PodSvojoStreho.net
Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) (/showthread.php?tid=16847)

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - aleks - 16.3.2016

medo, čisto iz firbca in OT: na kakšni stiskalnici se pridela orehovo olje?

medo9 Napisal:Poleg tega pa slovenski kmet ne more biti konkurenčen na teh majhnih kmetijah.
Meni je kmetijstvo hobby ... opazujem pa okoliške kmetije, kako garajo, ampak tega nihče ne vidi... in ja Aleks: svet ni črno bel in nis(m)o vsi enaki.
letos sem lahko iz prve roke opazoval, koliko časa bo porabil hobby sekač za mojih 10 prm. ker ni druge poti, mora s traktorjem mimo moje hiše v hosto in nazaj. v enem dnevu (kratkem, je bil še februar) je podrl in oklestil za 3 stranke kot sem jaz. prejšnjo soboto je s pomočnikom v 5 urah vse zrezal na meter in še cca 10 prm naklal. kar mu še ostane je, da jih naloži in pripelje (cca 600 metrov) do mene, za kar bo dobil 500€. oprosti, ampak tole vseeno ni tako zelo švoh zanj. sam nisem imel niti izbire, je bila najnižja ponudba. ostale cene: 600 do 650 za metrce, 10 prm, cepljene in pripeljane (lokalno, prevoz ne več ko 3 km). govorimo o čisti in zdravi bukovini, mešanih in gnilih za tak denar ne sprejmem.
da jaz 500€ našparam, mora minit 3 mesece. pa to še ne bo dovolj za celo zimo, bi bilo treba še kaj suhega, pa ne bom. bom prešaltal na pelete. za začetek dopolnilno, čez čas pa bom v kotlu na polena kuril samo še slaba drva (vrhove borovcev in jelovine, borove in jelove veje, lubadarja, itd.), in lesni odpad iz čiščenja okolice in ceste. pri peletih je jasno koliko stane kWh, in je jasno da je za to ceno pripeljano na dom ... in se o tem sploh ni treba pogovarjat.

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - aleš.h - 16.3.2016

Citat:lidl ima (za spar ne vem) boljšo sledljivost izdelkov kot slovensko farmsko meso. tudi hofer ni slab, me mešaj megle.
Točno ta tvoj sveti Lidl je prodajal strupeno konjsko meso v mletem namesto govedine :lol: Toliko o poštenju, sledljivosti ... Hofer je imel identično težavo z lazanjo. Zadnji inšpekcijski nadzori so tudi pokazali, da veletrgovci ne znajo pojasnit izvora svojega mesa (Mercator, Spar, Eurospin, Tuš, Lidl, Hofer ... torej vsi). Tu je potem še slavno mleto meso iz Lidla in Hoferja, ki to ni (ampak predelana presna mesnina z dodatki za volumen, večinoma gre za sojo in koruzo), s slanico napolnjene piščančje prsi za večji volumen, amonijak v svinjskem mesu, da ne počrni (oni temu pravijo kontrolirana atmosfera ...), označevanje izdelka kot slovenskega samo zato, ker je bil pakiran v Sloveniji/Avstriji/Nemčiji (pride pa iz bogve kje), zlepljene kose mesa, ki se prodajo kot 1 kos, že prej omenjeno gnilo meso prodajano kot sveže (afera gammelfleisch v De in Aut, če koga zanima), uporaba mesa namenjenega za živali (slavni zamrznjeni izdelki iz "piščančjega mesa" z oznako K3, ki so ga samo prepakirali kot 1. klasa), ki se uporablja v človeški prehrani in še in še.

Prašiča, ki ga zakoljem pri kmetu, pa mi ni treba spraševat od kje je prišel, ker sem ga lastnoročno potegnil iz hleva ...

Drugače pa boš moral trditev, da slovensko farmsko meso nima sledljivosti tudi podkrepiti s kakšnim dokumentom, odločbo o neustreznosti ali podobnim kosom papirja ne pa samo tako malo preko palca, ker se ti tako zdi.
Citat:eni pač verjamejo da pomaga. to, da verjamejo je bržkone bolj pomebno kot pa sama sestava. gre mi na živce, da se izkoriščajo stiske.
Imaš idealno priliko, da svoje nestrinjanje z izkoriščajnem naivnosti in neznanja ter služenjem na tuji nesreči izraziš v lekarnah, ki prodajajo sladkorne kroglice kot zdravila s spominom snovi, ki jih niti ne vsebujejo (homeopatija), pred cerkvami in ostalimi relig. institucijami, ki prodajajo nevidne izdelke in služijo s praznimi obljubami (kadar nimajo preveč dela s pedofilskimi škandali in finančnimi mahinacijami ter poniževanju žensk), protestiraš lahko proti nesramnemu izkoriščanju revnih delavcev, ki včasih ne dobijo niti plačilo, ki si ga zaslužijo z delom, proti suženjstvu, ki smo ga kot kaže zdaj odkrili v lesni industriji, proti VW-ju, ki je ogoljufal ne samo svoje kupce pač pa tudi davkoplačevalce, ki smo mu dali davčne olajšave in nepovratna sredstva za avte, ki grozno onesnažujejo naše okolje in zastrupljajo ljudi po mestih in še in še in še in še ...

Ti pa si se iz nekega čudnega vzroka spravil na 1 kmeta, ki ti je prodal drva in na en posreden pogovor slišan od tretje osebe o olju iz pešk ... Še dobro torej, da ne veš, da ti prodajalci prodajo tudi bučno olje mešano z navadnim ali koruznim za ceno 100% bučnega olja, mleko iz praška za večkratnik cene rednega mleka ali večzrnat kruh (po def. sestavljen iz 2 vrst moke) za katerega misliš, da je polnozrnat in zdrav :lol:

Pa se opravičujem za OT, samo res mi gre na živce ko nekdo kar z rokava stresa neke obtožbe na račun ljudi brez dokazov in argumentov po drugi strani pa drži svečo svetništva podjetjem, ki so dokazano varale, prevarale, utajale, zavajale in lagale. Skregano z logiko.

Že tam pri debati o drveh iz trgovine vs. od kmeta si mi bil sumljiv kot človek trgo-branže, zdaj sem pa 90% že prepričan, da imaš tudi ti prste posredi. Ker nagrade za objektivnosti sigurno ne bi dobil nikjer, kjer bi vsaj malo dali na lasten sloves.

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - misko07 - 16.3.2016

aleks Napisal:
misko07 Napisal:Ti pa verjames v pravljice, da je iz tujine vse kot mora biti!
morda bi lahko isto rekli zate, da "kar je domače, je pa gotov v redu"? samo poglejmo kako se je lani zatuškala afera slovenskih medarjev, ko je bila polovica slovenskega medu zastrupljena ...
Imam sreco, da zivim na vasi. Meso, med, zganje pa se kaj kupim od sosedov. Krave gledam na pasnikih, svinje v svinjakih, cebelar ni na seznamu krsiteljev...
Zelenjavo, sadje (kar je mozno in kar konzumiramo) in vino pa pridelam sam, vsaj v veliki vecini za lastne potrebe. Aja, drva tud kupim od sosedov na vsake tolk, neb rad svoje hoste prehitr ponucal...

@aleš
pri nas se večinoma tako vedenje zatuška, zato si izvedel za kršitve iz Lidla in od drugih trgovcev iz tujine. ker tam česa takega ne moreš izvesti nekaznovano. ko se našim proizvajalcem (tule omenim med lansko leto) vsujejo strupi v izdelek, se to v imenu višjih interesov lepo zatuška in dokumentov zlahka ne boš našel. tudi bodo našli samo enega ali pa nobenega krivca, ker bo kar naenkrat vse "še sprejemljivo". in cela proizvajalska srenja se bo dvignila proti veterini, prehranskim strokovnjakom in analitikom.
tvoje navedbe za mleto meso iz trgovin lidl in hofer gotov ne držijo. te sestavine morajo biti navedene na izdelku (tudi če samo v sledovih), in gotov niso, sem reden kupec teh izdelkov in tudi berem etikete.

o olju niti ne bi začenjal, sploh slovenskem deviškem oljčnem, ki to dostikrat sploh ni. polnozrnat kruh je sploh nateg, zemlje in luščin ne jemo, hvala lepa, kar mejte. zame samo bela bageta, žemlje in bel kruh. tudi testenine in riž, kuskus.

moja zamera pač ni enemu kmetu, ampak pridelovalcem nasploh, ki vlečejo cene svojih izdelkov iz klobuka ali koder pač. kar mislijo, da so jih občina, država, dobavitelji, itd, nategnili, bi jim morala vse raja povrnit. jok brate. svoje davke naj plača vsak sam.

ne delam v trgovski branži, sem ITjevček in nos tiščim večinoma v zbirke podatkov.

nisem kmet, niti hobby, sem pa po sili razmer zelenjadni vrtnar (ko že vsi omenjate, pa se opredelim še sam), sadjar, hobby pivovar in sirar, zeljekisec, ter bodoči rejec perjadi v malih jatah ... to zadnje, ko ugotovim kako obraniš kure pred lisicami. hobby pridelano pivo in sir polovico pojemo/spijemo sami, približno polovico narejenga pa pošenkam. po sili razmer šem še hobby centralist/vodovodar, nekoliko slab hobby tišler, pa zanič zidar.

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - medo9 - 16.3.2016

aleš.h & misko07: PODPIŠEM.

aleks: To so posebne stiskalnice za hladno stiskanje. Najdeš jih na <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.mojstrovina.si">www.mojstrovina.si</a><!-- w --> , jaz imam tisto najmanjšo, M010. Sem poskusil tudi z ročnim pogonom (piteba - glej youtube), ampak je izguba časa (in denarja). Z M010 stisnem cca 2kg jedrc na uro in dobim ven 1-1,2 litra olja), čeprav v opisu piše "10kg/uro".

Kalkulacijo tvojega sekača ne vem, če prav razumem - v enem šihtu je podrl 30m bukev in potem v 5ih urah jih je naklal 10m?
Torej v 15ih urah je naklal vseh 30m, ker sta bila 2, torej 30 ur (+16 ur podiranje).
Torej 46 ur za 30m drv ali dobra ura in pol za en meter?
Spravila nisem nikoli analiziral, moram enkrat na uro gledat, ko bova s sosedom cepila.

In še nekaj: švoh si mi ti ITjevc (ali pa zelo potratno živiš), če rabiš 3 mesece, da našparaš 500€. :twisted:

medo, ITjevcev je kot listja in delodajalci izbirajo. ITjevec ima danes skoraj status, kot ga je imel včasih gimnazijski maturant. v plačilnih razredih smo večinoma izenačeni z, na primer, referenti (recimo mal bolj zahtevno delo kot administratorji). če nisi prav programer pri kakšni uspešni družbi (igrice, zahtevne aplikacije, podobno) ne moreš posegat po visokih plačah. če si pa programer pri kaki neuspešni ali nastajajoči družbi, si ga pa tudi kar nasrkal. da ne govorimo o freelancerjih, ki dosti dela napravijo kar zastojn. kot bi rekel mazzini, računalničarji so pa ja zanesenjaki in imajo veselje s svojim delom. takih ni treba kaj ekstra plačevati ...

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - Žerjavar - 16.3.2016

aleks Napisal:letos sem lahko iz prve roke opazoval, koliko časa bo porabil hobby sekač za mojih 10 prm. ker ni druge poti, mora s traktorjem mimo moje hiše v hosto in nazaj. v enem dnevu (kratkem, je bil še februar) je podrl in oklestil za 3 stranke kot sem jaz. prejšnjo soboto je s pomočnikom v 5 urah vse zrezal na meter in še cca 10 prm naklal. kar mu še ostane je, da jih naloži in pripelje (cca 600 metrov) do mene, za kar bo dobil 500€. oprosti, ampak tole vseeno ni tako zelo švoh zanj. sam nisem imel niti izbire, je bila najnižja ponudba. ostale cene: 600 do 650 za metrce,
- Kako si kaj vesel poenterja, ki stoji ob tvojem delovnem mestu z štoparico in beležko?
- Si le videl človeka, da je šel mimo tebe. Samo domnevaš lahko, koliko ljudi je bilo v gozdu in kaj so delali.
- Si imel na izbiro več ponudb, si se odločil za najcenejšo, pa jo kljub temu kritiziraš "glede na ogromne dobičke" :mrgreen:
- Dokler imaš na našem trgu izbiro drva iz Madžarske, Bosne, domače od GG ali od kmeta, je na delu ponudba in povpraševanje, konkurenčnost, se sam odločiš, kaj boš kupil. Lahko le pozneje javno poveš, da je tvoja odločitev bila napačna ali pravilna ter razlog. Ne moreš pa kritizirati ali hvaliti katerega koli dobavitelja, ker imaš izkušnje le z enim. Nikakor pa nimaš pravice govoriti o njegovih dobičkih, ker za to nimaš nobenega oprijemljivega dokaza. Lahko te toži za širjenje laži o njem in bo tožbo dobil.

Kar poznam naših pravih kmetov (glavnina dohodka od kmetijstva), so vsi garači (delovni čas efektivno daleč preko 2200 ur letno). Nobeden ni bogataš sodeč po njegovem osebnem standardu, je le v povprečju kvalficiranega delavca. K temu seveda ne smeš prištevati njegovih delovnih sredstev (traktor, zemljišče, ...), ki jh je večino podedoval in jih bo tudi zapustil naslednjikom.

Ne prodajalcu vedno verjeti, da so drva domača. Meso za zrezke madžarskih svinj, tam zaklane, meso tam obdelano in zrezano v zrezke. V Celju pakirano po 500 g ter dodana etiketa: "blago slovenskega izvora". Vse v skladu z zakonodajo.

Podpisano tudi to!

žerjavar, da ne bo pomote: letošnjih drv nisem nič kritiziral, niti dobavitelja. sploh, ker mi je sekač pošteno dal vedeti, da je možno da jih celo ne bom letos jeseni kuril. govoril sem pa o dohodku, ki za moje pojme le ni tako slab, kot nekateri prikazujejo. moj sekač je "hobby dobavitelj", in čez teden hodi v službo. z drvmi se ukvarja le za postranski zaslužek, toliko sva se pa tudi pošteno pogovorila. zagotovil mi je, da slabega lesa ne bo, ker ga bo v primeru nastanka odpeljal domov za lastno kurjavo. a tega (tudi če bo zelo dobro in bi ga morda bil še vesel) vsako leto ne bo, tudi to mi je dal vedeti. ta možakar seka na približno tri leta na našem koncu.

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - madhatter - 16.3.2016

Žerjavar Napisal:Ne prodajalcu vedno verjeti, da so drva domača. Meso za zrezke madžarskih svinj, tam zaklane, meso tam obdelano in zrezano v zrezke. V Celju pakirano po 500 g ter dodana etiketa: "blago slovenskega izvora". Vse v skladu z zakonodajo.

To ne more biti "blago slovenskega izvora", lahko je pa "slovenski proizvod". Tisto inkriminirano meso, ki naj bi bilo zavajujoče trženo naj bi, kolkor sem takrat zasledil, bilo pripeljano grobo razsekano k slovenskemu mesarju. Pri mesu pa je važen končni razrez! Torej, če je bil razrez dejansko delan tu, je to upravičeno slovenski proizvod.

Sicer je to slaba reklama za moje pojme ker ta naša "dodana vrednost" je ravno tista, ki uniči še tako dobro meso ampak OK. Lahko bi počasi šli na ameriški razrez pri govedini.

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - madhatter - 16.3.2016

misko07 Napisal:Imam sreco, da zivim na vasi. Meso, med, zganje pa se kaj kupim od sosedov. Krave gledam na pasnikih, svinje v svinjakih, cebelar ni na seznamu krsiteljev...
Zelenjavo, sadje (kar je mozno in kar konzumiramo) in vino pa pridelam sam, vsaj v veliki vecini za lastne potrebe. Aja, drva tud kupim od sosedov na vsake tolk, neb rad svoje hoste prehitr ponucal...

Jaz bi se na vasi obesil, ampak me veseli, da ti ta hendikep ustreza Smile Ok draženje na stran - to če kupiš meso med in žganje od sosedov ni nek zveličavni znak kvalitete.
To če vidiš krave na pašniku od pomladi do jeseni ne pomeni, da niso polne hormonov, ravno tako, kot tiste v kosih na policah supermarketov.
Bolj zaupam produktu na policah kot pri nekem domačem proizvajalcu, sploh ne pri takem, ki dela stvari ljubiteljsko in ni podvržen neštetim kontrolam. Sploh pri žganju!!! Ker o žganjekuhi nekaj vem, vem tudi to, da 90% raznim prepametnim mojstrom niti slučajno ne bi konzumiral proizvoda. Seveda je nekaj drugega če dobro poznam človeka, ki nekaj proizvaja, lahko zaupam v njegovo znanje in etos in sem pripravljen na vsake toliko si tudi privoščiti nek "edel" proizvod, ki seveda ob taki posebni skrbi nosi tudi primerno ceno. Vprašanje je tudi koliko se to posebno skrb zazna glede na razliko v ceni, ampak toje že druga zgodba .

Imam vikend na vasi in bledim ob "pametnosti" sosedov pri raznih zadevah in tudi tolko vidim, da mi na kraj pameti ne pade se vdajat tej podeželski romantiki, ker nima podlage. Hvalijo se kako imajo vse zdravo pridelano, in verjamem da tudi sami v to verjamejo, seveda pa v svoji omejenosti in "zdravi kmečki pameti" ne delajo praktično nič drugače kot industrija, oziroma v kakem pogledu še slabše. Ko se začne kdo od knjih hvaliti, da dela nekaj čisto preprosto (preprostost je sploh na vrhu njihove etične lestvice) se meni prižge rdeča luč, ker je to nekompliciranje ponavadi nevaren izdelek.
Poileg tega zlivanje raznih olj in odpadnih kemikalij v jarke ob zaraščeni "državni cesti", ki jo vidiš le še na katastrikih kartah (seveda ne boš na svojem zlival), doziranje škropiva malo od oka, gnojenje na pamet ... hvala bogu da so odprli v bližini te supermarkete kjer je roba šla skozi kontrolo in je pridelovalni proces pod kontrolo. Se ne slepim, da ni možno, da kje kdo forsira pridelek z raznimi nedovoljenimi sredstvi, ampak to večinoma pride na dan.

Odgovoren potrošnik pa se lahko tudi izogne raznim frankenmesom in drukim frankenproduktom, če prebere deklaracijo o sestavi proizvoda. Če pa nek avanturist upa dati na polico nekaj, kar je narobe označeno pa slej ko prej pride ven.

Razlika med nami je predvsem ta da eni vidite odkrite afere kot dokaz o slabih korporacijah in dobrem kmetu, jaz pa vidim v tem delujoč sistem kontrole.
In si hkrati ne delam utrvar, da je možno preživeti svoj vek ne da bi požrl kaj neugodnega za organizem.

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - kadotr - 16.3.2016

Drva, drva, drva, cene, spravilo po žledu....

Jaz po 50€ prodajam Big Grin , ene 10-15m je še na zalogi.

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - kadotr - 16.3.2016

Vsaj en o temi. Moja januarska se sama nočejo scepiti.... od žleda jih pa več ni. Zato tema lahko ugasne...