PodSvojoStreho.net
Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) (/showthread.php?tid=16847)

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - kurili - 3.11.2014

Večina je na koreninah in je bilo poleti lepo zeleno, za kvaliteto se ne bojim bo pa tako ali tako skoraj vse za drva, bukve so stare in večinoma imajo rfdečo sredino kar ni za prodajo, se tudi nič ne jezim bo padrv za naslednja 4 leta in še sorodniki bodo kaj dobili če bodo pomagali pri urejanju gozda in cepljenju, cena se mi zdi kar huda, no bom videl kaj se bom zmenil, še vedno obstaja varianta da si najdem pomagača in naredim sam

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - hormilo - 3.11.2014

Pozdravljeni,
bom kar tole temo izkoristil...spomladi smo kupili 1ha gozda, ki meji na našo parcelo. Kupili smo zaradi razrešitve služnostnih poti. Nekako sem računal, da bomo uspeli preko poletja vsaj nekoliko počistit gozd po žledolomu, vendar nam ni uspelo.
Zanima me kam naj se obrnem, oz. kje bi lahko dobili nekoga, ki bi ta gozd počistil, v zameno za drva (po neki razumni delitvi)? Je pa gozd mešan...vsega boga... od breze do macesnov. Po grobi oceni je med 200 in 400m3 za pospravit. Teren je zelo strm, vendar so urejene na 10 metrov gozne poti.

hvala za nasvete.

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - medo9 - 3.11.2014

Najbolje najti nekoga čim bližje, ker za 400m3 je kar nekaj dela.
Breza je cenjen les, ker ga iščejo imetniki odprtih kaminov; to se ti splača posebej sortirati.
Morda najdeš koga, ki ima stroj za sekance, če za drva ne bo vse dobro.
Verjetno je smiselno, da greš še na kmečki forum in daš oglas.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://traktor.mojforum.si/traktor.html">http://traktor.mojforum.si/traktor.html</a><!-- m -->
Pazi samo, da ne nasedeš kakšnemu preprodajalcu in ostaneš brez plačila.

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - misko07 - 3.11.2014

Tolk me firbec matra o tejle fiskars x27, da bi jo kar kupu pa probal. Na mimo...ste je trenutn 55€...

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - firefly - 3.11.2014

Misko ne rabis bit firbcen.... Zrihtaj drva(cele hlode da se se s dolzinami igramo) pa bomo probal. Jst si bom cas uzel. Sam glih wiber dalec in za wiber dolgo casa pa tudi ne bi hodil Smile pa zraven bo ziher se 5 firbcov se naslo... 1 2 3 pa bo 10 m3 naklanih Wink

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - dm9346 - 3.11.2014

ravnokar naročil x25, do sedaj (beri od letos) sem imel x17, z njo nacepil cca. 5m drv, z malo debelejšimi konci ali malo grčastimi sem se kar namučil, načeloma pa je šlo lahko skozi. Lani sem jih cepil še s staro navadno sekiro (od dedka, mogoče celo od pradedka) in ne moreš primerjat. Fičo in mercedes, kot je že nekdo napisal.

Ker me v prihodnjih dneh čaka še nekje 10m drv za razcepit, bom primerjal in napisal kako se obneseta ena in druga.

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - okvals - 3.11.2014

x 33, pa XY 12 , PA GREM NA SISTEM z prevleko priti prijemanju (žena ma za to peki papir). Štrudel je odličen.

"Fantiči" drva bo treba razscepit, tega " faks" ne da. Kar veselo mahajtete z x27, x22 ipd.... :lol:

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - kurili - 8.11.2014

Razpravljati o raznih X je najlepše za računalnikom, dokler ne prideš do zavitega in še malo grčastega gabra kjer noben X ne pomaga. Lepa gladka bukev se enko lepo cepi s supre cepilko Jekla Ruše pa še pol ceneje od azijskega X ki se propagira v šovu Kmetija kjer pa tako ne znajo delati

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - medo9 - 8.11.2014

Ne, kurili nimas prav.
Sem scepil ohoho drv v svojem zivljenju, zato se ni treba norcevati iz drugih, ki jih niti ne poznas. Imam tudi 21t cepilnik, vendar za stedilnik in za pizza pec scepim na roke.

Enako velja zate "slavko". Komentiraj(ta) in primerjaj(ta), tisti kar poznas.

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - kurili - 8.11.2014

Oprosti iz nikogar se ne želim norčevati kajti o kupih drv ki sem jih scepil še predno se je sploh vedelo za cepilce, mimogrede kakih 20 let sem kuril drva z premogom ne obratno, ne bi razpravljal in drva sem pripravljal zase in za starše, zato vem o čem govorim. Cepil sem vse mogoče od jabolk, hrušk, oreha do gozdnih asortimanov, z navadno sekiro kajti pred 45 leti cepilk še ni bilo. Sem nekaj let delal na področju kovaštva posebej s sekirami tako da poznam proizvajalce in tudi kje proizvajajo in kdo za koga, ne boste verjeli kakšne povezave so zadaj za cel roman in za to tudi z malo ironije spremljam razne navdušence nad tujimi blagovnimi znamkami katerih proizvodi so velikokrat plod znanja in dela ljudi iz drugih držav ki pač niso imele sreče biti ves čas na svobodnem svetovnem trgu in graditi svoje blagovne znamke

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - firefly - 8.11.2014

fck me... A sem kdaj rekel da se da zajeban les s x sekiricami super lepo klat? ali pa sem rekel da se "kovane kvalitetne slovenske sekire" lahko skrijejo proti očitno "azijskim x sekiram"? Pa ne skriti... Sram jih je lahko ker hočejo 20 EUR za nakup...

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - medo9 - 8.11.2014

Kurili: Imam tudi sam vecdesetletno kilometrino, ravno zato vem, kaksna je razlika med Fiskars in navadno cepilko.
In tudi kaksna je razlika med navadnimi Fiskars sekiram in "klasiko".
Moja prva Fiskars je stara cca tri leta. Kupil sem jo na MOL, iz firbca, kaj je to zaena igracka. Od takrat dalje so ostale sekire na prisilnem dopustu, tehnoloski visek :twisted:
Da je to finski proizvajalec z dolgoletno tradicijo najbrz ni treba poudarjat, ceprav ne vem, zakaj mesas s kitajci? In kako ves, da to ni plod njihovega znanja? Tehnologija je tudi stvar patentnih zascit itd... Najlazje je pa posplosevati :roll:

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - kurili - 9.11.2014

Medo:- ali lahko nehama smetiti to temo ki je namenjena nečemu drugemu in ne razpravi o sekirah. Za nameček, zakaj včasih malo neprijetno reagiram na pretirano hvalo tujih izdelkov. Sem upokojenec z 40 letno kilometrino v industriji in ker sem hodil malo v šolo nisem bil navaden delavec, čeprav to ni nič slabega. V naši tovarni smo poleg lastnih strojev proizvajali tudi stroje za Nemško podjetje pod njihovo blagovno znamko, stroja sta bila enaka le različne barve. Ti stroji so se prodajali tudi v Avstriji in najprej so nas eni ki malo več hodi čez mejo vprašali če smo kopirali in nam povedali da se že na daleč vidi koliko boljši je Nemški stroj, reveži niso vedeli da je bil narejen v Sloveniji zapakiran s tipno tablico poslan v Nemčijo in še več so ga plačali. Toliko o vsem skupaj ker sem Slovenec in sem zaradi posla obredel kar nekaj sveta vem da nismo neumni le da morda zaradi preteklosti preveč verjamemo tujcem. Ne rabiš odgovarjat kot se tudi jaz ne bom več oglašal.

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - firefly - 9.11.2014

Cevko je vprašal (navezava na temo). In za njegova drva je cepilec proč vržen denar. Če ni invalid. Če je invalid... je cepilec proč vržen denar.

In med sekirami (za cevkota) se splača dati 70-80-100 EUR za Fiskars. Ker slovenske (oz. sekire ki se prodajajo v slo) sekire jim ne sežejo do začetka štila. Od kje so, kdo jih dela, kdo se jih je spomnil... Me prav nič ne zanima. Take sekire v sloveniji ne kupiš. Sem pa precej ziher da je Fiskars firma ki ima ogromno patentov in izumov. Takih, svetovno znanih. In revolucionarnih. Za razliko od "slovenskih kovačev"...

Lepo da si imel lepo kariero za sabo. Je fajn občutek če človek dela nekaj v čemer uživa. Ampak to še ne pomeni da moj "filing" na Fiskarsu ki sem ga primerjal s ene 15 drugimi sekirami ni pravi.... Husquarnine sem imel pa samo stare v roki. Tako da ne morem glih primerjat...

Re: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - medo9 - 9.11.2014

Firefly: +1

Kurili: debata je debata...in o sekirah debatirati v temi o spravilu drv ni nic off-topic.
Karierno pa: vem, kaj pomeni biti slovenski strokovnjak v tujini in kaksno ceno za to placujemo. Delujem v vec kot 50 drzavah in ne govorim na pamet.