Izbira kaminske peči

Pozdravljeni, pred časom sva že spraševala za mnenje glede izbire gradnje hiše. Odločila sva se za leseno hišo na ključ, ki je tik pred izvedbo. Sedaj se trenutno ukvarjava z izbiro samostoječe kaminske peči na drva za prostor 40 m2 (kuhinja, dnevna, jedilnica in odprte stopnice za v mansardo). Hiša bo imela talno gretje na TČ, v kopalnici še električni cevni radiator za sušenje brisač in ogrevanje kopalnice. Cene kaminskih peči na drva se gibljejo od 200 do 2.000 EUR in več. Zanima naju vaše mnenje in predvsem izkušnje glede cen peči. V čem je peč za 200 EUR toliko "slabša" od peči za 2.000 EUR ali obratno? Osnovno ogrevanje bo na TČ, kamin bo bolj za dogrevanje v prehodnem obdobju in užitek ob kurjenju... Izgled peči bo v vsakem primeru enostaven. Že v naprej hvala za odgovore in lep pozdrav

Komentarji


selko24

V čem je slabša peč za 200€ od one recimo za tisoč ali več €? Prvo je kvaliteta materiala, te nizko cenovne peči imajo zelo tanko pločevino, ki se veliko prej zvije, sploh če kuriš nonstop. Tesnila so osnovna, ali jih sploh ni. Takšna peč nima neke masivnosti, ko jo prvič zakuriš, boš morala luftat okna, tako se bo kadilo od barve. Ponavadi nimajo možnosti dovoda zraka v peč, ampak ga jemljejo izključno iz prostora. Teža med nizkocenovno in pečjo nad 1000€ je ponavadi 2 do 3-kratna. Potem je razlika v kurišču, materiali ipd. Moderen dizajn se plača več, kot osnoven. Slabše kakovosti stekla, nima akumulacije in še in še. Edin plus, ki dam peči za 200€ je da vredu greje, kar pa ne pomeni da bo dolgotrajna, sploh če bi jo kuril neprestanoma v mrzlih dneh.

Anonym

Kaj če bi to raje napisal na forum, tole je spletnik za slikovne predstavitve svojih projektov. Če pa že pišem - če je namen samo užitek ob kurjenju in backup, se vzame najcenejšo zadevo, ki ti je vizualno všeč. Dogrevanje v prehodnih obdobjih je pa ob TČ popolni nesmisel, kajti ravno takrat TČ ogreva z največjim izkoristkom in skoraj zastonj. Dogrevanje je kvečjemu smiselno ob najhujšem mrazu.