Prenova naše hiške

No, pa naj še jaz predstavim, kaj smo delali letos. Vse se je začelo lansko leto, ko mi je moja povedala da se bomo povečali za enega člana. Glede na to, da sva živela v najemniškem stanovanju, starši pa so iz delavskega razreda in komaj preživljajo sebe, nama ni preostala drugega, kot da začneva iskati kakšno starejšo hiško. To je bila najboljša opcija, glede na to, da nimam ravno dveh levih ;) Oba sva odraščala v bloku, zato je bila želja po hiši še toliko večja. Po dolgem iskanju in komaj dobljenemu kreditu sva 1.12. postala ponosna lastnika starejše hiške. Hiša je letnik 1960, nikoli renovirana, kar je zame pomenilo ogromno dela. Vse, kar je do sedaj narejeno sem delal sam. Edino ogrevanje (o katerem res nisem imel pojma in na žalost tudi časa, da bi se poglobil) sem zaupal drugemu izvajalcu.

Takole se je vse začelo. Prve tri slikce kažejo stanje, kako je izgledalo pred renoviranjem.


Prva stvar, ki smo se jo lotili je bila odstranjevanje ostalega pohištva, odstranjevanje talnih oblog, stropa (omet, trstika) in vrat. Sledilo je podiranje predelnih sten, dveh dimnikov. Nikjer ni bilo preklad, zato smo se odločili tudi za vgradnjo njih.


V pritličju smo imeli problem z višino. Po odstranjenem podu (deske, grede in vmes pesek) smo videli, da je dnevna, ki edina ni podkletena nižja od ostalih prostorov za cca 10cm. Problem smo rešili tako, da smo betonsko plato "razbili", odkopali na željeno globino in ponovno zabetonirali novo. Seveda je takoj sledila tudi hidroizolacija. Končna višina s talnimi oblogami in spuščenim stropom je sedaj 235cm.

Počasi smo začeli s štemanjem za elektriko, vodo in postopoma vozili material, ki ga je hiška kar požirala.

Vmes je kup odpadnega materiala na dvorišču rastel. Na koncu smo ga odpeljali 35m3.

Tudi zgornjemu nadstropju ni bilo prizanešeno. Podirali smo stene, zidali nove, betonirali novo plato v kopalnici,...

Kmalu so prišla nova okna in sledila je takojšnja montaža :)

Vmes je prišel tudi centralar in začeli smo s pripravo na estrihe.Urejena je bila že voda, elektrika in začeli smo s polaganjem cevi za talno gretje.

Jupiii, tlaki so narejeni. Betonska plata je bila kar dosti kriva, tako da je bila osnovna višina estriha 8cm, ampak smo nekje prišli tudi na 12cm.

Sledilo je minimalno spuščanje stropa z mavčnimi ploščami. Lotili smo se ravnanje sten z Rőefixom 190 in mrežico po celi hiški. Zatem še sve roki jubolina, brušenje in prva roka beljenja.

Dobili smo tudi ploščice za pritličje. Seveda tudi s tem nismo čakali :P

Počasi je bilo konec prahu in vse skupaj sedaj zgleda nekako takole. Dnevna soba, ki ni še opremljena tako, kot je zamišljeno (ni €).

Kuhinja in hodnik.

Mini kopalnica v pritličju.

In pa še kotiček od najinega heroja v spalnici.

Notranjost hiške je sedaj obnovljena :) Hiška ima tlorisa 60m2. V pritličju imamo dnevno sobo, kuhinjo, jedilnico in wc, v katerega smo stisnili tudi tuš, da smo se lahko čimprej preselili. Prvo nadstropje zajema dve manjši otroški sobi, spalnico, "normalno" kopalnico in balkon/teraso 15m2. Hiška je tudi deloma podkletena in zajema kurilnico, pralnico, en prostor za shrambo in en prostor kjer bo nekoč savna.

Komplet renoviranje me je do sedaj prišlo 20,000€. Ko ni denarja se vse da :)

Sedaj "počivam" in se pripravljam na drugo leto. Sledi menjava strehe in izdelava fasade. Seveda spet v samorežiji ;)

Komentarji


ruu0161ilec

Slik se ne vidi več :(

jac11

Slikic se ne vidi vec ?!?

maja1234567

a več ni slik..glede na to da jih ne vidim :(

aleks

svašta. eni mate zlate roke in velik energije.

peteranja

Super narejeno, na stvari gledaš čisto drugače če jih narediš sam!! Mimogrede kje ste nabavili uro??

mariog

Kar pogumno...tukaj je objavljenih kar nekaj "hudih" spletnikov, kjer se vidi kaj se vse da, če je volja.

sancy990

waw čudovito opravljeno, z lastnim trudom se vse da. Prav rada gledam slike kako ste pridni. Nekaj podobnega nas čaka. Sedaj smo v fazi ko iščemo nepremičnino, tak da upamo, da bo kmalu. :D

centrum

Čestitke Narejeno več kot max. za tako malo denarja. Verjamem, da se da s to ceno priti skozi ampak samo s svojim delom. Ok..kurinico ne če nisi foha vsaj malo...ampak ostalo pa. Torej če prav vidim vam je za ostalo kot kurilnica bilo na voljo le 11000€ ? Čarovnija ..rečem vam čarobne so vaše roke.. Imam take ploščice v kleti .oz tako temne in take dimenzije..joj joj...sem se zajeb...vseee se vidi ..vse ..grrr.

mbizovicar

čestitam, še en dokaz da se z voljo in macolo vse da, če na pa malo večje kladivo vzameš-) Imam par vparašanj: -zanima me lesen strop je ostal? Ali ste morda razmišljali,da bi v štartu podrli in novo plato naredili?a je to preveč na finance udarilo v štartu? Ker vidim,da ste zelo spreten in vse zelo dobro obrnete, bi vas še vprašal kje ste izposloval najbol optimalen kredit?verjetno ste se tudi tam pogajal? Veliko dobre volje še naprej pri delu, lp Matevž

mariog

@lele, zaenkrat zelo. Res je, da se na njih vse pozna ampak na katerih pa se ne ;) Za čiščenje ni problema. Lepo se pomivajo. Znamka? Ena no name iz Obija. Mislim, da je bila cena okoli 12€/m2.

lele

Zivijo, Kako pa ste zadovovljni z temno sivimi ploščicami, ki so na sliki v kuhinji, hodniku? Se lepo čistijo? Kakšna znamka je to? Zelo všečno, čestitam!

mariog

@mimika, zelo težko definiram samo ceno talnega. Ogrevanje nam je delal znanec. Vso štemanje za cevi, polaganje izolacije, talnega,..pa smo delali sami. Skupni strošek je bil cca 9000€. Zajema pa: - kombinirano peč (drva/olje) - zalogovnik 800l - inox dimnik - cisterna za olje - 4 radiatorji + 2 lojtrci - talno 60m2 - vse cevi, pumpe...

mimika

Iz tega posta sem tudi sama dobila zalet, da spomladi začnem s "svojo" hiško, ker sem pri tebi videla, da se da tudi za malo denarja lepo uredit. (slabe plače človeka "hromija" da se bi podal v takšno investicijo.) Vidim, da bo kvadratura hiške skoraj enaka kot pri moji. Ali lahko prosim napišeš koliko te je prišlo talno gretje (vsaj približno). Res si lepo uredil svoj dom. (ura je pa res domiselno narejena pa čeprav z ebaya).

Anonym

Bravo.....in čestitke!!!

vincent

Super prenova. Začetno stanje hiše mi še preveč znano deluje :). Je pa fino takole pogledati v kaj se prelevi zadeva, ko se jo pošteno lotiš! Čestitke.

tadejam

še eno vprašanje mariog...a ste na stene dali omet ali izravnalno maso? pa še vedno ne morem verjeti,da ima hiška 60m2. Si ziher? ;) Na slikah izgleda dosti več...zanima me namreč koliko te je stal m2.

mariog

:D ziher. 120m2 na dveh štukih :P
Stene sem se lotil na naslednji način:
- kjer je bil omet slab sem ga popolnoma odstranil - dugje sem ga samo "natolkel" s kladivom - premazal z Rőfixevo emulzijo - zravnal steno z Rőfix 190. Šel sem dve roki, s prvo sem ravnal zidove, drugo pa lepo zaribal. Seveda je povsod tudi mrežica. Kopalnice sem ravnal z Rőfix 510. - stene sem malo pobrusil, očistil in na hitro preletel še z emulzijo. Tako so bile pripravljene na kitanje. - dve roki jubolina, brušenje in dvakrat beljenje Tudi strope sem kompletne kital (en nanos).
Glede računanja: če imaš veze za material boš lahko prišel blizu te cene. In pa seveda vse sam naredil. Jaz sem nekaj let delal samo z Rőfixom (strojni ometi in fasade), tako da ga še kar dobim za zelo dobro ceno.

mariog

@tadejam, hvala. Hiška ima 60m2 tlorisa. Verjetno sem se malo narobe izrazil ;) Zgornji štuk še ni popolnoma renoviran. Urejen je hodnik, spalnica in ena otroška (zdaj jo uporabljava kot pisarno). Sem se pa lotil že druge sobice, potem pa takoj pride na vrsto še kopalnica. Tak je plan čez zimo. Res pa sva imela srečo, ker sem veliko večino stvari naredil sam. Danes so roke kar dražje od materiala.

tadejam

mariog,res super opravljeno delo.. Tudi midva sva v fazi prenove podobne hiške, pa naju je do sedaj že prišlo čez 22.000, pa računam še enkrat toliko..Kaj moreš, če imava pa oba dve levi roki :| Kako ima lahko vajina hiška 60m2 glede na naštete prostore?? Verjetno si mislil samo pritličje, ali? Zgornji štuk imate že prenovljen? prlekpubec...komaj čakam tvoje slike, kajti smo z iste regije...

mariog

@prlekpubec, lepo, upam da vama je uspelo tako kot sta si zamislila :) Slike pa le pripopaj, da vidimo ;)

prlekpubec

Bravo! Res lep izdelek adaptacije in da se vse da, če je le volja.Tudi midva z ženo sva letos šla po istih stopinjah. Komaj nakracala skupaj kredit za hišo iste starosti in se veselo lotila dela.Po sedmih mesecih garanja smo se vselili.Ko bo več časa tudi jaz izdelam spletnik ter ga objavim. P.s. Slika kupa odpadnega materiala na dvorišču zmaga, saj sva tudi midva imela celo goro na dvorišču! Pa lep pozdrav iz prekmurja.

stafan

Svaka čast lepo.

mariog

@csamo001, tudi sam sem pred kratkim zvedel za Slovenijales. Na žalost mi tvoj kolega ne pride nič prav, ker sem gorenjec ;) Imam pa v načrtu preko njih priti do predsobe in otroške sobe. Vseeno HVALA! :)

csamo001

Vedno znova sem navdušen, ko vidim kaj takega v lastni režiji... Kar pa se tiče pohištva: jaz kaki dobri 2 leti vse jemljem pri Slovenijalesu po naročilu. Izrišejo in naredijo po tvojih željah, je pa bistveno ceneje kot pri kakšnem mizarju. Če si s štajerskega konca ti lahko na ZS sporočim tel. fanta, ki tam dela izrise. Drugače pa veliko sreče pri nadaljnjih posegih in le pridno objavljaj, da se še ostali kaj naučimo.

mariog

@Frenk007, marsikdo težko verjame. Recimo, da sem dober pogajalec ;) . Če ne bi dobival takih rabatov in če ne bi prej nekaj let prebil v delovni obleki, nikoli ne bi prišel do te faze. V bistvu se sploh ne bi lotil takega projekta. Problem je bil v samem štartu pri kreditu. Verjemi da je bilo veliko neprespanih noči. Dve "popvprečni" plači, brez prihrankov, brez predhodnih nepremičnin.... Ko sva dobila kredit sva kupila hišo in ostale je 20k €. Zdaj pa čaraj. Ve pa vsak, ki ima hišo/stanovanje, da ni nikoli konec. Vsaj če si tak, kot sem jaz in mnogo njih tukaj na forumu. Vedno nove ideje in želje.

Frenk007

Težko verjamem, da te je prenova prišla le 20.000 EUR. Samo kuhinja in kopalnica na sliki staneta 10.000 EUR, tko da tudi če si veliko sam naredil je pravi znesek krepko nad 30.000 EUR. Drugaće pa vse pohvale in čestitke za tak projekt.

mariog

ha ha @gradim, kakšna gospod/gospa? ;) Le fant in dekle, ki uresničujeta svoje sanje :) @modrookec, ura je res nekaj posebnega. Ebay dela čuda :lol:

Anonym

Čestitke tudi z moje strani, lično urejeno. Mi je pa med drugim v oko padla tudi posebno zložena stenska ura :)...Ql

Anonym

Gospa/gospod, moj poklon.

mariog

@faros, seveda, brez problema. http://www.ebay.de/itm/W49-WASCHTISCH-WASSERFALL-ARMATUR-WASSERHAHN-BAD-KUCHEN-WASCHTISCHARMATUR-/180733964307?pt=DE_Haus_Garten_Heimwerker_Armaturen&hash=item2a14957013#ht_6938wt_1139 3 dni in pipa je pri tebi ;) @anja, hvala. Nadaljevanje sledi :) Sedaj je malo zatišja oz. nabiranje moči ali bom raje rekel denarja potem pa spet naprej akcija. Moram vam pa priznat, da ste me zelo razveselili s pozitivnimi komentarji in napolnili z delovno motivacijo :)

Anonym

Bravo! Res spoštujem ljudi, ki znajo toliko stvari sami narediti. Lepo sta si uredila (seveda z veseljem pričakujem nadaljevanje) in pa seveda čestitke za naraščaj! :)

Anonym

Ja mislil sem na malega heroja. Cestitke za narascaj, ceprav vidim, da je ze pravi mali junak. Pipe so pa nore. Zaupas link in pa ceno?

mariog

Pipa je iz ebaya ampak mislim, da ni bistvene razlike. Je pa verzija brez ledic. Lepa je ampak midva imava zelo majhen umivalnik in je bilo vse mokro. Če odpreš premalo vodo teče po steklu nazaj do pipe (upam, da veš kaj mislim), če pa preveč je pa vse pošpricano. Je pa prejšnji teden moji padel parfum na rob pipe (stekla) in lahko si predstavljaš kaj je bilo :? Ni bilo druge, kot naročiti drugo. S to sedaj sva pa prezadovoljna 8) [img]http://www.shrani.si/f/2A/r2/1AYs6Qud/img4948.jpg[/img]

Anonym

Še eno vprašanje - A pipa v wc-ju je iz lightinthebox in ima diode? Mi2 sva namreč tudi tako kupila, pa še ni montirana. Izkušnje?

mariog

@Johan_R, hvala ti. Res je, da imam srečo. Takih kolegov in sorodnikov, ki bi par mesecev vztrajali res ni veliko.

Johan_R

Bravo! Vse čestitke za naraščaj in odlično opravljeno delo. To kar te še čaka je "mačji kašelj" napram temu, kar ste že naredili. Večino svinjarije je za vami. Čestitam in ti zavidam spretnost in pomoč sorodnikov in prijateljev! LP, Ivo

Anonym

BRAVO!!!

Mojsa

Čestitke, to bo pravi nadaljni navdih za mojega ki tudi vse sama delama, pa sva že malo tečna ker ni konca in ni šuškov, ampak upam da bo tudi tako lepo kot pri vas ko bo...

mariog

@Lenča šele zdaj, ko si mi namignila kaj misli Faros sem dojel. Vem, malo pozno :P Šele zdaj vidim, da sem pozabil napisat. Se pravi, hiško sva vzela 1.12. lansko leto. Vanjo sem se zakadil takoj naslednji dan. Te slikce (zadnje) so nastale ob koncu renovacije, nekje konec aprila, ko sva se tudi preselila. Mali herojček je pa star "že" pet mesecev :) [img]http://www.shrani.si/f/21/p4/2WcfL3Qx/img4379.jpg[/img]

Anonym

Vau, bravo, čestitke :) Res lepo, kar motivacijo dobim, nas čaka tudi še lepi del knaufanja in keramike. Mislim pa da je Faros mislil na projetk + 1 član :), ki te čaka. Vse lepo v novem domu, veliko užitka pri delu zunaj in seveda veliko crkljanja v troje!

mariog

@pamo notranja vrata so iz Lip Bled.

robida

Čudovito narejeno delo. In seveda čestitke k skorajšnjem povečanju družine.

pamo

Res lepo. Čestitke. Zanima me katera notranja vrata imate, ker so res lepa. lp

mariog

@Faros, predstavil sem samo en del prenove. Ko bo čas, lahko objavim še kaj drugega. Drugače je do sedaj narejena tudi hidroizolacija kleti, drenaža okoli hiše, planiranje okolice. Spomladi je na vrsti streha, izolacija podstrešja in poleti fasada. Ne vem, kaj bi me lahko še čakalo?? @sunny, hvala. Mali heroj pa že kar pridno raste :)

Anonym

Eni pa znate dobesedno čarati :D Čestitke

Anonym

BRAVO!!!! Zelo všečno. Veliko sreče z malim herojem želim.:)

Anonym

Kapo dol, vsaka cast. Se pa bojim, da je to malenkost proti temu kar te caka :) .

mariog

Hvala :)

urska86

Res svaka čast za tole delo :D Pa uspešen porod :P

mariog

@žarnca, bo bo...ampak to se ne mudi. Važno je da smo preseljeni in da se dobro počutimo :) Verjetno se bom pa večino pohištva tudi sam lotil. Če grem kupovat "serijsko" pohištvo ne bo nikoli, tako kot sem si zamislil. Za mizarja pa na žalost nimam denarja, tako da mi preostaneta levica in desnica :)

žarnca

Kapo dol :). Bo pa še za opremo šlo kar nekaj denarja.

al1981

Čestitke!!!!! Res fascinantno, pogumno! Lepo, všečno!!!!! Izvrstno!!!! Prosim, še več slikic in opisov! čestitke tudi za družinsko povečavo :-)

kotar

Pridni !Nikoli ne pozabit če delaš sam si takoj plačan 10 EUR/ Ura!

lukach

Respect, všeč mi je :D