![]() |
|
Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) (/showthread.php?tid=16847) Strani:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
|
Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - susa - 9.10.2015 aleks Napisal:tukaj se strinjam s teboj, dokler se kupci ne bomo osvestili, boste kasirali od nas kolikor boste rekli. ko se bo to zgodilo, bomo pa vsi skupaj več in bolje gobarili. pa bo tudi ena korist in veselje. Kaj a še gobaril bi rad v moji gmajni? Ni šans!! Pa seštej še te minute ki si jih porabil za te komentarje in zračunaj koliko si ogoljufan. V tem času bi že en kubik drv naredu. Grem cepit. Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - aleks - 9.10.2015 dokler še imamo vsaj delno pravo v državi, ti ne boš nikomur branil gob nabirat. na tvoji gmajni pač ni vse tvoje, upam da to veš. gobe, zelišča, gozdni sadeži in divjad so pod upravljanjem države. ta lahko, na primer za divjad, podeli koncesijo, ali pa upravljanje izvaja sama, če se tako odloči. Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - susa - 9.10.2015 bom bom, saj nimaš kje parkirat. :wink: A ti tem rečeš pravna država............... ??!! :lol: Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - jobizer - 9.10.2015 Jaz metrc niti nimam več namena delat. Leta pa križ in kolena od polaganja keramike 40 let ne dovolijo več prelaganja drv. Sicer pa je prodaja goli spet boljša. Po 45E jih že plačajo uradni odkupovalci pa še 9% pavšala dobim. Zakaj bi jih še cepu. Mogoče pa zato ,ker dobim 30% več iz m3. Aleksu nerazumljiva znanstvena fantastika ali celo čarovnija. Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - aleks - 9.10.2015 susa, vladavino prava še imamo. ker, ko jo ne bo več, se bomo poklali, to je garantirano. sam sicer nimam navade iz avta gob nabirat. za gojzarje pa še imam. pa ponavadi si doma pred potjo eno fejst leskovko urežem ... da me kak jazbec ne spodi iz gozda. Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - Samojed - 9.10.2015 aleks Napisal:dokler še imamo vsaj delno pravo v državi, ti ne boš nikomur branil gob nabirat. na tvoji gmajni pač ni vse tvoje, upam da to veš. gobe, zelišča, gozdni sadeži in divjad so pod upravljanjem države. ta lahko, na primer za divjad, podeli koncesijo, ali pa upravljanje izvaja sama, če se tako odloči. Precej močen si ratal. Si sploh še upaš v hosto? ![]() Aja, če rabiš cenjša drva, jih lahko naročiš tule: <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=63288">viewtopic.php?f=7&t=63288</a><!-- l --> Prevoz pa sam zrihtaj, ali pa naroči dostavo preko DHL-a
Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - aleks - 9.10.2015 jobizer Napisal:Jaz metrc niti nimam več namena delat. Leta pa križ in kolena od polaganja keramike 40 let ne dovolijo več prelaganja drv. Sicer pa je prodaja goli spet boljša. Po 45E jih že plačajo uradni odkupovalci pa še 9% pavšala dobim. Zakaj bi jih še cepu. Mogoče pa zato ,ker dobim 30% več iz m3. Aleksu nerazumljiva znanstvena fantastika ali celo čarovnija.razmerja ponudbe in povpraševanja niso nobena čarovnija, sploh pa ni to scifi material ... prodajaj, dokler jih bo še kdo kupil, ali dokler jih boš imel. ko vas bo več takih, boste pač cenej dali. ali pa bo segnilo, kot gnije pri meni okrog hiše. ne more šleper do nas. na traktor zvozit "pa ni računice". tako mi pravijo. Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - aleks - 9.10.2015 Samojed Napisal:Precej močen si ratal. Si sploh še upaš v hosto?sem od vedno bil. judoist od otroštva (a nerad tekmoval), judo še vedno podpiram. živim pa praktično sredi gozda (a ga nimam nič v lasti). tako, da ne, ni me strah it v hosto. jazbeca že naženem, pa še psa rad s seboj vzamem ... je bolj priljudne sorte ... Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - jobizer - 9.10.2015 Zdaj si pa lohk predstavljamo kakšen si,če drva gnijejo okrog tebe.Velik si z tem povedal. Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - aleks - 9.10.2015 kradel pa ne bom, nisem bil tako vzgojen. borovce poberem če mi dovolijo, kar se podre od zime, lastnik hoste pravi da niso nič vredni. pa še to ne morem do vseh, od opreme imam samo motorko in sekiro. bukovih drv pa ne proda. tko pač je. vmes pa vsaj 200 kubikov bukve zgnije. menda bi lokalno cena še bolj padla, medtem se že trenutno itak "ne izplača". od žleda so odpeljali samo 1 šleper bukovih goli iz cele vasi. mislim da to več pove o okoliških lastnikih gozdov, kot o meni? tretjina hiš v vasi se še vedno ogreva na kurilca ali UNP. iz sosednje vasi se pridno vozi in čisti, še letos. Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - krnekdo1 - 10.10.2015 susa Napisal:( sekana prave lune, bolj suha, pri trgovcu z markico sekana tudi takrat, ko ni pravi čas za sekat kar vpliva na vlago in gorenje) A bodo spet te nebuloze glede lune Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - medo9 - 10.10.2015 Pravna drzava? Pa ne Slovenija. Dokler je 1001 izjema na prakticno vseh podrocjih in zakonih, je to zelo dalec od pravne drzave. Ko bo moja lastnina enakovredna tvoji, potem bo pravna drzava. Do takrat pa samo hiperregulirana, zbirokratizirana drzavna tvorba bolj ali manj priviligiranih in nepriviligiranih drzavljanov. Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - aleks - 11.10.2015 ne da bi zafrkaval, ampak tega zadnjega ne razumem najbolj. kako naj bo najina lastnina enakovredna? recimo najini hiši? ne bo šlo. kot vem imaš "novo" brunarico, jaz pa 150 let staro kamnito hiško. ali pa avta? ne vem kaj voziš, moj je 16 let star japonček. mogoče ni prava primerjava pa zato ne štekam. trditev o regulaciji in birokratizaciji ni pretirana, a to smo si po mojem nakuhali sami. smo si želeli v EU, ne čisto zavedajoč se, kaj to pomeni. no vsaj jaz sem si kar želel. Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - aleks - 11.10.2015 krnekdo1 Napisal:dobro, pustimo zdaj to. še vsako poleno se je posušilo, ako se mu dopusti. glavna razlika je po mojem v ekonomiji obsega. luna gor ali dol, še vedno je več drv pripravljenih naenkrat v velikih gozdnih gospodarstvih, tako da je morda tudi gozdarska in cepilna oprema bolje izkoriščena, delovne ure, itd. tko je lahko cena približno enaka, kljub trgovskim maržam, dolgemu prevozu in režiji. pod pogojem da je res ekonomska cena, ta ki nam jo tule gor omenjajo sočlani (50€/prm klanih metrskih drv če si "gozdni solist", minimalc 5 za rezanje na 33, prevoz pa recimo vmes med 2 in 3€/km). zame osebno so za solo izvedbo vse tri (v različni meri) pretirane, enako je s faktorjem ene pretvorbe, a nekateri sočlani foruma to vidijo drugače.susa Napisal:( sekana prave lune, bolj suha, pri trgovcu z markico sekana tudi takrat, ko ni pravi čas za sekat kar vpliva na vlago in gorenje) sam se raje odločim, ob približno isti ceni, za nakup trgovskih. načeloma ima tako več ljudi delo in plačo, in družba večjo korist od prm drv, kot če jih kupim pri solistu. tudi problem dosuševanja je najbrž možno rešiti, če me spet nasmolijo s prevlažnimi. Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - medo9 - 11.10.2015 Enakost pred zakonom, pravna drzava, enako obravnavanje lastnine, oz. lastninske pravice: to pomeni, da je tvoje tvoje, moje pa moje. Nima veze, kaksna je moja hisa in kaksna tvoja. V zivljenju nisem nicesar dobil ali ukradel. Kar imam, sva ustvarila z zeno iz nic. Nihce ne sme in ne more brez povabila/dovoljenja v tvojo hiso, vsak pa lahko gre v moj gozd. Zato moja lastnina ni enakovredna tvoji. Smo o tem ze pred casom debatirali, pa se mi niti ne da se en krog :twisted: Glede gnitja po gozdovih. Vsak si postavi svoje meje in nihce me ne more prisilit, po kaksni ceni moram prodajati. Zaenkrat se ne. Tudi ti sam odlocas kaksno delo in po kaksni ceni si pripravljen delati, zato ne vem, zakaj se cutis poklicanega, da "obsojas" sosede, ki ti ne dovoli vzeti njegove lastnine. |