![]() |
|
Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dodelave - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dodelave (/showthread.php?tid=60325) |
Re: Zalogovnik za vodo v kombinaciji s peletno pečjo DA ali - najrad1 - 10.2.2015 colinmcrae Mogoče regulator vleka na dimnik ? Sam moram povišat dimnik za 3-4 m in takrat bom vgradil na dimnik regulator vleka ,ker moj kotel centroplus rabi za nemoten vlek vsaj 8 m visok dimnik. <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.google.si/search?q=regulator+vleka&biw=1164&bih=670&tbm=isch&imgil=zdhXvS_dFUSh_M%253A%253B3z2ZprKrTdW45M%253Bhtt">http://www.google.si/search?q=regulator ... 5M%253Bhtt</a><!-- m --> Po moje tisto pripiranje dimne lopute preko neke mere - 50% duši plamen. Lp Re: Zalogovnik za vodo v kombinaciji s peletno pečjo DA ali - stepski - 10.2.2015 a je kdo omenil meritve... :wink: colinmcrae sicer iz tele teme ( <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=41993&p=369680#p369680">viewtopic.php?f=7&t=41993&p=369680#p369680</a><!-- l --> ) tole je meritev ob menjavi turbolataorjev, kako naj rečem iz "fedrastih" na "spiralne"... Meritve po novem, desno stare, levo nove...izboljšanje nekje 2 procenta... ali v mojem primeru nekje na letni ravni 160kg peletov...Tplin 168,8 --- 159,0 Izgube 11.2 --- 9,3 CO2 9,3 --- 10,3 CO 189ppm --- 221ppm O2 11,2 --- 10,2 CO/O2 217mg --- 230mg Tzraka 22,2 --- 20.7 Lambada 2,16 --- 1,96 Vlek -0,34 hPa --- 0,34hPa Tkotla 70stopinj --- 76stopinj sam sem imel opravljenih kar nekaj meritev, v resnici je od njih ostalo samo tole... ( pač takrat nisem vedel da meritveni lističi popolnoma obledijo, da bi jih vsaj skopiral... ) pri napovedi tvojih temperatur sem izhajal iz tega, ker se pogovarjamo o peletnih pečeh... je pa res da mi jih je v drvnem delu uspelo iz cca 300 spraviti na 220, ( s čim, mislim da si videl slike)... moram pa še dati opraviti meritve, da vidim kaj sem v resnici naredil... moja napaka, priznam... Zase lahko rečem, da dokler nisem imel zalogovnika sem peč in ogrevanje "fural" na 20kw sedaj z zalogovnikom na 30- tih.. in mogoče samo še eno pojasnilo, ko sam govorim o razmerju 1 proti 2 imam v mislih celotni paket ob zamenjavi peči, torej peč z boljšim izkoristkom od stare, verjetno tudi boljše vodenje le te, pa saj veš kaj mislim, neke malenkosti na katere se 20 let nazaj nismo ozirali, oziroma jih poznali... Re: Zalogovnik za vodo v kombinaciji s peletno pečjo DA ali - Brezdomec - 10.2.2015 giovanotti Napisal:..... colinmcrae Napisal:.... V bistvu giovanotti, pa stepski, pa Merlin, pa... govorimo podobno. Za dober izkoristek sta potrebna najmanj dva pogoja: - Vroč plamen z dovolj kisika, da čim več snovi pogori. - Ustrezni izmenjevalci, da se nastala toplota absorbira. Vroč plamen imaš, ker kotel ni sajast, hkrati pa premajhne izmenjevalce, ker imaš "visoko" temperaturo dimnih plinov. Daj potipkaj po regulaciji in zmanjšaj moč gorilnika. In imej v glavi: Na primer, da ima kotel na delovni temperaturi 3kW sevalnih izgub v kurilnico, ki je ne bi hotel ogrevati (sicer to niso izgube). Pri 30kW to znese 10% izgub. Če bi pa zmanjšal moč na 20kW, pa bi bile izgube potem 15%. Hkrati pa imaš pri manjši moči manjšo TDPlinov in posledično boljši izkoristek. Kje je optimum? Zgoraj opisano velja za drva, če se kotel med kurjenji popolnoma ohladi. Pri peletih pa kotel stalno vzdržuje delovno temperaturo in tistih "3kW" beži v kurilnico 24 ur na dan. Če ti pri manjši moči uspe zagotoviti dovolj vroč plamen, da saje pogorijo, bo TDP nižja, izkoristek pa večji. Pa še to: Šamot v kotlu "naredi" vročo cono, boljše izgorevanje (izkoristek+). Hkrati pa prekrije/zasenči del izmenjevalcev (izkoristek-). Re: Zalogovnik za vodo v kombinaciji s peletno pečjo DA ali - colinmcrae - 10.2.2015 @Brezdomec, moj kotel je star 2 leti, in je primerno izoliran, tako, da je sevanje v prostor minimalno, se bolj ogreje kurilnica od cca 80 cm neizolirane pločevinaste dimniske cevi, kot od kotla.... to me ne moti, ker toploto pridno popapa TČSV.... kar se tiče modulacije moči, sploh pri peletnih gorilnikih, bom napopal še enkrat link: kotel ima najboljši, ali pa deklarirani izkoristek na maksimumu izkoriščenosti.... je opisano tako, da razume še osnovnošolec... [url]httpunichr("58")//gcsunichr("46")gi-zrmkunichr("46")si/Svetovanje/Clanki/Grobovsek/PT117unichr("46")htm[/url] maš pa na isto temo objavljene še kar nekaj strokovne literature... kako ekstremno pade izkoristek kotlu, pri delni izkoriščenosti... moduliranje je pri meni pomenilo med 30 in 35 procentov večjo porabo pelet in ne manjšo... problem, pri nas je, da more bit kotel dimenzioniran na najhladnejši možni dan, ali pa par dni v letu (v praski v tem režimu dela 3% časa).... optimalno, bi bilo, da bi kotel 100% časa, ko je v uporabi delal na 100 %, kar pa je v praksi neizvedljivo, brez zalogovnika... kar se tiče pripiranja dimnika (ne vem če veš da gre moj dimnik k+e+e+odprte dile... skratka cca 10m visine, očitno imam peklenski vlek), saj in mazanja peči mi gorilnik jasno pokaže, do kdaj lahko razvija 100% plamen, ali pa ga kaj zavira in je plamen 99% 97% 30% razumeš poanto? .... še nekaj, razen dodatne izolacije, za zmanjšanje sevanja v prostor, se klasični kotli na trdo gorivo niso korenito spremenili zadnjih 50 - 100 let.... tu so izvzeti uplinjevalni, ali pa kondenzacijski kotli.... @stepski, kaj si mislil s temperaturnim tipalom za dimne pline, kje na dimniški cevi, bi bila najboljša lokacija, si nekaj napisal v enem od prejšnjih postov, mogoče delam še kaj narobe peč imam z 90 stopinjskim kolenom povezano v dimnik tipalo imam pred ovinkom, kakih 10 12 cm za pečjo..., bi ga mogoče moral prestavit bolj nazaj proti dimniku, ker zdaj dobiva še preveč sevanja peči? da bi dobil bolj točne podatke, ali je lokacija vredu...? Re: Zalogovnik za vodo v kombinaciji s peletno pečjo DA ali - Žerjavar - 10.2.2015 Citat:kotel ima najboljši, ali pa deklarirani izkoristek na maksimumu izkoriščenosti.To velja le, če je izgorevanje slabo regulirano. Količina dovajanega zraka v kurišče ni usklajena z dovajano količino kuriva (peleti). Fizika izgorevanja pravi, da za optimalno gorenje je razmerje med težo kuriva in težo potrebnega zraka konstantno, ne glede na intenzivnost gorenja. Rezultat takega gorenja je enaka količina dimnih plinov. Če imaš ustrezno regulacijo dovoda zraka (vedno enak ostanek neporabljenega kisika v dimnih plinih), bo pri manjši intenzivnosti gorenja boljši izkoristek, ker so dimni plini nižje temperature in s tem nosijo s sabo manj toplotne energije. Re: Zalogovnik za vodo v kombinaciji s peletno pečjo DA ali - stepski - 10.2.2015 Nekaj o nameščanju termometra smo pisali tule... <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=59863&start=15">viewtopic.php?f=7&t=59863&start=15</a><!-- l --> samo moduliranje je namenjeno prav manjši porabi peletov... nevem kako je delovalo tebi... grobo rečenoma naj bi gorilec deloval od višje temperature nazaj proti nižji, seveda z zastevljenimi temperaturnimi cilji ki jih mora doseči v nekem trenutku... sam gorilec ima že v osnovi možnost nastavitve od 20 do 35 kw, in " popotovanje "po teh kw je v bistvu njegovo moduliranje...moram reči da ima CM v navodilih zelo lepo opisan "vozni red" gorilca... mogoče samo še tole, sam sem dal premerit gorilec po vseh teh osnovnih močeh, ( tovarniške nastavitve in res škoda da so šli tisti listki v franže ) edina razlika je v nekoliko slabšem samem izgorevanju peletov, po moči od zgoraj navzdol, ki je tako majhna da v bistvu ni omembe vredna, in da se zaradi nje ne splača igrati z obrati ventilatorja... Re: Zalogovnik za vodo v kombinaciji s peletno pečjo DA ali - colinmcrae - 10.2.2015 @zerjavar Govorim hipoteticno... 30 kw kotel z gorilnikom, ki dela na 15 kw in dosega 160 stopinj dimne pline In isti kotel, ki dela z istim gorilnikom na 30kw in dosega 200 stopinj dimne pline V obeh primerih ima optimalno doziraje zraka in goriva.... in zdaj ti pravis, da ima kotel isti izkoristek..... oz boljsega v prvem primeru kot v drugem Daj no ..... nekako ne morem verjet.... @stepski hvala se bom kar poglobil.... Lp Colin.... Re: Zalogovnik za vodo v kombinaciji s peletno pečjo DA ali - jani65 - 10.2.2015 Pri CM gorilniku je tako ,ko določimo temperaturo izklopa naprimer 67sC 20kw(P3) pri doseženi 63 preklopi na P2 pri 65 na P1 Obrate ventilatorja spreminjaš če kotel brunda. Re: Zalogovnik za vodo v kombinaciji s peletno pečjo DA ali - Brezdomec - 10.2.2015 colinmcrae Napisal:.....Ne mešati izkoristka in izkoriščenosti kotla. Iz tvojega linka: Citat:Delež izgub zaradi pripravljenosti na obratovanje postaja tem večji, kolikor manjša je letna izkoriščenost kotla. Ker so starejši kotli ponavadi močno predimenzionirani imajo zaradi tega tudi kratke obratovalne čase gorilnika. V primeru, da zgradb naknadno dodatno toplotno izoliramo, se potrebe po toploti s tem zmanjšajo. Tako pade tudi izkoriščenost kotla, zato se pri starejših ogrevalnih kotlih z rastočim deležem izgub pri mirovanju izniči varčevalni učinek toplotne izolacije. Re: Zalogovnik za vodo v kombinaciji s peletno pečjo DA ali - Žerjavar - 10.2.2015 Citat:V obeh primerih ima optimalno doziraje zraka in goriva.... in zdaj ti pravis, da ima kotel isti izkoristek..... oz boljsega v prvem primeru kot v drugemTako pravim. Tako tudi velja za optimalno doziranje zraka = enak delež kisika v dimnih plinih. Pri izgorevanju 1 kg kuriva z optimalnim doziranjem zraka dobiš enako toplote, će bo izgorelo v pol ure ali v eni uri. Skupna količina dimnih plinov bo enaka. Praksa je pokazala, da je pri manjši moči (dalčjšem času izgorevanja) temperatura DP nižja, pomeni da odnesejo s sabo manj energije = več toplotne energije je šlo v izmenjevalcu v vodo. Izkoristek kotla je višji. Re: Zalogovnik za vodo v kombinaciji s peletno pečjo DA ali - sassapo - 10.2.2015 No, moje ugotovitve izpred let ko smo še ELKO kurili... Peč je bila namenska oljna KIV mislim da 25kw. Šobo 0,65 sem zamenjal z 0,50 Po zamenjavi je gorilec ob mzlih dneh deloval skoraj non stop in poraba je bila definitivno večja kot z 0,65 šobo. Če k temu prištejem še večjo porabo elektrike... Ne vem zakaj, ampak tudi sam mislim, da je kotel delan za neko območje moči in pretiravanje navzdol ali navzgor negativno vpliva na izkoristek Re: Zalogovnik za vodo v kombinaciji s peletno pečjo DA ali - dule80 - 10.2.2015 Lp @colin kako se kaj novi gorilec zdaj obnese? Lahko tudi novo temo odpreš da ne smetimo v tej. Re: Zalogovnik za vodo v kombinaciji s peletno pečjo DA ali - jani65 - 10.2.2015 Na 3 literski motor montiraš uplinjač od fićota 750 in glej ga zlomka kaj je to da ne gre. Če je kotel 20kw potem je tudi gorilnik 20kw Re: Zalogovnik za vodo v kombinaciji s peletno pečjo DA ali - Brezdomec - 10.2.2015 sassapo Napisal:No, moje ugotovitve izpred let ko smo še ELKO kurili... Peč je bila namenska oljna KIV mislim da 25kw. Šobo 0,65 sem zamenjal z 0,50 Po zamenjavi je gorilec ob mzlih dneh deloval skoraj non stop in poraba je bila definitivno večja kot z 0,65 šobo. Če k temu prištejem še večjo porabo elektrike... Pri manjši moči postane manjši tok plinov laminaren in ne odda toplote izmenjevalcem. Ampak si pri manjšem toku dimnih plinov lahko privoščiš več "labirinta" od turbulatorjev", ki bodo dimne pline ustrezno vrtinčili in izboljšali izkoristek. Gledano iz drugega zornega kota: Predelal si kotel, da ima sedaj manjšo nazivno moč, pa (naj)večji izkoristek pri tej moči. Seveda ob PRETIRAVANJU navzdol plamen ne bo razvil zadosti visoke temperature... Pa si pomagaš s šamotom in (na žalost) "zasenčiš" izmenjevalce, pa imaš v istem dnevu že tretji kotel v kurilnici. :wink: Re: Zalogovnik za vodo v kombinaciji s peletno pečjo DA ali - colinmcrae - 11.2.2015 @brezdomec preberi se enkrat dobro v linku je dosti dobro opisano kaj se dogaja z izkoristkom kotla pri zmanjsani izkoriscenosti oz ne polni obremenitvi, zgleda da si prepral samo prvi del..... se nekaj ce nisi bral nekaj postov nazaj, so turbolatorji, pri polni obremenjenosti kotla nardili ogromno razliko pri delni sem preprican, da nebi take... @zerjavar oprosti ampak mimo strelas ... poenostavimo in predpostavimo: 35 kw kotel je predviden, da bos na uro pokuril 4 kg pelet in skozi njega spustil 1000l zraka.... Na istem 35 kw kotlu bos potem moduliral in kuril 2 kg pelet in spustil skozi njega 500l zraka.... v drugem primeru bo po tvoje imel kotel boljsi izkoristek? Ne ga srat no.... se pa strinjam, da TDP v drugem primeru nizji @dule komot vprasas tukaj.... del sistema, ki sem ga nadgradil in ga poskusam optimizirat, je tudi gorilnik.... zaenkrat dela dobro oz. Nad pricakovanji.... se se malo lovim pri nastavitvah (beri zalogovnik vode pa morem ulovit pravi trnutek, kdaj lahko kaj poprckam) da ga cimbolj uskladim s kotlom... pri najhujsih temperaturah letos, sem imel 6 vzigov dnevno, zadnje par dni po 5 samo se kak soncek naj bo pa bodo 4.... @sasapo, si kar dobro napisal.... Lp Colin |