![]() |
|
Na kaj naj bom pozoren pri izbiri TČ - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Na kaj naj bom pozoren pri izbiri TČ (/showthread.php?tid=70953) Strani:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
|
Re: Na kaj naj bom pozoren pri izbiri TČ - Poldee - 28.12.2017 Kaj ti naj napisem? Ljudje, ki so kupili DHT in so z njo zadovoljni pac pojma nimajo ali kaj? Tvoje potrebe so taksne, moje so ze drugacne od nekega tretjega pa spet totalno druge. Pa ce nekdo nima denarja za totalno obnovo hise in mu je DHT bistveno boljsa opcija (katera se mu povrne v par letih), kaj je s tem narobe? Zakaj je treba toliko pametovat o LT-jkah, nizkem DT, ce to sploh ni primerno za te objekte? Eni pac nocejo / ne morejo renovirati hise, razumes to? Pac pri nekaterih ne gre in za take je hvala bogu na voljo resitev, ki je boljsa kot LT za ta namen. Imas kup primerov, kjer se dejansko ali ne da (ne sme) ali pa se ne splaca delati obnove, ker ze omet in izvajalci pridejo 3x drazji od drugace normalnih postavk in ljudje hvala bogu se znajo sami kaj zracunat. Ce se jim izzide, kaj naj zdaj pametujem? Pa ne mi o bivalnem pocutju in podobnem. Je boljse, samo cena je visoka. Ce pa z DHT samo zamenjas obstojeci kotel in obenem se preklopis na nonstop ogrevanje si ze s tem izboljsas bivalno pocutje za juhuhu stopnjo. To ljudje pocno, so si ze zracunal, da jim je tako boljse. Al so vsi kreteni zato? Sam imam reden vpogled v dve hisi in dve TC (kadarkoli lahko vidim, kaj je z njima). Prva hisa je kar dobro izolirana (zivim v njej), druga pa razen PVC oken ni izolirana (starsi zivijo v njej). V obeh je priblizno enako toplo (22), obe greje TC nonstop (momentalno bi za ocetovo DHT bla boljsa izbira) pa je bivalno pocutje v obeh ok, ker je toplo. Vendar ne glede na to, ce se ocetova TC pokvari, zunaj pa recimo lanski december, januar in se hisa do ponovnega obratovanja TC prevec podhladi je trenutna TC (LT) ne bo vec ogrela (ok, imamo se kamin). DHT bi jo pa z lahkoto. In tega eni nocete razumet. DHT ali LT so zadeve za popolnoma drug namen. Ko vam bo to jasno, bo tud takih postov manj. Po tvoje bi vsi morali najprej 15 - 30k vrzt v objekt, da lahko potem kupijo par jurjev cenejso TC in tripajo, kako dobr to dela ej... Daj no... saj menda zmores kaj vec... csamo001 Napisal:Se ti ne zdi, da je osnovno vprašanje, koliko objektov pri 24-urnem ogrevanju dejansko potrebuje več kot 45 stopinj vtoka v radiatorje celotno ogrevalno obdobje? Re: Na kaj naj bom pozoren pri izbiri TČ - csamo001 - 28.12.2017 Homer Napisal:Ne vem kje jih pobirate ..... Tema kot tema. Začne se spodobno (celo spodbudno, bi si upal trdit), potem pa en hepan že na drugi strani začne provocirat: "Premium ima ogrevane usnjene sedeže s spominsko peno.....". A veš kdo je to bil? In kakšna je dodana vrednost njegovega vpisa? Treba najprej pred lastnim pragom popucat. Re: Na kaj naj bom pozoren pri izbiri TČ - csamo001 - 28.12.2017 Poldee Napisal:Kaj ti naj napisem? Ljudje, ki so kupili DHT in so z njo zadovoljni pac pojma nimajo ali kaj? Tvoje potrebe so taksne, moje so ze drugacne od nekega tretjega pa spet totalno druge. Pa ce nekdo nima denarja za totalno obnovo hise in mu je DHT bistveno boljsa opcija (katera se mu povrne v par letih), kaj je s tem narobe? Zakaj je treba toliko pametovat o LT-jkah, nizkem DT, ce to sploh ni primerno za te objekte? Eni pac nocejo / ne morejo renovirati hise, razumes to? Pac pri nekaterih ne gre in za take je hvala bogu na voljo resitev, ki je boljsa kot LT za ta namen. Imas kup primerov, kjer se dejansko ali ne da (ne sme) ali pa se ne splaca delati obnove, ker ze omet in izvajalci pridejo 3x drazji od drugace normalnih postavk in ljudje hvala bogu se znajo sami kaj zracunat. Ce se jim izzide, kaj naj zdaj pametujem? Pa ne mi o bivalnem pocutju in podobnem. Je boljse, samo cena je visoka. Ce pa z DHT samo zamenjas obstojeci kotel in obenem se preklopis na nonstop ogrevanje si ze s tem izboljsas bivalno pocutje za juhuhu stopnjo. To ljudje pocno, so si ze zracunal, da jim je tako boljse. Al so vsi kreteni zato? Sam imam reden vpogled v dve hisi in dve TC (kadarkoli lahko vidim, kaj je z njima). Prva hisa je kar dobro izolirana (zivim v njej), druga pa razen PVC oken ni izolirana (starsi zivijo v njej). V obeh je priblizno enako toplo (22), obe greje TC nonstop (momentalno bi za ocetovo DHT bla boljsa izbira) pa je bivalno pocutje v obeh ok, ker je toplo. Vendar ne glede na to, ce se ocetova TC pokvari, zunaj pa recimo lanski december, januar in se hisa do ponovnega obratovanja TC prevec podhladi je trenutna TC (LT) ne bo vec ogrela (ok, imamo se kamin). DHT bi jo pa z lahkoto. In tega eni nocete razumet. DHT ali LT so zadeve za popolnoma drug namen. Ko vam bo to jasno, bo tud takih postov manj. Po tvoje bi vsi morali najprej 15 - 30k vrzt v objekt, da lahko potem kupijo par jurjev cenejso TC in tripajo, kako dobr to dela ej... Daj no... saj menda zmores kaj vec... Polde, pa ti je jasno, da v nobenem trenutku tvojega prostega spisa nisi zanikal mojih trditev oziroma se do njih sploh nisi opredelil (razen dela o bivalnem ugodju, glede katerega se pa tako strinjava, da ga ne moreš izračunat)? Re: Na kaj naj bom pozoren pri izbiri TČ - timi11 - 28.12.2017 polde zakaj bi bila pri očetu HT boljša izbira? Resno sprašujem. LT ti greje objekt brez rezervnega grelca, ki ga trenutno nadomešča kamin.Kaj bo potem ko boš že zmontiran grelec vklopil? Bo grelo in bo dovolj toplo v objektu? Daj pohiti z tem presnetim grelcem da ujameš se malo hladne zime.Da trud ne bo zaman ti pošljem šop domačih gorenjskih klobas. P.s. Poldee lahko ti zrihtam karte po sindikalni ceni za Stari vrh, ki je v neposredni bližini. Veš zadnjič je en smučar ponesreč zapelu na luftarco( una za salte delat) in ga rukne v zrak. Jest pa moja *Mat sva pa lih zunej debatirala z poštarjem in naekrat *Mat zagleda da neki po luft leti in reče *"Glejta kok velk oru lti" Jest njej nazaj. "Dej "Mat kakšn oru a na vidiš de je spet enga Dolenjca v *left na starm vrh vrgl! :mrgreen: *Mat= Mati *kako velik orel leti *zrak Re: Na kaj naj bom pozoren pri izbiri TČ - sassapo - 28.12.2017 Pa dajmo tole razčistit, da mi nekateri ne boste očitali lastne kontradiktornosti! Pred petnajstimi leti TČ klima segmenta nismo poznali. Kaj so bili takrat? Daikin, Mitshubishi, Fujitsu, Panasonic, Toshiba, Hitachi in ostali proizvajalci klimatskih naprav. Zgolj proizvajalci klimatskih naprav. O kakršni TČ zrak voda se jim še sanjalo ni. V biti smo jim bili razni entuziasti kateri smo že takrat predelovali klime v TČ, sploh povod, za nov proizvod. Če niste vedeli! Takrat ni bilo čisto nobene Japonske ali druge znamke klimatskih naprav, ki bi pričela s proizvodnjo notranjih vodnih modulov. Vsi začetki tega segmenta so bili izključno evropski proizvod. Tudi danes je še večina notranjih izdelana v Evropi. Nekateri pa tudi klime proizvajajo na starem kontinentu. Že zelo velikokrat sem poudaril, da nimam prav nič proti temu segmentu! Jih montiram, servisiram, predelujem... Zame je to čisto super zadeva v svojem kakovostnem razredu. Ga pa za razliko od nekaterih tukaj nikoli ne mešam v ostale razrede. Naj bodo to Kitajske nizkocenovke, ali Evropski srednji in višji razred. Zakaj ne? Ker gre že v osnovi za drugačen koncept, ki se v nekaterih podrobnostih nikakor ne more enačit. Vse naprave ki temeljijo na zunanji enoti klimatske naprave imajo kompresor v zunanji enoti, kondenzator v notranji. Pri takšnem konceptu že v plinski povezavi nastanejo izgube, ki jasno niso nič kritičnega, so pa. Precej večja razlika nastane zaradi dejstva, da se pri tem konceptu ne da izkoriščat pregretih par, ne dela pregretih par oz. takšno početje zelo negativno vpliva na izkoristek. Prav tako te naprave ne poznajo polzeče kondenzacije! Ker so izdelane kot klimatske naprave je v brez napetostnem stanju na 4 potnem ventilu hlajenje, kar pomeni, da zopet trošimo 10w za nič. Enako je z odpadno toploto inverterja! Pri vseh napravah tega tipa gre v nič. Upam, da sem napisal dovolj razumljivo, da bo vsakemu jasno. Hruške in jabolke niso enake, so si pa podobne. Re: Na kaj naj bom pozoren pri izbiri TČ - damdam78 - 28.12.2017 Super napisano Polde. Enim ni jasno, da nimamo vsi povne riti dnarja. Jaz bi tudi imel super izolacijo. Samo če se lotim ergetske sanacije mi 20k ne uide. Pa še zmeraj bi moral kupiti tč. In bi me skupaj prišlo cca 26k evrčkov ske naj jih potegnem. Že teh 7k je blo tu mač. Po pa še tle gor zveš, da si kupu skret ne tč. Da dol padeš. Re: Na kaj naj bom pozoren pri izbiri TČ - Poldee - 28.12.2017 csamo: napisal sem tisto, cesar ti ne upostevas oz. ne najdem kot opcije v tvojem pisanju. Mogoce sem res prevec cepljen v smer DHT (pac to sem videl), Yutaki vem da obstaja (pa najbrz se kaj podobnega), ampak videl ga se nisem, ravno tako ne poznam njegove cene. Ce je toliko cenejsi, se bolje. Drugace se strinjam, najbolje je narediti obnovo hise, vendar vsi nimajo te opcije. In tam HT zadeve pomagajo. Re: Na kaj naj bom pozoren pri izbiri TČ - timi11 - 28.12.2017 damdam78 Napisal:Super napisano Polde. Enim ni jasno, da nimamo vsi povne riti dnarja. Jaz bi tudi imel super izolacijo. Samo če se lotim ergetske sanacije mi 20k ne uide. Pa še zmeraj bi moral kupiti tč. In bi me skupaj prišlo cca 26k evrčkov ske naj jih potegnem. Že teh 7k je blo tu mač. Po pa še tle gor zveš, da si kupu skret ne tč. Da dol padeš. A za DHT po 11000€ vsakih X let imaš? No počakajmo še mal da se začnejo pojavljati okvare in da slišimo jamranje potem.Si že videl cenik rezervnih delov npr.Daikin HT? Če je le možnost: Najprej fasada potem menjava ogrevanja. Potem je nižja investicija,pridobiš boljše bivalno udobje in ceneješe ogrevanje in vzdrževanje ogrevalnega sistema. Le to te dolgoročno pelje iz še večjega pomankanja
Re: Na kaj naj bom pozoren pri izbiri TČ - Bullet - 28.12.2017 ne štekam več... tukaj pišete da za objekt, ki ni izoliran (kot je moj) je pravi nakup samo DHT oz visokotemperaturna TČ, a meni so vsi, ki so si ogledali objekt brez problema svetovali NT oz Nibe, Stiebel, itd... kako nj pol vem kaj je prav in kaj ni? Re: Na kaj naj bom pozoren pri izbiri TČ - timi11 - 28.12.2017 Večina tistih ki ti je svetovala DHT je bila na Teambuldingu na Stiški planini na golažu iz divjačine. Voham čebulco iz njihovih besed! Re: Na kaj naj bom pozoren pri izbiri TČ - damdam78 - 28.12.2017 Prvič nimam DHT ker nisem imel 11k na voljo. Drugič ne rabim več kot 50C v radiatorjih. Imam zubadan za 7k. Ja vem tudi zubadan je sekret. Ampak za ta denar, ki sem ga imel na voljo je to to. Ja in če bi imel na voljo 12k ne bi razmišljal o tč ampak bi vrgel v kurilnico uplinjevalnik in vornk zalogovnik. Ker super draga evropska črpalka se pa ne more pokvarit. In kot sem že enkrat povedal. Delam v tovarni kjer se delajo el. števci. Zato meni ne nabijat o kvaliteti evropskih izdelkov Re: Na kaj naj bom pozoren pri izbiri TČ - Cupra - 28.12.2017 In koliko vas je tukaj, ki imate radiatorje in se ogrevate z NT toplotno črpalko + ogrevanje SV zraven?? Re: Na kaj naj bom pozoren pri izbiri TČ - csamo001 - 28.12.2017 Bullet Napisal:ne štekam več... tukaj pišete da za objekt, ki ni izoliran (kot je moj) je pravi nakup samo DHT oz visokotemperaturna TČ, a meni so vsi, ki so si ogledali objekt brez problema svetovali NT oz Nibe, Stiebel, itd... Izvedel boš tako, da boš naredil nekajdnevni test neprekinjenega ogrevanja (simuliraš torej delovanje TČ, ki je prav tako ne vgašaš) in beležil, pri kolko se upegla temperatura dvižnega voda. Re: Na kaj naj bom pozoren pri izbiri TČ - timi11 - 28.12.2017 Cupra Napisal:In koliko vas je tukaj, ki imate radiatorje in se ogrevate z NT toplotno črpalko + ogrevanje SV zraven??Evo mene! Bajta iz leta 1962.Fasada 5 cm stiropora( obnova v 90h) .Trenutno v kratkih rokavih sedim za tipkovnico :lol:P.S Pri nas v hiši zadnje čase 5-7 odraslih oseb + pes v hiši .Dve kopalnici. Ena z tušem druga z banjo. Voda se dogreva brez urnikov na 45°C. Za tuširanje je ne zmanjka! 300l bojler. Zvečer se med 20 in 23 uro stušira vsaj 5 oseb vsak dan.... :Res pa je ko sem se 2013 odločal za nizkotemeraturno je tu na forumu prevladovalo mnenje da je za radiatorje samo Daikin HT primerna. Ker se mi je zataknila slina ob pogledu na predračun od DHT sem se odločil za šibkejšo sestro iz družine Daikin in pustil obstoječi sistem za rezervo, ki še ni deloval od montaže. Re: Na kaj naj bom pozoren pri izbiri TČ - Cupra - 28.12.2017 Super, potrebujem informacije iz prve roke...lokacija? Kvadratura ogrevalnih površin? Letni strošek elektrike samo za ogrevanje stanovanja + SV? Kako se obnese pri globokem minusu? Temperatura DV od/do? Na koliko stopinj ogrevate? Moram se malo orientirat, kaj sploh gledati pri nakupu...že to, da npr. črtam VT črpalko je nekaj
|