PodSvojoStreho.net
Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem (/showthread.php?tid=12767)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27

Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - Gasper123 - 7.6.2013

Če imaš v hiši samo dnevno in splanico, zakaj pa ne.
Jaz imam 8 sob, od WC, kopalnice, posebaj kuhinje in dnevne, otroške sobe splanice, vse to na pičlih 90 m2 + hodniki in stopnišče. Iz kopalnice in WC-ja ni poti ven na prosto (vrstna hiša). Razvodi so me stali ca. 600 €, en Misubishijev rekuperator (150 m3/h, 80% izkoristek) pa stane 1k €.

Prezračevanje za 10k € je svetovni nateg in tudi, če ti vse dela izvajalec te stvar nima stati več kot 4k € z vrhunskim rekuperatorjem, ki je na eko skladu.

Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - csamo001 - 10.6.2013

Mene trenutno najbolj "matra", če bodo obstoječi prezračevalni jaški in iz njih razpeljani razvodi dovolj, ali pa bo vseeno potrebno prebijati strop v dnevni sobi in spalnici. Omenjena prostora sta trenutno pri meni "mrtev kot"... Sicer ne dvomim v to, da bo zrak v stanovanju v povprečju bistveno boljši kot do sedaj, vprašanje pa je če mi bo to zadostovalo.

A morda kdo ve, koliko stane preboj plošče?

Sicer sem ravno včeraj s sposojenim Hiltijem zvrtal luknjo skozi strop na podstrešje (napeljava kabelske v otroške sobe). Ko nož skozi puter... Bi verjetno tudi na ta način šlo, če bi se tega že želel lotiti. A je potrebno pri takem posegu na kaj posebej paziti?

Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - Gasper123 - 11.6.2013

Paziti je treba na inštalacijo v plati, če je notri, je pa to ponavadi igra na srečo. Jaz sem naredil 4 preboje skozi ploščo, mi je prišel en zidar zrihtat, najprej je zavrtal v krogu potem je pa štemal, ostala je samo še železna armatura, ki sem jo sam požagal z vbodno žago.
Smo bili pa zelo blizu elektrike, ravno na robu luknje se je pokazala oranžna cev.

Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - ophidian - 11.6.2013

ali je bolje imeti pocinkane ali plastične rešetke, razvode...(to kamor priklopiš cev in gre skozi ploščo recimo v strop prtljičja)?

Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - csamo001 - 11.6.2013

Gasper123 Napisal:Paziti je treba na inštalacijo v plati, če je notri, je pa to ponavadi igra na srečo. Jaz sem naredil 4 preboje skozi ploščo, mi je prišel en zidar zrihtat, najprej je zavrtal v krogu potem je pa štemal, ostala je samo še železna armatura, ki sem jo sam požagal z vbodno žago.
Smo bili pa zelo blizu elektrike, ravno na robu luknje se je pokazala oranžna cev.

Kakšno pa imaš sestavo plošče? Ker meni se je zdelo smešno lahko, tako hitro je šlo tisti fi 16 naredit...

Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - Gasper123 - 11.6.2013

Kaj pa vem, betonska plošča pa tista armirana železna mreža notr, na vrhu 5 cm stiropor in še nekaj cm estriha, pojma nimam koliko se je dejansko matral, ampak je imel preboj DIN125 narejen prej kot v 1 uri.

Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - Tone - 12.6.2013

Sem danes zamenjal protismradni filter z istim tipom, samo s 60% večjo površino in bil zares prijetno presenečen koliko več pretoka sem dobil. Pri starem sem dovajal na ventilator 18W, pri novem pa za enak pretok samo 6,8W. Ventilazor pri isti napetosti bistveno manj bobni, čeprav namesto 18W vleče 22,5W in je pretok po oceni več kot trikrat večji. Očitno deluje v bistveno bolj optimalnih pogojih in se zrak ne vrtinči toliko. Gre za centrifugalno radialni tip z lopaticami v obliki zavitih mlinskih lopatic - kot pri sesalcu. Iz tega se vidi kako pomembno je zagotoviti optimalne razmere za delovanje ventilatorja.
Stari filter sem stehtal in je bil le 11g težji kot pred 3 leti, prej sem ga pa posesal z res močnim sesalcem, tako da mi ni jasno zakaj je zračni upor toliko manjši.

Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - csamo001 - 13.6.2013

Tak na prvo žogo: svinjarija, čeprav (po teži) lahka, zapika filter do te mere, da se pretočnost bistveno poslabša.

Tone, kje jemlješ filtre?

Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - Tone - 13.6.2013

Pri konoplarjih Smile
Ampak 11g svinjarije (od katere zna biti glavnina vonjav) po moje ne more zamašiti filter, sploh če si ga v kontra smeri posesal. Sicer bomo pa videli, kmalu namontiram merilnike pretoka in bom zaznal vsako mašenje.

Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - csamo001 - 13.6.2013

Sem opazil ja, da velikokrat ko sem guglal teme o prezračevanju, me je vrglo na neke "homegrow" strani. :mrgreen:

Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - tlozej - 14.6.2013

Tone Napisal:... samo s 60% večjo površino ...

Če prav razumem ima nov filter večjo površino kot star? Če je tako, potem je logično da so upori na filtru manjši, ker je hitrost zraka skozi filter manjša.

LP

Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - Tone - 14.6.2013

Seveda je logično, samo težko si človek razloži trikrat manjšo moč ventialtorja za isti pretok. Morda so pa proizvajalci šparali in je filter tanjši.
Kakorkoli že, stvar že obratuje, pri isti napetosti ventilator vleče precej več toka in je bistveno tišji, kar je bil osnovni point moje objave.

Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - damo - 18.6.2013

Tema je malo zamrla...

Se bo še kdo (poleg Toneta in Lada) ojunačil in šel v samogradnjo rekuperatorja?

Sam grem v tej smeri, pa bi bilo koristno izmenjati mnenja oz. združiti moči.

Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - csamo001 - 18.6.2013

No, jaz sem danes iz kleti potegnil tisto rdečo cev, ki jo imajo v Jagru in je (če se ne motim) namenjena za kanalizacijo: zunaj narebrena, znotraj gladka (črna). Potegnil sem jo po prostem dimovodnem jašku iz prvega nadstropja v kurilnico. Priključil sem jo na našo TČ z vodenim zrakom: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.gorenje.si/stenske-toplotne-crpalke/izdelki?c=322178">http://www.gorenje.si/stenske-toplotne- ... i?c=322178</a><!-- m -->. Zdaj imam torej neprekinjeno cevno povezavo od TČ v prvo nadstropje. TČ ima 400 kubikov pretoka na uro, tako da je hladilni učinek kar precejšen (pomeril sem izpih zraka, ki se je po pol ure ustalil pri okoli 19,5 stopinje) - tudi zato, ker zdaj celotna kubatura zraka, ki jo TČ premakne, steče v zgornje nadstropje.

Največji problem je vsekakor zvok. Naša TČ dela na specificiranih 48,5 dB in nefiltriran zvok je zdaj hudičevo moteč. KAKŠEN UČINEK BI IMEL DUŠILEC ZVOKA; VEZAN TAKOJ NA IZSTOPU IZ TČ (še v kurilnici, preden PVC cev zavije v dimniški jašek)?

Zadeva sicer ne bo vezana na sistem prezračevanja in rekuperacije, je pa pomembno, da je cev uporabna in dovolj gibka, da lahko narediš 90 stopinjsk ovinek (z nekaj čaranja) na dolžini kakih 30 cm. Mislim, da je cev vsekakor primerna za prezračevanje. Je pa bila z 1,4 EUR za meter smešno poceni, imajo pa tudi večje in manjše fi-je. Aja, moja je fi 110 in sem jo na 125 mm priključek povezal s pomočjo obstoječe aluminijaste gibke cevi, ki je zdaj torej neke vrste reducirka.

Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - marko100100 - 19.6.2013

Dušilec bo vsekakor naredil razliko spoh če je zvok bobneč.
A lahko pomeriš še temperaturo vstopnega zraka v TČ, da vidimo koliko zmore podhladit? Na kateri strani je zaejm zraka v TČ sem malo razmišljal, da bi jo zmontiral pri starših?