PodSvojoStreho.net
T-CAP 9kw Panasonic - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: T-CAP 9kw Panasonic (/showthread.php?tid=63626)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22

Re: T-CAP 9kw Panasonic - atomic13 - 8.12.2015

Zvok prihaja iz skatle. Lahko odprem vse ali samo pol. Zvok je isti

Re: T-CAP 9kw Panasonic - Energetik81 - 8.12.2015

Se strinjam 6L/min je absurdno velik pretok za 1 zanko. Recimo da rabimo v 15m2 sobi pri normalno izolirani bajti v najhujših razmerah 500W iz talnega; pri 6L/min je deltaT le še 1,2K. Če pretok znižaš na polovico, imaš še vedno zelo majhen dT dobra 2K in verjetno nima smisla forsirat tako visokega pretoka.

Re: T-CAP 9kw Panasonic - atomic13 - 8.12.2015

Npr. Ce ste ze kdaj slisali pretocno pumpo za vodo one za 100eur to je to zaj pa lahko ti mas 10l ali 1l pretoka isti ti je zvok.

Pretok pac reguliras kolko mas sesalni in koliko potisni del dalec visoko...

Re: T-CAP 9kw Panasonic - JaBK - 8.12.2015

mdule Napisal:Hm, pretok pol litra na vejo je majhen, ampak res pa je, da imaš ti tudi šibko TČ, tako da v seštevku je lahko vse OK. Logično je, da je potem vse skupaj tudi tiho.

Ja, najbrž res. Mi v navodilih piše, da je minimum za mojo TČ 5l/min pretoka. Jaz imam 10,5L/min, če prav razumem (21vej po 0,5L/min), tako da več kot dovolj. Glede na to, da je v mansardi pretok enak kot v kleti, lahko tudi domnevam, da moja OČ zmore to BP? Saj jaz sassapotu verjamem, da bi bila bolje kaka več - bolj po jusu in morda imam več sreče kot pameti, ampak zaenkrat se mi zdi, da je vse OK.

Re: T-CAP 9kw Panasonic - mdule - 8.12.2015

Smisel obtočne črpalke je, da spravi toploto, ki jo generator toplote proizvede, do ogrevala. Če imaš ti generator toplote, ki ti proizvede 5 kW, in skupni pretok 10,5 litra/min, potem to pomeni, da imaš delta T med predtokom in povratkom 6,8 st C (ko dela TČ s polno močjo). Če ti dela TČ s polno močjo denimo 30 % vsega časa (sicer pa niže), se mi zdi povsem ok.

Ampak kje je keč? Imaš hišo, ki ima tako majhne potrebe po toploti, da tako "revšen" dovod toplote očitno povsem zadošča. (če se ne motim, imaš 235 m2, se pravi povprečno pri projektnih pogojih (katerihkoli že) ca. 20 W/m2)

Sasapo ima pa v mislih "običajen" objekt, kjer so potrebe po toploti recimo 40, 50 ali še več W/m2. In potem seveda zadeva ne more več ustrezno "špilati". (tako da bi bilo bolj pravilno, če bi sasapo napisal, do koliko kW zadeva špila in ne koliko kvadratnih metrov).

Dušan

atomic13 Napisal:Zvok prihaja iz skatle. Lahko odprem vse ali samo pol. Zvok je isti

Če je zadeva na prvi stopnji in pri odprtih vseh vejah (pri čemer je pretok skozi veje normalen) (pre)glasna, potem je po mojem problem obtočna črpalka in ne hidravlični sistem. Ali pa predobra ušesa Big Grin

Dušan

mdule Napisal:Sasapo ima pa v mislih "običajen" objekt, kjer so potrebe po toploti recimo 40, 50 ali še več W/m2. In potem seveda zadeva ne more več ustrezno "špilati". (tako da bi bilo bolj pravilno, če bi sasapo napisal, do koliko kW zadeva špila in ne koliko kvadratnih metrov).

Dušan

ne vem, če. Danes se ne sme več delati več kot 3L hiš. In novogradnje danes niso več slabše od tega. Izolacija je razmeroma poceni, 3. šipa na napačen dan tudi, če pa počaka na kako akcijo, je pa zastonj.

p.s.
kako si dobil 6.8 stopinj? To pomeni razlika med dvižnim in povratnim vodom? Pri meni je 2 stopinji večino časa.

Pri 5kW je 6,8°. Večino časa očitno ne rabiš 5kW, ampak cca. 1,5kW v teh razmerah.

Re: T-CAP 9kw Panasonic - Fantocci - 8.12.2015

Lahko, da imaš hidravlično neuravnotežen sistem.
Pri meni je dT običajno še manjši (1 stopinja ali manj) in sem čedalje bolj prepričan, da je to vzrok, nisem pa še imel časa in volje, da bi se s tem poigral.

Ne vem če ima neuravnoteženje kaj veze, tukaj je stvar povsem preprosta in jasna. Moč ki gre v ogrevalni sistem je skupni pretok (vsota vseh vej) krat 4,2 krat dT.
Isto moč talnega (radiatorjev) lahko dosežeš z večjim pretokom/manjšim dT ali obratno.
Pretoke imamo večinoma stalne; zato se nam spreminja le dT. To se jasno vidi, ko začneš greti mrzle estrihe - dT je na začetku velik (moč gre v kapaciteto in v prostor), po par urah, ko se estrihi segrejejo na končno temperaturo (moč gre samo še v prostor), dT pade.

kako je formula točno?

10,5L X 4,2 X 2 = 88,2 ??

Hudič je, ker jaz ne morem točno reči koliko je dT. Kot rečeno, nima sistem decimalk. 2 stopinji razlike je lahko vsem med 1,5 in 2,4.

Kako veš, a je sistem hidravlično uravnotežen ali ne? Kaki problemi so lahko pri neuravnoteženem sistemu?

Še delit moraš s 60, da dobiš kg/s. Nabavi si IR termometer, v Conradu so okoli 30€, v Hoferju so pa imeli akcijo in je bil 20€. Dejansko se potem lahko spraviš k razdelilcu za talno in si v 10 sekundah izračunaš moč vsake veje posebej...ali pa greš v kurilnico in si izračunaš vstopno moč v celotno talno. (sešteješ vse veje).
Na bakrene/kovinske cevi moraš nalimat košček črnega izolirtraka, da termometer pokaže pravilno temp. Na plastiki kaže OK.

Formula je:

Q'=m' x cp x delta T

Q' - toplotni tok=moč v kW
m' - pretok vode v kg/s
cp - specifična toplota vode = 4200 J/kg K
delta T - razlika med temperaturo predtoka in povratka

Koliko litrska pa je tvoja hiša?
(se spomnim, da je uporabnik Turbo za svojo nekje napisal, da je - ob ustreznih predpostavkah - 6 litrska, pa ima (če se ne motim) 16 cm EPS-a in trislojne šipe; tudi naša, ki sicer še ni čisto zaključena v toplotno izolacijskem smislu, vendar ima 25 cm EPS-a in trislojne šipe, ob predpostavki SCOP=3 ni bistveno boljša (tu je sicer treba še dodati, da ogrevamo na 22,5 plus in ne na 20, kot je predpostavka pri vseh litrskih oznakah))

Dušan

Re: T-CAP 9kw Panasonic - Fantocci - 8.12.2015

JaBK Napisal:...

Kako veš, a je sistem hidravlično uravnotežen ali ne? Kaki problemi so lahko pri neuravnoteženem sistemu?

Tu je Remi lepo napisal postopek uravnoteženja:
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=62131&p=673044#p673044">viewtopic.php?f=7&t=62131&p=673044#p673044</a><!-- l -->

Še malo branja:
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=42644&p=380819&hilit=#p380819">viewtopic.php?f=7&t=42644&p=380819&hilit=#p380819</a><!-- l -->

V grobem gre za to, da nikoli vse veje niso enake in ti sistem ne dela optimalno, dokler jih ne uravnotežiš glede na hidravlični upor in tvoje toplotne potrebe po prostorih.
Predpogoj pa je, da je sistem odzračen (ni mehurčkov v talnem).
Mogoče po uravnoteženju (če sedaj ni optimalno) več ne boš imela potrebe po grelcih, ker bo izplen iz TČ boljši. Ali bo delovanje z nižjo hitrostjo OČ zadovoljevalo potrebe.

mdule Napisal:Formula je:

Q'=m' x cp x delta T

Q' - toplotni tok=moč v kW
m' - pretok vode v kg/s
cp - specifična toplota vode = 4200 J/kg K
delta T - razlika med temperaturo predtoka in povratka
Za cp je treba vzeti 4,2kJ/kgK, če hočeš dobiti rezultat v kW.