Objave: 16
Teme: 4
Ocena:
0
Pozdravljeni,
enostanovanjsko hišo talno ogrevam z TČ, stroški elektrike se pa večajo. TČ mitcubischi - Ekodan mi dela bp, imam pa vprašanje, ALI JE MOŽNO PROGRAMIRATI OGREVANJE TAKO, DA BI V ČASU NIŽJE TARIFE OGREVANJE DELOVALO Z VIŠJO TEMPERATURO. Na ta način bi imel zjutraj sicer bolj toplo podnevi pa normalno temperaturo.
Tone
Objave: 1353
Teme: 13
Ocena:
38
V času nižje tarife (ponoči) je pa Cop slabši. Pa v bodoče se bodo gledale špice moči, zato pusti tako, kot imaš. TČ naj dela 24/7 čimbolj enakomerno s čim manj nihanji (špice moči povzročajo tudi spremenjeni parametri). tudi za življenjsko dobo TČ je tako najbolje.
Morda lahko spustiš kakšno stopinjo pri SV pa boš malce prišparal na porabi.
Objave: 8595
Teme: 23
Ocena:
11
29.11.2023 ob 19:29
(*Zadnja sprememba objave: 29.11.2023 ob 19:41 uporabnik Migaj.)
Špice bodo delale TČ, sploh ON/OFF TČ.
Seveda tudi inverter TČ, te tudi lahko delujejo kot ON/OFF, še posebej, če delajo po urnikih.
Pri pre-nastavitvi urnikov bi bilo potrebno upoštevat tudi kdaj so posamezni časovni bloki (ČB1-ČB5),
čeprav po mojem, bo načeloma še naprej najbolje ogrevati objekt brez urnikov.
Sam urnikov ogrevanja ne uporabljam in jih tudi v bodoče ne bom.
Bom pa po novem nastavil urnik ogrevanja za sanitarno vodo (SV), najbrž ponoči.
Ker pri ogrevanju SV TČ načeloma vsaj nekaj časa dela na polno, da bi SV ja čimprej ogrela in prešla nazaj na ogrevanje objekta.
Ob popoldenvih, oziroma, ko bo SE delala na polno, pa lahko tudi ročno s tipko vklopim dogrevanje SV na še višjo temperaturo.
Tudi dodatni grelci v TČ špice samo še dvigajo.
Čeprav na leto porabijo malo elektrike, bodo pri novem obračunu moči/omrežnine, bistveno bolj zvišali postavko omrežnine. Ne bom rekel, da jih kar izklopite, je pa za razmislit o njih vsaj pri nabavi nove TČ -sam sem že nekoč raje vzel nekoliko močnejšo TČ brez grelcev.
Objave: 16
Teme: 4
Ocena:
0
cHvala za odgovore. To okoli špice mi ni popolnoma jasno mislil sem da špica traja samo ob zagonu na višjo porabo potem pa je poraba ponovno izven špice. itak pa so to štalo z novim obračunom porabe začasno umaknili ker tudi predlagateljem ni jasno kako naj rajo čimbolj olupijo, da sami nebi občutili pomanjkanja finančnih sredstev.
lp.