PodSvojoStreho.net
Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) (/showthread.php?tid=16847)

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - Hanzi - 29.9.2015

Vec kot pri m3 bos privarceval pri vlagi drv (ce jih takoj rabis in ne drugo leto).
Kupi merilec vlage za 14 evrov(ali pa izposodi) , prekolji poleno pri kmetu in mercatorju in vzemi tiste ki so bolj suhe. Meri na sveze preklanem obmocju (v notranjosti polena) in ne na obodu ki je bil preklan (prezagan) pred pol leta. Ti bo dimnik hvalezen pa se kaj drugega.

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - medo9 - 29.9.2015

Bi dodal še svoje mnenje, da maja narezana drva niso za letošnjo sezono, še posebej, če niso bila pod streho.
Tudi sam priporočam nakup merilca vlage, ker videz lahko tudi vara ;-)

Kot jaz gledam drva v trgovskih centrih, jih še nisem videl pod streho. Če jih kupiš spomladi in jih spraviš na suh in zračen prostor, potem bodo morda v redu (velja za bukev; hrast definitivno rabi vsaj 2 leti sušenja, še bolje 3).
Moj prijatelj jih je lansko leto kupil in je samo jokal, da so zanič.
Potem sem mu jaz dal par metrov, da je "pregural" zimo... za letošnjo sezono pa bodo dobra, ker so se mu sušile na zračnem prostoru...

Jaz sem letos začel kuriti hrastovino, ki sem jo podrl in naklal na metre januarja 2013, pustil par mesecev na prostem in potem zložil pod streho.
Vlažnost je še vedno tam okrog 14-16% (bukev in gaber, naklano decembra 2014 ima podobno vlažnost, tam okrog 16%; meril sem pa enkrat avgusta letos, ko sem jih žagal na pol metra)

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - kurili - 29.9.2015

Idealna so drva sušena dve leti pod streho, sem kar nekaj časa kuril jeseni sekana drva a sem vsako leto pripravil malo več kot za eno zimo in sedaj imam že dve leti za kurjavo drva ki so bila pod streho lani maja. Razlika je očitna lepo gori, peč z lahkoto dosega primerno temperaturo in manj je saj. Tudi jaz bi priporočal da drva v trgovskem centru nabavite spomladi in zložite na pokrit zračen prostor, drvarnica ali kozolec

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - medo9 - 29.9.2015

Slučajno sem bil ravnokar v Mercator tehnika (Črnuče).
V predverju so razstavljena drva na paletah.
Piše "bukova".... vendar pa v obeh paletah, ki sta tam postavljeni so bila samo hrastova polena.
Nisem pa meril vlažnosti, ker ne nosim merilca s seboj ;-)

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - aleks - 7.10.2015

problem pri "kmečkih" drvih je, da te kmet ocuri za vsak korak ekstra. res, da ima drva recimo po 45-50€ (a to so metrce), potem ti računa še prevoz, in še razrez. brez računa, brez DDV. kmalu pridejo isto kot pa recimo pri trgovcu z drvmi (tu ne mislim bau in merc, ampak specializiran trgovec ki trži samo drva in morda še pelete). jaz nabavljam samo tako, da je zrezano na 33cm, zloženo na tesno (da veš, koliko si kupil, to je pa samo v paleti ki jo preklada hiab) in pripeljano na dom. do sedaj še noben kmet iz soseščine ni ponudil bistveno manj kot pa trgovec - pa itak bi mi samo stresel na dvorišče (pa bodi pameten in vedi ali je to res xy metrov). še nikoli ni bilo v moj prid. trgovec mi palete s hiabom zloži kamor mu rečem, nobenega dela. je pa res da so bila letos pri trgovcu praviloma drva vlažnejša. naš sosedski kmetje so imeli še zalogo od lanske ujme (zaradi velikih pričakovanj so leta 2014 prodali bistveno manj od obetov) - to pa je bilo to pot krepko bolj suho. sicer ob običajnih letih kmetje pri nas sekajo marca in avgusta, oboje pa prodajo še v istem letu, kar je približno enako kot pri trgovcih.letos imam obojna drva (kmečka in trgovska), pa še merilec vlage sem si kupil, da lahko podprem svoje mnenje. kmečka sem moral kupit, ker so trgovska prevlažna za prvi del sezone. kmečka so bila na prvi pogled sicer dosti cenej (metrce 47€ prm), a sem dobavljene 4 prm sam zložil na 3,5 +20€ prevoz +20€ razrez - pa smo tam, je razlika samo še po en kofe na prm ...

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - medo9 - 7.10.2015

In kdo ti brani kupovati v trgovini?
Nihče.
Ni pa prav, da na osnovi svojih izkušenj mečeš vse kmete v isti koš.
Meni se ni še nihče pritožil ali odšel drugam, je pa res, da večina mojih kupuje metrska, zvezana v balo.
(In zavajaš tudi glede "brez računa, brez DDV", ker očitno ne poznaš zakonodaje, ki ureja prodajo na kmetijah.)

Zavajam? Če je predelava lesnih gozdnih sortimentov dopolnilna dejavnost na kmetiji, je kmet (oziroma oseba nosilec dejavnosti) dolžan izdati račun pri prodaji le-teh. Pika. Brez debate.

Dopolnilne dejavnosti na kmetiji se, čeprav so povezane s kmetijsko proizvodnjo, v okviru davčne zakonodaje ne obravnavajo kot kmetijstvo, pač pa kot katerakoli pridobitna dejavnost. Dohodki kmetov, ki so nosilci dopolnilnih dejavnosti na kmetiji, so (oziroma bi morali biti) obdavčeni z davkom od dohodkov iz dejavnosti. Pri poslovanju so dolžni izstavljati račune za vsak gotovinski in negotovinski promet. Jaz od kmeta še nikoli nisem dobil računa za drva, torej tudi dohodnine iz tega dohodka ni plačal. Jaz jo moram, za vsak dohodek. Gotovo je na kmetijah okoli mene predelava lesnih gozdnih sortimentov dopolnilna dejavnost, saj noben nima toliko gozda, da bi to imel kot vodilno dejavnost (kjer bi bil obdavčen drugače, katastrsko).

Imam račun trgovca za letošnja drva, lahko ga skeniram če želite in tule objavim v dokaz, da je bilo odvedeno 22% DDV od mojih drv. Koliko je odvedel kmet za 4 (oz. 3,5) prm? In še: kdo tukaj zavaja?

Nehajte se vaditi. Če prodajate sortimente na šverc, pač priznajte.

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - susa - 7.10.2015

aleks Napisal:Zavajam? Če je predelava lesnih gozdnih sortimentov dopolnilna dejavnost na kmetiji, je kmet (oziroma oseba nosilec dejavnosti) dolžan izdati račun pri prodaji le-teh. Pika. Brez debate.

Dopolnilne dejavnosti na kmetiji se, čeprav so povezane s kmetijsko proizvodnjo, v okviru davčne zakonodaje ne obravnavajo kot kmetijstvo, pač pa kot katerakoli pridobitna dejavnost. Dohodki kmetov, ki so nosilci dopolnilnih dejavnosti na kmetiji, so (oziroma bi morali biti) obdavčeni z davkom od dohodkov iz dejavnosti. Pri poslovanju so dolžni izstavljati račune za vsak gotovinski in negotovinski promet. Jaz od kmeta še nikoli nisem dobil računa za drva, torej tudi dohodnine iz tega dohodka ni plačal. Jaz jo moram, za vsak dohodek. Gotovo je na kmetijah okoli mene predelava lesnih gozdnih sortimentov dopolnilna dejavnost, saj noben nima toliko gozda, da bi to imel kot vodilno dejavnost (kjer bi bil obdavčen drugače, katastrsko).

Imam račun trgovca za letošnja drva, lahko ga skeniram če želite in tule objavim v dokaz, da je bilo odvedeno 22% DDV od mojih drv. Koliko je odvedel kmet za 4 (oz. 3,5) prm? In še: kdo tukaj zavaja?

Nehajte se vaditi. Če prodajate sortimente na šverc, pač priznajte.

Tole se strinjam s tabo glede računov, hlodi goli so osnovna kmetijska dejavnost, drva pa so že predelava in spada pod dopolnilno dejavnost.
Davek pa vedno plača kupec. Torej si dobil drva prepoceni. :wink:
Kot vidim ti kmetova drva smrdijo, ker si toliko čez kmete!

Priznaj si pa to, da so te ravno okoliški kmetje rešili, da te ne zebe oziroma, da ti ni treba creti drv iz trgovine. :!: :!:
l.p. Big Grin

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - jobizer - 7.10.2015

To ,da aleks kupuje slabša drva v trgovini pa za isto ceno kot pri kmetu dobra drva, pa je res nastrojen proti kmetu.Nazadmje so bla tista iz trgovine dražja ,ker so pol energije porabila za sušenje. Bravo.Lani so se drva težje prodala zaradi žleda. Nekomu sem jih prodal 10 m pa je bil z njimi zadovoljen in jih je letos vzel 25m.

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - medo9 - 7.10.2015

@aleks in susa: Pozabljata, da s(m)o tudi takšni, ki s(m)o obdavčeni po pavšalu in se DDV ne obračuna?

Se pa strinjam, da je to davčni paradoks (podobno, kot v gradbeništvu nižja stopnja, in še marsikaj v slovenski zakonodaji...)

@jobizer: tudi jaz imam primer, ko se je lani zmrdoval nad ceno 50€, kupil drugje, letos je pa prišel nazaj ;-)

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - nemenabijat - 7.10.2015

@aleks, zakaj pa enkrat ne kupiš drva za dve zimi in potem vsako leto kupuješ za naslednje leto? :? Tako imaš sigurno suha drva. Sem samo eno zimo kuril z mokrimi, pa ne bom več. Kupujem pri trgovcu in mi je načeloma vseeno, kaj pripelje, saj itak z njimi ne bom kuril isto sezono. Pol skrbi ti takoj odpade. :wink:

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - kadotr - 7.10.2015

Aleks, tisti, ki smo obdavčeni po pavšalu, ti lahko izstavimo račun, če ti je to v uteho, tako je pač določila država. Še vedno mislim, da je pri poštenem kmetu bolje kupovati, kot v trgovini. Posebno goli (hlode). Potem se pa sam naprej pozabavaš. Potrebuješ nizkocenovno motorko in še nekaj ročnega orodja, pa malo dobre volje...

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - Matic2 - 7.10.2015

Ko vsi tako radi primerjate drva od kmeta in drva od trgovca.
Ne smemo pozabiti, da tako kot pri kmetu tudi pri trgovcu dobimo slaba in dobra drva. Sm pa mnenja, da ob ogledu drv, pri kmetu lažje določiš kvaliteto drv. Če pa kupujemo od kmeta v bližini, pa je to najlažje in najboljša rešitev. Sm pa mnenja, da dobra kmetova drva so boljše kvalitete kot dobra drva iz trgovine. Se pravi od kmeta, ki nekaj da na ime.

Zmotilo me je tudi, ko aleks piše da je kupil 4metre drv, dobil pa 3,5metre.
Pozabil si, da si kupil 4metre metrskih dru, ko jih je kmet zrezal in si ti zložil polena si ven dobil 3,5 metra. Kar je čisto normalno in ni nategovanje kmeta. Ko v trgovini kupiš 4metre dru zloženih na paleti dobiš 3,4metre polen.

susa Napisal:Davek pa vedno plača kupec. Torej si dobil drva prepoceni. :wink:

ne drži. davek na dohodek od dejavnosti je dolžan plačati kdor je dejavnost opravil. kupec tu nima nič zraven.

medo9 Napisal:@aleks in susa: Pozabljata, da s(m)o tudi takšni, ki s(m)o obdavčeni po pavšalu in se DDV ne obračuna?

se pa obračuna davek na dohodek od dejavnosti. in da se ta lahko obračuna, so podlaga računi. nato nosilec plača še dohodnino.