Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Strošek gradnje hiše na s.p.

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Strošek gradnje hiše na s.p.
#1
Pozdravljeni.

A je kdo gradnjo hiše prikazal kot strošek svojega obstoječega s.p.? Namreč imam s.p., ki nima veze z gradbeništvom, ampak moje delovno mesto bo v hiši, ker delam od doma. 

Torej, ali je v tem primeru sploh mogoče graditi celotno hišo preko originalnih računov in posledično odbiti DDV?

Hvala za pomoč.
#2
Dvomim. Še vedno gre za stanovanjski objekt, kjer imaš pod določenimi pogoji samo 9,5% ddv.

Če bi gradil poslovni objekt mogoče, ampak verjetno bi potem šel med osnovna sredstva, kaj bi to pomenilo za vrednost podjetja in dobiček pa bog si ga vedi na koncu bi lahko bil dolžan še več, kot bi prihranil. Drugo je, če bi šlo potem za prodajo objekta. ampak tam bi moral obračunati ddv.
#3
Da se nek delež hiše dati pod strošek sp, če boš imel del stavbe kot poslovni del, npr. pirarna, sanitarije, . . .
S tem zakompliciraš gradnjo in vodenje stroškov sp.
#4
Možno, ampak mora biti že v projektni dokumentaciji kot poslovni prostor. Vprašanje če lahko preostalo vodiš kot stanovanjski z 9,5% ddv.

Mogoče bi bila opcija, da bi imel registrirano oddajanje pa zgradil na sp in potem sebi oddal ampak fak ja zakomplicira računovodstvo na pune. Mene bi po moje moja računovodkinja obglavila, da bi kaj takšnega hotel Big Grin

Tako bom rekel pa brez zamere, če to tu sprašuješ potem nisi dovolj podkovan, da bi zadevo speljal skozi in raje ne poizkušaj.


Skok na forum:
Zadnje novice

Posedanje temeljev na šibkem nasipu
01.12.2023 ob 09:34:39
Posedanje temeljev na šibkem nasipu
Ustrezna strokovna priprava temeljnih tal je za stabilnost gradbenega objekta ključnega pomena. Za potrebe temeljenja najprej odstranimo... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »