![]() |
|
Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) (/showthread.php?tid=16847) Strani:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
|
Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - aleks - 8.10.2015 kadotr Napisal:Tvoje trditve je ovrgla Jobizerjeva tabela. Jo preštudiraj. Pri gospodarjenju z gozdom mi ni dovolj le eksperimentiranje in matematično preračunavanje, potrebno je zgolj fizično delo in po zaključku merjenje z metrom.tabela ni ovrgla ničesar v ničemer. niti avtor ni naveden, da ga pozovem, da pojasni (mimogrede, ni jobizerjeva, je "z neta"). štilerco imam pa svojo, hvala. kaj boš, če se res lotim, in dokažem, da tabela v pretvorbi metrca/polena ne drži? kar se tiče prilagojenosti ali ne, jaz sem za svojo trditev pripravljen podpreti z dokumenti in računi, z matematiko in prakso. še enkrat vprašam, si tudi sam pripravljen na to? Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - kadotr - 8.10.2015 Zakaj bi še enkrat odkrival purfel? Vztrajam pa pri mojem zadnjem odstavku! Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - ASAP - 8.10.2015 aleks Napisal:no, sem sam kakih 60 metrov metrc sežagal zase preden sem začel meriti, za koliko me kmetje ocurjajo. z golmi se ne ukvarjam, nimam cepilnika, na roke jih pa ne grem tolči. Še enkrat si poglej posnetek, kako se niža višina zloženih drv med razrezom <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.youtube.com/watch?v=McXH64GaGIE">https://www.youtube.com/watch?v=McXH64GaGIE</a><!-- m --> Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - Hanzi - 8.10.2015 Ko smo ze pri struci. Posuši jo, potem pa razsekaj na x kosov in zlozi. Te Kose potem se naprej razsekaj na manjse kose in spet zloži. Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - aleks - 8.10.2015 asap ne pravim da ni možno. a če bi bile metrce bolj pazljivo zložene (da se, recimo, med seboj lepo "uklinijo") in če je med njimi manj zraka, se nima kaj sesedat. slabo zložene metrce se lahko sesedejo že med prevozom po luknjastem kolovozu, sploh ni treba nič žagati. to pomeni samo to, da so bila drva šlampasto (ali nalašč z več zraka) zložena v štartu. paleta trgovinskih drv, ki sem jih letos kupil, se ni nič sesedla, pa je kamion peljal 2 km po slabem makadamu. ker so bila v štartu pazljivo zložena, celo lepše, kot jih znam sam. Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - stepski - 8.10.2015 Sam bi se tejle debati pridružil v bistvu z vprašanjem... naročiš 10metrov metrc, po ceni ki ti jo določi prodajalec, ( kmet ), brez besed... ti jih pripelje, jih zložiš in kljub še boljši volji da malo raztegneš meter jih je 7,3 polen narezanih na 33 centimetrov, res sem radoveden po kateri tabeli mi jih je odmeril on... seveda o njem ni več ne duha ne sluha... In še lastna izkušnja z trgovskimi, reklamirane zaradi sredine, reklamacija rešena prej kot v mesecu... Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - aleks - 8.10.2015 Hanzi Napisal:Ko smo ze pri struci. Posuši jo, potem pa razsekaj na x kosov in zlozi. Tezakaj? moj očitek ni pri cepljenju, samo pri izgubi pri rezanju, z katero sam praviš da znaša 5%. Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - aleks - 8.10.2015 stepski Napisal:Sam bi se tejle debati pridružil v bistvu z vprašanjem... naročiš 10metrov metrc, po ceni ki ti jo določi prodajalec, ( kmet ), brez besed... ti jih pripelje, jih zložiš in kljub še boljši volji da malo raztegneš meter jih je 7,3 polen narezanih na 33 centimetrov, res sem radoveden po kateri tabeli mi jih je odmeril on...ta vrednost je zelo blizu jobizerjeve tabele "z neta". to je tabela, ki ni v korist kupca in jo tukaj skušajo verižniki z poleni/drvmi podtakniti kot merodajno. seveda, saj je v njihovo korist. BTW, tudi sam sem reklamiral trgovinska zaradi vlažnosti. so mi bili pripravljeni zamenjati za bolj suha, a sem moral odkloniti zaradi časovne stiske (sem prostovoljec in sem bil na poziv Uprave za zaščito in reševanje med "mini begunsko krizo" zadnjih 21 dni - pa da jih ne nategujem, ker imajo samo en kamion s hiabom, sem odstopil od reklamacije. sedaj jih sušim po hanzijevem nasvetu v kurilnici zraven kotla, za prvo silo pa imam še "4" prm suhih, ki sem jih kupil lokalno. Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - Koshir - 8.10.2015 Aleks res lepo bi te prosil da nas kmete ne mečeš v isti koš, ker potem lahko začnemo generalno udrihati po polovici slovenije ker nismo vsi kradljivci in nateguni ampak fajn švicamo pa garamo da imamo kaj. (upam da ne delaš v javni upravi ker šele tam je mašetarjenje hehe )Jaz osebno pri prodaji vedno dodam 0,5prm metra gratis da ni slabe volje pri 20prm pa vsaj meter gratis pol pa reci da nategujem ljudi... Glede zlaganja je tako da je velikokrat pač polen kriv in ni raven zato se občutno pozna da je več lufta poleg tega cel dan cepiš in verjemi da je praktično nemogoče mirkati da bi vsak metrski polen optimalno zložil na tesno skupaj ker potem bi lahko stanovali zraven cepilca celo poletje... Ko pa ljudje doma zlagajo pa verjamem da imajo čas da prelagajo polena sem ter tja in jih zlagajo kot lego kocke da ni nobenega zraka vmes. Pa še zgolj za info sam zase pripravljam kostanjeva drva (nikoli za prodajo) ki jih zlagam tako da je skoraj več lufta kot pa drv... zakaj? zato da se drva neprimerno bolje sušijo, vlaga ima prostor izparet in ko piha je skozi drva velik zračni pretok ki pomaga sušiti drva... Tudi to kje je lubje (spodaj) pri zloženih drvih ni zanemarljiv dejavnik... Je pa tko nategne te lahko kmet ali trgovina, oboji pa če so fer, boš dobil dobro količino ki bo gorela. Noben pa me ne bo prepričal da so kvalitetna trgovinska drva (ala baubau in merx) boljša kot dobra od kmeta... Želim ti uspešno kurjenje trgovinskih drv pa brez zamere
Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - aleks - 8.10.2015 koshir, v JU (URSZR) sem prostovoljec. ker imam čas, in upam da me ne boš kdaj rabil, ker to pomeni da je p***arija. Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - medo9 - 8.10.2015 Aleks: spet natolcuješ. Ne verjamem, da je kdo od prisotnih forumašev "verižnik", nas je pa očitno kar nekaj, ki delamo drva. Pa te sploh ne bom prepričeval v karkoli. Kupuj v trgovinah, saj te nihče ne sili, da moraš pri kmetu. Kot pravi Koshir: tudi sam zase zlagam tako, da so metrce tako zložene, da je čimveč lufta vmes. Pred prodajo se pa itak bala naredi in če bi kdaj delal sam celoten proces (od metrc do 0,33 ali 0,25) bi tudi sam videl kako to gre in morda ne bi kar počez bentil čez kmete. Mimogrede: upam pa staviti, da noben kmet ne bo trdil, da prodaja bukova drva, če ima v skladovnici hrast. Končujem tole brezplodno debato. Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - Koshir - 8.10.2015 Aleks pohvalno za prostovoljno delo, vendar v mislih nisem imel prostovoljce ampak ljudi ki delajo za pulti in igrajo cel šiht pasjanso na koncu se pa bunijo zaradi prenizke plače (izozete so medicinske sestre in drug kader ki pa je na drugi strani izkoriščen) Želim ti samo povedat to da hvala bogu živimo v kapitalizmu kjer imaš ponudbo na vsakem ovinku in iz vseh držav tako da se prosto odločaš kje boš kupil drva. Moti me pa to ker ne sprejmeš razlage ko ti želimo razložiti zakaj pride do razlike med količino zloženih drv ampak nas takoj obtožiš da nategujemo in prodajamo luft. Verjemi samo zadovoljne stranke se vračajo tako da tisti ki je tebe nategnil prav dolgo ne bo prodajal drv ali pa vsaj omembe vredne količine ne... Tisti ki pa se ukvarja z prodajo pa verjemi da bo poskrbel za pravo količino in kvaliteto sam problem je potem ko ljudje kot si ti vzamete kalkulator in ugotovite da vam hoče za 2€ po kubiku več računat in potem jok pa na drevo. Ampak pozabljate da lahko suha bukova drva dajo tudi 10% (bi bila lahko 5€ dražja) večjo energijsko vrednost ko bodo zgorela v peči saj so suha ne pa da rasejo gobe iz njih kot pri nas v Merkurju v peči maš pa centimeter katrana ![]() aja še to da ne bo pomote, nisem noben verižnik ali piramidni prodajalec ali karkoli. Noben od Vas pri meni ne kupuje drv in tudi reklame ne delam ker imam redne stranke in jih imam dosti tako da tudi če bi želel Vam jih ne morem prodati. Sedaj pa mislim da je res skrajni čas da zaključimo to
Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - medo9 - 8.10.2015 Podpišem! Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - aleks - 8.10.2015 medo, ne vem zakaj pa potem toliko forsiranja tabele, kjer z dvemi rezi izgubimo 20%? ne razumem spet, zakaj me spodbujate, da bi moral čez vse postopke, če vse postopke itak plačam? ali je res nemogoče, in nečloveško, če pričakujemo da dobimo kar smo plačali? dobro, -/- izgube nekaj odstotkov, (vendar ne kar petino ali celo več)? Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - medo9 - 8.10.2015 Jaz nimam nič proti, da zahtevaš, kar si plačal. Nasprotujem pa posploševanju... da s(m)o kmetje nateguni. Konkretne tabele nisem šel preučevati, imam pa v glavi cifre, ki so jih tudi ostali navajali. |