![]() |
|
Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) (/showthread.php?tid=16847) Strani:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
|
Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - aleks - 8.10.2015 Koshir Napisal:Tisti ki pa se ukvarja z prodajo pa verjemi da bo poskrbel za pravo količino in kvalitetose strinjam. to pa niso kmetje in posestniki gozdov, ki jim drva povečini predstavljajo postranski zaslužek, iz katerega želijo pač potegniti čim več (kapitalizem kao - ampak to ni kapitalizem). to so trgovci, ki morajo leta in leta živeti samo od tega (tukaj ne mislim na bavbav in merc, ampak trgovce s kurivom). Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - aleks - 8.10.2015 medo9 Napisal:Jaz nimam nič proti, da zahtevaš, kar si plačal.nategun je zame tabela in nje uporabniki v eni pretvorbi. proizvajalci drv se jo pač držijo, ker je v njihovo korist. bi bilo zanimivo izvedeti avtorja tistega dela, in kako je do številk prišel (ki so gotovo tudi malo preveč okrogle za resno jemanje). zaokrožanje povprečnih rezultatov, in to v določen trend. in če to dovolj dolgo ponavljaš, recimo daš na net, kjer je možnost da ponoviš večim ljudem, pa kar naenkrat postane resnica ... ne poznam kmeta, ki bi pri prodaji česarkoli zašel v lastno škodo. vedno gre v mojo. kako naj imenujem takega človeka da ne boste vsevprek užaljeni? šaljivec? pa naj bo, šaljivci. za primer, včeraj je žena od kmeta kupila 50 kil zelja (v vrečah, a naročili smo ga 40. ker se pač zelje v glavah ne da tako natančno vagat (pravi kmet, japajade) ga je pač plačala kolikor je rekel) da ga bomo ribali ... kaj mislite, koliko ga je v resnici? 51 kil ga ni ... a tudi 50 ne. sicer smo dobili malo vrečko že kisanega "kar tako gospa, za probo, ne nič ni treba dat ..." (ni dober, prehitro kisan), a vseeno. tega ni nihče naročil, zatlači naj si ga kamor sonce ne posije. Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - medo9 - 8.10.2015 Še enkrat in zadnjič: ne posplošuj. V življenju še nisem nikogar nategnil. Ne v poslu, ne osebno in zasebno. Sem pa bil že večkrat nategnjen, ampak vsak me samo 3x: prvič, zadnjič in nikoli več ;-) Res pa ne razumem, zakaj sploh kupuješ pri kmetih, če te samo nategujejo? Trgovci imajo vse: od zelja do drv, precizno zmerjeno in stehtano u nulo. Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - aleks - 8.10.2015 zakaj vedno znova nesedem? ker si nekako (izglada da naivno) obetam ugodnejši nakup (lokalna ekonomija, naj bi podpirali, pa za protiuslugo bili deležni kakega popusta, pa manj transporta, manj onesnažuje, spet naj bi bilo zaradi tega ceneje, itd). se izkaže da so razlike v velikost reda šalce kofeta v bifeju ali pa celo slabše. kar je nepojmljivo saj kmetje ne vlagajo v nikako infrastrukturo, niti ne dajejo uslužbencem plač, kot recimo trgovci. Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - Koshir - 8.10.2015 Hehe medo se popolnoma strinjam tud sam sem tak primer da bom imel zelo slab občutek če ne dam mal gratis zravn da nebi slučajn kkšn polen zmanjkal do prave količine so pa mene že dostkrat peljal na malo potrebo...In ravno sam sem primer kmeta ki s količino drv lih nisem nek proizvajalec biomase ampak 100- 200 prm pa tud ni zanemarljiv stranski zaslužek kot sam trdiš Alex. Tako da ni samo črno in belo ampak je še 50 odtenkov sive haha
Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - aleks - 8.10.2015 jaz sem obkrožen s takimi, ki niso taki kot se vi opisujete. se mi še ni zgodilo, da bi mi kir škatlo žamanja za trske šenkal, ker sem pri njemo za 250€ (ali 600€) drv kupil ... kaj šele kakšen polen. da dobiš pri trgovcu trske pri nakupu kurjave je vedno bolj navada, po žakelj na vsako paleto ali dve, kakor narajmaš. Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - medo9 - 8.10.2015 @Koshir: Jaz za prodajo zlagam 1,2m v višino in se ni še nikoli nihče pritožil, da je dobil manj, kot je plačal.... en je celo rekel, da sem pripravil preveč, ker ne spravi vsega na (njegovo) prikolico, kjer je leta prej vozil po 5prm. @Aleks: nis(m)o vsi enaki. To je vse, kar upam, da si dojel ;-) Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - aleks - 8.10.2015 če jim daš 20% več kot so plačali, se seveda ni nihče pritožil. v mojih krajih je kruta realnost, da si moraš ob plačilu natakniti kapo z ušesi ... pritožit se itak nimaš kam. če se kmetu pritožiš (sploh, če je upravičeno in ga "osramotiš" - čeprav je sma kriv) obveljaš za "onega, ki je preveč pameten" in ti ne prodajo več ("kdo se bo z njim ukvarjal, je preveč natančen"), saj je naivnežev načeloma dovolj. Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - susa - 8.10.2015 Jaz sem enga že nat..gnu pri drvah. Hotu je debelo cepljene. ok. naredim zložim. Debele se še težje skladajo skupaj.Težke, ko hudič zato sem delal take prvič in zadnjič. Pride kupec. Pogleda pravi, da niso dobre, da je še vedno kakšen droben vmes. Rečem mu a hočeš, da so še večje luknje vmes. Vzemi ali pusti mu rečem. Plača v naprej. Letos mu dostavim in ko odštejem prevoz so bila drva po 42 eur. Sem sebe nat...gnu. Tako da nikoli več naj zgnijejo.On pa naj v trgovini kupuje.aleks omenim, da drva ko jih zložiš se usušijo in uležejo, če zložiš 2 m visoko jih je spomladi še samo 1,8 m po višini. Je pa tudi res da tisti ki dela drva jih bolj meče kot sklada, ker nima moči in ne časa skladat kot domine. Pavilno pa ne vem zakaj naj bi bil lub slodaj, ko so zložene( ali zaradi sušenja ali zaradi tega da je več zraka vmes?) Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - stepski - 8.10.2015 ne, niste vsi enaki... samo rabiš luč, da najdeš tiste... pa da nebom samo grajal, letos sem končno "narajmal" na nekoga takega, pa sem mu ob dobri meri tudi stisnil nekaj več evrov v žep... in spomladi se sigurno oglasim pri njem... če že pristanem na razmerje 1 proti 0,8... ( čeprav se tudi sam včasih vprašam kam je izginilo tistih 20 procentov )... ne morem, nočem in ne želim pristati na "nategune", slabe mere in če kdo misli da mu naš kmet ne "podatkne" pirjavih in ne vem kaj še vse česa ne, se pač moti... sam kot kupec pač ne kupujem zraka med drvmi ampak les kot les in če že prodajate tistih 0,8 metra kot resnico potem pričakujem samo to in nič več... @ aleks to debato smo imeli lani in predlani in evo je letos spet... kako gre že tisto, psi lajajo, karavana gre dalje... Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - Koshir - 8.10.2015 Tocno to kot medo sem tudi sam želel dopovedati Alexu da pač nismo vsi kmetje isti in damo nekaj na svoj ime predvsem pa na to da imamo zadovoljne stranke ki so potem tudi več kot 10 let redne stranke Medo pohvalno da prodajaš z 1,2 m višine ![]() Je pa nažalost tako da obstaja tudi veliko kmetov ki pa dejansko zložijo klaftre tako da je čimveč lufta in tu dam prav Alexu da takega dobavitelja čimprej zamenjaš ko pa dobiš dobrega kmeta pa enostavno potem pri njemu naročuješ naprej. Tako kot pri trgovcih... Kupis v merx pa ne gori potem reskiraš kakšen evro več in kupiš pri specializiranem prodajalcu in če si zadovoljen potem kupuješ pri njemu. Povsod so nateguni in pošteni ponudniki, zastonj pa mislim da noben nebi delal ker se drva ne delajo sama in se že tako komaj splača delat oziroma je med najslabše plačanimi deli v gozdu glede na vse ure in prekladanja... Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - Koshir - 8.10.2015 susa Napisal:Jaz sem enga že nat..gnu pri drvah. Stari ata je vedno pravil za lubje ,da vlaga se dviga zato naj bo lubje spodaj da gre lažje vlaga ven nisem pa preverjal starih navad se jih pa držim
Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - aleks - 8.10.2015 Je nekaj na tem, ja. bolj greš proti sredini, več je vode (kar mi ni čisto logično, saj so prehranske poti drevesa tik pod lubjem). kakšen arborist morda tole pojasni? Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - Poldee - 8.10.2015 Ne vem, cisto po kmecki pameti bi sam rekel tako: tekocina se absorbira proti zunanji strani (kjer izhlapeva) in ravno tako v notranjost, kjer se kopici. Pa lp. Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - aleks - 8.10.2015 Koshir Napisal:Je pa nažalost tako da obstaja tudi veliko kmetov ki pa dejansko zložijo klaftre tako da je čimveč lufta in tu dam prav Alexu da takega dobavitelja čimprej zamenjaš ko pa dobiš dobrega kmeta pa enostavno potem pri njemu naročuješ naprej.zmanjkalo bo dobaviteljev, pri nas jih je malo ki delajo drva za prodajo. ali kupim to kar pripeljejo, ali pa se slikam. zato se vedno bolj obračam na specializirane trgovce, kjer lahko vsaj reklamiram, pa še vedno ostanem stranka. najbolj me pa pogreje, ko vidim skladovnico, 20 metrov dolgo, zloženo da komaj šraufenciger med polena vtakneš, cepljena lepo na drobno in suha ko poper. grem vprašat za drva, pa človek reče "nene, tele niso naprodaj, te so za nas, za doma... to so drva bolj za podkurit, veš, ti bom bolj debele naklal"... in nato nastopijo pretvorna števila, mene pa srat prime. |