Zidanje Gregorjanke 4 - vse priprave do temeljne plošče

Takoj ko sva pridobila potrebno GD za oporne zidove smo začeli z nadaljnjim delom. Najprej smo naredili utrjeno tamponsko nasutje za severni AB oporni zid. Glede na posnetek postavitve hiše sem prenesel podatke na teren kako mora biti postavljen oporni zid. In potem klasika za izgradnjo »škarpe«, temelj, opaženje, izvedba drenaže… Medtem ko smo čakali, da škarpo malo stegne pred nasutjem smo izvedli izvedli prestavitev optike in elektro kabla na katerega smo naleteli med izkopom. To dvoje je namenjeno za telekomunikacijske oddajnike na vrhu hriba. Smo imeli srečo, da med izkopom nismo vse potrgali. V dogovoru med nama kot investitorjema ter Elektro in Telekomom je bilo, da midva urediva vse potrebno od izkopa in kablovja dalje in potem oni samo uredijo priklop. In smo začeli… Preko spletne trgovine sem naročil ves potreben material za prestavitev – to je bila še najbolj ugodna cena, pa še domov so vse pripeljali. Izkop in vgradnjo vseh elementov sva s strojnikom opravila v enem dnevu. Potem je prišel na vrsto Elektro, kjer so najprej zamenjali staro dotrajano omarico. In potem vse kable spravili v novo omarico. V tej omarici sem zahteval tudi, da zmontirajo že sedaj novi števec za našo hiško, da ne bova kasneje imela še kakšnih dodatnih presenečenj z priklopom elektrike. Nato smo začeli z postavitvijo južnega opornega zidu. Z materialom od tega izkopa smo sproti izvedli nasutje za severno škarpo. Tudi ta južni izkop je zahteval izkop v globini 3 metre. Sledilo je uvaljanje tampona. In spet prenos podatkov na teren in označitev lege škarpe. Vse ostalo pa isto kot na severni škarpi. Med ponovnim čakanjem da se škarpe pred zasutjem malo stegne sem naredil plan postavitve vseh potrebnih priklopov za novo hišo. Izdelal sem novo odprtino v škarpi, čez katero sem vlekel kablovje. In začel sem razmetavati priklope. Južni oporni zid je tudi višine slabe 3 m in je zato bilo potrebno kar nekaj ročnega uvaljanja tampona. Moja ljubica nekaj dni. Strojnik je razmetaval material jest pa vibriral… Sledila je postavitev čistilne naprave na predvideno mesto. In zopet nasipanje ter utrjevanje Na ta višinski predpripravljen teren sem zmontiral vodomer in izvedel priklop vode ter razpeljal zaščitne cevi za elektro dovodni kabel, telekomunikacije in valjanec za ozemljitev. Sledilo je še končno nasutje ter uvaljanje do potrebne trdnosti. Na pripravljen teren sem nato na »suho« položil kanalizacijo. Sledil je še izkop za kanalizacijo in vstavljanje cevi z ustreznim naklonom. In to je zaenkrat bilo vse kar se tiče pripravljalnih del. Teren je pripravljen za izvedbo temeljne plošče. Se nadaljuje...

Komentarji


infos700

 Posojilo 100% zajamčeno\n\nZa tiste, ki želite nujno posojilo, vam ponujam cenovno ugodno 3%. So vas številne banke zavrnile? Ali nujno potrebujete financiranje za konsolidacijo dolga? Ali pa \n\npotrebujete financiranje za vaše podjetje na skladbo. Torej smo najboljša rešitev za vaše potrebe.\n\nPošta: infos.kredit700@gmail.com\n\nPokliči + Whatsapp: +32 460 21 16 01\n

Matej05

Jaz bi pri tistih skalah zadaj naredil v terase, vem da je kamen, vseeno bolje kot en sam naklon. Se da tudi hoditi po teh terasah ;) zelo lepo narejeno.

gregorjanc

Beton za škarpo ima vodotesni dodatek. Sicer ne vem zakaj... itak bo škarpa samo škarpa. Jo pa ne bom nič oblačil. Mogoče bom samo vidni del malenkost pobrusil, tiste sledi od spoja opaža. V glavnem smo pa hišo že pozidali in sedaj čakamo mojstra da naredi še streho.

Anonym

Ja, letos je imela Zofka res vnet mehur. No sedaj je pa že prevroče, pa nam spet ni vredu :D Zelo lepo narejeno, edino eno stvar bi bilo dobro še narediti predno ste dali čepasto folijo na steno - narediti osnovno hidroizolacijo. Nima veze ali je to cementna ali bitumenska, ampak osnovna hidroizolacija je nujno potrebna, ker čepasta folija ni hidroizolacija, ampak samo zaščita zanjo. Skoraj vsak dan dobivam vprašanja, kaj dati na škarpo da se jo lepo obdela, ampak če zadaj ni ustrezne hidroizolacije, ni pomembno kaj dati na steno, se bo slej kot prej oluščilo. Tako, da če boste še delali kaj, ki bo vkopano v zemljo v vaše dobro, dajte gor še hidroizolacijo, pa četudi je samo neobdelana betonska stena. Se pa veselimo že naslednjih spletnikov :D

gregorjanc

Nekaj stroškov je bilo. Se pa pozna tudi, da sem kar nekaj dela opravil sam. Poleg S opornega zidu bova naredila še garažo in klet tak da bo tudi ta del skale zakrit in stabiliziran. Hiša je P+M in zato ne sme biti umeščena direkt v hrib. Mislim da bo morala Zofka k zdravniku, ker tole ji pa že preveč pušča, da lahko nadaljujemo z gradnjo, drugače letos ne bo tlakov.

gradnja_menges

jaz imam podobno situacijo ampak smo naredili na način, da je tale škarpa, ki meji na hrib zaledna stena hiše. Se pravi škarpa in stena od hiše v enem. Zakaj pa niste razmišljali v tej smeri?

djjerry

WAU!!! :shock: Madonca, tole ste pa ja do te faze zapravili več, kot smo mi dali do 3-gf. Drugače pa čestitam za pogum in super izvedbo! Še eno vprašanje, kaj boste pa storili s tisto živo skalo za hišo?