![]() |
|
TČ zrak-voda LG Therma V 12kW? - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: TČ zrak-voda LG Therma V 12kW? (/showthread.php?tid=34910) |
Re: TČ zrak-voda LG Therma V 12kW? - BLABLABLA - 25.12.2012 Mogoče res. Ampak jez bi vzel raje kar pretok obtočne črpalke. Kdo se bo zajebaval s seštevanjem 24 vej (ali koliko že) in pri tem naredil 24 napak pri odčitavanju. Naj Zelenec pomeri točen dT na vhodu in izhodu vode iz TČ, pa mu bomo izračunali moč, ki mu jo daje TČ. Za kalibracijo pa predlagam, da začasno vklopi smo elektro grelce in bomo na podlagi dT in moči ujeli točni pretok obtočne črpalke. In zgrabili BIKA za ROGE.
Re: TČ zrak-voda LG Therma V 12kW? - zelenec - 25.12.2012 Ja, v mislih sem imel pretok v estrihu. Črpalka pa je TOP-RL25/7,5. Ker je v hiši precej cevi talnega (pribl. 2200m), se verjetno (nisem fizik) pretok tudi zaradi tega precej zmanjša. dT je 5 st., ko temperatura raste in 3st, ko doseže nastavljeno TDV. [img]httpsunichr("58")//lh4unichr("46")googleusercontentunichr("46")com/-BKZjAdUzYfQ/UNn7T6FjJsI/AAAAAAAADWE/rwm-3JE-vwk/s800/20121225_194103unichr("46")jpg[/img] Re: TČ zrak-voda LG Therma V 12kW? - zelenec - 25.12.2012 Slišim pa sicer danes od kolega, ki je tudi za neko dvorano kupil LG 9kW, da ravno tako ne zmore ogreti prostora, pomagajo si z radiatorji. Me je pa zadelo, ko mi reče, da se mu Euro klimatizacija na prošnje, da pridejo pogledat, kaj je narobe, sploh ne odziva več. Vse račune naj bi imeli blokirane... Kako se lahko hitro stvari spremenijo. Od vzornega odnosa pred prodajo izdelka do arogance ob težavah kupca. Previdno! Re: TČ zrak-voda LG Therma V 12kW? - BLABLABLA - 25.12.2012 dt 5°C je fantastičen. Jaz bi iskal probleme pri pretoku. Si kaj čistil mrežico pri lovilcu nesnage? Poglej moj post ki sem ga napisal v porabi: Jaz pa včeraj in danes namerno dvigam krivuljo, da Kitajc laufa na minimumu in ne taktira. Tako sem krivuljo iz sicer običajnih 28-29°C dvignil tam na 40°C. Moj betonski kolos se pri tem zelo počasi segreva in akumulira toploto za prihod mrzlih dni. Dvižni vod je pri cca 30°C, Povratni pri cca 27°C. dT je pribljižno 3°C (termometri so na dovodu in povratku na 0,1°C natančni in kažejo enako brez zamika) Pri dT 3°C je ocenjena moč odvzeme (Črpalka 40l/min) cca 8,4 kW. Trenutno ocenjujem električno vhodno moč TČ na minimumu na cca 1,5kW. Ker je pretok bolj ali manj konstanten je moč odvzema proporcionalna z dT. Ko dobim tokovne klešče bom lahko dal točne podatke. Do takrat pa vse preko palca. Re: TČ zrak-voda LG Therma V 12kW? - zelenec - 25.12.2012 Lovilec nesnage? Pojma nimam, kje sploh je. Nisem čistil. BTW, a je pogost pojav, da se merilni lončki obarvajo rjavo, da že precej težko razberem pretok? Pretok bi bil lahko problem, ampak predvsem, ker mnogi dodajo še kakšno obtočno črpalko. Pri meni poganja vodo samo vgrajena pumpica po dobrih 2km cevi. Re: TČ zrak-voda LG Therma V 12kW? - zelenec - 25.12.2012 Trenutno dela TČ perfektno, da je že kar dolgcajt . Ogreva celo bajto na 21 st. DV sem spustil na 30 st. Bo pa film spet bolj zanimiv, ko se vrnemo v ledeno dobo.
Re: TČ zrak-voda LG Therma V 12kW? - BLABLABLA - 25.12.2012 zelenec Napisal:Lovilec nesnage? Pojma nimam, kje sploh je. Nisem čistil. BTW, a je pogost pojav, da se merilni lončki obarvajo rjavo, da že precej težko razberem pretok? Pretok bi bil lahko problem, ampak predvsem, ker mnogi dodajo še kakšno obtočno črpalko. Pri meni poganja vodo samo vgrajena pumpica po dobrih 2km cevi. Ko sem jaz zaganjal svojega Kitajca je bil ravno tu problem. Prvo ni hotla štartal, zato, ker je flow switch preprečeval zagon-premalo pretoka. Potem ko sem ga očistil, je zagon uspel, vendar je obtočna črpalka tulila ko vrag. Potem sva z instalaterjem zamenjala lovilec za eno dimenzijo večjega in z bolj grobim sitom. Po tistem obtočna črpalka ni več tako glasna (je še vedno, ampak tle nimam kaj) Obvezno najdi lovilec nesnage na vodni instalaciji (mora bit, če je bil monter pošten). In ga očisti. Upam, da boš lahko zaprl vodo na obeh straneh lovilca. Drugače boš mel mal mokro. Re: TČ zrak-voda LG Therma V 12kW? - althea - 25.12.2012 ja pri meni se danes tudi močno pozna moje testiranje popoldne ko je temperatura kar rastla v večer z zamikom in mi je že kar prevroče, da se moram hladit s pirom kot da bi bilo poletje ![]() kaj pa bo, ko se temperature znižajo zopet pod ničlo pa bomo videli... Re: TČ zrak-voda LG Therma V 12kW? - rokodelček - 25.12.2012 Vaši problemi z doseganjem bivalne temperature in porabo električne energije so me vzpodbudili, da sem izvedel intenzivni test »pečke« (22.12, 23.12 in 24.12). Osnovni podatki: - ogrevam površino 150m2, notranjih varat še nimam - samo talno gretje - klasična gradnja, solidno izolirana hiša, ki še ni vseljena - sanitarne vode še ne ogrevam - enotarifni električni števec - LG 12 kW - nobenega drugega vira ogrevanja Na začetku testa je bila hiša podhlajena, notranja temperatura 7 C. Po treh dneh intenzivnega delovanja črpalke (prve dva dneva ni delovala ves čas) se je notranja temperatura prostorov dvignila na 18,5 C. Sedaj dosega črpalka izhodno temperaturo vode 37 C in povratni vod 32 C (pozor zunaj je 9 C). Vse skupaj je v treh dneh porabila 134 kW elektrike, kar ocenjujem na cca 20 EUR stroška. Opažanja: -v treh dneh izvajanja testa so se zunanji vremenski pogoji popolnoma obrnili (od vlažnih 0 C do suhih 9 C) in posledično rezultati skoraj niso relevantni -ko je zunanja temperatura med -1 C in +2 C ima črpalka največ dela sama sabo, defrosti so pogosti na 40 min in takrat se vklopi tudi grelec -max izmerjena dnevna poraba elektrike je bila 70 kWh, ko je črpalka polno obremenjena brez prekinitve, brez grelcev -še najbolj me motijo glasni vklopi in izklopi grelcev (upam, da se navadiš) Topli dnevi so pokvarili testiranje in bo potrebno ponoviti, ko pridejo »pasji« dnevi. Topel pozdrav vsem in prijetno praznovanje! Re: TČ zrak-voda LG Therma V 12kW? - kotlovničar - amater - 25.12.2012 althea, je možno, da si se malce poddimenzioniral za nizke temperature? K sreči imaš kamin. Bo šlo pa več z grelci. Če imaš 2*2kw ti je tudi pri -10 na voljo cca 11kw, pa še defroste okoli nule boš lažje prebrodil. Je pa zato večja poraba... Enkratno, da imate v LG temi dva (blablabla in bofor) fejst deca, ki vesta kako pa kaj, tako, da se bomo vsi tudi tukaj kaj več naučili. Super, fantje, tako se dela . Nesebično in brez prepiha. Zelenec, tale liter na minuto pa nikamor ne paše. Tole nekaj ni v redu. Rokodelček, tudi pri Hp-jki (Fujitsu) preklopniki niso ravno najtišji... Ampak se človek kar navadi in sčasoma sploh ne porajta več. LP Re: TČ zrak-voda LG Therma V 12kW? - zelenec - 26.12.2012 kotlovničar - amater Napisal:Zelenec, tale liter na minuto pa nikamor ne paše. Tole nekaj ni v redu. Hmm, priznam, da tega ne razumem. O hidravliki sicer res nimam pojma, ampak , če razmišljam po kmečki logiki, bi bil pretok 1l/min problem, če bi voda med obtokom po vejah oddala več kot omenjenih 3-5 stopinj, kolikor znaša dT. Tudi ostali omenjate razliko v tem rangu. Glede na to, da je nekoliko nad povprečjem ogrevana kvadratura (300 m2) in da samo ena črpalka hrani 2.200 m cevi v 24 vejah, se mi zdi pretok OK. Kaj bi z večjim pretokom sploh pridobil? Vgrajena [url=httpunichr("58")//productfinderunichr("46")wilounichr("46")com/en/COM/product/000000040002bcc60003003a/fc_product_datasheet]obtočna črpalka[/url] ima pretok 5,5 m3/h (92l/min) upoštevaje povprečno višino, ki jo mora premagati. Če pretok porazdelim enakomerno med 24 vej, dobi vsaka 3,8l/min. Ker je treba še upoštevati upor, ki ga nudijo drobne 16mm cevi, brezštevilni ovinki..., se mi zdi, da je pretok 1l/min sprejemljiv. Lahko vsaj približno namignete, koliko pri vaših razdelilcih kažejo merilci pretoka in pri koliko vejah oz. skupni dolžini cevi? Re: TČ zrak-voda LG Therma V 12kW? - BLABLABLA - 26.12.2012 Poglej. Formula za zračun moči, ki jo oddaja TČ. P (moč)(W)=Q(pretok) (kg/s)*dT(razlika temperatur)(°K)*4200(cv za vodo)(J/kgK) V tvojem primeru: P=92/60l/s*3°K*4200=19.320J/s oz 19.320W. Ti pa lahko v tej enačbi kolikor toliko točno lahko pomeriš samo dT, če nimaš merilnika pretoka. Zato je sum vržen na pretok. Pretoka ne moreš pomeriti, če nimaš ultrazvočnega merilnika pretoka, drugače moraš rezat cevi. Sem šel gledat krivuljo tvoje Wilo črpalke. Črpalka res kahko da celo 100l/min, ampak pri kakem tlačnem uporu. Če je upor velik, je potem pretok manjhen in dT ti narašča, dokler ti TČ ne začne zmanjševati moči. Podvprašanje. Se ti obtočne črpalka mogoče kaj greje (bistveno toplejša od vode, ji ko poganja)? Re: TČ zrak-voda LG Therma V 12kW? - zelenec - 26.12.2012 Obtočna je na otip vroča, vendar ne pekoča, če jo objamem z dlanjo. Kot zelo topel radiator. Re: TČ zrak-voda LG Therma V 12kW? - BLABLABLA - 26.12.2012 Evo Pravkar sem izmeril pretok na moji veji za ogrevanje. Pretok je nekje 2,5 m3/h=>41l/min=>0,69l/sek. Moja obtočna črpalka je zelo podobna tvoji, krivulja-karakteristike so pa skoraj iste. Na moji pumpi piše ako na veliko 40l/min (nek podatek za orientacijo) Tvoja črpalka je TOP-RL25/7,5 moja je pa STAR RS 25/8, obe Wilo. OPOMBA: Izmerjen prtok v daljšem časovnem obdobju skače nekje od 2..2,5 m3/h Re: TČ zrak-voda LG Therma V 12kW? - rokodelček - 26.12.2012 Kako ostali upravljate TČ? Pri meni poteka preko enostavnega sobnega termostata kjer lahko nastaviš dnevno in nočno temperaturo. Porabo elektrike in dosežene temperature ročno zapisujem v beležko. Skratka noben kunšt, brez pametnih telefonov in krivulj. Načeloma mi to zadošča saj, ko bo zadeva enkrat nastavljena ne mislim vsak dan spremljat vseh podrobnosti. Imam pa občutek, da sobni termostat deluje po sistemu ON/OFF. Ko zazna, da je dosežena nastavljena temperatura v prostoru enostavno TČ ugasne. To pa mi ni všeč, če je TČ inverter. |