Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Podedovana parcela, kako urediti dovoljenje za dovoz in priključke

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Podedovana parcela, kako urediti dovoljenje za dovoz in priključke
#1
Question 
Pozdravljeni,


Po mami sem podedovala parcelo.  Parcela meji na parcelo / domovanje njenega že pokojnega brata, ko sta  še živela, sta si delila cesto za dostop na parcelo, več kot 30 let. 

Parcela je pol travnik, pol sadovnjak, zato potreben dostop  in uporaba ceste - cesta spada na parcelo maminega brata.

Ker sta zdaj oba pokojna - tako brat kot mama, je potrebno na novo urediti glede dostopa oziroma služnosti  ceste ter pridobitve dovoljenja za napeljavo in ureditev infrastrukture- vodovod, kanalizacija, plin, internet....

Kako se naj dogovorimo, da bo to prišlo v dobro vseh vpletenih?

Po pokojnem bratu sta dedovala njegova žena in sin, od katerih bo treba pridobiti imenovana soglasja...

Parcela je zazidljiva, in v kolikor bo interes,  bomo tudi zidali na njej, tako da rabimo  dogovor, ki bo trajal 30 let ali več -  žena sicer še živi tam, sin pa se je odselil na svoje z družino in trenutno ne vemo, če bo zainteresiran da pride živet  nazaj domov. 


Hvala za pozornost in odgovore ter lep pozdrav,


Sončnica
#2
Služnosti ostanejo na parceli. Preveri če res ni urejeno.
#3
Torej je to zapisano v zemljiško knjigo? Ali kam moram pogledati?

Ker je bilo to sprva dogovorjeno pred več kot 30 leti, nisem prepričana, če obstajajo zapisi. Če so, bi bila to velika pomoč.


Hvala in lep pozdrav,

Sončnica
#4
Če je bila služnost dogovorjena pred 30 leti, po vsej verjetnosti ni ničesar zapisanega. Nasploh ne za travnik, in pa še po vrhu med sorodniki. Toda, če si lahko uporabljal dovoz za prihod na parcelo, je služnost tako ali tako tvoja. Ker če si uporabljal dovoz, pa se lastnik ni upiral, ti avtomatsko pripada služnost po 20 letih.

Toda za gradnjo hiše boš po vsej verjetnosti potreboval novo služnostno pogodbo in ti stara ne bo veljala (vsaj mislim tako). Ker če imaš služnost za dovoz na travnik, še ne pomeni, da se lahko tam voziš s tovornjaki.


Skok na forum:
Zadnje novice

Posedanje temeljev na šibkem nasipu
01.12.2023 ob 09:34:39
Posedanje temeljev na šibkem nasipu
Ustrezna strokovna priprava temeljnih tal je za stabilnost gradbenega objekta ključnega pomena. Za potrebe temeljenja najprej odstranimo... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »