Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Obnova hiše znotraj 4m od soseda

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Obnova hiše znotraj 4m od soseda
#1
Pozdravljeni,

ne vem točno, na koga naj se obrnem, zato me prosim, če nisem v pravem forumu, preusmerite na ustreznejšega. Hvala! [Slika: smile.png]

Zadeva:

Sosed ima hišo, ki je na eni strani od meje odmaknjena pol metra. Hiša je bila zgrajena in nato dozidana na črno ter nato kasneje legalizirana. Ker je odmik tako majhen gre težko po svojem okrog objekta, kar me ne zanima. Zanima pa me sedaj, kako je s tem če se on odloči, da bi na objekt dal fasado in se s tem približal meji na 30 cm (če se odloči za 20cm izolacije). Potrebuje moje dovoljenje? 
Na vse zadnje postavitve fasade ne more narediti iz svoje parcele.
Kako je zakonodaja urejena glede tega?

Upam, da je zapisano razumljivo.
Hvala za vsak odgovor in pomoč.

Lep pozdrav, Miha Gregor
#2
bog ne daj da bi sosed mel lepšo fasado od vas
#3
Fasado bo naredil s tvoje zemlje in po izdelavi vrnil vse v sedanje stanje.
Simpl.

Reci mu, naj ti da par jurjev, ker taca po tvojem. Verjetno po tem sprašuješ.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: logo2.png]Verjeli ali ne,    400 ni dovolj!!!!
#4
V dobrobit sosedskih odnosov mu to dovoli neglede na zakonodajo. Razen, če ste že na smrt skregani. Če do sedaj ta odmik ni nikogar ni motil, tudi teh 20cm ne bo problem, koncec koncev bo še vedno svojem. Nikoli ne veš kaj boš ti potreboval od njega.

Lp.
#5
Najprej se vprašaj zakaj je tako majhen odmik, kako je legalizirali ipd.
Verjetno ste v dobrih odnosih, saj je že moral prejeti vaše soglasje.
Če ne bo škode in mu zaupaš glede morebitnega dogovora, mu dovoli, drugače..

Pa, ne pozabi.. Dobrota je sirota.. A, ne vedno.
#6
Stvar me zanima predvsem iz strani zakonodaje, ker ne vem ali potrebuje moje dovoljenje za tak poseg ali ne. Zato sprašujem, če kdo ve kako je s tem.
Za legalizacijo ni dobil nobenega soglasja z naše strani... kdo bi to razumel.
Sam menim po zdravi logiki, da za še dodatno približevanje meji potrebuje moje soglasje, vem pa ne kako je stem.

LP
#7
PS Odmik se ne meri od fasade ampak od napušča. Odmik je zato, da se ne posega v sosedovo zemljišče ipd..
#8
Vem. Vendar če vam povem odmik od napušča je 0-20cm. Sem vseeno hotel prikazati težavo pri odmiku zidov in nato fasade.
#9
Hiše vrjetno ni gradil eno leto nazaj, če te do zdaj ni "motilo" 0,5m odmika te zdaj tudi 0,3m vrjtno ne bo.

In glede na to da bosta soseda vrjetno še naslednji XY let nevem če se ima smisel sekirati za to (ker itaq ne boš s tem nič pridobil/izgubil).

Če pa hočeš na ta račun zaslužit in zj*bat odnos, potem pa tožba, oz. odmera in mu za masten dnar prodaj teh nekaj par m2 parcele.

Sicer pa dober sosedski odnos je ponavadi vreden več kot pol žlahte....
#10
Mislim da ne bo šlo, če je zadeva res legalizirana.
Bo treba kar omogočiti nujna dela sosedu. Kar energetska prenova zagotovo je.
Pač mora pospraviti za sabo, to je vse.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: logo2.png]Verjeli ali ne,    400 ni dovolj!!!!
#11
Kot sem pričakoval je milijon moralnih odgovorov samo na zastavljeno vprašanje ne haha. Ali sosed potrebuje moj podpis ali ne?
Čudno se mi zdi, če je odgovor ne, saj za vsak poseg znotraj 4m potrebuješ dovoljenje. Zakaj ga za približevanje meji na 30 cm ne bi potreboval? Saj mu že 0,5m ni nihče dovolil razen naša super država.

In ne ni odličnih odnosov z njim. Njegovo mnenje je bilo da je mejnik še vedno 4m stran od vogale hiše čeprav je dozidal 3,5m oz. je dozidavo naredil njegov prednik. Ampak se je to vseeno uredilo ampak odnosi niso rožnati. Za podpis se zanimam zato, ker imava še nekaj ne rešenih vprašanj in bi jih posledično v sklopu tega podpisa lahko rešila.
In za tiste, ki mislite da gre za nagajanje oz. bi rad služil pri tem je odgovor enoznačen in sicer NE. NE želim centa od njega, ker ga ne bi niti vzel.

Hvala in LP
#12
Tvoj problem je nastal že takrat, ko se je ta prizidek zidal (črno ali legalno) takrat bi moral gradnjo preprečiti. Če se je objekt kasneje legaliziral je moral nekdo, ki je bil takrat lastnik te tvoje nepremičnine, podpisat soglasje, da se strinja z legalizacijo. Sicer bi se objekt moral porušiti. S tem podpisom soglasja se pa je tudi strinjal, da se med obnovitvenimi deli lahko stopi na njegovo zemljišče. Zato sedaj verjetno nimaš kakšne možnosti preprečiti izdelavo fasade.

Karkoli boš naredil, se prej pozanimaj pri kakšnem odvetniku.
#13
Sebek, najlepša hvala za odgovor.
Bom povprašal pri odvetniku.
Vseeno ne vem kako je s tem saj sem sam lastnik od leta 1996. Tist del je prizidal prejšnji lastnik, ko je bil lastnik moje parcele še oče. Vendar je bila legalizacija kasneje kot vse črne gradnje v Sloveniji. Ne spomnim se katerega leta je to bilo ampak mislim da kasneje. In ne od mene zagotovo ni dobil podpisa. Tako da nevem kako je to šlo čez...
#14
A si prepričan da "je šlo čez", ali samo misliš tako? Lahko se je samo sosed hvalil, a v resnici ni opravil legalizacije. Lahko je v postopku priložil ponarejen podpis, lahko da v vaši občini ni predpisanega odmika 4m, lahko da je prizidek izrisal tako, da je videti več kot štiri metre od meje, lahko da meja ni tam, kjer ti misliš da je...
#15
Si predstavljaš da ima sosed seneni nahod in bi ti z nekajletnim tožarjenjem na sodišču za vrednost hiše v kaki ne preveč odročni slovenski vasici, prepovedal sadit vse rožice in sadno drevje bližje kot 4 m od njegovega meje ?


Skok na forum:
Zadnje novice

Sodobni arhitekturni trendi: letne kuhinje
05.07.2024 ob 13:49:24
Sodobni arhitekturni trendi: letne kuhinje
Letne kuhinje so postale nepogrešljiv del sodobne arhitekture in oblikovanja domov, saj urejena in dobro načrtovana zunanjost... Beri dalje »
Sodobni arhitekturni trendi: odprti prostori
05.07.2024 ob 09:49:30
Sodobni arhitekturni trendi: odprti prostori
Si sploh še lahko predstavljate, da bi bila kuhinja od jedilnice ločena z vrati, ta pa s še enimi od dnevne sobe? Ali pa... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »