Zidanje Gregorjanke 2 - dokumentacija

V času prestavitve drvarnice sva urejala vso potrebno dokumentacijo za pridobitev GD preko lokalnega biroja. Glede na najine prvotne zahteve glede dimenzije bodoče hiše in samih tlorisov smo morali zaradi faktorja zazidljivosti močno zreducirati gabarite hiše. Ko smo končno definirali kakšno obliko hiše lahko postavimo na predvideni parceli sva se z boljšo polovico zopet sestala s praznim listom na mizi. Dogovor z projektantom je bil, da naj definirava vsaj 3 idejne zasnove iz katere bi potegnili dobro tlorisno površino hiše ki bi nama ustrezala. Ma skoraj ne verjamem, da je kdo pregledal toliko načrtov hiš v elektronski izvedbi kot tudi prelistal revij kot sva jih midva. Najin cilj je bil predvsem, hiša naj bo P+M, da se hiša sklada z okolico ter, da zajemamo čim več sonca saj se parcela nahaja na sončnem pobočju. Po natančni lokaciji postavitve hiše na parcelo in predvidenih maksimalnih dimenzij sva začela vleči črte po listu. Na teh osnovah sva začela potem z postavitvijo prostorov, vmes sem podajal vprašanja tlorisne postavitve tudi na forum in naš Fery me je prepričal z komentarjem #Naredil boš itak po svoje, kakor tebi paše.#. In tak je blo res. Ne vem zakaj, ampak od nekdaj so mi bile najbolj všečne enoramne stopnice in sva še njih vnesla v prostor, pa čeprav sva se zavedala da zaradi njih izgubiva neka kvadrature. Po idejni zasnovi smo se dobili z projektantom, kateri je podal še svoje predloge iz tlorisne situacije kot tudi iz statične presoje in na koncu je nastalo tole… Pritličje Mansarda Fasade Od ideje do končne verzije smo potrebovali skoraj 4 mesece. Po enormno nujno potrebnih pridobljenih soglasjih in izdelani dokumentaciji je biro oddal vso dokumentacijo na občino, vmes je prišla položnica za plačilo komunalnega prispevka in po cca 3 mesecih oddaje dokumentacije sva dobila GD za hišo. Po prejetem GD smo začeli še z izdelavo PZI kjer smo definirali vse detajle. V tej fazi mi je šlo samo na misel, da imamo dovolj razpoložljivega tlaka za razvod cevi za prezračevanja in talno ogrevanje ter da so zidarske odprtine povečane za 10 cm ker jih bom oblekel v 5 cm XPS pas. PZI za strojne in elektro inštalacije nismo izvedli, saj bom raje izdelal samo obvezni PID ko bo vse zaključeno. Vse strojne in grobe elektro inštalacije bom namreč izdelal v lastni režiji. Po prejetem PZI sva poslala povabila za izvedbo del na naslove zemeljskih del, gradbenih del in vseh del kar se tiče strehe. Glede na pridobljene ponudbe sva dokaj hitro izbrala izvajalce posameznih del, podpisali smo pogodbe vmes me je klical projektant, da je naredil izpit za nadzor nad gradnjo, s čemer sem ga takoj povabil v igro, prišel je geodet, kateri je naredil zakoličbeni načrt in koncu sem naredil še prijavo gradnje na občino. Ja potem je blo pa treba 8 dni čakat, da smo začeli z zemeljskimi deli… Se nadaljuje…

Komentarji


gregorjanc

Hmm ja smo mislili, da bo ta faza najbolj problematična... in potem pride na vrsto izkop... Kopalnica ima vhod desno od stopnic med dimnikom in zunanjo steno. V mansardi so povsod dvojna balkonska vrata 230/120 cm. V kurilnici je peč samo za ponazoritev za PZI. Ogrevanje bo TČ.

faker

Lepo. Čim podrobnejši projekt, boljša bo izvedba oz. majn nezadovoljstva bo na koncu. Vprašanje , kje je vhod v zgornjo kopalnico(ali je ga ne vidim ali ga ni vrisanega)?. Drugo vprašanje oz. razmišlanje. Utility in kurilnica (peč na drva) ne gresta v en prostor. Ni je peči ki bi kuril in se ne bi nekaj pokadilo. Sam imam peč na polena, zalogovnik in vse potrebno, Pa je torej peč na prisilni vlek, pa se kdaj pa kdaj pokadi. To je samo moje mnenje, uporabnika peči na drva. Nisem noben arhitekt. Drugače pa ste super organizirani, kar tako naprej.