Gradnja in obnova > Nizkoenergijska in pasivna gradnja
Izgradnja nove hiše

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Izgradnja nove hiše
#1
Zdravo, ker so niti na to temo stare tudi več kot 10 let, sem se odločil, da oprem novo  Smile 

Lansko leto sva s partnerico kupila 600m2 veliko parcelo v eni vasici pri Postojni. Parcela je ravna in naj nebi bila zahtevna za izkop.

V roku 2-3h let bi si rada zgradila cca 120-130m2 veliko hišo, da se preselimo iz stanovanja. Zaradi 2 majhinh otrok, narave dela in želje po čimhitrejši selitvi, iščem izvedbo na ključ. 

Želja je, da je hiša podkletena z nadstreškom za 2 avta (nadstrešek lahko  počaka). 

Glede montažne ali zidane nimam nekih preferenc saj ima vsaka neke svoje prednosti in slabosti, želim pa, da je zadeva čimbolj energetsko učinkovita in udobna. Zavedam se, da je cena odvisna od izbire materialov, jaz imam v mislih nek srednji cenovni rang (ne mislim dajat 20k za kuhinjo).

Glede na izkušnje ljudi, ki so v zadnjih letih od vseh teh podražitev zidali hiše, je to za buget cca 300k sploh izvedljivo?

Če je kje kakšna bolj primerna tema, se opravičujem za smetenje.  Big Grin
#2
Zdravo

Lokacija goriška(hribi) kupil parcelo. Slab teren. Sem hotel podkletit, cena od 700 naprej. Sem raje zravnal parcelo.. montažna hiša 140m2, na ključ. 
Vseljen v pol leta, kuhinja ni za 20k, trenutno smo na 300k, okolica je kot na gradbišču...
#3
Živjo, kaj bi bil pripraljen malo bolj opredeliti, morda po fazah, koliko te je neka faza prišla? Ker če je ravnanje parcele cca 20k je to strošek, ki ga jaz naj nebi imel Smile Kaj pomeni "sem hotel podkletit, cena 700 naprej"? Seveda lahko vse na zs...

Za katero montažno si se pa odločil? Tipska, individualna?
#4
120 pritlicje+mansarda+klet na kljuc za 300k? Ni sans. Niti blizu. Brez kleti? Še vedno težko...
#5
Iz prve roke:
-Lumar individualna zasnova na ključ
-190m2 hiša plus 70m2 zunanjih površin (pokrita terasa in terasa v nadstropju)
-Paket premium ter 270cm strop v pritličju
-Dodatno Eternit plošče za fasado, paket senčenje in lebdeče stopnice po naročilu
-Ponudba je brez eko sklada, saj bi potrebovali lesena okna, sončno elektrarno in uporabo deževnice. Eko sklad ne daje dovolj za upravičiti te stroške.

Veliko se da privarčevati pri fasadni konstrukciji, tipski gradnji, cenejšemu tipu stopnic, izključitev zunanjih površin, manjši zasteklitvi, nižji strop itd.

Nimamo še ponudbe za temelj in zemeljska dela saj smo v fazi načrtovanja odvodnjavanja, čistilne itd. V primeru, da parcela nima možnosti priklopa na komunalno infrastrukturo, bodite pazljivi, saj te zna geolog pošteno nategniti z zahtevami po dragem drenažnem sistemu. To je še posebej prišlo na plano sedaj po poplavah.

Ponudba za hišo brez zemeljskih del in temelja: 400k€; 2k€/m2 bivalnega. Nekaj manj, če upoštevamo še zunanje pohodne in pokrite površine.
#6
S tem badžetov v trenutnem času je možno ampak težko (ne pozabi, da z neurejeno okolico lahko zivis, brez notranje opreme pa bolj tezko)

Te pa opozarjam na eno kr konkretno stvar..gradil bos v vasi na Postojnskem...prepričaj se, kaj v OPNju sploh dovolijo gradit (npr. Stara Vas na eni strani ceste lahko gradiš kar ti srce pozeli, na drugi strani ceste pa tocno določeno zadevo), če si pa v kakšni bolj vasi okoli pa zna bit problem še orentacija slemena strehe, oblika hiše more bit po principu his starih sto in vec let, ki stojijo v tisti vasi in podobno.....tko da prvo vse to previdno predelaj, potem pa šele lahko sanjaš o svojih želajh.


Sem bil na istem 5 let nazaj v sosedni občini (Pivka) na koncu sem prodal parcelo, menjal službo za drugo stran Vremščice...razlog? nemogoča pravila brez zdrave kmečke pameti, ki se jih da obidit z zajetno kuverto pravim ljudem na občini, za piko na i pa prenova vaške ceste in izgradnja pločnika, ki je posledično moji parceli zmanjsala površino in sem iz 650m2 pristal na 580m2 in posledično avtomatsko brez dovoljenja za gradnjo...občinski predpis, da more parcela bit velika minimalno 600m2 za dovoljenje za gradnjo....pa da se razumemo tistih 70m2 so jih odkupil za potrebe izgradnje varne poti za v šolo......seveda se bi dalo običt ampak sam v taki zahojeni občini hvala ampak nebi živel in sem raje prodal (parcela je bila drugače podedovana) in si sezidal hišo v bližini Divače, kjer ni bilo nobenih teh neumnosti.


PS: Upam da te nisem preveč prestrašil.
#7
@matjaz89 upam, da sem na pravi strani ceste Tongue Dovoljenje imam za K+P+M in nadstrešek, ne smem pa garaže naprimer. Glede velikosti 130 m2 pritličje in mansarda, gledam pa tipske hiše, okolica bo urejena po vselitvi. Parcela je tik ob cesti, kjer je vsa komunalna infrastruktura. Kar se pločnikov tiče nebi smel zgubiti nič, mi je arhitektka pregleda OPN pred nakupom. Letos naj bi občina okrog teh parcel uredila infrastrukutro (cesta in ostalo) je pa moja edina, na kateri bi lahko že gradil, ker imam možnost izvoza na obstoječo cesto.

Če ta številka ni dovolj, raj avtodom kupim pa si cel svet pogledamo Tongue Bomo šli na par ogledov pa na kakšen sestanek pa javim kaj pravi stroka Smile...
#8
Montažna hiša na ključ sem gledal je pri dražjih ponudnikih 1600,00eur na m2. Obstajajo cenejši, ki dvomim da so slabši. Mislim da hiša večja od 120m2 je nepotrebna, razen če imaš notri dejavnost ( frizerski salon, masaže, pedikura/manikura, trepalnice) in podobne jajce. Jaz osebno si dela domov, predvsem strank nebi vozil ( vsak ve zase). 4-5 članska družina ima 120m2 dovolj. Znan slovenski arhitekt je rekel, da ko si vse zamisliš kaj potrebuješ, odštej 30% kvadrature in prideš na realno kvadraturo.

Tako da odpiralec teme, bi moral z 300k z lahkoto zvoziti.

Jaz hiše nikoli nebi podkletil, ker ne vidim več smisla. Takšne ozimnice ko so se delale včasih se ne dela več, razen če je ljubitelj vina in potrebuje vinsko klet ( to pa podpiram).
#9
Nekaj je 120m2 uporabne površine. Nekaj drugega je pa 120m2 x3 etaže pa še ta je ena vkopana...
#10
120m2 v hiši. Noben od teh pa ne omeni kako ima še 200m2 garaže, nadstreškov, lop in pomožnih objektov. Ampak glavno, da ni kleti ?
#11
Se pravi imaš (ravno) parcelo, komunalne priključke ob cesti (ne na parceli) in te zanima če lahko zvoziš hišo NA KLJUČ s 300 jurji.

Kratek odgovor - NE.

Pri nas trenutno delamo PZI. Hiša, 140m2, pasivni standard, cegu, dimnik, kamin, ena mala terasica pa škarpa, rekuperacija, toplotna črpalka, lesena okna, vinil, brez pametnih inštalacij,... Torej hiša, vsa projektiva za ID, DGD, PZI, uporabno dovoljenje, arhitekt, nadzornik, komunalc, material, izgradnja, temeljna plošča, izkopi, vlečenje komunalnih priključkov (ki so max 10 metrov stran) nekje na 330k eur. Brez notranje opreme in okolice. Potem pa pride še kuhinja, pa pohištvo, kakšen nadstrešek, ureditev dvorišča&okolice.. pa mimogrede pljuneš še 100 jurčkov.

Moj nasvet - če danes razmišljaš o hiši in delaš finančno konstrukcijo, pretiravaj pri postavkah za 30% - varnostni faktor. Če si tudi po tem "varnostnem faktorju" finančno zmožen spravit projekt čez, pejt v to. Drugače te bo peljal scat. Raznorazne podražitve, komplikacije, nepredvidetni oz. skriti stroški nanesejo.

Jaz sem o bajti začel sanjati in finančno planirat l. 2017. Dejansko smo začeli realizirat idejo lansko leto. Tako da lahko vidiš kakšen je bil cenovni preskok iz 2017 v 2024. Smile
#12
Osnovni plan za teh cca 300k je zrihtat parcelo  (mejne škarpe in priprava, gre za res zelo ravno parcelo pri Postojni, na hribu, se pravi odpadejo poplave in pogrezanje, močvirje, potresi).  Klet pod celotno površino hiše (60m2) in  130m2 P+M skupaj in seveda premit bajto, da bo vseljiva. Po tlorisih teh novejših montažnih je to za nas 4 več kot dovolj (Riher 126 sem vzel za osnovo). Ko bo vse to narejeno in plačano pa nadstrešek in okolica.

Za klet sem se odločil, ker imamo vseeno kar veliko ozimnice, ki jo pripravimo na domačiji pri starših, vseh sportskih rekvizitov in ker lahko spravim kotlovnico en štuk nižje. Če grem to vključit v hišo moram gledati 140m2 ali več, kar pa še vedno ne reši ozimnice in sportskih rekvizitov... Če bo klet res preveč podražila gradnjo je še vedno možnost, da se ji odpovemo... Je pa tako, da ko je enkrat plošča postavljena ne boš več kopal jame. No vsaj tako izkušeni pravijo Tongue

Ker se prav zares še nisem začel zanimati in okrog spraševati in po tujih bajtah in dnevih odprtih vrat sprehajati, sem rekel, da vprašam prvo tukaj. Ni vrag, da nekdo v zadnjih 3h letih ni bil v moji situaciji. Verjetno je bil prvi post premalo natančen, upam da je ta bolj Smile
#13
Sem si vzel čas:
Rihter hiša 105m2 ključ 173k OPTIMAL ( razporeditev enaka kot na 126m2)
Dokumnetacija ( vsi papirji) 12k
Klet in plata, voda, elektrika, telekomunikacije 50k( mislim da sem pretiraval pri 50k)
Urejanje okolice po gradnji 15k odvisno kaj boš sam naredil, tudi tukaj je za tako malo pardelo visoka cena.
Nadstreški ( terasa in 2x avto + vrtna lopa za orodje) 20k
Pohištvo, če se ne preseravaš 25k
TOTAL: 295,000eur.
Jaz osebno če bi iskal 3 spalnice nebi kupoval 126m2 hiše, če lahko na 105m2 dobim enako. Vsak zase ve, kaj potrebuje, ampak če si razsoden, z 300k z lahkoto narediš vse z okolico vred in nadstreški, ter pohištvom.

Sedaj pa se naj usuje plaz kritik.
#14
Uf hvala @cosmo. Če tako uspe potem smo zmagali Smile. Ima pa lumar zdej 124 Kaja neko akcijo že od 179K na ključ. Kaj ta "že od" vključuje je sicer vprašanje ampak pomoje bi skoraj moglo it pod 200k za hišo.. PS pritlična žal ne gre čez z OPN-jem...
#15
Si ziher? Ker v opn pise k+p+m povsod. Kar pomeni max nadstropja ne obvezno toliko...


Skok na forum:
Zadnje novice

Brezskrbno poletje na prostem z letno kuhinjo!
23.02.2024 ob 14:22:34
Brezskrbno poletje na prostem z letno kuhinjo!
Sploh od epidemije dalje veliko bolj cenimo trenutke na prostem, preživite z družino in najbližjimi. Zakaj ne bi torej preobrazili... Beri dalje »
Vabljeni na dan odprtih vrat v Bizovik
23.02.2024 ob 13:21:40
Vabljeni na dan odprtih vrat v Bizovik
Vabimo vas, da nas obiščete na dnevu odprtih vrat, ki bo v petek, 1.3.2024, od 14:00 do 18:00 in v... Beri dalje »
Janja Garnbret na Krasu posadila 1000 dreves
19.02.2024 ob 09:54:42
Janja Garnbret na Krasu posadila 1000 dreves
Janja Garnbret je na Krasu posadila 1000 dreves in s tem dala zgled za ohranjanje narave in izravnavo ogljičnega odtisa  ter... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »