Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Odkup skupnega dela stavbe nevpisanega v etažni elaborat

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Odkup skupnega dela stavbe nevpisanega v etažni elaborat
#1
Pozdravljeni,

odkupil bi majhen skupni zunanji del stavbe (<3 m2), ki trenutno niti ni vpisan v etažni elaborat. Etažni lastniki se strinjajo.

Moji stroški bodo: geodetska odmera in vpis v stavbni kataster, sodna cenitev, upravnik mi bo zaračunal stroške sestave kupoprodajne pogodbe, overitev pri notarju in na koncu vpis v zemljiško knjigo.

Podobna parcela zraven stavbe je ravnokar bila ocenjena na 80 eur/m2, torej bo kupnina manj kot 300 eur, skupni strošek birokracije in kupnine pa bo najverjetneje čez 1500 eur.

1. Obstaja kakšna možnost, da bi se izognil kakšnemu delu birokracije/stroškov pri tem procesu, glede na to, da zadeva sploh še ni vpisana kot skupna lastnina?

2. Prav tako, glede na to, da je to nek majhen hodnik do shrambe in so shrambe običajno zabeležene k stanovanjem, da se zadevo kar pripoji k mojemu stanovanju?

Najlepša hvala za vaše informacije!
#2
Če nekaj še ni vpisano v "etažni elaborat" to še ne pomeni, da nima lastnika. Lastnik je po navadi tisti, ki je vpisan v ZK. Torej preveri, kdo je v ZK vpisan na ta "majhen skupni zunanji del stavbe".
Če so to etažni lastniki stavbe, potem moraš od njih pridobiti 100% soglasje. To, da "se strinjajo" ni dovolj. razen če se strinjajo v višini 100% in je to tudi kje zapisano in podpisano.


Skok na forum:
Zadnje novice

Marlesu srebrno priznanje Štajerske gospodarske zbornice za inovacije
18.06.2024 ob 09:24:25
Marlesu srebrno priznanje Štajerske gospodarske zbornice za inovacije
Ljubljana, 18. junij 2024 – Na tradicionalni podelitvi priznanj podravske regije za inovacije, ki jo organizira Štajerska... Beri dalje »
Pri zelenem kreditu izberite modro
14.06.2024 ob 08:20:35
Pri zelenem kreditu izberite modro
Kam po zeleni kredit? Vse več ljudi se odloča za gradnjo energetsko varčnih oziroma pasivnih hiš, saj na ta način ne zgolj... Beri dalje »
Rast povpraševanj slovenskih strank po nepremičninah na Hrvaškem
13.06.2024 ob 09:17:31
Rast povpraševanj slovenskih strank po nepremičninah na Hrvaškem
Na nepremičninskem portalu Indomio je bilo v prvi polovici leta 2024 zabeležena izjemna 20-odstotna rast povpraševanj... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »