Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Investicije v večstanovanjski zgradbi

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Investicije v večstanovanjski zgradbi
#1
Pozdravljeni,

ne vem točno, na koga naj se obrnem, zato me prosim, če nisem v pravem forumu, preusmerite na ustreznejšega. Hvala! Smile

Zadeva:
V večstanovanjski zgradbi (bloku), v katerem je 23 stanovanj, se je del sosedov odločil, da bi gradili dvigalo. Tudi upravnik je zgrabil idejo in pritiska na vse možne načine, da bo prišlo do realizacije. To dvigalo bi bilo postavljeno zunaj obstoječega bloka, saj v samem bloku ni niše za postavitev dvigala, kar pomeni, da mora biti izvedena celotna projektna naloga, pridobljeno gradbeno dovoljenje ...
Če si prav tolmačim stanovanjski zakon, mora biti za tovrstno investicijo pridobljeno soglasje lastnikov v vsaj 75 % glede na površino stanovanj.

Teh soglasij ni sprejemal še nihče, stanovalci v bloku se še nismo na ta način izrekli o dvigalu, upravnik pa je projektiranje, izdelavo dokumentacije in izvedbo dvigala v skupni vrednosti cca. 90.000 € kar vključil v investicijski načrt bloka.
Stanovalci so na zadnjem zboru lastnikov dvignili prispevek v rezervni sklad za 40 %, s čimer naj bi se pokrivala investicija. Nepošteno se mi tudi zdi, da bi vsi prebivalci v bloku za dvigalo prispevali enako, ne glede na to ali živijo v pritličju ali v najvišjem (4.) nadstropju.
Torej: ali je sploh sprejemljivo, da je upravnik to investicijo vključil v svoj načrt, čeprav še ni jasno, ali bo do investicije sploh prišlo in jo moramo vsi plačevati preko rezervnega sklada že vnaprej. Ali je pošteno, da vsi plačamo enako? Ali je možno, da v takšnem primeru dvigalo financira le del stanovalcev, ki bodo dvigalo uporabljali, ostali pa ne? Če do realizacije ne pride, ali nam je upravnik dolžan povrniti stroške, ki so nastali z njegovim vnaprejšnjim delovanjem brez soglasja lastnikov?
NAj povem še to, da je pritisk s strani sosedov velik in bodo šli čez vse meje. Na koga se lahko obrnemo za pravno pomoč pri spodbijanju njihovega delovanja v nasprotju z zakonom.

Upam, da je zapisano razumljivo.
Hvala za vsak odgovor in pomoč.

Lep pozdrav, Marko
#2
https://deloindom.delo.si/bivanje/neprem...-pritlicju
#3
Nekateri bloki po lj imajo zakljenjena dvigala.in kdor je soinvestiral in ga vzdrzuje ima kljucek. Ostali hodijo po stopnicah.
#4
A streho pri vas placujejo samo v zgornjem nadstropju? Matr imate eni razmisljanje ... Pejd v bajto, pa si tam kupuj, kar hoces (in cesar ne).

Lp, G
#5
MARKO MARKOVIC sej nevem kaj si naj mislim. Dvigalo ja pride vsem prav. Nikoli ne veš kaj se ti zgodi v življenju in bo mogoče to dvigalo tisto, zaradi katerega se ti ne bo potrebno seliti drugam. Ne vem katerega leta je prisel zakon, ampak je star že več kot 15let, da mora imeti vsak objekt višji od 3 nadstropij dvigalo ( če je možno dvigalo vgraditi). Tudi kjer sem včasih stanoval smo šli v to investicijo. Strošek je pa glede na m2 stanovaja. Strinjati se mora 51% etažnih lastnikov.
Sedaj pa naslednje. Ali vam je upravljalec prinesel vsaj 3 ponudbe? Ali ste stanovalci poiskali svojo ponudbo ( ali več ponudb), da imate protiutež upravljalcu?

Kot je napisal MUCEK, če te vsaka investicija spravi iz tira, potem nisi za večstanovanjsko stavbo. Pojdi na svoje.
Če še niste, pride še streha, fasada itd, ker kot dober lastnik je potrebno za nepremičnino skrbeti.
#6
Kar se tiče zakona je tako, da velja za večstanovanjske novogradnje. Za nazaj je odločitev lastnikov. V preteklosti je veljalo, da morajo dvigala imeti stavbe s 3 ali več nadstropji ampak to je že precej nazaj (kako so pritličja ponekod postavili eno etažo višje, da so dobili še bivalno klet raje ne bi) ker ko si na vozičku je že par stopnic preveč.

Sedaj je tako, da morajo biti za vse dostopni skupni deli večstanovanjskih stavb z 10 ali več stanovanji vse večstanovanjske pa grajene tako, da jih je možno kasneje prilagoditi brez večjih posegov v konstrukcijo ali ovoj ali druge bistvene zahteve za stavbe (kako je to faking nedoločeno je druga zadeva).

Dejansko se ob vgradnji dvigala poveča vrednost vsem stanovanjem. Razen mogoče le tistim, kjer imajo vse v pritličju, dostop, parkirišče, vse vhode in podobno. Nemalo pa je primerov, kjer gre dvigalo iz pritličja še v kletne prostore, garažne prostore in podobno in tam je tudi za tiste v pritličju dvigalo dvig vrednosti, saj je lažja dostava opreme, lažji dostop za, skiroje, kolesa, otroške vozičke. Kar je dobro za tiste v invalidskih vozičkih je dobro vsaj za 50% ostale populacije on a daily basis.

Glede na to, da je tega vedno več se mi zdi tudi cena dokaj visoka, tako da preverite ponudbe pridobite svoje in tako boste lahko brez večjih težav znižali investicijo.

Za investicije, ki niso del rednega vzdrževanja je potrebno soglasje več kot 75% glede na lastniške deleže. Lahko pa gre vse skupaj na sodišče.

Kaj naj rečem na koncu. Odgovore in nasvete si dobil glede vseh svojih vprašanj. Kako se boš odločil je pa na tebi. Iskreno želim tebi in vsem tvojim, da se nikoli ne znajdejo v situaciji, kjer bi jim dvigalo bilo ključno za dostojno bivanje.
#7
Naj k odgovoru @KeCko dodam še malo razširjeno razlago.

Če je vgradnjo dvigala upravnik uvrstil v investicijski načrt, sklep o potrditvi načrta pa NI ali ne bo (če te prav razumem se še ne ve) sprejet s soglasji v višini 75% po solastniških deležih, je sklep neveljaven. Posledično je neveljaven tudi (že sprejet?) sklep o (predhodnem...če spet prav razumem) dvigu vplačil v RS, če se ta nanaša konkretno na vgradnjo dvigala.

Tvoja razlaga dejstev je težko razumljiva. Če je sprejet dvig vplačil v RS za vgradno dvigala v okviru investicijskega načrta, v katerem je zapisan tudi predlog investicija za vgradnjo dvigala....za katerega pa se še ne ve ali bo sploh sprejet ... kako je bil potem tak sklep sprejet. Tu se nekaj ne izide.

Če bo sklep o vgradnji dvigala sprejet, zakonodaja nudi možnost razveljavitve sklepa.

Če se z vgradnjo dvigala ti, ali skupina etažnih lastnikov ne strinjate, lahko sodišču predlagate razveljavitev takšnega sklepa, o čemer sodišče odloča v nepravdnem postopku. Predlog je potrebno vložiti v enem mesecu od sprejetja sklepa..., če pa zanj niste vedeli, pa v treh mesecih od objave sklepa na oglasni deski. O predlogu naj bi sodišče odločalo prednostno tako, da bi pri tem upoštevalo porazdelitev bremen za etažne lastnike, ki se z odločitvijo niste strinjali, v primeru, da bi se s posegom poslabšal posamezni del etažnega lastnika, ki izpodbija odločitev pa naj bi upoštevalo tudi to. 

Če pa se etažni lastniki, ki so sklep sprejeli, dogovorijo, da v celoti krijejo stroške tega posega pa iz tega razloga sklepa ne morete izpodbijati.

Itak pa preveč opletaš s špekulacijami, da: "je pritisk s strani sosedov velik in bodo šli čez vse meje."

Če boš (ali boste) preglasovani na način kot predpisuje zakonodaja še ne pomeni da je šel kdo čez mejo. Pomeni le to, da se večina v bloku z nazori ali razlogi kot jih imaš, oziroma jih imajo tisti, ki so proti vgradnji dvigala, ne strinja. 

100% pa podpiram to, kar je @KeCko zapisal na koncu svojega odgovora:
"Iskreno želim tebi in vsem tvojim, da se nikoli ne znajdejo v situaciji, kjer bi jim dvigalo bilo ključno za dostojno bivanje."

Naj dodam še to, če ti po kakšnem čudežu uspe vgradnjo dvigala preprečiti. Bodi neizmerno ponosen nase vedno, ko boš videl koga od slabotnejših, nemočnih ali invalidnih iz višjih nadstropij, ki po stopnicah mukoma tovorijo vrečke iz trgovine, otroški voziček ali samega sebe in se morajo pri tem zaradi utrujenosti večkrat ustaviti in odpočiti.
#8
Dvigalo v vsakem primeru pride prav. Če ne prej ko si star in so stopnice težava. Se pa v vsakem bloku najde težak, kateri gleda le na svojo rit in je poln svojega JAZ-a.
#9
Spremembe stanovanjske in gradbene zakonodaje so poenostavile vgradnjo dvigala. Tisti iz pritličja ne morejo več blokirati naložbe.

https://www.zurnal24.si/pod-streho/gradi...ili-403695
#10
Predno smo se preselili v hišo sem sodeloval v gradbenem odboru celostne prenove bloka (streha, fasada, novo dvigalo, klančina ipd.). V kolikor se strinja 75% stanovalcev se lahko gre v investicijo. Za dvig prispevka za v rezervni sklad pa ne znam povedati koliko stanovalcev mora le to potrditi. In ja tudi tisti v pritličju, prvem nadstropju so plačali dvigalo, prav tako tudi streho....kot je že nekdo pisal, celotna investicija se plača po lastniških deležih. Oglasite se upravniku in naj vam predloži sklep kjer je viden % podpisov stanovalcev. Enako so tudi pri nas stanovalci potrdili člane gradbenega odbora kateri smo potem bdeli nad vsem pri izbiranju ponudb, detajlih ipd., vsekakor so pa vedno bili stanovalci obvešečeni o vsem in imeli dostop do vseh ponudb ipd.


Skok na forum:
Zadnje novice

Sodobni arhitekturni trendi: letne kuhinje
05.07.2024 ob 13:49:24
Sodobni arhitekturni trendi: letne kuhinje
Letne kuhinje so postale nepogrešljiv del sodobne arhitekture in oblikovanja domov, saj urejena in dobro načrtovana zunanjost... Beri dalje »
Sodobni arhitekturni trendi: odprti prostori
05.07.2024 ob 09:49:30
Sodobni arhitekturni trendi: odprti prostori
Si sploh še lahko predstavljate, da bi bila kuhinja od jedilnice ločena z vrati, ta pa s še enimi od dnevne sobe? Ali pa... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »