PodSvojoStreho.net
Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje (/showthread.php?tid=64263)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41

Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - xavi - 26.1.2016

Sam vidim prednost DHT predvsem v tem, da ji moč pri nizkih temeraturah bistveno počasneje pada, kot pri enokompresorskih, kar ima za posledico višji COP.
Ni toliko pomembno, da neka črpalka z lahkoto doseže 80 C, ker je treba težiti k čim nižji temp. ogrevalnih površin. To pa se doseže z dobro izolacijo, kar spraševalec teme ima, in pa z zadostno površino grelnih teles.
Moram povedat, da spremljam delovanje svoje FWHP in sosedove DHT (tudi primerjavo porabe tu na forumu) in pri nizkih temperaturah ni primerjave, vendar na srečo, zadnja 4 leta nam zime gredo res na roko v primerjavi z letom 2012, tako, da mogoče realne slike niti nimamo.

Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - bohinc - 26.1.2016

Se vse strinjam v celoti z obema.
Stara peč napram nameski pa lahko precej razlike v porabi... in 10cm izo.. O kateri eni še sanjamo (z 1/3 te, ob nuli pa cca 42DV, 50pri -8, ko je lahko meja vklopa grelcev -odvisi od TČ -kot nje moči... )
Kolko so povp. temp. zim koga, ve najbolje vsak sam, če...?
Če bi povp. og. sez. držalo -5stc zun.t. in 47stC DV bi se TČ matrala večino og. sez.; oz. se mnogo in veliko ur vklapljali dodatni grelci.
Za to mejo pritrdim v izbiro DHT. Le če bi bile DV potrebe še višje , se pojavlja enako vprašanje vklopa grelcev, kot porabe ob tem (katerih podatkov porab ob različnih DV in nič izo. isto ne dobimo več let..., razen redkih , ko npr. TČ ne zmore)?!
Citat: ker je treba težiti k čim nižji temp. ogrevalnih površin. To pa se doseže z dobro izolacijo, kar spraševalec teme ima, in pa z zadostno površino grelnih teles.
Torej da, že min izo. očitno delajo čudeže (od tri dalje...) :wink:

Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - telmos - 26.1.2016

bohinc Napisal:Jaz nisem svetoval, kot ne svetujem za razliko mnogo njih o močeh bodočim potencialnim uporabnikom.
Čudno pa , da kar zamenja TČ, kot da gre za kilo kruha, namesto reklamacije...
TČ je bila ista kot tvoja. Verjetno ja, da sem jo svetoval jaz :roll: Big Grin Big Grin Big Grin Reklamacijo so reševali celo leto in na koncu odpeljali zadevo, ker ni dosegala željenih in obljubljenih parametrov.
Kaj bi spet rad zabluzil s tvojim nakladanjem? Ne da se vsega rešit z isto napravo. Vsakemu pač svoje in ni izvijanj, da je potrebno zaradi nepravilne izbire vsaj malo izolirat hišo. Če bi to hoteli, bi storili pred nabavo.
Če pa misliš, da si zanimiv z vsemi sortami velikosti zapisov, te moram vsaj s svoje strani razočarat. Tistih drobnih preseravanj sploh ne čitam.

Saj niso namenjene vsem...le firbcem :lol:
Preidimo na primer odpiratelja Lebanovski, kaj konkretno svetuješ na znane podatke?
Ne bi zmoglo več firm TČ , od skandinavcev navzdol do Vam omiljenih Npr. estia hi power ?
Hvala!

Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - xavi - 26.1.2016

Sam sicer logike delovanja DHT ne poznam. Zanima me, ali oba kompresorja delujeta non stop, ali se da drugega do neke temp. izločit. Tako bi naj imel Yutaki S80. Vendar , meni bi bilo zanimivo, če lahko sam določiš temp., ko bi se naj vklopil notranji kompresor, podobno kot pri el. grelcih.

Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - telmos - 26.1.2016

sašo65 Napisal:To, kar si mu ti predlagal, je "suma sumaru" 13k€.....sistem s 14 Daikin HT bo 8k€
Pa še veliko lažje in tišje bo delovala.

Odvisi ...leta 2011 je rentgi pisal :Na ključ vam pride nekje 12k € s 14kwTČ in z 260 l bojlerjem, grelcem 6kw.[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/forum/viewtopicunichr("46")php?f=7&t=35047&hilit=na+kaj+je+potrebno+rentgenx&start=15[/url]

Nič pa o ostalih možnih ?

Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - sašo65 - 26.1.2016

V Brežica (bližnji okolici) so dve od predlani....cena je taka približno 8k€(z odbito subvencijo, ki je prav od tistega časa dalje) 2011 je za to napravo ni bilo, hoćem rečt, da so ljudje zadovoljni in še ko je bil KO po 1€ so izračunano imeli 70% prihranka, funkcionirajo pa več ali manj na vtoku 43-45° Sem pa že pisal o znancu, ki ni hotel poslušat inje nabavil D Hybrid, čeprav bi več kot lepo shajal z LT, samo plinski pavšal(porabiš kaj ali ne, je 7€/mesec) to je 84€ leto, moja ena "močna" položnica celega štroma in hecno je, da dela večino časa na plin (tudi SV greje s plinom, ima bojler)....
Je pa tud zanimivo, smo teden dni nazaj tukaj na forumu svetovali nekomu, naj omeji DV na 45 (res je bilo mrzlo, ampak jaz sem takrat funkcioniral na obrih 37) uporabnik se je pa po parih urah javil in napisal, da je na mrzlem, ter DV vrnil na 60° - torej neke vrste idealen kandidat za DHT, zgleda pa da ni imel sreče z monterjem, ne stistim, ki je naknadno(tako je pisal) šaril po napravi...
bohinc Napisal:Preidimo na primer odpiratelja Lebanovski, kaj konkretno svetuješ na znane podatke?
Pri odpiratelju teme, pa definitivno ker po moje gre za zahteven objekt, brez res dobrega "oka" (ogleda objekta) ne bo enostavno.....DHT pa pomoje zaradi tega, ker kiksnit z njo ne more, da ne bo kake "ločitve" ko je Telmos omenil...

Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - Migaj - 26.1.2016

Migaj Napisal:Z DHT 14 se ogreva slabše izolirana večja trietažna hiša, delno oz občasno pa še podolgovat prizidek brez fasade, kar pa v mrazu to zimo ni več šlo brez pomoči el.grelcev, ker je bil ohlajen.
Prej se je obrevalo z oljem (2.800 l samo za ogrevanje hiše brez prizidka ter brez ogrevanja san.vode), zadnja leta drva + bojler...
[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/forum/download/fileunichr("46")php?id=19591&mode=view[/img]
Pa še obljubljena poraba elektrike -še mene so podatki Confusedhock:
Seznanjen sem bil:
Po prehodu na TČ so postopoma odklopili kar tri 80 l bojlerje.
Niso več uporabljali oljne peči, niso več kurili dodatnega šporgerta na drva v srednji etaži, niso več v prizidku kurili kamina -razen nekajkrat, tudi letos konec leta, ko DHT v enem dnevu ni spela brez grelcev dogreti na 10 do 12 stopinj ohlajenega prizidka, poleg dogrevanja osnovnega objekta, pri letos bolj nizkih zunanjih temperaturah, kot lani, ko je nekako za silo šlo.
V hiši so imeli pred nabavo TČ večinoma hladno, še posebej od večera do poznega popoldneva. Zamenjali pa so tudi star pralni stroj za varčnejšega. Po aktiviranju grelcev se tudi prizidek uspe v 24 urah dogreti, le neizolirane stene ostanejo hladne. Spet je tudi boljša polovica Big Grin -in pa seveda občasni 'vikend' stanovalci.
Prav nestrpno pričakujem podatek o januarski porabi.

Dodatna info: v zadnjem letu pred nabavo TČ so porabili samo še okrog 1.800 l kurilca in ne več okoli 2.800, kot prej, ko je bila nabava olja še relativno poceni, so pa zato vsakodnevno kurili špargert, v prizidku pa se je redno nalagalo v kamin. Drva pridelujejo svoja.
Za toplo sanitarno vodo so skrbeli trije 80 litrski bojlerji.

Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - Homer - 26.1.2016

Citat:........niso več v prizidku kurili kamina -razen nekajkrat, tudi letos konec leta, ko DHT v enem dnevu ni spela brez grelcev dogreti na 10 do 12 stopinj ohlajenega prizidka,........
Še enkrat se je potrdilo, da se s TČ ogreva 24/7 in nič drugače.
Če bi to upoštevali in ta prizidek ogrevali na kakih 16-18 stopinj nobenih problemov ne bi bilo. Poraba bi bila nekaj višja, a še vedno sprejemljiva.

Iz zapisa nekako sklepam, da bi se v nekaj dneh prizidek ogrel tudi brez grelcev, a očitno se je mudilo in je seveda bilo edino logično dati malo "električnega dopinga"

Ponoči so tudi v osnovnem objektu reducirali temperaturo na minimum (18?).
Neizoliran prizidek pa je vsaj teden bil na 12°C.
Pričakovali so (ona), da se bo vse skupaj na 22 ogrelo v parih urah.
Saj vendar niso toliko plačali za nekaj, kar ne zmore.
Samo elektriko, da nabija, da spet plačuješ kot zmešan, kurit pa, da je treba na drva poleg, pa še naprej je mrzlo.
Rečem vam, ne se hecat z boljšimi polovicami -še posebej ne pri ogrevanju, ker si lahko hitro na hladnem :oops:
Ne bi šel takrat tja, če ne bi bil (on) moj dobri kolega, še veliko manj pa bi takrat bil v njegovi koži.
Pa ima drugač prijetno ženko.
Ampak zdaj januarja, pravita, da imajo zelo toplo (On: pretoplo), da pa si števca za elektriko ne upata niti pogledat.
Se je pa (ona) po sili razmer (njemu je vedno toplo) naučila nastavljat TČ ter seltron regulatorje v prostorih, ki krmilijo dodatne OČ.
Prizidek pa naj bi bil spet na 12, ker se menda po aktivaciji grelcev hitro ogreje.
Bom javil januarsko porabo -prej ali slej bom prejel xls po mailu.
Tako je, če komu kaj priporočaš -sam si si kriv.

Zatorej avtor teme, kupi raje novo peč na olje -žre manj elektrike, kot TČ :roll:

Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - timi11 - 26.1.2016

Migaj dobro predeš mrežo ni kaj! Hvala za sosedovo zgodbo Cry .
Malo delam primerjavo ogrevanja med tabo in mano.DaikinHT14 vs DaikinLT11
Ti maš objekt (izolacija perlit in nekaj volne če se ne motim)
Jaz 5 cm stiroporja (tudi jaz imam neizolirane cokle mostove-balkoni)
Ti maš malo nad 200 m2 ogrevanega
Jaz z delno ogrevano garažo malo pod 200 m2.
Ti se v prehodnem obdobju malček greješ z klimami in odtoki!!!!
Jaz oziroma moja mati vrže kak polenček domače jablane v štedilnik za boljši filing.
Povzetek: :|
Dokler je zunaj nad +3 te z porabo šibam pod -3 pri meni naraste poraba ker po potrebi TČ vklaplja grelce in tu si ti v prednosti. :oops: V Januarju se je moja pomagala z grelcem 21 ur+8 ur na 2 stopnji. Confusedhock: Panika greeelciiiiii !!!!!! :mrgreen:
No bodi dovolj za danes. :roll:

Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - Lebanovski - 26.1.2016

No to zadnje z elektriko itak ne vem kaj bi sploh komentiral...tu berem da imate od 1000 do morda max 1500€ na leto ves račun skupaj z TČ, mi imamo pa sedaj okoli 2000€ letno...da te sezuje :? Res pa do so v hiši tri stanovanja...
Torej če se recimo sedaj odločam med Kronotermom in DHT... Kolikor sem uspel razbrati in si zapomniti...
Kronoterm +
-Močnejši
-naj bi bila daljša življenska doba in večja zanesljivost
-bolj tih pri manjši temperaturi DV 40/43
-večji uparjalnik, tako da v mrazu ne bi smel imeti težav-kar se mi ne ujema z naslednjo alinejo
Kronoterm -
-morebitna premajhna temperatura DV (če potrebujem nad 50, da so že težave)
-glasnejši
-dražji
-večja poraba za ogrevanje SV v obdobju brez ogrevanja

DHT +
-višja temperatura DV (potrebna manjša površina radiatorjev)
-bolj tih pri višjih temperaturah DV
-majša poraba
-cenejši
DHT -
-krajša doba in zanesljivost
-morda "prešvoh"...čeprav mi to ni jasno, če je v vsakem primeru sposoben pošiljati DV npr 60stopinj (pač z grelci)

Katera pa bolj zanesljivo greje na npr -25 mi pa še vedno ni jasno :?
Razen če je to spet odvisno le od DV... Kar je očitno vsekakor potrebno prej ugotoviti...

Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - sassapo - 26.1.2016

TČ je ogrevalna naprava katerih danes trg ponuja nekaj 100 različnih firm modelov, moči, izvedb... Ogrevalni sistem vedno izberemo glede na karakteristike hiše, lokacije in zahtev njenih prebivalcev.
Hiša se ne bo prilagodila napačno izbranemu ogrevalnemu sistemu Idea