Objave: 2
Teme: 1
Ocena:
0
Lokacija ljubljana vzhod, strnjeno naselje,
Oientacija vse strani hise osoncene... razen seveda severne
Kvadratura ogr.pov. 180m2 v treh etazah
Izolacije ni (in je, kot posledica specifike v obliki ze nanesenih 2h fasad, tudi ne bo), razen zadnje plosce proti podstresju 30cm, ter obloge notranjih sten s cca 7cm porolitom
Okna menjana... dvoslojni termpoan
Radiatorsko ogrevanje... so relativno veliki (tisti dvoslojni)
Poraba olja v vec letih spremljanja cca 1800l
Sanitarna voda se bo, zaradi razclenjene in precej dolge povezave (dve loceni veji), ogrevala z obstojecimi el. bojlerji
Temperatira dv spremljana dlje casa v raznih pogojih in se giblje med 35 in 45 stC
Ogrevanje prostorov bi bilo na 22 stC, seveda 24/7 brez nihanj.
Glede na precesavanje forumov, vse oglede ter ocene monterjev, naj bi bila primerna 12kw tc.
Drazje opcije ne pridejo v postev, torej ostanejo le se klima tc, med temi pa, glede na prebrano, izstopa daikin.
Pod crto se prikaze model Daikin altherma 3 H LT 12 kw ...ponudba zanjo pa cca 8.000€ z osnovno montazo, pred subvencijo.
Mnenja strokovnjajov zazelena...
))
Objave: 1525
Teme: 3
Ocena:
14
Toplotna črpalka in neizolirana hiša? Jaz nebi dokler se ne vidi kako bodo po novem obračunavali trenutno odjemno moč.
Malo preberi še sosednje teme o tem
Kaj druga pa ne bom komentiral.
Objave: 394
Ocena:
18
Mnenje strokovnjakov je izolacija.
Nekateri smo se tudi srečali z podobnim vprašanjem, pa smo naredili po svoje.
Podobno hišo pri meni ogreva TČ 13 kW KRONOTERM on-of že 10 let. Povprečna letna poraba elektrike 6000-7000 kWh. Kako bo ogreval Daikin pa nimam pojma.
Objave: 12795
Teme: 12
Ocena:
-503
Za vsako hišo se najde primerna TČ, če je le dovolj ogrevalne površine (dovolj radiatorjev z dovoljšno površino)
Daikin 3HHT bo tukaj zagotovo za šalo opravljal svojo nalogo.
Mi pa ni jasno, kje dobiti to napravo s kompletno montažo, materialom in ddv-jem za 8k€??
V nobenih sanjah namreč ne gre za ta denar.
Objave: 2
Ocena:
0
@sassapo
Moja napaka v zapisu modela tc...
Tc ki je v planu je Daikin Altherma 3H ,, MT,, 12 kw (srednjetemperaturna), montaza pa osnovna... postavitev, priklop, zagon...
Torej razni podstavki, nosilci, ventili... se se dodajo.
Glede na temp.DV je sledil odmik na MT in upam da tudi ta naredi salo ))
Ali eventuelni priklop zalogovnika (cca 200l) v mojem primeru, upravici smotrnost nalozbe?
Objave: 7826
Teme: 17
Ocena:
-189
Pri meni so bili glede cene ogrevanja podobni pomisleki. Po koncu sezone lahko rečem le, da bi bilo ogrevanje s peleti skoraj enkrat dražje, kot je bilo s TČ. Torej bi se štrom moral podražiti kar krepko, da bi se strošek izenačil. Celo pri polenih so čudne razlike, pri nas računajo od 95 do 110 €/prm, rezano na 33 cm, z dobavo na dvorišče. Priznam, da je primerjava opravljena med TČ LG 14 in klasičnim kotlom WV term, tip MV z gorilnikom Ferroli.
Objave: 16478
Teme: 48
Ocena:
50
Moj tastari to (v resnici so še mnogo hujši pogoji) podela z napol zastonjsko IVT-jko 9 kW.
Prej sta pokurila med 25 in 30 metrov drv, zdaj se pa toplotna vrti.
Brez kakih problemov ogreva 200 kvadratov neizolirane bajte na Blokah, s 30 let starimi okni, na 24 stopinj, 24 ur na dan. Porabe je okrog 900 kWh november, 1500 kWh december, januar, 1400 kWh februar, 1200 kWh marec, 900 april ..., recimo okrog 9 MWh.
Je pa 4x zakuril to zimo, ko so bile temperature pod minus 15, ni folgala. Sicer bi lahko dvignil moč, če bi znal seveda, ampak je rajši zakuril. Da ne pozabi, kako je včasih bilo.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Ocena:
-503
Zalogovnik pogojuje sama instalacija, tip radiatorjev, več ogrevalnih krogov, pre - majhna količina vode v sistemu...
Objave: 348
Teme: 9
Ocena:
0
Zalogovnik omogoča, regulacijo s termostatskimi glavami, manj zagonov toplotne črpalke, hrani energijo za odtaljevanje zunanje enote... Predstavlja pa dodaten strošek, če iščete najnižjo ponudbo ga zagotovo ne bo vključenega.
Objave: 5751
Ocena:
32
Največ toplote se izgubi skozi strop. Tudi okna so solidna, tako da na koncu zadeva niti ni tako slaba. Imaš kar nekaj maneverskega prostora, tudi v smeri Yutakija in Panasonica t-cap.
Objave: 4058
Teme: 39
Ocena:
3
1.6.2023 ob 12:52
(*Zadnja sprememba objave: 1.6.2023 ob 13:08 uporabnik aleks.)
@Fery, teb neki ne štima. Bajta pri porabljenih 9 MWh elektrike dobi, pa dejmo na okroglo (ker si omenil da dela na zelo nizke temperature zraka) pri COP2,5 iz toplotne ene 23MWh toplote. 30 prm bukovih polen, pomeni od oka 60 MWh toplote pri 100% izkoristku, 30 MWh pri 50% izkoristku. Tud če je bila peč bolj slaba, še zmir manjka toplote dobrih 7 MWh.
1500 kWh ja, to mam porabo v aprilu, pa ne na Blokah. Dvižni vod od min 35 do max 50°C. TČ 12 kW, brez grelcev. December, januar in februar imam 2500 KWh.
Ocena:
-503
Pozabil je napisat, da je to posebna izvedba IVT v kateri gori premog Smile
Sem montiral na Blokah kar nekaj toplotnih črpalk.
Če želiš tam v kompletu pokriti ogrevanje starejše neizolirane hiše samo s TČ, je potrebno poseči po precej resnih napravah.
Objave: 34
Teme: 0
Ocena:
-2
Fery-ja za predsednika - tip je car :)
Ocena:
-189
Se strinjam, poskrbel je, da so tastari na toplem, kar morda za kakega drugega ne velja...
Ocena:
-189
5.6.2023 ob 17:27
(*Zadnja sprememba objave: 5.6.2023 ob 17:38 uporabnik kadotr.
Uredi razlog: dopolnilo
)
Primerjal sem Feryjeve podatke, pri njih je poraba cca 40% višja od naše. Smo na cca 760 nm, mrzel kraj, a na toplem. Preden se bom naslednjo zimo za=b... z drvmi, bom vzel v roke vsaj abakus.
Še Sebeku: bistvo za odločitev o načinu ogrevanja je tudi cena energenta, poleg amortizacije in vzdrževanja, da ne govorim o osebnem delu. Tu je trenutno elektrika v veliki prednosti, po moji oceni bi se morala skoraj 40% podražiti, da bi bila primerljiva s peleti, kaj šele s kurilcem. Drva so nekje vmes, odvisno ali so domača (najcenejša, a z precej dela) ali celo kupljena, kjer je vsaj zaradi vprašljive kvalitete zadeva primerljiva s peleti.
Druga zadeva je cena postrojenja. Pri meni je bila TČ cca tretjina dobrega sistema na polena. Številke so bistvene, ne le ugibanje ali osebno mnenje.
Ponovno: ali ne bi bilo koristno spremljati novogoriške strani cen energentov, da ne lupamo v prazno?