![]() |
|
Toplotna črpalka - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Toplotna črpalka (/showthread.php?tid=72174) |
Re: Toplotna črpalka - Energetik81 - 21.6.2018 aljaz123 Napisal:Pozdravljeni prosim za pomoč pri izbiri vrste TČ. Ne vem al izbrati voda/voda ali zrak/voda. Za vrtino in globino ni probleme, ker podtalnico imamo na 3 do 4m (štepih) v sušnih obdobjih. In tudi mojster za vrtino je reku da voda ni problem.Če boš samo podtalnico pošiljal v konvektorje, bo večinoma premalo za razvlaževanje oz. odvisno kako mrzlo podtalnico imaš. V vsakem primeru bi si moral zmontirati razvlaževanje v prezračevalni sistem. Seveda se ti splača tudi imeti možnost pasivnega talnega hlajenja, če že imaš podtalnico. Verjetno to ne bi smelo bistveno podražiti celotne zadeve. Re: Toplotna črpalka - sassapo - 21.6.2018 Vodo najprej v analizo in črpalni preiskus. V nasprotnem je vse skupaj samo ugibanje. Poleg tega je potrebno vedet, da za energetsko zelo varčne hiše voda voda ni ravno žebljica na glavico. Se ti pa zadeva zopet obrne v +, če boš talnico uporabljal za hlajenje. Najbolje je kombinacija talnega in vsaj enega konvektorja, kateri mora biti ustrezno pre-dimenzioniran za učinkovito razvlaževanje. Re: Toplotna črpalka - xavi - 21.6.2018 Vsekakor je pri tako nizki podtalnici prvo narediti črpalni preskus, smiselno pa bi bilo tudi sezonsko merjenje temp. vode. Re: Toplotna črpalka - BojanF - 21.6.2018 JaBK Napisal:@sassapo BojanF Napisal:Še vedno pa me zanima, ali bi kombinacija takšne kanalske klime v prezračevalnem sistemu in ločene TČ za ogrevanje sanitarne vode lahko bila cenejša, kot če bi vse potrebe po hlajenju in gretju hiše skušal pokriti s samo eno močnejšo TČ in vsemi pripadajočimi vodnimi povezavami, zalogovniki, toplotnimi izmenjevalci in regulacijo? Še vedno me zanima odgovor na zgornji dve vprašanji. Re: Toplotna črpalka - mihaboy - 21.6.2018 Še eno vprašanje iz moje strani. Gre za hiško v katero bomo v jesen vgradili toplotno črpalko (najverjetneje novi mitsubishi 8kw ali altherma 3), kvadrature je cca 150kvadratov, vgradila se bo centralna rekuperacija Nilan. Hiša je dobro izolirana (15cm stiropor, troslojna stekla, 30+ knauf insulation). Kaj bi bila najbolj smiselna in najcenejša varianta hlajenja? Ali bo hlajenje sploh potrebno? Ali je za hlajenje preko tč res potrebno dodati zalogovnik? Kakšen je dodaten strošek takega konvektorja? Ne bi pa rad imel še ene škatle zunaj... Re: Toplotna črpalka - pentax - 21.6.2018 Moje mnenje je, da je za tvoj odgovor pomembna tudi sama lokacija hiše. V mojem primeru na 500nmv poleg gozda s podobno izolacijo in tvoji kvadraturi ni potreb po hlajenju. Lansko leto, je mislim da zgolj v dveh dneh temperatura v hiši zlezla na ~25C v bivalnem delu, v tistem kar hudem vročinskem valu. Re: Toplotna črpalka - JaBK - 21.6.2018 Fantocci Napisal:Morda je pretok zraka premajhen za močno ohlajevanje, vendar je za moje pojme čisto dovolj (oz. že velika razlika) če bi ga vsaj centralno razvlaževal. Torej da si vedno šopaš v prostore suh zrak. to je cilj. zaradi mene ga lahko tudi segreje, kar razvlažilec pridela, hladilno moč imam jaz ogromno drugje, samo da vlago ven pozauga. konec koncev raje 26 pa 40% vlage kot 24 pa 60% vlage. vsaj zame. tole oboje je meni poleti ok. na dneve kot so zadnji npr, ko je pri nas prilezlo na 32 stopinj. Re: Toplotna črpalka - aljaz123 - 22.6.2018 sassapo Napisal:Vodo najprej v analizo in črpalni preiskus. V nasprotnem je vse skupaj samo ugibanje. Ja tako so rekli, da se da voda iz vrtine pošiljat v talno in tako hladis hišo. Konvektot je postavljen v pritličje in v mansardo? Kako se pa obnese hlajenje z talnim sistemom. Ta ki je bil na objektu je reku da enim odgovarja nekaterim pa ne odgovarja to narbol. A lahko zrak v prezračevalnem sistemu tudi grejemo ali hladimo z pomočjo TČ in vode iz vrtine? Re: Toplotna črpalka - sassapo - 22.6.2018 Talno hlajenje je čisto super zadeva, če ga kombiniramo z vsaj enim konvektorjem kateri služi tudi in predvsem razvlaževanju. Seveda lahko prezračevani zrak ogrevamo ali hladimo s TČ ali talnico. Učinka seveda ne bo oz. bo ta skoraj neopazen. Lahko pa celotno hišo predvidiš za zračno ogrevanje in hlajenje. Talnega potem ne potrebuješ. Potrebno se je zavedat, da je klasični prezračevalni sistem namenjen prezračevanju in je za kakeršnokoli resno hlajenje ali ogrevanje precej poddimenzioniran. Re: Toplotna črpalka - Energetik81 - 22.6.2018 aljaz123 Napisal:Kako se pa obnese hlajenje z talnim sistemom. Ta ki je bil na objektu je reku da enim odgovarja nekaterim pa ne odgovarja to narbol.Najdi temo na forumu, kjer smo to detajlno obdelali, vsi ki to uporabljamo. Re: Toplotna črpalka - aljaz123 - 22.6.2018 Najdi temo na forumu, kjer smo to detajlno obdelali, vsi ki to uporabljamo.[/quote] Oki hvala bom poiskal upam da najdem Poslano z mojega BLA-L29 z uporabo Tapatalk Re: Toplotna črpalka - Energetik81 - 22.6.2018 <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=57115">viewtopic.php?f=7&t=57115</a><!-- l --> Re: Toplotna črpalka - BojanF - 22.6.2018 sassapo Napisal:Potrebno se je zavedat, da je klasični prezračevalni sistem namenjen prezračevanju in je za kakeršnokoli resno hlajenje ali ogrevanje precej poddimenzioniran.To ne velja za pasivne hiše, ker so bila merila zanje (10W/m2) določena prav s tem namenom, da se jih da ogrevati s klasičnim prezračevalnim sistemom. Re: Toplotna črpalka - sassapo - 25.6.2018 V praksi je vse malce drugače kot v teoriji. Jasno, da dokler ne doživiš verjameš. Načeloma se strinjam s teboj, da bi klasični prezračevalni sistem zagotavljal dovolj toplote aktivni družini, kjer je potrebno upoštevati še izdatne toplotne pribitke, ki so naravna posledica bivanja. Velik problem predstavljajo že rekuperacijske izgube, naslednji so velike steklene površine, ki so danes stalnica takšnih hiš. Bog ne daj, da pa takšno hišo iz takšnega ali drugačnega razloga v mrazu dodobra prezračiš. Z osnovnim prezračevalnim sistemom, ki je namenjen zgolj prezračevanju pač hiše ne boš ogreval, še manj pa hladil. Vsaj na prijetno bivalno temperaturo ne. Re: Toplotna črpalka - Pegaso - 25.6.2018 Meni takšne investicije v ogrevanje in hlajenje pasivne hiše ne dajo miru, saj so večje kot za sedanjo hišo, ki ima 10x večje izgube. Torej na strehi sončna elektrarna. Hiša ustrezno senčena, prezračevanje z rekuperacijo. Ogrevanje hiše preko talnega razvoda (zaradi udobja toplotnega klina), bojler za SV, vse bo ogreval elo blok. Hlajenje in razvlaževanje - 2 klimi, vsaka v svojem nadstropju, delujeta po potrebi. Delovanje klime me ne moti. Cena enaka kot komplet TČ+talno gretje+stropno pohlajevanje brez SE. A sem kaj spregledal? |