![]() |
|
Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov (/showthread.php?tid=57109) |
Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - Homer - 4.9.2014 @superlizo Primerjava bojlerja in TČ ni posrečena. Namreč bojler se bo vklopil po večjem odjemu tople vode. Običajno je to zjutraj in zvečer, delal pa bo kako uro, vmes pa nič. TČ pa ti bo tiste kilowate porabljala praktično celih 24 ur. In ko bo žena vrgla pečenko v pečico, na steklo keremični plošči (če jo imaš), pa še kaj "čmarila", dvomim, da boš tekel izklapljati TČ. Ker je pa zaradi nižje vikend tarife nedelja tudi pralno-sušilni dan, je to uvod v "katastrofo". Sicer imaš prav, da se da z disciplino in redom, da shajati tudi z relativno šibkim el priključkom, ne vem pa če ima taka "vojaška diciplina" smisel :? Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - edid - 4.9.2014 Se strinjam s Sivko. Zanimivo je tudi to, da boš za 1 x 35 A varovalke plačal 7kW obračunske moči kar je popolnoma enako kot pri 3 x 20A. Znesek na položnici se torej ne bi spremenil, le začetna investicija je. Za 3 x 25A se pa že plača 10kW obračunske moči. Potrebe za 3x25A pa tudi ni več. Včasih so vsi naročali takšno moč, ker so enkrat na leto zagonili cirkularko, ko je bilo treba drva razžagat za zimo pa še vsi so nekaj fušali doma (varilni aparati, stružnice in podobna orodja). Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - sassapo - 4.9.2014 Za manjšo hišo se včasih ne izplača vlagati v 3f priključek, če ga ne potrebuješ še za kaj drugega, tudi pri 3x20A moraš prekleto paziti na enakomerno obremenitev faz. Meni je ta teden že dvakrat scvrlo pancerko, čeravno TČ kuri samo dobra 2A po fazi, sem pa priklopil dodatne grelnike, da sušim poplavljeno pritličje, pralni in sušilni stroj skozi v pogonu, klima, Wap... V izrednih pogojih je kriza ja, normalno se pa kamot shaja z 1f priključkom, če le malce paziš, kajti za kratek čas lahko 35A varovalko obremeniš tudi s 50A, če je primarna instalacija ok. Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - superlizo - 4.9.2014 Se bom pozanimal na elektro kakšen je strošek prehoda na 3 fazni priključek, ter kaj je potrebno zaradi tega postorit. Zanima me pa še kako močno tč priporočate? Bi bila 8kw dovolj. Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - sassapo - 4.9.2014 6kw kvalitetne TČ je lahko v praksi več kot 8kw slabše naprave
Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - xavi - 4.9.2014 Pa če še malo izolacije doda, bo 4 kw kvalitetna dovolj, potem pa tudi dodatne moči varovalke ne rabi. Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - superlizo - 5.9.2014 Sem videl da nisem napisal da je ogrevanje z radiatorji. Bi bilo tudi v tem primeru dovolj 8kw(6kw kot pravi sassapo). Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - sassapo - 5.9.2014 Poskušaj čim, ampak res čim bolj podrobno opisat svojo hišo... debeline sten, material, toplotne mostove, zdajšnje bivalne navade, poraba SV, lokacijo in mikrolokacijo, izolacijo, stavbno pohištvo, porabo olja, način dosedanjega ogrevanja... Za konkreten nasvet vsak podatek šteje Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - superlizo - 5.9.2014 Hiša je starejša, del hiše ima kamnit zid debeline več kot pol metra ostali del pa je modular od 30. Izolacije ni. Okna so bila menjana par let nazaj in so pvc dvoslojno steklo. Za sanitarno vodo je bo 50 literski bojler. Do sedaj se je ogrevalo na drva, etažna peč (mislim da moči 25kw) za centralno kurjavo Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - Poldee - 5.9.2014 Hehe, jst mam doma frizerski salon, par konstantnih odjemalcev (komp, akvariji), kaksen kruh / strudl rade volje specemo... pa letos smo se 11kw FWS HP montiral... vse to na 3x16, me prav zanima kaj nam bo dogajalo med zimo :-) sassapo Napisal:Za manjšo hišo se včasih ne izplača vlagati v 3f priključek, če ga ne potrebuješ še za kaj drugega, tudi pri 3x20A moraš prekleto paziti na enakomerno obremenitev faz. Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - alanford - 5.9.2014 Polde Napisal:. pa letos smo se 11kw FWS HP montiral... vse to na 3x16, me prav zanima kaj nam bo dogajalo med zimo :-)Predla bo kot mucek - pardon - tiger :mrgreen: . (tako kot moja) Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - Poldee - 6.9.2014 :-) Kaksne varovalke oz. moc imas? 3x20 verjetno... Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - alanford - 6.9.2014 3x20 Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - mirator - 7.9.2014 sassapo Napisal:Za manjšo hišo se včasih ne izplača vlagati v 3f priključek, če ga ne potrebuješ še za kaj drugega, tudi pri 3x20A moraš prekleto paziti na enakomerno obremenitev faz.Tudi samo za stanovanje, če imaš samo električni štedilnik se izplača trifazni priključek. Nikakor ti ne priporočam, da 35 A varovalko obremenjuješ s 50 A, čeprav jih bo varovalka kar nekaj časa zdržala. Ti bo pa s časoma izolacija na kablu popustila in boš takrat imel precejšnje stroške, da o nevarnosti požara sploh ne govorim. Enakomernost obremenitve faz pa tudi ni kakšna zahtevna stvar, le nekoliko bolj skrbno je potrebno zvezati el. razdelilec. Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - jani65 - 7.9.2014 Stanovanje že ,če ni preveliko, na eno fazo,v hiši je pa po mojem že skoraj nuja tri faze. |