Novice

Naravna svetloba: Ko eno okno ni dovolj

Jesensko obdobje nas po navadi pozdravi s hladnejšimi in krajšimi dnevi, ki jih običajno preživljamo večinoma v zaprtih prostorih. Raziskave namreč kažejo, da v njih preživimo kar 90 % svojega časa. Ravno zaradi tega je izjemno pomembno, da poskrbimo za ustrezno in kakovostno osvetlitev. Ob tem je treba poudariti, da samo eno okno velikokrat ne zadostuje, ampak je treba izbrati ustrezno kombinacijo več strešnih oken.

Kakovostna osvetlitev prostora je povezana s količino dnevne svetlobe, ki pride vanj skozi okna, enakomerno osvetljenostjo, osončenostjo in senčenjem. Od nje je odvisno naše počutje, učinkovitost opravljanja vsakodnevnih opravil, osredotočenost pri delu in učenju ter preživljanje prostega časa in počitka. Prav tako imamo v Sloveniji pravilnik za osvetlitev stanovanj in stanovanjskih stavb, ki določa, da morajo biti bivalni prostori osvetljeni z 20 odstotki okenskih odprtin glede na tlorisno površino. Tako je ob načrtovanju novega doma ali prenovi starega nujen tudi načrt naravne osvetljenosti prostorov. Izkoristite naravno svetlobo in svež zrak ter se spoznajte z 10 koraki do energijsko učinkovite mansarde. 

Strešno okno prepušča več dnevne svetlobe

Pri pripravi načrta naravne osvetljenosti prostorov lahko velikokrat kar hitro ugotovimo, da eno okno ne bo zadostovalo. Poleg kvadrature oken je treba biti pozoren tudi na zunanje ovire in vplive, kot so bližina okoliških stavb, dreves, nadstreškov, ki lahko prav tako omejijo vpad svetlobe v prostor. Več dnevne svetlobe, prostorno notranjost, čudovite razglede, ob tem pa tudi vrhunsko estetskost prinašajo različne kombinacije in sestavi strešnih oken VELUX. Strešno okno namreč prepušča dvakrat več naravne svetlobe v primerjavi z vertikalnim oknom enake velikosti, medtem ko okno na ravni strehi osvetli prostor do trikrat bolje v primerjavi s fasadnim oknom. 

Kombinacija oken odvisna od namembnosti prostora

Postavitev in kombinacija oken sta sicer odvisni od namembnosti prostora in vprašanja, kaj želimo z njimi doseči. Na voljo je široka paleta različnih kombinacij, med katerimi se lahko odločamo - od Dvojčka VELUX, dveh strešnih oken, ki sta postavljeni drugo ob drugem, do VELUX DUO, nove inovativne rešitve, ki ustvarja vtis, kot da sta okni združeni v eno, saj med njima ni špirovca. Ta kombinacija je idealna za spalnice, medtem ko je za velike prostore primernejši Trojček VELUX, ki zagotavlja edinstven panoramski razgled na zunanjo okolico. Na voljo je tudi kombinacija treh strešnih oken v enem okvirju. V dnevnih sobah se še posebej odlično obnese Četvorček VELUX, impresivna kombinacija štirih oken, ki daje mogočen občutek odprtosti in svetlosti prostora. Na voljo pa so tudi strešni balkoni in izhodi na teraso.ako se zaščiti pred zunanjim hrupom?

15 % Slovencev je izpostavljenih hrupu, kar seveda vodi v težave s spanjem in posledično koncentracijo. Ob načrtovanju naravne osvetljenosti prostora ne smemo pozabiti na to, da je treba ustvariti mirnejšo notranjost in preprečiti vstop zunanjega hrupa, ki ga največkrat povzročajo promet ali vremenski pojavi. Tako je izjemnega pomena, da izberemo tudi ustrezna senčila, ki poleg tega, da izboljšajo izolativnost oken, poskrbijo za nadzor svetlobe, ki vstopi skozi okna. Priporočljivo je, da senčila dobro zatemnijo prostor in tako omogočajo miren spanec tudi podnevi, kar je še posebej koristno v otroških sobah, kadar počivajo naši najmlajši.