![]() |
|
Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) (/showthread.php?tid=16847) Strani:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
|
Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - aleks - 17.3.2016 moj pripelje 400 metrov cepljene pa nič žagane in nič zapakirane za 50 eur/m3. to se letos smatra kot ugodno. seveda tudi mi kupimo po 10 metrov, včasih več. sicer so pri nas 60 ali celo 65. imate pač srečo, (bolj) poštene dobavitelje. Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - aleks - 17.3.2016 Poldee Napisal:aleks: pa se tebi ne zdi, da ce bi kar tako 'nardil' tako novico, da jih Lidl, Hoffer in ostali ne bi stozil do amena? Navsezadnje se jim dela skoda, ce niso krivi seveda. Hvala bogu, da imamo nekoga, ki vsaj malo gleda. Ze za tisto limanje mesa preko encimov bi jih najraj na goli otok poslal... Glej, katastrofa je to, samo ljudje nic, ze navajeni na vse...niti ne, saj jim ni česa očitati. prodajalec zavaja z naslovom (a ne z opisom) izdelka. kaj bo torej tožil? nekdo je ne samo natančno prebral, temveč še priobčil. to ni prepovedano. skrbni kupec bo, ko se bo prepričal o izdelku, lahko tega zavrnil, ne kupil, nekaj od tega. revni kupec bo kupil in sploh ne bere opisa, saj je cena vodilni faktor. bogat kupec (da se slučajno ne zajebe, pač po pomoti) nakupuje butično, kjer toliko zaupa da kakovost štima in ga cena ne zanima preveč. tak živi v drugem svetu, kjer so urne postavke dtugačne in je pripravljen sprejeti višjo ceno zadovoljevanja osnovne potrebe, pa če ima osnovo ali ne. a tudi v butiku te nategnejo. tega nihče ne pomisli. žalostno postane, ko se cene zadovoljevanja osnovnih potreb prenesejo iz sveta bogatih kar na vsepovprek in postanejo nek standard. "ne skrbi, sej bo že plačal, boš videl, samo zadosti dolgo mora biti bolan/mora biti lačen/ga mora zebsti." Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - telmos - 17.3.2016 Če si pa sami zrihtate prevoz pa pridejo pri njem metrska drva dve leti stara - gaber, buka, jesen po 35 eur/m3. S tem se vam ni potrebno preveč sekirat. S tistimi 60 m3, ki jih ima sedaj tako starih zloženih in pokritih na razpolago sigurno ne bo obogatel. Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - aleks - 17.3.2016 telmos hvala, ta cena je ugodna. a žal razdalja do mene zaradi transporta ne prenese cene. bo pa gotovo za koga na vašem koncu koristna informacija. 35€ za prm za dve leti stara drva listavcev je gotovo zelo poštena cena, in za tega gospoda snamem klobuk. Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - aleks - 17.3.2016 Hanzi Napisal:Sicer pa ha (dovolj za tvoje potrebe po kurjavi in mizarskih proizvodih) gozda dobis ze za kakšnih 5 jurjev. Sekaca in izvlek naročiš pri izvajalcu (ali pa sam nabavis opremo ce so vsi predragi) in prides lahko do poceni drv. Bos pa mano manj piva in sira pridelal. :wink:ni možno. gozda tukaj nihče ne proda, je lahko še taka grapa. že vedo zakaj. to pa, jasno če bi seveda sploh imel 5 jurjev, to je že druga zgodba. po mojem jih bom mel, ko bom prebetežen za hosto, tudi če bi kdo prodajal... Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - SMatjaž - 19.3.2016 Aleks... kakšen kompleks imaš ti? Vse ostalo je fuj fej,... ti si revež ( vsaj samo jamraš da ne moreš nič dobit s to plačo ) kmet je kura*, trgovina zakon.... forum pa 24/7.... V državno hosto pejt drva prpravlat jih rade volje dajo ( ne hlodovino jasno ) pa boš prišparou kakšen dinar.... z gobcem se bo pa čedalje manj zaslužilo... sploh preko foruma... Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - Žerjavar - 19.3.2016 Citat:ni možno. gozda tukaj nihče ne proda, je lahko še taka grapa. že vedo zakaj.Pa še povej zakaj. Moje mnenje: Zakon ponudbe in povpraševanja. Ponudba: - Za kmeta je zemlja sveta stvar, katere ne sme prodajati, ker mu je vir življenja = delovno mesto in (skromna) plača. - Gozd je zanj kapital z nizko vrednostjo, katere pa realno ne izgublja niti pridobiva. - Gozd ne zahteva stalne pozornosti in vzdrževanja. Neguje in koristi ga takrat, ko nima drugega dela = za kmeta je delo v gozdu zelo nizko plačano, ga pa rajši opravlja, kot bi brez dela doma poležaval. - Gozd proda le v hudi stiski, ko ne vidi drugačnega izhoda, mu grozi totalni propad. Povpraševanje: - Za kapitalista ni zanimiv zaradi nizke donosnosti. Za 5 jurjev kupi 1 ha gozda, kjer letno priraste 10 m3 lesa, rastoče po 10 E/m3. Letni doprinos je 2%, kar je dokaj nizko. Cena nakupa bi morala biti še nižja. - Fizična oseba, ki gozd rabi za svoje potrebe, si ga po tej ceni težko privošči. Če ga res rabi, ker si težko privošči vsakoletni nakup drv, nima naenkrat kupa denarja za nakup. Kdor ima denar za nakup, pa je vprašanje, če si je pripravljen sam les spravljati. Če pa plača nekoga za spravilo, pa bo dražje, kot če si les kupi. @: aleks: Če si res želiš lasten gozd, ponudi 10 jurjev za ha, pa boš hitro našel prodajalca. Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - aleks - 21.3.2016 SMatjaž Napisal:Aleks... kakšen kompleks imaš ti? Vse ostalo je fuj fej,... ti si revež ( vsaj samo jamraš da ne moreš nič dobit s to plačo ) kmet je kura*, trgovina zakon.... forum pa 24/7.... V državno hosto pejt drva prpravlat jih rade volje dajo ( ne hlodovino jasno ) pa boš prišparou kakšen dinar.... z gobcem se bo pa čedalje manj zaslužilo... sploh preko foruma...te nisem vprašal za mnenje o svoji osebnosti. če ti moji komentarji niso všeč, jih spreglej. kar se ocen osebnosti tiče, se brigaj zase. Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - aleks - 21.3.2016 Žerjavar Napisal:@: aleks: Če si res želiš lasten gozd, ponudi 10 jurjev za ha, pa boš hitro našel prodajalca.jaz si gozda ne želim, hodim v službo, torej delo že imam. plača zaposlenega človeka, ki letno službi nameni vsaj po 2000 ur, bi morala zadoščati za nabavo letne količine kurjave (v drveh) brez vsake bolečine. brez da migneš s trepalnico. a je nabava drv vsakoletno sranje, pri katerem skoraj nikoli ne veš kaj boš dobil za evro. ko bom v pokoju, ne verjamem da bom še za delo v gozdu (imel pa bom čas). nisem posebno usposobljen za delo v gozdu, moja izobrazba kemije in informacijskih tehnologij pri tem delu ne pomeni kaj ekstra. znam kaj odrezat z motorno žago, a to ni dovolj. opreme za delo v gozdu, razen motorne žage, nimam. in na koncu: za predlagani znesek (če bi ga imel), bi raje takoj izoliral hišo. potrebno bi bilo veliko manj kuriva. Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - PS91 - 24.3.2016 Fantje škoda prepira, govora je namreč o drvah in njihovih cenah... :wink: Mene še niso nasrali pri nakupu, saj vedno skupaj pogledava količino in je vedno OK...očitno mam srečo in še nisem naletel na nateguna Je pa dejstvo, da je delo v gozdu težaško pa še nevarno povrh, sploh pri hribovitem terenu, ki ga je pri nas kar precej... Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - jelencek1 - 25.3.2016 Zmagovalen nakup(vsej zame), 35€/m3 kupil 15metrov =525€ , z prevozom na dom , drva so pa v metrih, večina akacija, malo gabera in hrasta Zdj pa najdet prostor kam jih vtknit
Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - aleks - 25.3.2016 oh, zelo solidna cena jelenček. akacija niso slaba drva, kalorično gledano. Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - jelencek1 - 25.3.2016 1m3 akacije imam še , pa sploh nisem znal da je akacija, sem mislil da je toplovina. Vglavnem ko te dane kurim z njo, gori ko bakla in dolgo zdrži vsej kakor sem gledal te dni. Zato sem se odločil za nakup Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - smrček - 25.3.2016 Predlani kupil za 300 € rezane na 1m akacijeva drva, zimska sečnja (potrebno je bilo razžagat na 3 dele in skalat). Na koncu se je zložilo cca 18prm drv No za prevoz sem dal še 20€. Akacija zelo lepo (prehitro) gori, čisto gorenje brez saj, ne daje pa žerjavice (za razliko od bukve, hrasta, gabra)! Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - Žerjavar - 25.3.2016 Citat:akacija niso slaba drva, kalorično gledano.Kalorično gledano, na kg teže, so vsa drva približno enaka, tudi trhlina. Vpliva le % vlage. Gledano na volumen (pm) je lahko velika razlika med trdim in mehkim lesom (hrast : toplol = 1,8 : 1). |