Gradnja in obnova > Montažni sistemi in les
Ponovna uporaba starega lesa

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ponovna uporaba starega lesa
#1
Pozdravljeni,
 
Na cca. 70 let stari butani kmečki hiši katero nameravam podreti je še polno lesa na voljo: 20x špirovci (se mi zdi da smrekov les) 100x120 mm dolžine 6m in 10x stropni trami (bolj temne barve, ne vem vrste lesa) 180x200 mm dolžine 7m. Streha, čeprav je stara je za zdaj še ok in je podstrešje suho. Na videz meni deluje les ok in bi ga bilo mogoče še uporabiti.
Ker mislim delati leseno uto cca. 4x4,5 m me zanima kaj menite ali bi se dalo ta les ponovno uporabiti? Predvidevam, da za takšno uto ne rabim stebrov 18x20 in bi lahko te zoožal na npr. 14x14, pa jih zaščitim (belles, silvalin) in ponovno uporabim. Verjamem, da bo kar nekaj dela, da trame očistim, izpulim vse žeblje, tudi še ne vem koliko bi bil strošek, da mi na Žagi to zoožali.
Verjamem tudi, da bom šele takrat, ko bom podiral videl ali so stropni tramovi v dobrem stanju.
 
Hvala za nasvete
#2
Na nobeni žagi ti ne bodo hoteli zrezati starega lesa, ker se ne ve, kaj je notri. Tudi če boš dal ven vse žeblje, ki jih vidiš, še vedno obstaja možnost, da je kakšen notri. 
Prodaj ta star les, za lopo pa kupi novega.
#3
Iz starega lesa lahko narediš marsikaj. Vprašanje je samo, če imaš znanje in predvsem veliko časa. Kot je bilo že omenjeno, se te bodo na žagi izogibali. Tudi mojstri, ti bodo hitro povedali, da zaradi velikega števila ur dela, izdelek ne bo na koncu nič cenejši. Računaj še na veliko odpada. Takole čez prst, bo uporabna kakšna četrtina lesa, ki ga sedaj gledaš.
#4
Hvala za vse odgovore.

Razumem, pol to kot kaze ne bo slo tako kot sem si jaz predstavljal. Pac mi je skoda, ko vidim toliko lesa, ki trenutno se opravlja svojo funkcijo in se mi zdi ok, da ga kar unicim,

Casa imam veliko, saj se mi ne mudi s postavljanjem ute.

Sosed mi ponuja se suho smreko, ki mu stoji v gozdu brezplacno, da jo podrem in si jo nazagam. A je to sploh se uporabno tudi za gradnjo?
#5
cicibanABC,
glede žage so ti povedali.
kar se tiče dela , ki bi ga sam opravil in lesa , ki ga imaš na hofu: loti se tega. ni tako zajebano za delat. Kar nekaj lesenih lop - ute se je posatvilo z starim lesom od kozolca/strehe...
Najprej si načrt izdelaj , nato pa med rušenjem sortiraj les. Drži, skrbno čiščenje je predpogoj, da ne unučiš motorke ali kvalitetnega dleta - frezerja ali rezkarja.
Se pa vedno najde kakšen " nepredviden " delček materije, ki ne spada v les!! Smile Big Grin
#6
Star les je bolj zahteven za uporabo, ker je suh, trd in krhek. Moraš previdno delat, da kakšen del ne poči vzdolžno.
Sicer pa se da narediti kakšno uto iz tega, kar iz dimenzij lesa, kot je. Ne rabiš nobene impregnacije, ker črvi so že naredili, kar so lahko.
Če ti sosed ponuja suho smreko, ki še stoji in ni preveč razpokana, jo čisto lahko uporabiš za gradnjo. Če je razpokana na več mestih skoraj do sredine, je uporabna samo še za drva.
#7
Hvala še enkrat.

Ko bom rušil bom preveril les, če je še v stanju za uporabiti. Resda, kako preverim če je les še ok. A ga nekje prežagam na polovico in vidim če je notranjost še trda? Zvrtam kakšno luknjo vanj?

Če so črvi že naredili kar so morali, a je pol les kaj manj močen? Jaz sem vseeno mislil zaščiti vsaj s silvalinom, resda bo les potem prekrit z ladijskim podom.

Glede na ostala stara ostrešja in zgodovino, les ohranja svojo moč tudi če je star 100 let, ali pa se motim?

Ja, kot je nekdo omenil, ne bom sedaj žagal in ožal teh tramov. Bom jih samo očistil, pobrusil in kar uporabil takšne kot so, bodo pač stebri malo debelejši. Bo tako po moje še najlažje in najhitreje. Tako da jih bom moral žagati le na dolžino.
#8
Na koncu odrežeš kakšnih 5-10 cm in vidiš kakšno je stanje notri. Če se usiplje prah iz črvin, je les samo za pokuriti. Če je nekaj lukenj od črvov, to ni problem.

In les po rušenju sedanje stavbe, zloženega zaščiti pred dežjem, ker ko bo moker nekaj krat, bo začel hitreje propadati.
#9
Super, še enkrat hvala za te nasvete.

Mogoče še vprašam a se dajo ti stari, glineni strešniki uporabiti za kaj ali so samo še za na odpad?
#10
Glineni, kakšna kikinda verjetno? Potem so ponavadi samo še za na kakšno uto (če je naklon strehe dovolj strm).

Iz katerega konca Slovenije si? Jaz bi prišel ta les pogledati in ti lahko kaj svetujem.

Star les, če ni gnil, je kvalitetnejši kot sveže žagan, ki ti ga bo še zvilo in spokalo. Star les je dimenzijsko stabilen, kar se je premaknil ali pa skrčil se je že, več se ne bo.

Zakaj bi stebre sploh ožal, na oko mi masiven steber izgleda veliko lepše kot pa recimo 14×14.

lp
#11
Aha, super, najlepsa hvala. Naklon strehe pri uti bo manjsi, tako da stresniki tam ne pridejo v postev. Torej edino da jih odpeljem na odpad in ja, so stari (vec kot 70 let), malo manjsi, predvidevam da samo glina.

Jaz sem iz okolice Ptuja.

Sem si pol premislil pa jih ne bom ozal, bi vzel kar taksne kot so, jih le pobrusim da odstranim nesnago z njih.
#12
Mogoče bi jih raje speskal, da ne testiraš, kaj je še kje skrito?
#13
Mislim, da peskati niti ni treba. Operi pod pritiskom. Ostalo so že drugi povedali. Včasih je dobro iti čez material z močnim magnetom ali iskalcem instalacij, se najde še kak žebelj.
#14
Če pa vam kaj lesa od rušitve ostane, pa imamo v Sloveniji tudi pilotni projekt ponovne uporabe lesa, kamor lahko ta les oddate, namesto da se ga skuri.

https://www.m-sora.si/blog/oddajte-odslu...e-uporabe/
#15
Se oproščam za malo kasnejši odgovor.

Bravo, odlično. Sploh nisem vedel da imamo nek tak projekt. Ker meni je res škoda, da bi sedaj ta les kar skuril, če se da lahko kje še ponovno uporabiti.

Trenutno je tako, da še stare hiše nisem rušil. Sem dobil vmes les od nekoga drugega, ki je tudi od ostrešja, star kakšnih 10-15 let. Ko sem ga sedaj pobrusil, pobarval, se ugotovil, da sta 2 trama malo črviva, par lukenj, sta pa trda in močna. Sem nato še vse pobarval s Silvanolinom 2x ter pusil zloženo, da vidim če je še kje kakšna aktivnost črvov. Danes pogledam in na dveh mestih še vidim leseni prah. Ker sta trama trdna bom vseeno uporabil ta dva, predvidevam, da 1 ali 2 črva ne moreta ravno uničiti celotnega trama. Bom pa vmes v luknje našprical da bom siguren da jih uničim.

Še enkrat vam hvala za vse nasvete.


Skok na forum:
Zadnje novice

NLB Stanovanjski krediti z jamstvom države
26.05.2023 ob 13:26:45
NLB Stanovanjski krediti z jamstvom države
Mladi do 38 let lahko ob prvem reševanju stanovanjskega vprašanja pridobite stanovanjski kredit po pogojih Zakona o... Beri dalje »
Kako izbrati pravo kombinacijo senčil?
19.05.2023 ob 08:49:06
Kako izbrati pravo kombinacijo senčil?
S kombiniranjem notranjih in zunanjih senčil lahko ustvarimo prijetno in udobno vzdušje v svojem domu. Tudi ob poletni vročini.... Beri dalje »
Odkrijte prednosti bivanja v mansardi
17.05.2023 ob 12:20:44
Odkrijte prednosti bivanja v mansardi
Tondach rešitve za šarmanten dom Ko izbiramo nepremičnino, je zdravo in kakovostno stanovanje, v današnjem času... Beri dalje »