![]() |
|
Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) (/showthread.php?tid=16847) Strani:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
|
Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - DELPHI - 8.10.2015 @aleks Da ne boš mislil, da je s tabo kaj narobe. Imam izkušnje z obeh strani. Ko sem kot mulc enkrat pomagal delati drva, sem prav z velikim veseljem iz voza skočil na zloženo skladovnico. Stric me je skoraj udaril. Za prodajo, me je podučil, morajo biti zložena tako, da lahko spraviš klobuk skozi. In res, drva so skladali samo tastari, ker otroci nismo znali umetelno izbirati debele konce spredaj, tanke in veje pa zadaj, tudi moči nismo imeli, da bi lahko nalahko odlagali. Zadaj kupec skladovnice ni šel gledati, ker ni mogel. Skladovnico se je že postavilo tako, da so bile zadaj robide ali kakšno drugo trnje. Kar se zlaganja tiče, pa drži kar pravi "kmečka" frakcija. Ko takšno skladovnico doma razžagaš in polena lepo zložiš, bo zagotovo izpuhtelo 20%. Torej si dejansko plačal tudi luknje v siru. Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - medo9 - 8.10.2015 Očitno jabolko res ne pade daleč od drevesa. Mene so pa učili, da zadovoljna stranka pride sama nazaj in še dve novi zraven pripelje. Stari oče je velikokrat rekel, za prodajo to ne bo, ampak za doma bodo pa čisto dobre. In tega se držim tudi v poslovnem svetu, ne le v mojem vikend kmetovanju ;-) Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - Hanzi - 8.10.2015 Aleks: če bi si mi dalo usklajevati termin, bi šel kupit sixpacka, te povabil da zložiš meter drv na kup( da ne boš na kmete valil krivde o zraku med poleni, vendar pazi na "normo"), jaz jih pa sežagam na 33 in potem zložim na kup. pa bova izmerila razliko ( ali bo samo 100*98*100 (tvoje 2%)ali bo 95*98* 95. Hvala bogu za trgovine, da sedaj tudi prodajajo drva. Jaz se ne mislim pregovarjat z "aleksi" za 40evrov/m3. Naj kar v gozdu gnijejo. Zase jih imam pa napravljenih za desetletje... Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - medo9 - 8.10.2015 +1 Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - Koshir - 8.10.2015 Hehe zgleda da smo bili različno vzgojeni in priučeni na kmetijah tud pri nas je že od skozi veljala navada da pač lepa hlodovina gre za prodajo doma se pa šara pokuri.Pa kot smo že večkrat zapisali, resni kmetje ki prodajajo drva si ne bodo dovolili prodati premalo ali slabo kvaliteto ker to narediš samo enkrat in se ne bo nikoli vrnil, poleg tega gre slaba reklama trikrat hitreje med ljudi kot dobra. Zato sem tudi sam šel v dokaj veliko investicijo za uplinjevalno peč z zalogovnikom, ker enostavno doma pokurim drva ki jih nebi nikoli dal v prodajo (mešana drva kostanj, hrast, slabša bukev) za doma (ko so suha seveda) so pa super pa tudi ni problem en meter več v peč zložiti v eni sezoni in se praktično ogrevam zastonj edino kolikor traktor in motorka popijeta pa moj suha usta, časa mi pa ni škoda, ker to smatram kot mojo rekreacijo, fitnes, crossfit, predvsem pa je potrebno veselje do dela...
Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - medo9 - 8.10.2015 Ja, ga ni čez veselje do dela... in veselje po opravljenem delu, ko s sosedom greva v klet "na enga" :-D Ni pa profita v tem prav nobenega... če bi jaz seštel koliko sem "vložil" v kmetijsko mehanizacijo.... uh - bolje, da ne povem, ker me boste poslali v norhous :oops: Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - jobizer - 8.10.2015 Aleks tu maš nekaj branja pa tožiš lahko gozdarski inštitut ,ker po tvoje zavaja in podaja napačne podatke. <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.gozdis.si/data/publikacije/7_katalog_Drva_lesni_sekanci.pdf">http://www.gozdis.si/data/publikacije/7 ... ekanci.pdf</a><!-- m --> Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - medo9 - 8.10.2015 Super publikacija. Hvala za link. Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - T0RN4D0 - 8.10.2015 Kubik je v osnovi kubik, čeprav se za različno "stanje" lesa uporabljajo različni izrazi. Problem pri drvah je, da če jih boš trikrat preložil boš dobil trikrat različno prostornino. Na terenu se verjetno ne zlaga tako pedantno kot doma, nekateri iščejo katera drva paše na katero, drugi jih pač zmečejo vkup čim hitreje. Če je les grčast je vmes več zraka kot če zlagaš kakšne gladke bukove cepanice, ne glede na to kako si pedanten. Še en problemček je, če je kmet zložil pozimi drva v klaftre točno 2x2m, proda jih jeseni suhe. Ampak glej hudiča, tisti 4je kubiki so se čez poletje pusišili in je kupček visok le še 1.9m. Če jih pa razžagaš je pa spet svoja zgodba, ker manjša polena lahko lepše zložiš kot večja. Tist centimeter pri rezu nima veze. Tehtanje in merjenje vlagebi bila optimalna varjanta, samo je malo preveč truda za ena brezvezna drva. Pa kolikor se preganjamo okoli teh kubikov, se pa malodko zaveda kako različne kurilne vrednosti ima lahko les po kubiku. Ista sorta, ista vlažnost pa če se prav spomnim zlahka striže gostota (in kurilna vrednost) za 30%
Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - Hanzi - 9.10.2015 V reklamah trgovin je povsod bukov les. In kupci veselo kupujejo palete lesa HRASTOVEGA... Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - medo9 - 9.10.2015 Tako je, zadnjič sem prav izbuljil oči, ko sem v Agrokorju ( :twisted: ) Črnuče videl sama hrastova drva, na listku pa napis BUKOVA. Očitno ga ni inšpektorja, ki bi poznal vrste lesa :-D ... znajo pa drkat kmeta, če nima odsevnega trikotnika :evil: Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - aleks - 9.10.2015 jobizer Napisal:Aleks tu maš nekaj branja pa tožiš lahko gozdarski inštitut ,ker po tvoje zavaja in podaja napačne podatke.piše nad tvojo famozno tabelo: "Prostornina lesnega goriva je odvisna od oblike, velikosti, homogenosti in razporeditve posameznih kosov lesa." in to mi potem ti prodajaš kot neko znanost? bejž bejž. pa še to: pretvorbena ki jo tako rad tiščiš medi pod nos je edina tabela v famozni publikaciji, ki nima navedenega vira in/ali avtorja ... in je s tem popolnoma brez legitimne vrednosti. mimogrede, tudi enota "prm" ni opisana natančno. in kaj še piše nad tabelo? "Tona je utežna mera, ki se v praksi uporablja za lesno gorivo. Pri navajanju in trgovanju z lesnimi gorivi na osnovi teže je pomembno poznavanje vsebnosti vode ali vlažnosti lesa. Tako ločimo tono suhe snovi (w=0 %) in tono sveže snovi (w>= %). " kar sicer ne drži (pomeni, da so od nekje "povzeli" celo zadevo, sigurno pa niso to izkušnje iz slovenije), bi bilo pa prav. Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - aleks - 9.10.2015 Hanzi Napisal:V reklamah trgovin je povsod bukov les. In kupci veselo kupujejo palete lesa HRASTOVEGA...trgovska: čista bukovina, brez grč praktično, polena ravna kot sveča, hvala lepa! vlažna pač malo preveč, ampak tvoj recept za hitro sušenje deluje. Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - aleks - 9.10.2015 T0RN4D0 Napisal:Ista sorta, ista vlažnost pa če se prav spomnim zlahka striže gostota (in kurilna vrednost) za 30%kar se tiče gostote zdrave, in suhe robe, pri bukovini ni hudega, tudi pri gabru in hrastu bi rekel da ne, kar imam izkušenj. sem imel drva iz divje različnih rastišč, celo različnih držav (tudi iz srbije). neke razlike nisem opazil, razen (to je pa možno) ko je les postal malo pirav, tu pa gostota hitro pade, ko se posuši (piravina sicer pije vlago kot goba). Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - aleks - 9.10.2015 Hanzi Napisal:jaz jih pa sežagam na 33 in potem zložim na kup. pa bova izmerila razliko ( ali bo samo 100*98*100 (tvoje 2%)ali bo 95*98* 95.kar je skoraj 1 krat manjša izguba, kot jo razni jobizerji tula gor propagirajo na osnovi ene tabele, pod katero si ne upa nihče podpisat ... še vedno ne razumem zakaj bi se morali spremeniti 3 mere, če si rezal samo po eni ... ste pač tako vzgojeni, in jaz nisem-da tega ne razumem-, (kar je sicer že slovenski nacionalni šport), da je treba kupcu odreti kožo s hrbta če že pride ... dostikrat pomislim, glede na cene vsega živega pri nas, da ekonomija deluje le še zaradi tega, ker prodajalci kupcem drejo kožo s hrbta ... (hvalabogu ni povsod. v merkatorju je zelenjava malo cenejša, odkar ga je hrvat kupu - razen slovensko pridelane #bio zelenjave#, ta pa kar gnije na stelažah). če bo šlo tako naprej, bomo pač drva naročali iz hrvaške in srbije, vaša pa naj segnijejo, bo vsaj hosta bujnejša in več gob. |