![]() |
|
Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dodelave - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dodelave (/showthread.php?tid=60325) |
Re: Zalogovnik za vodo v kombinaciji s peletno pečjo DA ali - colinmcrae - 8.2.2015 @najrad1.... sam sem obcutljivost mesalenega krepko povecal in kar se tice obcutljivosti na temperaturo dviznega voda in maksimalni pomik ki ga lahko naredi pri eni korekciji..... Zakaj sem to naredil, ker mi je temperatura dviznega voda bezala zdaj mi prakticno ne oz mesalni krepko prej odreagira.... tudi maksimalno temperaturo d iznega imam nastavljeno na 48stopin vec v praksi se nisem potreboval za ogrevanje, tako mi sistem hitreje polni zalogovnik, in manj tistih viskov ful vroce vode spustip proti hisi.... @picas55 Kolko sem jaz gledal je ct2s (oznako uporabljajo edino plum regulacije ogrevanja) in pt 1000 enaka zadeva tako je povedal stricek google.... Ne vem bom preveril se enkrat... Re: Zalogovnik za vodo v kombinaciji s peletno pečjo DA ali - najrad1 - 8.2.2015 colinmcrae Napisal:sam sem obcutljivost mesalenega krepko povecal in kar se tice obcutljivosti na temperaturo dviznega voda in maksimalni pomik ki ga lahko naredi pri eni korekciji..... Tako je sistem hitreje odziven-prej doseže dvižni vod potrebno T. colinmcrae Napisal:tudi maksimalno temperaturo d iznega imam nastavljeno na 48stopin vec v praksi se nisem potreboval za ogrevanje, tako mi sistem hitreje polni zalogovnik, Glede na ne...... na tem fo.... v temah o kotlih z hranilnikom tople vode si osvojil delovanje WDC So ti ostale samo finese za poštimat Lp Re: Zalogovnik za vodo v kombinaciji s peletno pečjo DA ali - colinmcrae - 8.2.2015 Glede na ne.... na tem fo..... se vcasih raje sploh ne oglasam ker je ze smesno kako vztrajni so eni, kaj vsee se pise samo da se pise.... :wink: ...... tudi dobil par sanimivih PS ...... Za razliko od par posameznikov mislim forumasev, sem prekleto tezko nasel konkretne informacijne kako kaj zakaj nardit na sistemu .... Re: Zalogovnik za vodo v kombinaciji s peletno pečjo DA ali - colinmcrae - 9.2.2015 vgradil merilnik temperature dimnih plinov.... sem že parkrat omenil 32 kw peč dela na 31,5 kw... dimni plini so z vstavljenimi turbolatorji znašali v povprečju 248 stopinj celzija.... bom pred naslednjim ciklom vžiga pobral ven, pa da vidimo.... P.s. vgrajenega imam cca 15 cm od konektora v dimni cevi, cca 50 % odprta dimna loputa..... @stepski, koliko si rekel, da bo razlike? :wink: lp colin Re: Zalogovnik za vodo v kombinaciji s peletno pečjo DA ali - Brezdomec - 9.2.2015 Pa malo se poigraj s [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")normathermunichr("46")com/Abgasberechnungunichr("46")php]tehničnim izkoristkom izgorevanja[/url], da oceniš, koliko preostanek kisika in temperatura dimnih plinov vpliva... Re: Zalogovnik za vodo v kombinaciji s peletno pečjo DA ali - giovanotti - 9.2.2015 @Colinmcrae: če dovoliš, bi tudi jaz pristavil (upam da konstruktivno sprejet) komentar k temi. Nisem kvalificiran kurjač, to titulo prepuščam uplinjakarjem in samograditeljem. Nekaj postov nazaj sem te prosil za eksperiment z znižano močjo gorilca. Naj poskušam utemeljiti, najprej nekaj predpostavk: - les za gorenje potrebuje 3T (temperature, time, turbulence) - pri visoki temperaturi lahko oksidirajo vse vnetljive komponente, zlasti dušiki; plamen potrebuje čas oz. pot v kateri se bo zaradi turbulenc vmešal dodani kisik za oksidacijo - večja količina vnetega goriva, tvori večji/višji plamen. Na spletu nisem našel nič uporabnejšega od slike, ki primerja plamen dveh sveč. <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.energie-umwelt.ch/images/conseils/2012/bougies-avant-apres.jpg">http://www.energie-umwelt.ch/images/con ... -apres.jpg</a><!-- m --> Ena ima predolg stenj (večja količina goriva), druga primerne dolžine. Prva tvori sajast plamen, druga ne. Če plamen nima dovolj dolge poti da se razvije oz. čim bolj pogorijo vse komponente, ter hitro sreča hladno oviro, obstaja veliko možnosti tvorjenja saj na tej oblogi. Vsi smo že na taborjenju kuhali v loncu in med pomivanjem bentili, zakaj je pisker na dnu tako črn. Zadevo premaknimo v predelane peletne peči. Te imajo največkrat premajhno kurišče. Plamen se v celoti ne tvori, gorivo ne pogori v popolnoma. Pre(močan)visok plamen uhaja v izmenjevalec, dimniški termometer kaže visoke temperaturo. Te so za uporabnika nesprejemljive (potem ko je na PSS prebral kako se specialkarji hvalijo z nizko TDP). Izmenjevalci so s strani projektanta načrtovani za določen volumenski pretok dimnih plinov - v pogojih naravnega vleka dimnika. Ker so kurilnice majhne, mora biti mala tudi pečka. Izmenjevalci so zato prekratki, dimni plini zaradi prisilnega ventilatorja prehitri in ne uspejo prenesti toplote na vodo. Uporabnik zato v izmenjevalce tlači DIY turbulatorje in pripira dimniške lopute. V sredini sezone ugotovi, da turbulatorji dodatno pacajo peč in da edino pomaga tedensko cartanje pečke s krtačo. To so konkretno tudi moje izkušnje. V primerjavi s tvojim sistemom, nimam možnosti zmanjšanja moči gorilca (min. 20 kW). Ti lahko zmanjšaš moč in potrdiš oz. ovržeš moje razmišljanje. Konec koncev tudi tehnični podatki specialk največkrat pokažejo višji izkoristek peči pri manjši moči. Še enkrat ponavljam, da bomo veseli tvoje izkušnje. Pa brez zamere, če sem bleknil kako neumnost. Re: Zalogovnik za vodo v kombinaciji s peletno pečjo DA ali - okvals - 9.2.2015 Pri meni so praktične izkušnje take, kot je opisano zgoraj. Spreminjamo diagram peči, s tem pa tudi njeno delovanje. To pa seveda ne pomeni, da se pa pri kakšni peči to ni obneslo (da ne bo spet kdo v luft). Uni. recepta ni in ga ne bo, enemu pri gripi pomaga nekaj, drugemu pa čist nekaj drugega. Skratka pri moji peči je vse letelo ven, in sem zadovoljen. Če je možnost manjšanja kilovatov na gorilcu je to to (lastne izkušnje). Lp in brez zamere. Re: Zalogovnik za vodo v kombinaciji s peletno pečjo DA ali - stepski - 9.2.2015 colinmcrae Napisal:vgradil merilnik temperature dimnih plinov.... Priznam kriv sem, tole sem prebral dvakrat, trikrat... mislim tisto o 248 stopinjah... če sem pošten je bilo moje izhodišče pod 200 stopinj... ampak mi ne ostane drugega kot da vstrajam na tistih 10 do 15... pa še te sem nekje v podzavesti zaokrožil navzgor... ampak menda se učimo vse življenje... torej res me "firbec" kolikšna je razlika... ( sicer ti lahko zaupam kako se da temperaturo spraviti v znosne meje - mislim da si termometer postavil čisto narobe, haha... ), in dimna loputa, vsaj v mojem primeru, ima vpliva 10 stopinj, pa še z njo v resnici bolj dušim samo peč... ( v originalu je peč sploh nima, sem jo dogradil, in v praksi jo imam vseskozi odprto) če lahko grdo rečem, proč vržen denar... da se nadovežem na giovanotti -ja, sam sem kakšni dve leti nazaj pisal ... ( če se prav spomninim, je nekdo spraševal o predelavi buderusa ), kako naj bi se razvil plamen in kakšna naj bi bila optimalna dolžina kurišča, ( le kje naj sedaj to najdem ) ... ampak na hitro, plamen mora imeti dovolj prostora da se lahko razvije in da v bistvu lahko v celi svoji dolžini oda toploto... in strinjam se z Brezdomcem... še najmanjši problem je v resnici zbiti temperaturo dimnih plinov, ni hudič da nekaj ne natlačimo v izmenjevalce in da le ta pade, tudi o tem sem nekaj pisal v drugi temi, zase lahko rečem da imam peletni del premerjen, sedaj me to čaka če v drvnem (sem že zmenjen z "merilcem" ) pa da vidim če sem v resnici sploh kaj naredil, če nisem s tem kar sem pridobil pri TDP, izgubil pri samem izgorevanju... Re: Zalogovnik za vodo v kombinaciji s peletno pečjo DA ali - jani65 - 9.2.2015 Ni finta v tem ,da se dimni plini blokirajo ,dimni plini morajo na podlagi večje hitrosti od dati temperaturo na stene kotla, kar se doseže z vrtinčenjem dimnih plinov. Re: Zalogovnik za vodo v kombinaciji s peletno pečjo DA ali - okvals - 9.2.2015 Da, če to ni že tovarniško vgrajeno! In če se ne pozna zamo spriral, ali našvasanih "šteng". Tudi sam sem mislil tako. lp Re: Zalogovnik za vodo v kombinaciji s peletno pečjo DA ali - Merlin1 - 9.2.2015 Ni problem v dolžini kurišča. Problem je v izvedbi. Top kurišče ima keramično oblogo in sekundarni zrak. Tega pri peletnih gorilnikih ni mogoče zagotovit. Toplotno izolirano kurišče v fazi izgorevanja zato, da je ogenj vroč (izgorevanje) sekundarni zrak za pravilno mešanico. Turbulatorji na koncu, da upočasnijo in zvrtinčijo dimne pline. To je najmanjši problem. Doseči dovolj vroč plamen z pravilno mešanico zraka čez cel presek plamena je problem doseči v kotlu polnim neznank. Menim, da večina hobi mojstrov nima znanja niti primernega orodja in merilnih instrumentov za dosego cilja. Dobre specialke na polni moči v dimnik ne gredo čez 170C. Za delno moč skrajšajo dolžino dimnih plinov.... Za to je potrebno imet krmilnik in več servo motorjev. Re: Zalogovnik za vodo v kombinaciji s peletno pečjo DA ali - stepski - 9.2.2015 Sicer veš da ti moram dati prav, ampak tule se pač ne pogovarjamo o ravno "super druper pečeh" in verjetno veš da z ne ravno korenitimi spremembami v njihovo konstrukcijo poskušamo doseči še neko dodano vredost... in da kljub vsemu neke zakonitosti obstajajo... v zadnjem delu ti moram sicer malo oporekati, moja sicer ni ravno specijalka, pa vendar so dimni plini nekje pri 160 stopinjah... in še malo izven teme... imam vprašanje zate... kaj si misliš o tem... prej dve oljni peči, poraba kurilca cca 4000l... nadomeščeni z pečjo višjega cenovnega ranga pa je še vedno poraba peletov cca 8 ton... torej res da drži tisto 1 proti 2, pa vendar bi sam pričakoval da glede na združitev kurišč, skozi to verjetno tudi manjše obstranske izgube, da ne rečem da je to peč zadnje tehnologije, bi sam vsekakor pričakoval manjšo porabo peletov... Re: Zalogovnik za vodo v kombinaciji s peletno pečjo DA ali - Merlin1 - 10.2.2015 Če pogledaš kurilne vrednosti je zgodba jasna 4-4,5kw/kg napram dobrih 10 kw/l. Pri olju je preostala vsebnost kisika v izgorelih plinih cca med 3,5 in 4 %. Pri najboljših specialkah min 5% običajno zaradi varnosti cca6% že tu je cca 10-20% razlika. V skupnem izkoristku je to seveda manj. Realno gledano je 1-2 že skoraj misija nemogoče. Če je vsebnost kisika v dimnih plinih nizka je nepotrebno spuščat dimne pline v nevarno kondenzacijsko področje. Zato se proizvajalci temu izogibajo. Z softwerom, pa ga lahko na peletnih in polenskih kotlih spustijo tako nizko, kot se jim zdi varno. Re: Zalogovnik za vodo v kombinaciji s peletno pečjo DA ali - colinmcrae - 10.2.2015 komaj zdaj prišel do kompa.... nekaj malega sva z ocetom migala se v kotlovnici... pa za firmo je še treba kaj porihtat tako da.... gremo po vrsti: @giovanotti jaz mislim, pa ne da govorim na pamet, da je bila vgrajena krepko prevelika peč, glede na potrebe objekta, ki ga ogrevam, moje mnenje.... zdaj kurim peč na 95% njene zmogljivosti, višek shrnjujem v zalogovnik... kotel, je manj omazan.... bi si upal trdit, da deklariran izkoristek kotla dosežeš proti maksimumu peči (s čem jo fojtraš je vseeno), izgorevanje, se ve kdaj je najboljše.... @okvals brez zamere ampak pri 14 KW vloženega v pec ( kotel ki je v stanju dat če se prav spolnim 35 kw) si objavil da dosegas dimne pline cca 150 stopinj... hotel sem povedat, da v kotel vlagam 31,5 KW pa dimni plini v povprečju ne dosežejo 248 stopinj ( po osnovnošolski matematiki, bi morali na vloženo moč iz glave dimni plini dosečt 300 stopinj + , nekje je razlika.... lahko da se motim...) @stepski jaz se s temperaturo dimnih plinov, ne obremenjujem, tisti, ki deklarirano skozi peč spusti skoraj 32 KW naj objavi meritev in reče, da dosega pline takšne in takšne, da bo primerljivo (verjemi mi ne bodo 170 stopinj) meni, ta številka ne pomeni nič, glede na to da vem, kako peč diha, bi si brez turbolatorjev upal trdit temperaturno razliko, ki si jo objavil + še nekaj stopinj zraven.... @VSI saj sem objavil, o kakšnem kotlu govorimo (kombiniran drva, olje peleti, pa še kaj), ni to point, gre se za to, ali lahko ob približno optimalnih temperaturah gorenja in nastavitvah, ko kotel deluje ... dosežem barem tistih deklariranih 87% in še kak procent, tu govorim o dodelavah kotla - beri turbolatorji... kar se tiče preizkusa brez turbolatorjev, danes, nisem uspel... kot sem že omenil obveznosti na firmi, prčkanje po kotlovnici (seltron wdc 10b (varianta prvo prodano, potem pa potrebuješ wdc20 za to kaj bi rad.... no coment) , mi po novem preko sheme 401 misli, da greje peč s cca 400 l bojlerjem - beri zalogovnik) , pa ladomat, sem nardil v lastni režiji, ki ga lahko definiram temperaturno poljubno, za investicijo 40 eur (sem mel prej rešeno ampak na pol,).... glede temperature dimnig plinov, lahko da se motim, mislim pa da ne.... (jutri delam od doma, pa se bom poigral in razdr peč med cikli...) :twisted: :twisted: upam, da ne zamerite, da še nisem uspel... aja, sem pa nekje nazaj že objavil formolo preračun izkoristka sistema, glede na obratovalno obremenjenost peči... p.s.s. stepski, če si dosegel, pri menjavi peči čisti 1:2 olje pelet potem, ima tvoj peletni kotel super izkoristek oz. si napredoval, ker je šisto kalorično gledano, nekje 500l LKO na 1050 - 1100 kg, pelet, odvisno od kvalitete...... lp Colin Re: Zalogovnik za vodo v kombinaciji s peletno pečjo DA ali - colinmcrae - 10.2.2015 Evo lahko objavim rezultate testa turbolatorjev in temperature dimnih plinov korilnik in pec sta delala na cca. 31.5 kw S turbolatorji 50% odprta dimna loputa 248 stopinj kot sem ze napisal.... Cca 10% odprta dimna loputa 190 - 200 stopinj, se je potem nekako normalizirala na cca 192 stopinj... Brez turbolatorjev 50 % odprta dimna loputa 275 stopinj.... 10% odprta dimna loputa 228 stopinj.... @stepski kaj si rekel 10-15 stopinj bi prej rekel v povprecju cez 30.... @okvals cakal si rezultate..... razlika je in to kar konkretna..... bi pa rekel, da je razlika vecja, bolj ko gres proti nazivni vrednosti kotla..... Aja turbolatorji definitivno gredo nazaj v pec , kot gledam, imam konjski vlek na dimniku, tako da bom po novem imel krepko bolj priprto dimno loputo, kot kaze, sem kar nekaj energije spustil skozi dimnik..... pol pa ugotovi stvar brez merinika temperature dimnih plinov.... :oops: :oops: Lp Colin |