Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Pogodba o preužitku kdaj skleniti

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pogodba o preužitku kdaj skleniti
#1
Pozdravljeni
Prijateljica je invalidka in že več let ima »skrbnika«, ki ni njen sorodnik in ji  pomaga pri vsakodevnih opravilih. Nima otrok, mož je umrl, ima pa sestro in nečake, ki ne skrbijo zanjo. Sedaj je gospa v domu za starejše občane. Pred kratkim je prodala svoje stanovanje. Iz tega denarja pa želi »skrbniku« kupiti drugo manjše stanovanje kot nagrado, sama pa bi lahko prišla v to stanovanje občasno, ker ima dostop tudi za invalide. Kdaj bi svetovali pripravo pogodbe o preužitku: pred nakupom stanovanja ali po nakupu oziroma na koga naj se glasi kupoprodajna pogodba? LP Zala
#2
Tole je precej kompleksno pravno vprašanje, dvomim da smo forumski komentatorji pravi naslov za to.

Po mojem mnenju mora v prvem koraku prijateljica kupiti stanovanje sama in se vpisati v ZK. Po nakupu pa z ustrezno (darilno/izročilno) pogodbo, ki vsebuje ustrezne člene o preužitku, prepisati novo stanovanje na skrbnika. Malo se sicer sprašujem o postavki "prišla v stanovanje občasno", v pogodbi bo najverjetneje to potrebno definirati bolj natančno.

Vsekakor pa predlagam obisk ali odvetnika, ki se s tem ukvarja ali pa vsaj notarja, da pogodbo sestavi kompetentna oseba in svetuje o ustreznih postopkih.
#3
Tako kot je že pisal Vuego, kupi na svoje ime, naredi se izročilna pogodba na skrbnika s preužitkom pri notarju, bo on svetoval podrobnosti.
V pogodbi se določi čimveč podrobnosti, katere prostore koristi samo lastnica, kaj nudi skrbnik,...


Skok na forum:
Zadnje novice

Posedanje temeljev na šibkem nasipu
01.12.2023 ob 09:34:39
Posedanje temeljev na šibkem nasipu
Ustrezna strokovna priprava temeljnih tal je za stabilnost gradbenega objekta ključnega pomena. Za potrebe temeljenja najprej odstranimo... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »