PodSvojoStreho.net
Na kaj naj bom pozoren pri izbiri TČ - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Na kaj naj bom pozoren pri izbiri TČ (/showthread.php?tid=70953)

Re: Na kaj naj bom pozoren pri izbiri TČ - Poldee - 28.12.2017

Pri fiziki in ekonomiji. Spodaj je ista situacija / argumentacija kot mi je pred leti rekel kolega, ki je takrat montiral DHT: kaj ce mi fasada in ostalo, saj me gretje zdaj pride vec kot pol ceneje. Sem zadovoljen. Izreceno potem, ko je zamenjal oljni kotel za DHT, 6 let nazaj. Njegova DHT je ze zdavnaj izplacana. In to je usage case za DHT. Montiral mu je Stagoj Vojnik, cena (na kljuc) okoli 7k. Takrat sem tudi sam zacel razmisljat o TC kot varianti ogrevanja, ceprav kot zdaj vidim, bi DHT bila orenk prehuda za naso hiso. Na ocetovo (sploh pred menjavo oken) bi pa ze pasala. Za primere, ko gre za zamenjavo ht peci pa mislim, da ce zelis biti na varni strani je to kar prava odlocitev. Na pasivko je pa seveda ne bos montiral.

Bullet Napisal:ne. fasada bi me prišla cca. 16k€. obenem, če se grem ornk, bi moral odkopati vse temelje, narediti hidroizolacijo, izolacijo, potem balkoni (ploščice dol, ograje dol, izolirati, estrihi, nove ploščice...) en kup betona, ki se drži hiše - škarpe, pred vhodom plata, terasa.... pa bod si ga vedi kaj bi še za sabo potegnilo in kaj bi se pokazalo....če vse skup seštejem me peče glava...

sassapo Napisal:
Poldee Napisal:Sassapo: no ja, brez problema najbrz ravno ne. DV za 58 ima najbrz potem 63, kar je pa ze malo huda. Cist prevec...

Zakaj bi bil kakeršen koli problem. Nekatere pogrejejo SV. tudi preko 80 stopinj.
Z enim kompresorjem in hladivom R410A da ne bo pomote.

Ne vem, mogoce zato, ker je blo pred casom toliko govora okoli 410a in njegovi zgornji meji uporabe (previsoki tlaki, obraba) - skratka fizika pa te zadeve. In me taki kontradiktorni zapisi potem malo begajo.

Kakorkoli, ce bi v kakem cudnem primeru res potreboval temperature okoli 80 stopinj isto sekundo kupim DHT ali podobno HT zadevo. 410a masine sam niti slucajno ne bi teral v 80 stopinj (do sedaj sem iz prebranega mislil, da tako visoke temperature niti niso mozne s tem hladivom). V bistvu imam v glavi, da naj uporaba 410a naprave seze do max. 45 stopinj DV (glede izkoristka in dobre kondicije same naprave), kar je vec, si zajebal v izbiri naprave (prehitra obraba, previsoki stroski napram DHT in ostalim namenskim napravam za visje temperature). In ja, vem za EVI vbrizg (prisilno hlajenje, imam crpalko z njim), samo to tudi ni ravno blagodejno za dolgotrajno uporabo v 'zgornjih obratih' ali se motim? V takem primeru so DHT ali druge HT se vedno boljsa izbira, ker se komaj zavrtijo za doseg 60+ stopinj, docim nase ze polahko razstreljuje.

Re: Na kaj naj bom pozoren pri izbiri TČ - telmos - 28.12.2017

csamo001 Napisal:Ampak, če telmos pravi, da je kriv "butasti svet", bo pol že držalo.
Seveda je butast, ker naklada v tri dni. Prva stopnja DHT dela na kondenzacijski temperaturi 25°C! Sam tega bankirji ne vedo, pa nabijajo čez Telmosa do onemoglosti kajne. Upam, da te bo kdaj minila tista tvoja zafrustriranost s slovenjceljstvom.

Re: Na kaj naj bom pozoren pri izbiri TČ - telmos - 28.12.2017

Poldee sassapo izgleda prijazen ampak nevedneže rad malo j.... v glavo, zato ne pove bistva. Seveda se da s pregretimi parami R410A in posebnim izmenjevalcem ogret san. vodo na 80°C ampak pod pogojem, da je za tem še en kondenzacijski izmenjevalnik na nižji temperaturi. Samo je pa podlo po eni strani tolčt svojo teorijo o fiziki, po drugi pa jo prikrito negirat. Najbolj zanimivo pa je, da dva vseznalca s par napisanimi fizikalnimi modrostmi, ki so zrasli na njihovi buči negirata vso svetovno inženirsko stroko, podaniki jim pa še verjamejo.

Re: Na kaj naj bom pozoren pri izbiri TČ - Bullet - 28.12.2017

timi11 Napisal:xavi
Podaj en argument v prid Daikin Ht ki je vreden razlike 3000€!
Za to razliko Bullet dobi Nibe. Moderno, tiho in na pogled lepo napravo z možnostjo daljinskega upravljanja.
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.nibe.si/proizvodi/toplotne-crpalke-zrakvoda/nibe-f2120/">https://www.nibe.si/proizvodi/toplotne- ... ibe-f2120/</a><!-- m -->

to me zanima, konkretna dejstva, zakaj bi se odločil za eno ali drugo, sploh glede na višino investicije?

telmos: ma saj ok, vsak uporabnik / kupec se po svoje odloci. Bolj me je begalo to, kako je to sploh mogoce. Na pregrete pare sem pozabil. Ok, misterij resen.

Re: Na kaj naj bom pozoren pri izbiri TČ - MikMik - 28.12.2017

Še kar čakaš na konkretne odgovore kot vidim... Srečno

Re: Na kaj naj bom pozoren pri izbiri TČ - cheba - 28.12.2017

Saj Daikin nima edini dvostopenjske enote. Na primer: Hitachi S80 je pa na seznamu ekosklada. Hitachi za razliko od Daikin sicer vklaplja in izklapčlja drugo stopnjo (hladivo r134a) po potrebi, zato ima verjetno boljše rezultate pri nizkotemperaturnem ogrevanju (kriterij ekosklada).

[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")energo-optimaunichr("46")si/pdf/toplotne_crpalke_hitachiunichr("46")pdf[/url]

Re: Na kaj naj bom pozoren pri izbiri TČ - cheba - 28.12.2017

Razmerje med tlakom in temperaturo za različna hladiva. Pri r410A je krivulja najbolj strma - za visoke temperature je potrebno vložiti največ energije.

To je tudi razlog zakaj se išče čimnižja potrebna temperatura dvižnega voda. V nasprotnem primeru je ekonomika investicije v TČ samo špekulacija v ceni električne energije napram drugim energentom.

Re: Na kaj naj bom pozoren pri izbiri TČ - csamo001 - 28.12.2017

telmos Napisal:
csamo001 Napisal:Ampak, če telmos pravi, da je kriv "butasti svet", bo pol že držalo.
Seveda je butast, ker naklada v tri dni. Prva stopnja DHT dela na kondenzacijski temperaturi 25°C! Sam tega bankirji ne vedo, pa nabijajo čez Telmosa do onemoglosti kajne. Upam, da te bo kdaj minila tista tvoja zafrustriranost s slovenjceljstvom.

slovenclja maš ti med nogami.

Kje je meja med eno in drugo stopnjo ni v predmetni debati tolko bitno, gre za tehnikalijo. Pomembno je, da želiš pri DHT temperaturo vtoka dvignit na 60 ali morda celo več stopinj. Tako prva, kot tudi druga stopnja, pa kurita štrom. Ali pa ti zdaj tukaj z resno faco trdiš, da premagovanje večjega deltaT (pri DHT) potrebuje enako štroma kot premagovanje manjšega deltaT (nizkotemperaturne TČ v objektih z nižjimi oziroma "normalnimi" toplotnimi izgubami)?

Misli, da za doseganje visjih temperatur (ne vem, 60 stopinj), DHT porabi manj energije od LT naprav, katere takrat razganja pa se vprasanje, ce prilezejo do tam (defrosti jih unicjo pri tem). Kakorkoli, LT so narejene za nizje, DHT pa za visje temperature. Pa nihce ne pravi, da so druge nasplosno bolj sparovne (nemogoce itak), te pa grejejo takrat, ko te prve ne morejo. Seveda malo drazje, ampak na toplem si brez da prerukas celo bajto. In ce je cena tega 300-400€ / leto vec za ogrevanje, si zracunaj ali je ali ni smotrno. Obnova (asada, okna, bognedaj se kaj drugega) je pa poceni, da se o kaksnem razbijanju ne govorimo? Ce smo ze pri izkoristkih... Ali recimo: imas staro hiso, katere ne smes izolirati (mestno jedro pa to), kaj bos naredil? Raje dam DHT kot plin, bognedaj kaka drva, peleti...

Re: Na kaj naj bom pozoren pri izbiri TČ - timi11 - 28.12.2017

@Poldee
Poln travnik marjetic si zasadil!
Dej raje Bulletu odgovori kaj naj izbere?
Zakaj naj preplača 3000€ za DHT.
Sam imaš možnost spremljati dve napravi eno na izolirani hiši,očetovo je baje brez.
Nič konkretnega od tebe!!!
Kakšne so temp.dvižnega voda pri neizolirani hiši,ki jo ogrevate neprekinjeno ?
Podaj prosim pri+7°C,+2°C,0°C-2°C,-7°C,-10°C,-15°C

Re: Na kaj naj bom pozoren pri izbiri TČ - csamo001 - 28.12.2017

Poldee Napisal:Misli, da za doseganje visjih temperatur (ne vem, 60 stopinj), DHT porabi manj energije od LT naprav, katere takrat razganja pa se vprasanje, ce prilezejo do tam (defrosti jih unicjo pri tem). Kakorkoli, LT so narejene za nizje, DHT pa za visje temperature. Pa nihce ne pravi, da so druge nasplosno bolj sparovne (nemogoce itak), te pa grejejo takrat, ko te prve ne morejo. Seveda malo drazje, ampak na toplem si brez da prerukas celo bajto. In ce je cena tega 300-400€ / leto vec za ogrevanje, si zracunaj ali je ali ni smotrno. Obnova (asada, okna, bognedaj se kaj drugega) je pa poceni, da se o kaksnem razbijanju ne govorimo? Ce smo ze pri izkoristkih... Ali recimo: imas staro hiso, katere ne smes izolirati (mestno jedro pa to), kaj bos naredil? Raje dam DHT kot plin, bognedaj kaka drva, peleti...

Se ti ne zdi, da je osnovno vprašanje, koliko objektov pri 24-urnem ogrevanju dejansko potrebuje več kot 45 stopinj vtoka v radiatorje celotno ogrevalno obdobje?

Pa še enkrat, kar se obnove tiče: če imaš kapilarno vlago v hiši, če ti balkoni trohnijo (zaradi toplotnih mostov), če ti pri 30-40 let starih oknih noter vleče,... potem boš šel zamenjat ogrevalno napravo?

Še bolj plastično... DHT na ključ me recimo pride 9 jurjev (naj me kdo popravi, če se motim). Yutaki S combi po odbiti subvenciji okoli 4 jurje (prosim, spet popravek, če ga žingam). Razlike 4-5 jurjev. Pol fasade. Če imam zaradi večjih izgub 300-400 EUR večjo porabo, imam (ob upoštevanju razlike v nabavni ceni in tekoče porabe) fasado noter 10-15 letih. Kakšna je življenjska doba fasade? In kakšna je življenjska doba povprečne ogrevalne naprave? Zdaj pa ob tem upoštevaj še to, kar sem zapisal v prejšnjem odstavku, da so torej določena obnovitvena dela nuja, drugače se ti bajta dobesedno podre na glavo.

Bivalnega ugodja pa tako ne moreš finančno ovrednotit: občutek v bajti, kjer šibajo 60 stopinj v radiatorje in v bajti, kjer v radiatorje pošiljajo 35 stopinj - pri čemer je v obeh ciljna temperatura recimo 23 stopinj?

Re: Na kaj naj bom pozoren pri izbiri TČ - xavi - 28.12.2017

Bullet Napisal:
timi11 Napisal:xavi
Podaj en argument v prid Daikin Ht ki je vreden razlike 3000€!
Za to razliko Bullet dobi Nibe. Moderno, tiho in na pogled lepo napravo z možnostjo daljinskega upravljanja.
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.nibe.si/proizvodi/toplotne-crpalke-zrakvoda/nibe-f2120/">https://www.nibe.si/proizvodi/toplotne- ... ibe-f2120/</a><!-- m -->

to me zanima, konkretna dejstva, zakaj bi se odločil za eno ali drugo, sploh glede na višino investicije?
Zdaj o sami NIbe ti ne moram kaj dosti povedat, ker je ne poznam, pa tudi na forumu ni oprijemljivh podatkov. Verjamem pa temu, kar za njo Sasapo pravi. Vsekakor bi se tudi jaz odločil za Nibe glede na to, kakšna je trenutna subvencija. So pa tu še druge črpalke, kot sem že omenil. Zberi čim več ponudb, tudi od ljudi, ki so prisotni tu na forumu, ker vsi vse montirajo, odvisno pač od želja posameznika. Še enkrat, bolj pomembna je velikost zunanje enote in s tem posledično uparjalnika, kot pa sama deklerativna moč.
Pri DHT mi samo ni jasno, od ti tako visoka cena, glede na to, da so v določenem obdobju bile že precej cenejše, ne glede na vračilo subvencije.
Glede bojlerja pa ti priporočam, da si pogledaš ponudbo od firme Galmet. Imajo zelo poceni in dokaj kvalitetne bojlerje, namenske za ogrevanje z TČ, ali pa takšne, kjer se dva izmenjevalca med seboj povežeta. Pomembno je tudi, da ima bojler čim večji volumen, kar pomeni posledično nižje temperature san. vode.
Sam imam 300 l bojler, ogrevam pa na 45C, kar je v praksi puna kapa.

Re: Na kaj naj bom pozoren pri izbiri TČ - Homer - 28.12.2017

Ne vem kje jih pobirate .....
Sploh pa primerjati visoko in nizko temperaturne TČ........
Običajno ne primerjamo kolo in moped s trditvijo da je kolo cenejše in se enako voziš.

Je pa to nabijanje na forumu vsakoletna stalnica........