Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Odkup skupnega dela stavbe nevpisanega v etažni elaborat

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Odkup skupnega dela stavbe nevpisanega v etažni elaborat
#1
Pozdravljeni,

odkupil bi majhen skupni zunanji del stavbe (<3 m2), ki trenutno niti ni vpisan v etažni elaborat. Etažni lastniki se strinjajo.

Moji stroški bodo: geodetska odmera in vpis v stavbni kataster, sodna cenitev, upravnik mi bo zaračunal stroške sestave kupoprodajne pogodbe, overitev pri notarju in na koncu vpis v zemljiško knjigo.

Podobna parcela zraven stavbe je ravnokar bila ocenjena na 80 eur/m2, torej bo kupnina manj kot 300 eur, skupni strošek birokracije in kupnine pa bo najverjetneje čez 1500 eur.

1. Obstaja kakšna možnost, da bi se izognil kakšnemu delu birokracije/stroškov pri tem procesu, glede na to, da zadeva sploh še ni vpisana kot skupna lastnina?

2. Prav tako, glede na to, da je to nek majhen hodnik do shrambe in so shrambe običajno zabeležene k stanovanjem, da se zadevo kar pripoji k mojemu stanovanju?

Najlepša hvala za vaše informacije!
#2
Če nekaj še ni vpisano v "etažni elaborat" to še ne pomeni, da nima lastnika. Lastnik je po navadi tisti, ki je vpisan v ZK. Torej preveri, kdo je v ZK vpisan na ta "majhen skupni zunanji del stavbe".
Če so to etažni lastniki stavbe, potem moraš od njih pridobiti 100% soglasje. To, da "se strinjajo" ni dovolj. razen če se strinjajo v višini 100% in je to tudi kje zapisano in podpisano.


Skok na forum:
Zadnje novice

TOPDOM odprl novo poslovalnico v Brežicah
22.09.2023 ob 06:54:30
TOPDOM odprl novo poslovalnico v Brežicah
Podjetje TOPDOM d.o.o. je danes, 21. 9. 2023, ob 10. uri odprl vrata svoje nove, že 36. poslovalnice v Sloveniji. Nova poslovalnica v... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »