polaganje travnih plošč in postavitev nadstreška za avtodom

površina polaganja travnih plošč je 7.5m x 5,6m nadsrešek enakih dimenzij kot tlakovana površina. postavi se optični niveli LEICA RUNNER določimo nulo in naredimo izkop -40 cm globine ker pri izkopu na -40 cm nisem prisel do trdne podlage sem se odločil in stranki svetoval da položimo gradbeni filc, nato smo zasipali z "steno", zelo pomembno je naredit dobro utrditev, zato uporabljam žabo AMMANN 68 ki nabija do 70 cm globine in vibro ploščo FASTVERDINI 105kg ker pride nastrešnica smo vbetonirali 6 točkovnih temeljev, za temelje smo uporabile polovico betonske cevi fi 40, tako da je temelj globok 50 cm položili smo robnike ter začeli z polaganjem, pod travne plošče sem dal , naredil fino izravnavo z agregatom 4-8 ker ne pridejo plošče zasipane z zemljo ampak z tem agregatom nadstrešnica je iz lepljenega lesa zaradi te rešitve med povezavami stebrov se ne potrebuje dodatna roka za stabilnost nadstreška povdarek pri nadstrešku dajem izvedbi spojev, da so estetsko narejeni. ta les se je zaščitil z inpregnacijo površinko pred sestavo. tale avtek smo pa celo zimo barvali in takšen je izdelek

 

Izračuni

 

Komentarji


H20

Sem tudi jaz preveril izračune...pa se mi ne izidejo..... kaj če avion gor pade?! vedno je potrebno misliti na najslabše...a ne PAPEZ.....\n\nDrugače sem pa jaz za manjšo pergolo uporabil ročice.....ziher je ziher...škoda piva da mi ga razbije :)\n\n

Žerjavar

Če avtor teme že objavlja privatna dopisovanja, naj ga dopolnim s svojim prvim dopisom o tej temi: [quote]V spletniku sem ti zapisal, da me skrbi za stebre. Bolj točno za spoje stebrov z legami prečne povezave. Ne poznam podatkov za konkretni primer, nekaj se je dalo prebrati, nekaj sem sklepal, nekaj pa predpostavil. Predvidevam, da bo sila vetra prečno na nadstrešnico skupaj 6 kN na višini 3,00 m. To silo prenašajo 3 pari stebrov zgoraj povezanih s prečno lego, spodaj prostostoječi na temelju. V spoju stebra in prečne lege nastopi moment 300 kNcm, ki se prenaša na skupni površini spoja 8 x 16 cm. Nastane max tlak 0,9 kN/cm2 prečno na vlakna stebra, kar bi naj bilo 7 krat več od dopustnega. Je vredno razmisleka, čeprav podatki niso eksaktni. [/quote] Smatram, da to ni prispevek k debati o trdnosti nadstreška, ampak o medsebojnih odnosih.

Anonym

Ne sekiraj se. Nadaljuj z objavami, lepo slikaj in prikazuj postopke dela. Tvoj spletnik je bran, uporabno koristen in prepričan sem, da se ti trud obrestuje pri novih naročilih. Bolj malo majstorčin se je pripravljenih takole javno izpostavljati. Da ob vsaki vrženi petardi nima smisla odskakovat, si pa ravnokar ugotovil. Konec koncev imaš pa na voljo tudi gumb za brisanje komentarjev. Jaz ga pri cvičkarju vedno uporabim.

Žerjavar

1. V računu so stebri vzeti kot vpeti v tla, lege pa so zglobno pritrjene. Kako se je lesene stebre fiksiralo v tla, da se pod vplivom horizontalne sile ne prevrnejo, predno so pritrjene lege? 2. Stebri so kontrolirani le na tlak. V vsakem primeru imajo tudi obremenitev na upogib v obe smeri. Po tem pojasnilu bom nadaljeval.

dominokolje

http://www.dominokolje.si izračune je naredilo podjetje ki se ukvarja s tem lesom , ga dobavlja projektira in delajo še marsikaj. imeli so pa gužvo zato se je malo zavleklo. bi pa bil zelo vesel da nekdo pokomentira ta izračun, samo prosil bi da je statik in ne kuhar ali pek. zelo močno je pihalo in nadstrešek je še vedno tam, stoji

Johan_R

Bravo, Dominokolje! :D Predvidevam, da so izračuni potrdili, da se slončku in njegovemu rilčku ne bo nič zgodilo. Za nas "ostale laike" pa lahko kdo izračune pokomentira. LP, Ivo PS, pa prav je, da se človeka pohvali!

dominokolje

http://www.dominokolje.si zgoraj pod sliko kamijončka so vsi izračuni opremljeni z grafi hvala moderatorjem

dominokolje

http://www.dominokolje.si danes sem dobil izračun vendar nevem kako ga naj prilepim ker sem dobil skeniran izračun, spodaj pa je sporočilo [b] Pošiljam statiko za nadstrešek. Nadstrešek je statično stabiln glede na sneg in veter.[/b] izračun še prilepim ker mi ne uspe sem poslal mail na podporo in bom z pomočjo moderatorjev prilepil poročilo ki je z grafi opremljeno. ko boste to preštudirali pa pričakujem da bo kovač sodil o kopitu in ne mehanik ali pek.

Žerjavar

Sem dobil "zelo prijazen" nasvet na ZS od avtorja teme. Se umikam od nadaljne debate o trdnostni ustreznosti tega nadstreška. Mi je vseeno, saj ne vem, katera slončica bo žalostna.

Anonym

Tebe je dominokolje napizdil. Meni zgoraj prisoten cvičkar grozi z bunkami :mrgreen: Upam da med potjo kak nadstrešek nanj pade.

dominokolje

http://www.dominokolje.si žerjavar je napisal:[b]Ne vem, če je kdo drugi zainteresiran za sam izračun. Če hočeš, mi ga lahko pošlješ na e.pošto "[email protected]".[/b] jaz mu nisem odpisal danes mi napiše to:[b]Bojim se, da bo še več razjasnjevanja. Bo šlo hitreje, če tvoj statik vzpostavi zvezo z mano po e.pošti, naslov imaš.[/b] jaz mu odpišem to:[b]ma kdo si ti da bi tebi račune polagal in kaj dokazoval, danes sem dobil še tretje mnenje in je glede stabilnosti vse vredu. če kaj hočen povedat povej to na forumu in ne pošiljaj več zs glede te teme.[/b] zakaj vsaj sebi ne priznaš da si naredil napako pri tem nadstrešku ko si trdil da je nastabilen in se bo porušil, jaz sem bil skoraj teden dni zelo pod stresom zaradi tebi podobnih ki so govorili da se bo nadstršek sesu, s tem spletnikom hotel dokazat kako se lahko nadstrešek naredi brez ročic in da bo stabilen. nevem komu sem se na forumu ali kje drugod zameril da sem dobil nizke udarce glede izgleda, stabilnosti cene(ki je sploh nisem napisal), pri tem nadstrešku je bila vprašljiva njegova stabilnost, ki sem jo dokazal z tem izračunom , ki ga je potrdil statik z žigom(sicer me je opozoril na majhno napako v izračunu) ki pa ne vpliva na njegovo stabilnost takšega kot je na sliki. jaz se vsakega posla pa naj bo mali ali velik posel lotim profesionalno od začetka pa do konca, vsega pač sam ne znam zato me obdaja krog ljudi ki so strokovnjak na svojem področju in stojijo za svojimi dejanji

Žerjavar

[quote]nevem kaj te pa ta nadstrešek tako ....,[/quote] Skrbi me za bogega slončka, da mu ne zmečka rilčka - kaj bo pa rekla slončica.

dominokolje

http://www.dominokolje.si Žerjavar bodi brez skrbi da dobiš odgovor, v pisni obliki, nevem kaj te pa ta nadstrešek tako ...., včeraj sem bil na ogledu nadstreška z projektantom (dobaviteljem lesa) in mi je obljubil v prihodnjih dneh statični izračun imajo veliko gužvo, povedal mi je da podoben nadstrešek že več kot leto dni stoji v mb in ščiti avtodom pred vremenskimi vplivi. žerjavar dobiš odgovor, v kratkem za lokacijo pa ti bom povedal nasljednje leto da tebe in tebi podobne peljem na ogled nadstreška, ki še zmeraj stoji, kljub temu da ste rekli da bo padel.

Žerjavar

20.3. V dveh dneh boš dobil odgovor na moj hitri račun spoja. 27.3. Trdiš, da se ne bo nič podrlo 30 3. Trdiš, da moj račun ne drži. Nič ne poveš, kje je napaka. Obljubljaš, da boš dal v kontrolo statiku z licenco. Čakam rezultat. Še vedno bi želel vedeti za točno lokacijo objekta.

papez46

Ročice so potrebne! Prikazan spoj na sliki - ki naj bi bil nadomestilo ročic - vsaj statično to ni! }:) Morda in pogojno bi lahko bil - če bi bil les "extra trd" - kar pa očitno ni! Prikazan spoj sicer "drži" neke normalne sile in obremenitve, pri večjih in extremnih pa pride do "mečkanja" lesa na spoju in les enostavno "odstriže". Samo navojna palica, oz. vijak ne zagotavlja ustrezne čvrstosti. 10cm2 naležne površine pa nikakor in nikoli ni enako ročici dolgi 1,00m pod kotom 45 stopinj! }:) Če bi na stične ploskve dal še kovinske prešane zobate profile - kar pa ni vidno - ker se to pri kopiranju lepih nadstreškov iz fotografij ne vidi, potem bi lahko celo "kupil" tako varianto - tako pa - upanje da viharja ne bo - naj le ostane. Taki nadstreški se delajo, da se z njimi zaščiti - tisto kar je pod njimi! To pa pomeni, da morajo biti dimenzionirani za "maximalna vremenska SRANJA", katerim smo priča v zadnjem času. Prav nič ne pomaga, če konstrukcija zdrži sapo, ko pa butne "ta orng vihar" cca kakih 100km/h pa še toča zraven - takrat bo KRIZA. Ideja dela dobrega drvarja, ne moč. (Iliada, Homer, 9. ali 8. stol. pr.n.št.)

cooper

Sicer nisem statik, pa vseeno. Na sliki ima nadstrešek betonske stebre. Če ima steber dovolj globok temelj in dovolj armature, ga zlepa ne prevrneš ( globino in armaturo pa naračuna statik). Terakota boš Kocija čist prestrašil. Kako pa je z izračunom statike za pergolo?

kozorog

Izgleda lepo, narejeno je pa bolj slabo. Manjkajo roke.

VOJLES

Ta je z bajto zvezan... Slončki niso bogi bogi več jih ne zebe več..

Anonym

Tle je še en revež, k mu bo avtodom ob prvem zračnem prdcu zmečkalo in nebogljeno deco pomorilo. Bogi slončki. Bogi, bogi... [IMG]http://img35.imageshack.us/img35/5541/cimg2093a4181551.jpg[/IMG]

dominokolje

http://www.dominokolje.si tisti izračun ko si mi ga ti poslal ne drži, sedaj sem dal samo zaradi takšnih kot si ti pa še mogoče kdo ki se skrivate za imenom in se pametne delate, statiku ki ima licenco naredit statični izračun in takoj ko ga dobim ga objavim. ne se preveč pametne delat skoduje zdravju Vojles zanimivo samo moj spletnik komentiraš, me pa res malo firbec matra kdo se skriva za tem imenom

Žerjavar

[quote] so narejeni spoji med stebrom in legami tako kot so in zadostujejo za stabilnost nadstreška [/quote] Ali lahko izdaš točno lokacijo objekta? Bi šel čez čas malo pogledat, če so stebri še vertikalni. Verjetno si po enem tednu že dobil potrditev statika, da je vse v redu? Nimam časa!

VOJLES

Vertikala +-15° he he

dominokolje

http://www.dominokolje.si [b]Se pa moram strinjat da v detajlih poslikan les na nekaterih mestih - ni lepljenec, ampak navaden, hoblan les....[/b] Mirando stebri in zadnja prečna lega so duo lepljenci(lepljen les iz dveh delov) 8x16x770cm dolžine lege in late 6x10x570dolzine so pa dolžinsko lepljen les(lepljen les po dolžini), saj to sem tudi napisal. hvala za tvoje mnenje, stranka je želela te travne plošče na tleh, zakaj ve ona

Anonym

Res konstruktivna debata ;) Jaz pa razmišljam bolj praktično - ker dvomim, da se bo konstrukcija "kar tako" podrla?! --> kaj če ti nadstrešek proti toči 3 m visok, streho boš že mogoče zaščitil, ker je zgoraj prekrita, če pa stransko takale pergola ni zaprta je proti toči "bolj tako"... avto bo stransko vseeno dobil "porcijo".... Če pustim estetiko in spoje-mene ne motijo, so mi OK, pa menim, da z opisanimi temelji in kvaliteno izvedenimi spoji spodnjega dela konstrukcije le-ta ne bo padla...ni šans... če se gremo izgled in estetiko, bi po tleh raje videl kakršnekoli tlakovce kot pa te travne plošče...moje skromno mnenje pač... Se pa moram strinjat da v detajlih poslikan les na nekaterih mestih - ni lepljenec, ampak navaden, hoblan les.... izvedba se mi pa tudi ne zdi noben bavbav, videni detajli so pa izvedeni čisto ok! pa lp

VOJLES

http://www.podsvojostreho.net/vsebina/sites/all/files/imagecache/bigpicture/dominokolje/IMG_0155+%28600+x+450%29.jpg TOLE je estetsko??? Šravfi so estetski??? Tole je lepljenc??? Steber iz dveh 8cm je lepljenc??? Zakaj govoriš non stop da je vse lepljenc?? Zakaj ljudem lažeš??? Boš pa začel drugače mislit takrat , ko boš ta tvoj "estetski " izdelek prodal , čez pol leta bo pa na otroka padlo in ga ubilo!!! In ne spet zavajat , da naj ljudje zdaj uporabijo super močan nosilec stebra na tleh. Če je vse skupaj napačno narejeno, ti tudi stojka iz en centimetra debeline ne nuca. Oglasil sem se pa samo za to , ker taki tipi kot ti zelo radi ljudi nategnejo na vsakem koraku in se potem še hvalijo. Zdaj se pa sami menite na dolgo in široko---strokovnjaki--kao.

Žerjavar

[quote] V naslednjem tednu dobim pisne izračune [/quote] Kljub temu pa že sedaj pljuvaš po tistih, ki so posumili v trdnost izvedbe. Si slabši od tistih, za katere trdiš, da so pluvali po izdelku. Samo ne mi sedaj dokazovati o ustrezni trdnosti konstrukcije brez prekritja, ko je bilo ves čas govora o nadstrešku za avtodom. Nadstrešek = zgornja streha brez zaprtja vsaj ene stranske ploskve. Morda si prepričan, da bo tvoja pergola vzdržala, pa takoj daješ nasvete o enaki izvedbi za dejanski nadstrešek. Nimam časa!

dominokolje

http://www.dominokolje.si N[b]ič se nebo podrlo z ali brez strehe[/b] da najprej to razčistimo, in nemislim več zgublat energije da posameznikom to dokažem. V naslednjem tednu dobim pisne izračune ker so ta teden na seminarju v tujini. [b] VOJLES[/b] ti si zadnji ki mi lahko napiše kaj je to nadstrešek ali pergola, tvoj namen vsega skupaj je bil popljuvat mene in izdelek ki je narejen brezhibno in estecko brez napake. da ti odgovorim na zibanje: z delavcem sma bila na nadstrešku ko sma vijačla (late) na lege vsak na svoji strani in sma normalno hohila ko je bil končan sma malo zibala in nič pretresljivega in to bo čez eno leto enako, zakaj? zato ker je to lepljen les in se nebo več sušil nebo se krčil tako da bodo izrezi za lege ostali enaki, nebodo se krčili, če bi pa uporabljal rezan les pa bi obstajala velika nevarnost da bi se to zgodilo in zaradi tega bi bil nadstrešek nestabile. jaz z tem spletnikom nisem imel namena prodajat lepljenega lesa tako kot si ga ti ponujal. aja pa še to meni pa gredo lasi pokonci ko taki tipi kot si ti pišejo koliko bi naj kaj stalo. sicer pa je skoda casa zgubljat za take kot si ti . [b]Žerjavar [/b] dal si mi mislit najbolj z zs ki si mi ga poslal, sem preveril tvoje trditve ampak ne držijo. namesto ročic ki vsi pravite da bi naj bile so narejeni spoji med stebrom in legami tako kot so in zadostujejo za stabilnost nadstreška . [b]phlox[/b] mislim da se dal odgovor tvojima somišljenikoma . [b]Johan_R,[/b] brez skrbi lahko narediš takšen nadstrešek,

cooper

No nobena župa se ne poje tako vroča, kot se skuha. Vsaka stvar se enkrat podre! :)

Žerjavar

[quote]imel bo samo zašcito proti toči Plastično mrežo ![/quote] Ki bo toliko gosta, da se bo južni težak sneg na njo lovil in ga bo zgoraj tudi 1 m. Ne vem, zakaj se toliko oprijemate teže snega. Ta konstrukcija ga bo brez problema vzdržala. Za to konstrukcijo je problem veter in potres. Naj svoje zle slutnje malo ublažim: če bo to dejansko pergola, bo tudi sila vetra znatno manjša kot na streho in bi stvar lahko vzdržala (če???). Tudi teža ni velika, bi potres verjetno tudi vzdržala. Nimam časa!

VOJLES

Potemtakem se temu ne reče nadstrešek ampak pergola....

dominokolje

http://www.dominokolje.si tale nadstrešek nebo imel strehe!!!!!!!!!! . imel bo samo zašcito proti toči Plastično mrežo !!!!!!! .

phlox

Se pridružujem mnenju Žerjavarja in Vojlesa in upam, da bo imel lastnik tegale nadstreška dobro sestavljeno zavarovalno polico, kati tudi po mojem mnenju tale nadstrešek ne bo zdržal 1m težkega južnega snega. Pa tudi ne govorim kar nekaj tja v en dan. Na lastnem dvorišču smo že doživeli kako to izgleda ko se vsled teže snega udre streha...

VOJLES

Vam pa priporočam čisto enostaven preizkus: Nadstrešek postavite in položite kritino, nato gresta dva ali trije malo težji na streho in ga nekaj časa "guncajo". Potem boste videli o čem govorim. In potem pojdite čez eno leto na njega in ga še enkrat "guncajte". Takrat bo ziher padel, saj se bodo spoji če lahko temu tukaj rečemo razrahljali, navojna palica bo užrta v les. Drugače pa jaz ne nabijam in ne tadlam, samo povem pač moje mnenje. Seveda če katerega zanima. Drugače pa dominookolje ti lahko priporočam kakšnega ki se sukvarja z lepljenci, da ti ne bo treba robo iz nemčije uvažat, saj je zdaj cena lepljencev kar vidno upadla.

dominokolje

http://www.dominokolje.si v dveh dneh bom dobil odgovor in ga bom sporočil

Johan_R

No, vekakor Žerjavarju bolj zaupam kot Vojlesu. Žerjavar se je v več temah predstavil, kot nekdo, ki se razume v les, nadstreške in statiko. Verjamem, da ne "nabija". Jaz osebno sem nameraval delati točno po tem principu, kot je izvedel Dominokolje brez opornih rok. Stebri bi bili dimenzije 20x20, lege 10x20 (ali 25), late (špere) pa prav tako 6x10 na 50 cm. Dominokolje ter Žerjavar, prosim sporočita, če je potrebno zaradi vetra (statike) narediti drugače. Ne bi se rad sosedu opravičeval, da je moja streha nadstreška na njegovem dvorišču ali, bog ne daj, na njem :mrgreen: Hvala in LP, Ivo PS, besedo sem dal in ne bom je požrl. :D

dominokolje

http://www.dominokolje.si vojles si pa pravi k...., ne izdelujem lepljene lesa zato če je nepravilno lepljen bom obvestil dobavitelja on bo pa obvestil nemce in jim povedal da neznajo lepit lesa ker si pač ti to napisal obstaja: dolžinsko leplen les( lege in late), duo lepljen les v mojem primeru so to stebri in ena lega 8x16 trio lepljen les mogoče obstaja se kaj pa nevem za druge tipe lepljenega lesa cena za les pa se giba med 480-650€/m3 brez obdelave in inpregnacije,to je podatek ki je vsakemu dostopen tukaj se mora biti 6 temeljev zadostovali bi naj 30x30x40 jaz sem pa naredil fi 40 x 50 globine, ta les je premazan z inpregnacijo še to ti bom namenil, napadaj tiste ki dajejo takšne cene in ne mene ki bi za to ceno naredil več kot dva nadstreška kar se tiče stabilnosti mi je Žerjavar poslal zs z izračuni, to opozorilo sem vzel čisto resno in takoj jutri grem do dobavitelja in bom zahteval pisno pojasnilo. tudiče bodo izračuni pokazali da ni potrebno dati rok za stabilnost, bom jih zmontiral tako da bo res 110% sigurno, ker v takšnih vremenskih razmerah mora biti narejeno za extremne vetre. še enkrat hvala za opozorilo Žerjavar terakota jaz bi dal http://www.oblak.si/si/proizvodni-program/tlakovci/eko/74/galerija s tem bi prepustil vlago skozi in hkrati na trdem bi parkiral. nebi pa jih napolnil z zemljo ampak z koruzo 4-8 prepušča vlago in je suho. betonske plošče nebi dal kar pa se tiče nadstreška, problem je samo temeljit zadevo zaradi korenin, za streho pa uporabi prozorno kritino da preprečuješ padanje smole po avtih

Žerjavar

[quote]Žerjavar s čem se ti pravzaprav ukvarjaš? [/quote]Si pa res radoveden, naj ti bo. Sejem solatko, okopavam korenček, podim čebulno muho, ... Tu imam precej praktičnih referenc, na žalost jih ne morem pokazati, ker so že končale v želodcih. Ko pa nimam drugega dela pa na Forumu "nabijam" o vsem mogočem in pri tem čakam na naivneže, kot si bil do sedaj ti - očitno si me spregledal. Nimam časa!

Anonym

Žerjavar s čem se ti pravzaprav ukvarjaš? V tvojih postih je zelo veliko teorije, mene pa zanima, kakšne so tvoje reference iz prakse.Ko sem na forumu spraševal o glasnosti konzolnih stopnic, si napisal tole: [quote="Žerjavar"][quote]Ko sva še živela v bloku, je ves čas spala s čepki v ušesih, pa še to ni vedno pomagalo.[/quote] V takem primeru bi jaz delal masivne stopnice iz litega betona, po možnosti po vsej dolžini podprto z masivnim zidom (ob vsaki strani ali eden v sredini). Tudi kamnita ali betonska nastopna plošča, ki je delno v zraku je glasna. Vsaka nastopna plošča naj bo na betonski podlagi z vmesnim dušilnim materjalom.[/quote] Ko sem šel glasnost takih konzolnih stopnic preverit v reali, se je izkazalo, da je hoja po njih povsem neslišna. Od takrat naprej tvoje poste samo preletim ker mislim, da rad nabijaš. DomInOkolje zate imam pa še eno vprašanje. Rabil bom dvojni nadstrešek za kombi in avtodom. Tla so prepredena s koreninami ogromne smreke (je ne objamem). Če ta tla tlakujem s travnimi ploščami, betonskim tlakovcem ali jih celo zalijem betonsko ploščo, kaj se bo zgodilo s smreko? Rabim tako rešitev, ki smreki ne bo škodila. Gre za smreko, ki je na sliki. Nadstrešek bi bil približno na mestu kjer je parkiran kombi, le da bliže smreki. Zraven je še slika z druge strani (na smreki je poštni nabiralnik). Dodatna težava je ta, da želim neke vrste konzolno izvedbo, da spredaj, na uvozu pod nadstrešek nimam stebričkov [IMG]http://img27.imageshack.us/img27/2426/hika0330369562.jpg[/IMG] [IMG]http://img217.imageshack.us/img217/9035/201103111131270845840.jpg[/IMG]

VOJLES

Lepljenci se delajo iz max 40mm debelih elementov, kateri se medsebojno limajo. Še enkrat naredi statični izračun za malo močnejši veter, saj vendar ni nobene upore da se tole vse skupaj ne podre. Glede cene: Imaš 6 stebrov (nepravilno lepljenih) 0.5 m3=250€ vse ostalo ki niso lepljenci 1.4m3= 260€ Torej material 500€+ navojne palice in podstavki rosfrai (če seveda so tukaj)160€ Delavnih ur za obdelavo in postavitev takega nadstreška je pa max 20ur, saj je zelo enostavna izvedba. Pa brez zamere, samo se mi pa lasje pokonci postavijoko hočejo nekateri oguljofat stranke s takim nadstreškom s cenami okoli 6000€.

dominokolje

http://www.dominokolje.si poslušaj vojles nadstrešek je delan po projektu od podjetja ki se ukvarja z lepljenim lesom, jaz nisem statik zato so mi oni izračunali vse potrebno in določili dimenzije lesa in tudi les dobavili in seveda dali garancijo za svoj del, ti pa če pljuvaš po izdelku in provokativno pišeš ceno 1400€ verjetno pišeš pod vplivom cvička. veš tale detalj je bil z navojno palico na sejmu predstavljen, dobavitelj lesa mi je detalj pokazal jaz stranki stranki je bil všeč. meni je osebno lepši za pogledat kot pa tisti ki se z motorko ven reže pa še se malo zareže ker se preveč..... Vojles veš jaz nisem noben šalabajzer ki bi takšne stvari delal napamet brez papirjev, za vsako stvar od temelja naprej imam izračun koliko in kakšen, statični izračun in vse kar je potrebno

VOJLES

[quote]Za tak nadstrešek, brez kritine, so mi izvajalci ponujali ceno med 4.500 in 8.000 EUR. Samo nadstrešek, brez ureditve talnega dela (tlakovanje ali podobno).[/quote] 1400€ in seveda da je sve spantano kot treba.(skriti spoji brez navojnih palic) Je žerjavar vse povedal kaj tukaj ne štima. Lepljenci morajo biti iz max 40 mm debeline narejeni in ne iz 80mm ali več. Veliko bolje bi pa zgledalo, če bi bile vsaj navojne palice skrite.

Anonym

Glede na to, da vojles ni nihče drug kot najboljšimizar, suzemiliju itd. itd., Se jaz ne bi sekiral. Verjetno je spet s cvičkom žejo gasil in korajžo nabiral.

Žerjavar

Izgled je lep. Malo (precej) me skrbi trdnost ob močnem vetru - horizontalne sile na streho

Johan_R

VOJLES, iz nicka razumem, da delaš z lesom, mogoče tudi nadstreške?! Če si že napisal kar si, bodi toliko pošten in obrazloži zakaj. Vsi se bomo iz tega kaj naučili in mogoče preprečili škodo sebi in tudi kakemu sosedu. Če pa samo malo pljuvaš, ker bomo samograditelji začeli za bistveno nižje stroške nadstreške sami postavljati, te bom pa tudi razumel, tudi tako, da se sploh ne oglasiš. Za tak nadstrešek, brez kritine, so mi izvajalci ponujali ceno med 4.500 in 8.000 EUR. Samo nadstrešek, brez ureditve talnega dela (tlakovanje ali podobno). Dominokolje, z moje strani imaš flašo whiskeya v dobrem (ostali pa pir, kot sem obljubil na forumu). On prejšnji nadstrešek sem videl, vendar mi je ta (naj)bolj všeč. Ali bi se trdnost kaj povečala, če bi ga diagonalno (pod/nad??) legami povezal z jeklenima pletenicama? LP, Ivo

dominokolje

http://www.dominokolje.si stebri so 16x16 lege so 16x8 late(špere) 10x6 zazmak med njimi 50cm ves les se je obdelal z CNC mašino(mislim da se ji tako reče) razlika v ceni je pomoje minimalna med lepljenim in rezanim lesom, ker tukaj gre za m3 ali max 2 m3 lesa in sami vemo kolikšna je razlika v ceni med lepljenim in rezanim lesom, v kvaliteti pa je ogromna. priporočam ti pa da ga pred montažo zaščitiš ker boš z tem zaščitil tudi stike, izreze pa moraš narediti 100% točne ker drugače boš moral uporabiti roke za stabilnost nadstreška. http://www.podsvojostreho.net/vsebina/spletniki/dominokolje/nadstresek-za-dva-avtomobila/4044 na tej povezavi imaš še en nadstrešek iz lepljenega lesa narejen malo drugače

Johan_R

Bravo! Lepo in nazorno. Imam ma "zilijon" vprašanj. Ali bi bil prijazen in povedal dimenzije elementov, ki si jih uporabil. Ves čas sem razmišljal o takšni vezavi, ti si mi jo potrdil v praksi! S čim si tako lepo "izdolbel" vezi? Motorka in dleto? Delal bom iz lesa, razen prečnih, ki bodo dolžine cca 9,5 m. Ali bi bilo cenovno še sprejemljivo, da bi uporabil lepljenec za vse, kot ti? Bravo! Jaz bom zrisal svojega, ga objavil na forumu in poskušal dobiti dodatne nasvete, ideje, ... Hvala še enkrat za nazorno predstavitev! LP, Ivo

mariog

Lepo narejeno! Kakšna je okvirna cena točno takega projekta? Lahko tudi na zs. LP

dominokolje

http://www.dominokolje.si :lol: terakota maš pijačo v dobrem

Anonym

Še ena za zajebancijo. Vsi trije skupaj niso pol toliko zaskrbljeni, kot žerjavar :) Na strehi piše "universitet". [IMG]http://img819.imageshack.us/img819/7758/idiot640062626664.jpg[/IMG]

Anonym

Za tole pijačo se pa že ene pol leta neuspešno meniva. Ko sem nazadnje zahinavil, sem bil tule. Na video posnetku sem sopotnik. Vozi žena. --------------------------------------------------------------------------------- http://www.youtube.com/watch?v=VZYpPjArt2A --------------------------------------------------------------------------------- [IMG]http://img29.imageshack.us/img29/1420/klanec.png[/IMG]