PodSvojoStreho.net
Toplotna črpalka - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Toplotna črpalka (/showthread.php?tid=72174)

Re: Toplotna črpalka - kavelj2222 - 7.6.2018

Odločitev je padla. Bomo malenkost bolj zagrizli in bo šel v hišo Knut z Nibe. Smo ugotovili, da v bistvu na koncu ni bistvene razlike ce hočeš nekaj malo boljšega.

Dejstvo pa po vsem slišanem do sedaj v tem malo boljšem, ki ga iščem je, da je Nibe pred vsemi.

lp,J.

Re: Toplotna črpalka - sassapo - 7.6.2018

Je tako :wink:

Re: Toplotna črpalka - Poldee - 8.6.2018

Kavelj: bos povedal iz prve roke.

Re: Toplotna črpalka - uporabnik89 - 8.6.2018

Kratko vprašanje...
Kaksen COP imate te dni za ogrevanje tople vode? Trenutno imam v rangu 2,6 do 3,1. Vceraj 2,6. Je to normalno glede na zunanje temperature?
(Mitsubishi Ecodan 10kw, 300 L bojler)

Re: Toplotna črpalka - Energetik81 - 8.6.2018

3,3-3,5

Koliko imaš pa nastavljeno temp. SV?

48C (zazene se po 5C padca)

Re: Toplotna črpalka - Fantocci - 8.6.2018

uporabnik89 Napisal:Kratko vprašanje...
Kaksen COP imate te dni za ogrevanje tople vode? Trenutno imam v rangu 2,6 do 3,1. Vceraj 2,6. Je to normalno glede na zunanje temperature?
(Mitsubishi Ecodan 10kw, 300 L bojler)

Koliko m2 spirala? Kolikšna temp. vode?

Obe spirali skupaj 2,4m2 (zaporedno vezani), za vhodno temperature vode pa morem se preveriti. Koliko je priporocljivo?

Re: Toplotna črpalka - kavelj2222 - 9.6.2018

Poldee Napisal:Kavelj: bos povedal iz prve roke.

Bom povedal čeprav bo tole še trajalo ker so mi že obljubili da montaže pred koncem avgusta ne bo. trenutno gužva pa dopusti itd.

Sicer pa lahko iz prve roke povem, da jo ima moj sosed in samo hvali. Ima pa 12kW. Ogreva pa cca.240m2 na radiatorje.
Od drugega soseda jo imajo starši že 10 let in tudi sama hvala.

lp,J.

Re: Toplotna črpalka - Poldee - 10.6.2018

Ni panike, sej do takrat je itak ne rabs (ajd za vodo bi prav prisla).

Re: Toplotna črpalka - Pegaso - 14.6.2018

Pozdravljeni!
Smo v fazi izdelave PZI-ja strojnih in elektro inštalacij. Gradbeno dovoljenje je pravkar prispelo. Objekt je novogradnja v pasivnem standardu pod 10kWh/m2a. Hiša bo imela sončno elektrarno po sistemu NET meteringa (elektrike bo dovolj ;-)). Po prvem PHPP preračunu smo bili na 14,7 kWh/m2a in tam je bila potrebna toplotna moč 2,7kW. Trenutno čakam na popravljen preračun in predvidevam, da bo nova potreba po toplotni moči cca 2,2kw. Torej realno rabimo za udobje cca 23 stopinj celzija 3kw. Odločili smo se za talno gretje in stropno pohlajevanje. Velikost hiše P+N+M; zazidana površina 99m2, bruto tlorisna 297m2, neto tlorisna 208m2, 5 oseb, nadmorska višina 450m, osrednja Slovenija.
In sedaj vprašanje. Katero toplotno črpalko izbrati? Eden od inštalaterjev mi je pripravil dve ponudbi. Eno z [url=httpsunichr("58")//wwwunichr("46")gorenjeunichr("46")si/izdelki/ogrevanje-hlajenje-in-ventilacija/ogrevalne-toplotne-crpalke/29054/aerogor-eco-inv-5-a/499427#manuals]Gorenje AEROGOR ECO INV 5 A[/url] in drugo z [url=httpsunichr("58")//e2eunichr("46")si/toplotne-crpalke/za-novogradnje/daikin-altherma-lt/]Daikin Altherma LT 4kW[/url]
To je tako, za občutek. Prosim za vaše predloge. Hvala.
@sassapo
@telmos
@Jabk
@Energetik81 in ostali
izkažite se ;-)

Re: Toplotna črpalka - JaBK - 14.6.2018

sicer se ta stari že ponavljamo, ampak vseeno, vem da je včasih iskati po solati (ki jo povečino soustvarjamo taisti ljudje) težko oziroma nemogoče.

samo firmo na stran za začetek, pa da vam iz podobne hiše (enako število ljudi in malenkost večja, vendar smo ostali na drobižu pod 1,5L po phpp) povem, na kaj paziti in kaj ni tako važno:
1) absolutno je ogrevanje postranskega pomena pri taki hiši, karkoli počnete, zeblo vas ne bo in v nobenem primeru ne bo drago. četudi bo treba kar malo več kot 2,2kw, če boste ogrevali na 23 ne 20.
2) ne pozabite na hlajenje. Stropno hlajenje je sicer super fino (boljše najbrž kot talno pri nas, ki smo pač ponucali, kar je že bilo napeljano), VENDAR to je OK, če so potrebe po hlajenju male. Torej domnevam, da imate senčenje urejeno. In pa potrebno je nujno odvajati vlago. To je veliko bolj pomembno. Zna biti, da vam hladiti sploh ne bo potrebno, bi vam pa presneto pravi prišlo fajht iz bajte spraviti. Žal gre to pri nas samo na aktiven način. Eno je s klimo. če ima možnost samo razvlaževanja toliko bolje, drugo z razvlažilcem, pa še kaj tretjega se bo našlo. Če že imate projektanta, ki vam izdeluje tudi PZI, potem ga opozorite, da je to izrednega pomena. Mi smo ta vlak zamudili, ker smo se tako kot vsi ukvarjali zgolj z ogrevanjem hiše.
3) spet, ker se ukvarjate zgolj s tem, kaj bo dovolj za ogrevanje hiše, pozabljate, da bo veliko večji problem pri 5ih, kako imeti vedno dovolj tople vode. Sploh če je pri hiši banja. Imamo 5kw TČ in nas je 5 in imamo 300L boljer. Ker TČ ogreva vodo na nižjo T (tam do 45) se seveda bojler hitreje prazni. Če je navada, da greste npr vsi zvečer ali vsi zjutraj, bo lahko problem. Na dnevni bilanci sicer TČ zmore na papirju - recimo v 24h segreti toliko in toliko vode na toliko in toliko stopinj. Ampak če vsi naenkrat rabite, se to lahko spremeni da v 4h rabite tolik in toliko. je bila ena tema, kjer sem pisala in preko zime TČ ogreva vodo tudi 6h. poleti pa 3h/dan. letos dodamo grelec in pred večerno seanso bo grelec dogrel na 50-55 pa živijo... Saj pozimi to kaj dosti dražje ni, ne za kupit ne v porabi ampak, če si pa brez pa...

p.s.
sploh 2. točka me zanima, če se boste odločili pobarati projektanta, kako rešitev vam bo predlagal. raznen če bo to obična klima...

p.p.s.
torej kot rečeno, firme na stran... jaz ne bi nobene omenjene, ker sta prešvoh za SV.

Re: Toplotna črpalka - kadotr - 14.6.2018

Sem kar malo užaljen, da nisi najprej mene vprašal!

Ker boš naredil kako gradbeno napako in ne bo potreba po zgolj 2,2 kW, pa pet oseb se bo kopalo, bi jaz, popolni amater, dal Daikin Althermo LT 6 kW. Sedaj me pa spljujte, ker sem se sploh drznil oglasiti.

Re: Toplotna črpalka - Pegaso - 14.6.2018

@katodr
oprosti ;-) saj sem napisal in ostali
Ja vem da je eno račun, drugo realnost. Si tudi videl, da rabim 23 in ne 20 kot je račun. Tudi 4kW je več kot račun. Nisem pa siguren, kaj je v izračunu upoštevano okoli SV. To moram še preveriti. Glede na SE je smiselno, da imam tudi el. grelec. V eni od variant je bil tudi ELO blok, samo je problem še vedno hlajenje oz. razvlaževanje.

@jaBK
Nate sem zelo ciljal, ker poznam tvoje izkušnje. Imam vse odprto variante. Na kratko IR panele opustil, ker jih je kar nekaj treba, ni tako poceni, hlajenje se ne reši. Elo blok podobno, ampak imaš vsaj prenosni energent vodo na katerega lahko priklopiš karkoli. Torej talno gretje.
Hlajenje oz. razvlaževanje, je svoje področje in kot praviš najpomembnejše. V sedanji hiši imamo klimo in je res super. Tudi sam imam strah pred vlago ob stropnem hlajenju, ampak pravijo da je ok. V kratkem grem v tak objekt pogledat.
Ena od idej je bila dve klimi in basta, pa je vse rešeno. Samo SV je pa še vedno mrzla. Variant kolikor hočeš...pol se pa pojdi solit ;-) Senčenje je, v mislih imam tudi el. grelec, da se porabi energija sonca. Tudi popolno kurjenje štroma ne glede na SE mi ne diši, ker vem, da ni pravilno, ker pozimi pač vsi rabimo energijo...
Lepo, da se debatira in hvala!

Re: Toplotna črpalka - bozgom - 14.6.2018

Če pa da še ta novo Althermo 3, je pa itak zmaga v žepu. V primeru večje potrebe po vodi, se bo lahko ogrevala na kakšno °več. Pa še novim standardom po plinu ustreza in ga v bodočnosti (najverjetneje) ne bodo zajeli morebitni obvezni pregledi TČ v zvezi puščanja plina.

PS- slej ko prej bo tudi to prišlo, ko dimnikarji ne bodo imeli več toliko dela z meritvami dimnih plinov.