno dimenziniranje pretokov preko nameščanja ventilatorjev v posamezne kanale pri Lossnayu ni izvedljivo... Pa verjetno še kaj.

Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - BartSimpson - 28.10.2013

Da malo obudim temo...
Lansko jesen sem se tudi jaz lotil izdelave rekuperatorja vendar mi kaj več kot izdelava nekaj plasti alu protitočnega izmenjevalca in nabave dveh tipov ventilatorjev ni uspelo...kljub dolgi zimi. Wink Nekaj malega sem že pisal v eni drugi temi, ki pa je ne najdem. Malo me je minilo, ker nikjer nisem našel za moj okus primernih "rešetk" za na strop. No, to je zdaj že doma. Prav tako tudi material za izdelavo škatle. V škatli sem predvidel tudi prostor za klasično križno kocko 300x300x200, ker se mi zdi, da tisti protitočni še ne bo tako kmalu končan. Je precej zamudno in dolgočasno. Wink
Trenutno me predvsem zanima kakšni bodo pretoki oziroma učinek ventilatorjev, ki jih imam. In za to potrebujem škatlo, da se bo dalo kaj pomeriti. Tlačni in temp. senzorji so pripravljeni elektronika pa tudi.

Je kdo razmišljal mogoče o kocki iz koroplasta? Google najde precej zanimivih debat o koroplastu na temo toplotnih izmenjevalcev.

Čaka me še nabava cevi. Verjetno kar rdeči stigmaflex fi75 za razvode. Ker bo vse skupaj zaenkrat samo v mansardi in bo rekuperator na podstrešju skoraj v centru bodo linije dokaj kratke in enako dolge in jih ne bo problem zamenjati, če bi se pokazale kake slabe lastnosti.

Imam pa še eno vprašanje glede cevi za zajem svežega zraka. Za odvod oziroma izpuh bom montiral bramac durovent kapo. Zanima me pa, če lahko svež zrak zajemem kar na podstrešju? Tik pod slemenom bi montiral cev in na koncu mrežico. So kaki pomisleki glede tega?