Nosilnost lesene terase

Pozdrav vsem in srečno 2020. Sem objavo delil že na zidu, a jo bom še vseeno tu napisal.

 

Imamo že obstoječ nadstrešek na terasi iz lepljenega lesa. Navpični stebri so dimenzije 140x140 mm, 2 legi sta dimenzije 200x140 mm, ter špirovci dimenzije 160x100 mm, ki so položeni v medsebojni razdalji cca. 70 cm. Dimenzije nadstreška so 3,5m x 4,5m, daljša razdalja je razdalja v katero smer so postavljene lege., naklon pa mislim da 8%. Zgornja lega, ki je naslonjena na hišo je v dolžini 1,5m pritrjena še v zid hiše z dvema vijakoma. Nimamo nobenih poševnih rok pri navpičnih stebrih. Streha je prvo ladijski pod, 2 cm zračni most, nato OSB plošče in gor bitumska kritina. Upam, da sem napisal vse pomembne podatke.

Ob prvi priliki, ko najdem nek enostaven program, bom narisal sliko in jo priložim. Če mi ne uspe, bom narisal nekaj ročno na papir. Sedaj je malo čudna ideja, da bi na to streha dali 2-3 posode z zemljo in posadili neke vzpenjalke/rastline. Volumen 1 posode bi bil okrog 60l, posoda pa bi bila iz lesa. Predvidevam, da bi teža ene posode bilo okrog 100kg (zemlja, voda) in bi jih dali bolj proti zgornjemu delu terase.

A kot laik ne vem točno, kako bi izračunal nosilnost nadstreška, da ga ne bi preobremenil. Vem, da je gor že bilo skoraj meter snega, a vseeno bi bil bolj pomirjen, če bi tudi na papirju imel neko dokazilo o tem, da je to možno.

A obstaja tudi kakšen enostaven program, katerega bi lahko uporabil jaz kot laik?

 

Najlepša hvala za odgovor

Komentarji


Trenutno ni še nihče komentiral. Bodite prvi.