PodSvojoStreho.net
Toplotna črpalka - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Toplotna črpalka (/showthread.php?tid=72174)

Re: Toplotna črpalka - Fery - 19.6.2018

Seveda je. S temperaturo se spreminja.

Re: Toplotna črpalka - pentax - 19.6.2018

Ja seveda se SCOP spreminja s temperaturo ampak ne govorimo o temu. Pišem, da nima veze s tem kaj je max pisal o temperaturi +7,+2 in -7C. Pri teh temp. podajajo proizvajalci podatke o COP, v odvisnosti od temp. DV.

Re: Toplotna črpalka - cheba - 19.6.2018

max84 Napisal:Tale izračun vsak proizvajalec sam "upali", ali se računajo pri vseh pri istih pogojih. Glede na razlike bi rekel da ne... enkrat SCOP pri +7 enkrat pri -7...?

Izračun je standardiziran in primerljiv. Sezonska učinkovitost se po Evropski uredbi (ERP Lot1) podaja za tri temperaurna območja. Topli, povprečni in mrzli. Na seznamu ekosklada je podatek za povprečni. Če boš pa brskal, boš pa pri vsakem proizvajalcu našel vse tri podatke.

Koliko so pa ti podatki točni in kdo jih sploh preverja je pa drugo vprašanje Wink So pa po tehničnih podatkih vse zrak/voda v rangu +- 25%. Sama poraba, še posebej pri varčnih hišah, ni tak faktor. Bolj odločajo drugi parametri.

Re: Toplotna črpalka - pentax - 19.6.2018

Sama razlika v porabi med posameznimi proizvajalci za enak sistem delovanja (zrak/voda) je mislim, da res majhna. Je že bolj pomembno od tega, če ti je všeč upravljanje in če ima regulacija vse funkcije kar misliš, da rabiš...in če te zunanji propeler zadovoljuje - kar se glasnosti tiče :mrgreen:.

Re: Toplotna črpalka - sassapo - 19.6.2018

Razlika v sami porabi oz. izkoristki na letnem nivoju se v povprečju sučejo okoli 30%
Velja za najbolj prodajane TČ klima segmenta in top 3 srednjega Evropskega razreda.
Še vedno pa velja in vedno bo veljalo, da je najpomembneje izbrati pravo napravo in opremo kotlovnice glede na hišo, lokacijo in zahteve - želje. Včasih je lahko tudi najdražja TČ, za določeno hišo in lokacijo precej neprimerna ali celo zgrešena izbira.

Re: Toplotna črpalka - grega09 - 20.6.2018

cheba Napisal:SEZONSKA ENERGIJSKA UČINKOVITOST = SCOP * 40%(Izkoristek el.omrežja glede na porabo primarne energije)
Tega ne razumem najbolje. Ali je to SPF, ki je na seznamu Ekosklada za toplotne črpalke? Sam že nekaj časa iščem kaj SPF pomeni, pa mi nihče ne zna dobro razložiti. Na enem izmed sejmov sem svetovalce Ekosklada vprašal, kaj fizikalno to pomeni in nisem dobil odgovora. Potem se vprašaš, zakaj to sploh imajo na seznamu, če nihče ne pozna ozadja izvora.

Re: Toplotna črpalka - JaBK - 20.6.2018

Kje si videl SPF, če se vidi iz konteksta, kaj je to?

Re: Toplotna črpalka - sassapo - 20.6.2018

SPF - Seasonal Performance Factor

<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.ofgem.gov.uk/key-term-explained/seasonal-performance-factor-spf">https://www.ofgem.gov.uk/key-term-expla ... factor-spf</a><!-- m -->

JaBK Napisal:Kje si videl SPF, če se vidi iz konteksta, kaj je to?
[url]httpsunichr("58")//wwwunichr("46")ekoskladunichr("46")si/cms/tinymce/upload/RD/54SUB-OB17/Seznam_tcunichr("46")pdf[/url]
Zanima me SPF (v %) in kaj pomeni hermetično zaprta TČ in zakaj je to tako pomembno, da je na seznamu.

sassapo Napisal:SPF - Seasonal Performance Factor
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.ofgem.gov.uk/key-term-explained/seasonal-performance-factor-spf">https://www.ofgem.gov.uk/key-term-expla ... factor-spf</a><!-- m -->
To sem tudi sam našel, vendar si to razlagam kot SCOP v procentih. Če je SCOP npr. 3,0 potem dobimo SPF 300 %. Torej vsa dobljena energija toplote proti vsej dovedeni električni energiji in pretvorjeno v % (da izgleda več in je boljše Big Grin Big Grin )

Samo vseeno naj mi kdo razloži križanje nekaterih zrak/voda in voda/voda pri vrednosti SPF cca. 200 %. Predvidevam, da SPF upošteva vso električno energijo, kar pomeni pri voda/voda tudi potopno črpalko. Glede na to, da je opisan SPF za povprečne podnebne razmere (točno ne vem kaj to je in o kakšnih pogojih se pogovarjamo) je vpliv nizkih temperatur na zrak/voda zanemarljiv in posledično nekatere dosegajo visoke SPF.

Re: Toplotna črpalka - Fantocci - 20.6.2018

max84 Napisal:
sassapo Napisal:Razlika v sami porabi oz. izkoristki na letnem nivoju se v povprečju sučejo okoli 30%
Velja za najbolj prodajane TČ klima segmenta in top 3 srednjega Evropskega razreda.
Še vedno pa velja in vedno bo veljalo, da je najpomembneje izbrati pravo napravo in opremo kotlovnice glede na hišo, lokacijo in zahteve - želje. Včasih je lahko tudi najdražja TČ, za določeno hišo in lokacijo precej neprimerna ali celo zgrešena izbira.

Meni se zdi to ogromno... če je tudi v praksi tako?
Na primer imam Ctc Ecoair 510, Nibe F2120-12 ter "klima" Hitachi Yutaki S Combi 11kw.
Ctc ima 151, Nibe 190, Hitachi 186

Ctc in Nibe na ključ sta tam cca 10k, Hitachi pa 7.300.
Vse primerne za moj objekt. Potemtakem je Ctc neumnost izbrati (najdražja in najbolj požrešna). Ali raje pozabim na te zgornje podatke?

Ogromno bi bilo v abs. cifrah, če bi na letnem nivoju porabil 2500€ za ogrevanje.
Teh 30% bi potem znašalo 750€ razlike, poenostavljeno rečeno.
Ker pa dejansko porabimo v sodobnih varčnih novogradnjah 10x manj, je pa 30% ranga 75€ na leto. In zato se lahko vprašaš, če ima smisel jemati drage TČ ali je čisto OK, če vzameš malce predimenzionirano klima TČ, ki bo porabila praktično identično (v kar se lahko prepričaš tudi, če preletiš naše prispevke v temi "poraba").

Re: Toplotna črpalka - cheba - 20.6.2018

grega09 Napisal:
cheba Napisal:SEZONSKA ENERGIJSKA UČINKOVITOST = SCOP * 40%(Izkoristek el.omrežja glede na porabo primarne energije)
Tega ne razumem najbolje. Ali je to SPF, ki je na seznamu Ekosklada za toplotne črpalke? Sam že nekaj časa iščem kaj SPF pomeni, pa mi nihče ne zna dobro razložiti. Na enem izmed sejmov sem svetovalce Ekosklada vprašal, kaj fizikalno to pomeni in nisem dobil odgovora. Potem se vprašaš, zakaj to sploh imajo na seznamu, če nihče ne pozna ozadja izvora.

Ne, SFP ni enako temu podatku na ekosklad seznamu. SFP je razmerje med pridobljeno toploto in porabljeno električno energijo.

Podatek na ekosklad seznamu pa razmerje med pridobljeno toploto in porabljeno primarno energijo.

Elektrarna porablja za svoje delovanje primarno energijo (plin, premog, kinet. energijo vode, ...), in 60% te energije se izgubi do tvoje vtičnice. Zato je v enačbi 40%, ker je 40% povprečni izkoristek EU pri pridobivanju električne energije.

Re: Toplotna črpalka - Energetik81 - 20.6.2018

S poudarkom, da se večina teh 60% primarne energije izgubi že v elektrarni, zaradi samega termodinamičnega procesa.

Re: Toplotna črpalka - BojanF - 20.6.2018

sassapo Napisal:Ne gre tako preprosto. Največji problem so nizki pretoki prezračevanja, kar pomeni precej premajhen odvzem energije za katerokoli TČ. Brez zalogovnika hladu ne more delovati nobena. Naslednji problem je previsoka najnižja temperatura vode s katero naprava hladivo - voda lahko hladi. Pod 7°C je temperatura uparjanja že kritična, lahko povzroči lokalne zamrznitve uparjalnika. Če želiš res učinkovito razvlaževanje preko prezračevanja, potrebuješ 1. hranilnik hladu 2. protizmrzovalni medij v sistemu, kateri omogoča hlajenje tudi v negativne temperature. Zaradi pre - majhnih pretokov prezračevalnega sistema vedno stremimo k temperaturam izmenjevalnika tik nad ničelno temperaturo. Res zelo kvaliteten izmenjevalnik voda zrak omogoča dT dobre 2°C, kar v praksi pomeni, da bi za optimalni učinek potrebovali medij s temperaturo -2°C. pri bolj cenenem izmenjevalniku pa cca -7°C. Izvedba takšnega razvlaževanja bo s TČ enostavno predraga, če pa zadeve ne izvedeš res vrhunsko bo neželjeni kondenz povsod. Precej bolj učinkovita, preprostejša in cenejša rešitev je direktna expanzija hladiva v izmenjevalniku.
Direktna ekspanzija, to pomeni klima naprava v kanalu prezračevanja? Se pravi ločena naprava od ogrevalne TČ, z ločeno zunanjo enoto? Kolikor sem sam do sedaj gledal kataloge takšnih klim, imajo enak problem, kot ga navajaš za TČ, namreč preveliko moč za razpoložljiv pretok zraka. Ali obstaja naprava, ki bi lahko operirala z zgolj 100-150m3/h pretoka, hlajenje iz 25°C na 0°C? In pa zanima me še, ali bi lahko takšno napravo uporabili tudi za ogrevanje (gretje vstopnega zraka do 50°C)?

To bi bila zanimiva rešitev za pasivno hišo. Sicer bi potreboval dve napravi, eno za ogrevanje in hlajenje objekta preko zraka in ločeno še eno za ogrevanje sanitarne vode, vendar bi bili obe napravi majhni in enostavni, tako da bi bil celotni sistem morda lahko cenejši, kot če bi vse ogrevanje in hlajenje poizkušali rešiti z eno TČ in vsemi pripadajočimi vodnimi povezavami in zalogovniki?

cheba Napisal:
SFP ni enako temu podatku na ekosklad seznamu. SFP je razmerje med pridobljeno toploto in porabljeno električno energijo.

Podatek na ekosklad seznamu pa razmerje med pridobljeno toploto in porabljeno primarno energijo.

Elektrarna porablja za svoje delovanje primarno energijo (plin, premog, kinet. energijo vode, ...), in 60% te energije se izgubi do tvoje vtičnice. Zato je v enačbi 40%, ker je 40% povprečni izkoristek EU pri pridobivanju električne energije.
Aha, razumem, hvala za razlago. Torej sem narobe sklepal, da je SPF v tabeli Ekosklada. Po tem lahko podatek, ki je v tabeli ekosklada delimo s 40% in dobimo SCOP za vse toplotne črpalke, ki so na seznamu. Vsi SCOP-i v tabeli so pomnoženi z enakim izkoristkom, ki je 40%, če prav razumem.

ALi lahko mogoče kdo na hitro strese iz rokava kakšna je fizikalna razlika med SCOP in SPF?

Še vedno me zanima, zakaj se nekatere voda-voda in zrak-voda srečajo pri cca. istih SCOP-ih (vrednost sez. en. učinkovitosti cca. 200%, kar pomeni SCOP cca. 5).

Poleg tega me zanima še kaj pomeni hermetično zaprta TČ. Da se je ne da polniti in je sistem s hladivom tovarniško zaprt?

Re: Toplotna črpalka - bozgom - 20.6.2018

Hermetično zaprta pomeni, da je kompletno sestavljena in preizkušena že v tovarno. Doma jo le postaviš na primerno mesto jo priključiš na elektriko in nanjo pripelješ dovod in odvod ogrevane vode. Če ni hermetično zaprta pa moraš izvesti tudi plinsko povezavo, cevi vakuumirati in zatesniti ob montaži. Prvo ti lahko montira vsak monter centralnega ogrevanja, drugo pa ti lahko montira le tisti, kateri ima poseben izpit in je vpisan v register pooblaščenih monterjev.