PodSvojoStreho.net
Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" (/showthread.php?tid=53974)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - JozkoPetarda - 28.11.2013

Definitivno, želiš "čimnižjo" temperaturo vode, tudi odvzem energije je višji ker je razlika temperatur višja, TDP gredo dol, izgube v kurilnici...

Če bi bilo po mojem bi bil še dimne pline speljal "protitočno". Tako da bi bil izhod iz dimnika tam kjer je vstop hladne vode v kotel. Samo to verjetno iz varnostnih razlogov ni izvedeno tako...

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - vrtalnik - 28.11.2013

Valtisov kotel izklopi ventilator,ko TDP doseže 230 stopinj ,da temperatura ne poškoduje ventilatorja-vsaj tako piše v navodilih.
Pa še nekaj o temp.povratne vode. WV termovi kotli imajo tovarniško nastavitev povratne vode 55 stopinj-kar se mi zdi da je najmanj med vsemi kotli,zato je delovna temp.kotla okrog 70-75 stopinj,tako dolgo dokler povratni vodi ne začne naraščati temp.

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - casar - 28.11.2013

RobicM Napisal:Ne vem, mene prepričujejo, da je to normalno, da kotel dela na 65 st. C

Sem preverila T povratka in je okoli 60 st, T hranilnika je spodaj še 47, ostali 2/3 zalogovnika sta že ogreti na 60 st. Bom opazovala, kaj se dogaja s T povratka v kotel, vendar se mi zdi, da je okoli 60 st, razen na začetku.

S prvim kurjenjem prideva recimo z zalogovnikom na 60 st. C, z nalaganjem pa potem skušava zalogovnik spravit na 80 st. C. (To nama dosedaj ni dobro ratalo, ker je bil TDP visok in se je peč skozi ustavljala, z navimi turbolatroji pa sva zalogovnik enkrat segrela mislm, da na 70, večraj sem pa jaz zaj...)

Tukaj so ene stvari pač čudne. Če je temperatura na izhodu normalno goreče peči tako malo višja od tiste na vhodu v peč, da tega pri merjenju na 1 ° natančno sploh ne zaznamo, potem mora voda krožiti neznansko hitro. Bi rekel, da prehitro.

Ampak tavamo preveč v temi za kaj dosti pametnega povedati. Bi veliko pomagalo, če predstaviš hidravlično shemo sistema, algoritme in nastavitve regulacije ter kakšna bi naj bila optimalna temperatura povratka v peč in kakšna optimalna temperatura na izhodu peči, oz. s kakšno temperaturno razliko bi naj delala peč.

RobicM Napisal:Prej sem imela naštimano T dvižnega voda za radiatorje preko termostata, zdaj sem naštimala stalno T dvižnega voda za radiatroje na 43 st. C, malo hitreje dela obtočna črpalka. T imamo okoli 19-20 st. c. Za talno sem dala 31. st. C.

Tole s konstantnimi temperaturami bo bodisi slabo delovalo (če je nastavljena temperatura previsoka) bodisi sploh ne bo delovalo (če je nastavljena temperatura prenizka). Razen v redkih trenutkih, ko bo spreminjajoča se zahtevana temperatura ravno prešla fiksno nastavljeno.

Temperaturo dvižnega voda bi bilo potrebno prilagajati energetskim potrebam ogrevalnih krogov. En način je odvisnost od zunanje temperature po ustrezno nastavljeni "krivulji". Ali pa, da z obtočno črpalko loviš določeno tlačno razliko, s temperaturo dvižnega voda pa potem dalje delovanje črpalke na določeni moči. Ali kaj podobnega.

Gomi Napisal:Glede doseganja temperature v kotlu je vse odvisno od patrone, ki jo imaš v laddomatu.

Ne bo držalo. Odvisno je tudi od pretoka vode skozi peč, ki je v neposredni zvezi s trenutno močjo delovanja obtočne črpalke. Pa od moči gorenja, stopnje prehajanja toplote na vodo v peči in podobno, a recimo, da je to konstantno v našem kontekstu.

Pa namesto laddomata je možno imeti tudi mešalni ventil, kjer potem vrednosti patrone ustreza nastavitev mešalnega ventila.

Aleš

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - aleks - 29.11.2013

men se tudi zdi da kotel dela na premajhnem delta T. tudi če je povratni vod samo 55°C, da je kotel pridela sam 8-9 °C toplejšo vodo - je nekaj narobe. in ni čudno da ima razmeroma nizko temperaturo dimnih plinov, če pa je sekundar odprt na polovico. sekundarni zrak potem že hladi komoro, prebitek O2 je pa najbrž kar ene 10-13% če ne več ... in adijo izkoristek, ter pozdravljene dve šajtrge polen na dan za toplo hišo.

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - zamot1 - 29.11.2013

Toliko dru naložim enkrat v mojo VHU26 in je za en dan dovolj v trenutnih vremenskih razmerah, včeraj smo se morali vsi na povelje tuširat ker je bilo viška, zalogovnik na 95°C. Drva dve leti sušena pod streho. Zakurim odspodaj, sem probal tudi od zgoraj pa se ni obneslo. Po celi manjši dvoetažni hiši približno 23°C v etaži, klet 21°C, terasa je pa hladilno rebro Sad
Lojze požen , mi smo pripravljeni Big Grin
LP Tomaž

Regulacija povratnega voda je možna na več načinov, v osnovi dva; hitrost črpalke pri nekem konstantnem pretoku ki je lahko omejen z ročnim ali motornim mešalnim ventilom ali tripotni ročni/motorni mešalni ventil ob konstantni hitrosti črpalke vse pa (naj) dela na podlagi temperature povratne vode v peč 60-65°C- ladomat ali elekrtonika npr; ND3 od Seltrona. Očitno vaše peči ko vam izklopi ventilator delajo naprej kot navadna moja VHU26.
Jaz bi za preizkus segreval samo peč, brez porabnikov, izklopil ali zmanjšal na minimum moč ventilatorja, polno naložil peč z kvalitetnimi drvmi zakuril in opazoval prirastek temp, v peči, TDP in povtatek v peč. Sekundarni zrak minimalno odprt. Po pol ure bi peč morala doseči vsaj 70°C ali željeno nastavljeno . Je pa to dril ki se ne reši v pol ure. Pazite da peč ne uide.
Veliko uspeha.
LP Tomaž

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - CimaBella - 29.11.2013

jožko in casar: se bom potrudila narista hidravlično shemo in jo čimprej spravila sem gor.

gomi: nisem prepričana, da ima Waltis laddomat (sicer niti ne vem, kaj je to), amapk v shemi peči ne najdem ničesar, čemur bi se reklo laddomat. Walits ima po moje mešalni ventil, ki krmili peč.
Naštimana je T povratka v peč, ki je 60 st. C (sem preverila)

zamot: čestitke

No, včeraj zvečer sem potem iskala obtočno črpalko in sem našla (vsaj mislim) 4 črpalke:
1 za bojler
1 za talno - ta je naštimana na minimu in prilagajenje DV glede na zun. T.
1 za radiatorje - ta se zdaj prilagaja in je stalna t dvižnega voda
1 med na povratku med hranilnikom in pečjo - ta je verjeno obtočna? Nastavljena je bila na 3. stopnjo. Zdaj sem je dala poskusno na 2. stopnjo.

Pri radiatroju sem dala fiksno T dvižnega voda iz enega razloga: namreč radiatroji so bili ravno tako na najnižji hitrosti in je Seltron zaračunaval T dvižnega voda tudi do 60 st. c, vse lepo in prav, amapk ponoči, ko je grel zalognik, je potem nehalo greti pri 60 st, ko ni več pošiljalo v radiatroje in so bili radiatroji mrzli. Danes zjutraj pa je še vedno pošiljalo gor toploto in sem še malce znižala T dvižnega voda, da bo držalo dokler ne bo mož zakuril (danes kuri mož)

Sicer pa smo danes preko noči izpraznili zalognik z 80 st. c na 45 st. c samo za ogrevanje na cca 18 -19 st. C, zunaj je pa - 5 st. c. Jaz vseeno mislim, da dokler bo imela hiša take izgube, da ne morem sanjati, da bi jo pogrela ravno z 2 polenoma.

Hvala vsem za pomoč in odgovore!

zamot1 Napisal:Regulacija povratnega voda je možna na več načinov, v osnovi dva; hitrost črpalke pri nekem konstantnem pretoku ki je lahko omejen z ročnim ali motornim mešalnim ventilom ali tripotni ročni/motorni mešalni ventil ob konstantni hitrosti črpalke vse pa (naj) dela na podlagi temperature povratne vode v peč 60-65°C- ladomat ali elekrtonika npr; ND3 od Seltrona. Očitno vaše peči ko vam izklopi ventilator delajo naprej kot navadna moja VHU26.

Kje pa pogledam, kako je naštimana regulacija povratka v peč? Eni tripotni mešalni ventili so omenjani, vsaj na računu. Mislim, da je možno, da je bila 4. črpalki nastavljena konstantna hitrost, ki sem jo potem včeraj zmanjšala.

[/quote]Jaz bi za preizkus segreval samo peč, brez porabnikov, izklopil ali zmanjšal na minimum moč ventilatorja,[/quote]

nimam vpliva na ventilator

polno naložil peč z kvalitetnimi drvmi zakuril in opazoval prirastek temp, v peči, TDP in povtatek v peč. Sekundarni zrak minimalno odprt. Po pol ure bi peč morala doseči vsaj 70°C ali željeno nastavljeno . Je pa to dril ki se ne reši v pol ure. Pazite da peč ne uide.
Veliko uspeha.
LP Tomaž[/quote]

1 med na povratku med hranilnikom in pečjo - ta je verjeno obtočna? Nastavljena je bila na 3. stopnjo. Zdaj sem je dala poskusno na 2. stopnjo.
Pravilen ukrep :wink: , pri meni je na prvi stopnji. Če lahko nastavljaš na elektroniki višino povratka je montiran motorni pogon na mešalnem ventilu
LP Tomaž

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - fab - 29.11.2013

Kako ste pa dobili v zalogovnik 80 stopinj če jih peč ne dosega toliko? Mislim da en termostat laže.

Jah, to bom sprobala jutri. Danes bo mož sprobal 2. stopnjo.

aleks Napisal:men se tudi zdi da kotel dela na premajhnem delta T. tudi če je povratni vod samo 55°C, da je kotel pridela sam 8-9 °C toplejšo vodo - je nekaj narobe. in ni čudno da ima razmeroma nizko temperaturo dimnih plinov, če pa je sekundar odprt na polovico. sekundarni zrak potem že hladi komoro, prebitek O2 je pa najbrž kar ene 10-13% če ne več ... in adijo izkoristek, ter pozdravljene dve šajtrge polen na dan za toplo hišo.

aleks, mislila sem počakati na dimnikarja, da bi prvo opravili meritve emisije in vleka, preden začnem še to rofkati.

(A veste, kaj je najbolj fjan pri temle, da je možnosti za izboljšave še veliiiko! Big Grin )

fab Napisal:Kako ste pa dobili v zalogovnik 80 stopinj če jih peč ne dosega toliko? Mislim da en termostat laže.

ne, ne. T peči začne naraščati, ko je T zalogovnika 60 st, in se začne T povratne vode dvigovati nad 60 st. C. Včeraj je tako peč dosegla 85 st. C, sicer logično ne bi mogla segreti zalogovnika na 80 st. C.

Mene moti, da je relativno vedno majhen delta T med T peči in T povratnega voda. Recimo okoli 5 st. C - 8 st. C, 10 st. c je redko, večje razlike pa nisem opazila.

Glede na casarjevo pisanje sklepam, da je lahko nastavljena stalna delta T.

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - JozkoPetarda - 29.11.2013

RobicM Napisal:1 med na povratku med hranilnikom in pečjo - ta je verjeno obtočna? Nastavljena je bila na 3. stopnjo. Zdaj sem je dala poskusno na 2. stopnjo.

Pomojem najbolje da jo daš na 1. stopnjo. Povezava med zalogovnikom in pečjo je ponavadi zelo kratka, pa tudi presek cevi je velik, zato je pretok vode hitro prevelik (ker ni upora na ceveh črpalka dela praktično brez obremenitve, in zato je pretok maksimalen). Mi imamo že ves čas na 1. stopnji. Razlika vstopno in izstopno vodo pa je 15°C (vstopna 60°C) pri TDP 160°C. Če nastavim TDP na 170°C je razlika okoli 18°C.

Citat:Pri radiatroju sem dala fiksno T dvižnega voda iz enega razloga: namreč radiatroji so bili ravno tako na najnižji hitrosti in je Seltron zaračunaval T dvižnega voda tudi do 60 st. c, vse lepo in prav, amapk ponoči, ko je grel zalognik, je potem nehalo greti pri 60 st, ko ni več pošiljalo v radiatroje in so bili radiatroji mrzli. Danes zjutraj pa je še vedno pošiljalo gor toploto in sem še malce znižala T dvižnega voda, da bo držalo dokler ne bo mož zakuril (danes kuri mož)

A nimaš vremensko vodene regulacije? Pa tudi tole da se je seltron izklopil ko je šla voda v zalogovniku pod 60°C je čudno. V nastavitvah imaš parameter pri kateri temperaturi zalogovnika se ugasne ogrevalni krog. Poglej navodila seltrona. Pri nas dela do 35°C, tudi če je izračunana temperatura dvižgnega voda 60°C bo pošiljal mlačno vodo gor.

Danes bom pustila na 2. stopnji, da vidim, če se bo povečala delta T. mož sicer pravi, da se mu zdi, da se zalogovnik prepočasi polni. Zakuril je ob 8.30.

jutri pa naredim preizkus na I. stopnji.

Imamo vremensko vodeno regulacijo. Vendar nama probleme dela plinska peč, ki je za back up. Namreč, ko pade izračunana T dvižnega voda za radiatroje pod T zalogovnika, se obrne rotodivert na plin. In potem imaš recimo 45 st C še na vrhu v zalogovniku in mrzle radiatroje, mrzlo vodo in mrzlo talno, ker čaka plinsko peč, ki je izklopljena.

Neumno je to, da sta v Seltronovi WDC 20 regulaciji vezana plinska in zalogovnik kot vzporedna vira ogrevanja. V resnici je pa bilo mišljeno tako, da dela ali Waltis ali plinska peč, ne pa obe hkrati. Tako, da sem možu že razložila svojo terorijo, da bi bilo treba to spremenit, samo se še nisem ukvarjala z dejansko rešitvijo. Moja ideja je bila, da bi lahko preklapljal med dvema shemama, torej ena za uplinjaka, ena pa za plinsko peč, samo mož pravi, da to verjetno ne bo izvedljivo. Moram še malce Homerja pobarat.

Po moje bo bolj jasno, ko bom spravila skupaj hidravlično shemo in regulacijo, samo to je zame kar podvig. Moram še pogledat, kako se kaj označuje.

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - JozkoPetarda - 29.11.2013

Pol pa preprosto spremeni temperaturo pri kateri pride do "preklopa" na plinsko peč pa je... če nimaš namena kurit na plin je najbolje da je tako a ne?