![]() |
|
Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem (/showthread.php?tid=12767) |
Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - csamo001 - 19.6.2013 V kleti je trenutno okoli 20 stopinj... V osnovi bi bil že nek učinek, če bi samo zrak iz kleti gor črpal. Tako pa je dodatno ohlajen in še razvlažen. Bom pa danes še točno pomeril temperaturo zraka v omenjenem prosotru. Glede na lanskoletne meritve se nekoliko ohladi, ko črpalka deluje (se pravi, da je takrat v prostoru nekaj hladneje kot v ostalih prostorih v kleti), a se po koncu delovanja spet zelo hitro spet dvigne na "normalno" raven (za klet). Je pa jasno, da zaradi dejstva, da želim čimnižjo vstopno temperaturo (ker je tudi izpih potem hladnejši, kar je v primeru hlajenja seveda zaželeno), COP ni najboljši. A če imam do neke mere zaradi tega klimatizirano prvo nadstropje, to rad vzamem v zakup. Mimogrede, prišli so ventilatorji in kontroler za mojo rekuperacijo. Če bom uspel pravočasno postaviti predelno steno, bom skušal ta vikend zadevo potestirati (zaradi pretokov in zlasti pritiska). Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - Tone - 19.6.2013 Pazi, da ne boš preveč zadušil pretoka in se TČ ne bo mogla zadosti hladiti. Morda bobni tudi zaradi prevelikega upora, probaj del zraka spustiti mimo cevi v zgornji štuk. Včeraj sem se igral z mojim prezračevanjem v katerem je 170W kompresor razvlažilca Delonghi, hlajenega iz zemeljskega kolektorja. Najprej gre zrak skozi zelo grob kilerček dimenzije 40*20*5cm hlajen iz zemeljskega kolektorja, ki dovaja vodo z 18°C, nato skozi hladni kilerček razvlažilca. Pretok zraka sem spreminjal v zelo širokem območju, od nekje 30 do dobrih 100m^3/h. Na minuto sem pridobival od 6,2 do 7,5g kondenza, kar je cca 400g/h oziroma 10 litrov na dan, največ pri srednjem pretoku. Pri visokem pretoku se je zrak le malo razvlažil in v stanovanju ni bilo nekega efekta, čez noč sem pa pustil na minimumu in se je vlaga v kuhinji spustila iz 55% pri 24,8°C na 49% pri 24,2°C, to je za 8,5%, če upoštevam še ohladitev zraka. V bistvu zelo dober rezultat, je pa res, da je pretok zraka prenizek in ni več take svežine kot pri dobrih 100 kubikih na h. Danes zjutraj ob 7h je bilo za prvim kilerčkom 19,5°C in 83% vlage (Arso ob 8h cca 6km stran 22°C 77%), za drugim kilerčkom pa 11,5°C, v dnevno je pa pihalo 17°C. Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - csamo001 - 19.6.2013 Malo me je sicer skrbelo, ker je v specifikacijah opredeljena maksimalna dolžina "odvodne" cevi 10 metrov, jaz pa sem ravno tu nekje, morda celo malo čez. Zdaj, potrudil sem se, da sem poiskal cevi z gladko notranjost, kar torej pomeni minimalni upor. Je pa dejstvo, da je sicer naša TČ precej glasna - po drugi strani pa nimam neke primerjave s kakšno drugo TČ za sanitarno vodo. Bom moral ob priliki do strica skočit, da vidim kakšna raven decibelov je tam. Tone, kiler imaš od avta? Kako pa imaš narejeno vezavo razvlaževalca? Bi lahko to kaj poslikal, če ti čas dopušča? Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - Tone - 19.6.2013 Kiler je od avtobusa za eno stran nožnega gretja .Nimaš kaj slikat, hladni kilerček je v leseni izolirani škatli iz katere gredo 3 izhodi svežega zraka, topli kilerček pa zunaj nje potopljen v posodo zlotano iz špenglarskega bakra s prispajkanimi priključki (mesing smrekci) za "šlauf" za rože zalivat, kompresor pa visi pod škatlama obešen na 3 žice - cigansko ker sem pač eksperimentiral in je tako ostalo. Vse je na vrhu stopnišča, šlauf pa pelje v klet, kjer je keramična črpalka od PC vodnega hlajenja. Če bi to tlačil v eno dodatno škatlo vprašanje, če bi preživelo vse skupaj, saj sem moral upogibati bakrene cevi, da sem razdvojil kilerja. Če bi danes delal bi skušal kje dobiti eno staro prenosno klimo s čim šibkejšim kompresorjem. Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - csamo001 - 19.6.2013 Ma, glavno da dela... To s prenosno klimo bi bilo verjetno kaj zame. Sicer je sassapo obljubil, da bova "kaj sčarala", o bo tako daleč, tako da ga bom ob priliki ziher za rokav pocukal. Ko pišeš o čim šibkejšem kompresorju: to me je tudi sassapo opozoril, da zna bit problem, ko skušaš kombinirat nizke pretoke rekuperacije ter visoke pretoke kanalskih klim. Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - Tone - 19.6.2013 Bi bilo treba pomeriti na kakih razlikah delajo klime in malo poračunati pretoke in vlago. Inverterco bi se dalo ziher ponucati, pri klasiki pa po moje tudi, v skrajni sili pa narediš baypas in s tem povečaš pretok in še malo bolj pohladiš bajto. Treba bi bilo samo najti primerno prenosno, na kateri bi bilo vse skup najlažje narest, v mojem primeru zamenjati vroč kilerček za vodnega. Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - csamo001 - 19.6.2013 Kanalska klima z najnižjim pretokom, ki sem jo našel, je imela 400 kubikov na uro. Tako za občutek... Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - Tone - 20.6.2013 To bi moralo biti OK, del pretoka zraka od zunaj, del notranja cirkulacija in si zmagal. Če gre za kolikor toliko varčno hišo, zunanjim senčenjem oken in zmerne notranje toplotne izgube, bi komot držal celo bajto na idealnih razmerah, pri zunanjih 35 na 25°C in 50% vlage. Koliko pa stane taka reč, skupaj z zunanjo enoto. Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - csamo001 - 20.6.2013 Gledal sem Greejevo kanalsko enoto (Atlas trading). S tem, da Atlas najmanjše nima v redni ponudbi in bi jo morali naročit... Zunanja je mislim da U-match - ceniki so na njihovi spletni strani, se zdaj ne spomnim točnih cen. Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - Tone - 21.6.2013 Včeraj je vlažnost neverjetno padla, za vodnim hlajenjem je bilo ob polštirih 23,3°C in 37% vlage, razvlažilc pa je ohladil zrak na 10,5°C, zato sem ga izklopil. Danes zjutraj pa 19,2°C in 77 vlage - brez vodnega hlajenja, ki itak kaj dosti ne more, saj ima voda iz kolektorja bolj ali manj isto temperaturo. V kuhinji je bilo 25°C 49%, danes zjutraj je šlo pa na 51% Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - Tone - 23.6.2013 Tole razvlaževanje v prezračevanju je totalna bedarija, prejle sem moral iz omare potegnit trenirko in nogavice, da sem lahko zajtrkoval brez da bi me zeblo. :-( Stanovalcem se pač ne da dopovedati, da je 45% vlage in 24ºC idealno, ne, nekatete pri 23ºC začne dušiti, pa čeprav je v prostor celo noč prihajalo cca 100 kubikov svežega zraka, ventilator na ful, bypas.. Edino če modificiram termometre, da bodo kazali polovično razliko napram 22, torej 26 bo 24, 20 pa 21. Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - Tone - 24.6.2013 Modifikacija narejena, zaporedno z 10k termistorjem 3k9, vzporedno s priključki termometra pa 39k. Bolj prav bi bil malo večji paralelni upor, saj še vedno kaže malo "preveč".:-) Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - damo - 24.6.2013 Lisac :-) Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - damo - 25.6.2013 Imam namen naročiti protitočni izmenjevalec Klingenburg (<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.Klingenburg.de">www.Klingenburg.de</a><!-- w -->) ter verjetno še Ebm Papst EC ventilatorje cca 100W. Cene so zanimive. Če kdo želi, se mi lahko pridruži pri naročilu, nimam namena služit, lahko si pa podelimo transportne stroške. Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - Tone - 25.6.2013 EC 100W a si zmešan :-) to je za sušiti seno. Ne resno, po mojih izkušnah je 20W vrh glave, tudi če imaš zlo goste filtre in šibak razvod - razen če boš 100W teral na 20W zaradi hrupa. Zakaj plehnat izmenjevalec, če se dobi tudi za izmenjavo vlage. Miogrede, moj kartonski je na videz in po vonju še isti kot pred 4 leti. |