PodSvojoStreho.net
Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) (/showthread.php?tid=16847)

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - aleš.h - 25.3.2016

Akacijo in topol pa je skorajda nemogoče zamenjati. Tako po barvi lesa, po skorji kot po gostoti lesa ...

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - Žerjavar - 25.3.2016

Kdo pravi, da ju je možno zamenjati?
Sem te le dopolnil, ko si rekel, da akacija kalorično niso slaba drva. Odvisno, ali gledaš utežno ali volumsko.

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - aleš.h - 25.3.2016

Citat:pa sploh nisem znal da je akacija, sem mislil da je toplovina.
Smile :wink:

In ja, akacija so super drva, samo skorja je malo nadležna.

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - jelencek1 - 25.3.2016

Ja sem jih zamenjal, ker v naših lozah oz gozdih imamo le gaber,hrast,smreko in brezo. Nisem jo nikoli rušil niti žagal.

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - medo9 - 25.3.2016

Falil forum :roll: :lol: :oops:
hotel sem napisati pod Lavrico :mrgreen:

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - aleks - 25.3.2016

Žerjavar Napisal:
Citat:akacija niso slaba drva, kalorično gledano.
Kalorično gledano, na kg teže, so vsa drva približno enaka, tudi trhlina. Vpliva le % vlage.
Gledano na volumen (pm) je lahko velika razlika med trdim in mehkim lesom (hrast : toplol = 1,8 : 1).
akacija:topol je še večja razlika.
akacijev les (bolj pravilno je robinija, pravih akacij pri nas načeloma ni) spada med zelo trde lesove in ima kurilno vrednost temu primerno. malo več kot bukov les, tako po teži kot po volumnu. glede na težo ima bukov les (trd) eno nižjih kurilnih vrednosti in tudi slučajno po teži kalorično niso lesovi več ali manj enaki. jelovina ima praktično 15% večjo kurilno vrednost od bukve (ki je nek "standard" drv za kurjavo) glede na težo.

aleks Napisal:glede na težo ima bukov les (trd) eno nižjih kurilnih vrednosti in tudi slučajno po teži kalorično niso lesovi več ali manj enaki. jelovina ima praktično 15% večjo kurilno vrednost od bukve
Kurilna vrednost lesa / kg je za vse enaka z odstopanjem par %. Če pa govorimo o drvah, pa lahko smola v lesu poveča kurilno vrednost tudi do 20 %.

Pa se ne bomo sedaj cufali, kaj pomeni izraz les.

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - Hanzi - 25.3.2016

Ce ima kdo možnost naj kdaj zakuri s smrekovimi/borovimi vejami. Tiste ki so v debelini roke recimo.

Citat: naj kdaj zakuri s smrekovimi/borovimi vejami. Tiste ki so v debelini roke recimo.
Take veje lahko kuriš. Kaj bi ti opazil pri takem kurjenju? .
Z njimi ne moreš zakuriti, tudi če so druge vrste lesa. Razen če najprej iz njih narediš trske. So pa borove trske najboljše za zakuriti.

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - yan1234 - 25.3.2016

Hanzi Napisal:Ce ima kdo možnost naj kdaj zakuri s smrekovimi/borovimi vejami. Tiste ki so v debelini roke recimo.

Sem, pa sem stopil kiperbuš.

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - Hanzi - 25.3.2016

Haha, ti skoraj verjamem.
Žerjavar: je yani zgoraj napisal. Sploh ce so se kaj smolene. Potem se pripravi na "odpiranje oken"

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - yan1234 - 25.3.2016

Res se je stopil, naredila se je luknja v sivi litini. Bil je kopija tistih tapravih, tastarih. Veje pa iz visokogorske smreke iz pašne planine.Letnice za las debele.

Hanzi Napisal:je yani zgoraj napisal. Sploh ce so se kaj smolene.
Ni nevarnosti. Pri kurilni vrednosti listavcev 14,7 MJ/kg je za smolnate iglavce le majhno povečanje na 16,7 MJ/kg. Kako pa potem v isti peči kuriš rjavi premog z 20 MJ/kg ali celo črni premog z 34 MJ/kg?

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - Hanzi - 26.3.2016

Verjemi da je razlika med smolnatim krajnikom in smolnato vejo vecja kot pa imas ti v priročniku med listavcev in smolenim iglavcem. Krajnik je "karton". Ne bom pa rekel da dosega crni premog, za rjavega bi si pa skoraj upal trditi Nimam pa izkusenj s premogom, tako da.....
Sem pa pozgal nekaj 10m3 krajnikov in vej pri zganjekuhi. Tam pa ves da mora goreti na watt natancno Wink

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - medo9 - 26.3.2016

Jaz se iglavcev izogibam. Škoda dimnika.
Tudi šnopc kuham z bukovimi vejami.
Bukev daje najboljšo žerjavico, zato tudi roštiljam kar z drvmi.