Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Podporni zid, cesta meja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Podporni zid, cesta meja
#1
Pozdravljeni
Z podpornim zidom mejim na cesto, katero bi občina rada širila. Cesta je v klanec in vdolbena, 30 let in več nazaj je bila samo strmina, klančina pod velikim kotom. Ker je erozija zemljo odnašala na cesto se je postavil podporni zid. Širijo se lahko samo na mojo stran.
Podporni zid je bil zgrajen z lastnim vložkom in delom.
Podporni zid (5x20m) je bil zgrajen vsaj 30 let nazaj na mejo in so se mejniki odstranili takrat. Občina trdi, da je meja 2m na mojo parcelo in zahteva da  naj prestavim podporni zid za 2m navznoter.  

Občinski geodet se o starih mejnikih (odstopanjih) noče pogovarjati, kar sem se zanimal pri geodetih so mi dejali, da so karte slabe in  da je samo širina črte v karti včasih merila 2m. Mislim, da je tudi digitalni prehod terjal svoj davek. Sosed mejaš na drugi strani ceste je spravil v bližnji preteklosti svoj mejnik ob cesti v digitalnega na sredino cestišča.

V znak dobre volje sem jim ponudil, da podporni zid odstranim in potem naj naredijo kar hočejo. Grozijo mi, da bom moral podporni zid na novo pozidati.
V kolikor bi vzpostavil stanje izpred 30 let se jim želena širina ceste ne izide, brez podpornega zidu, katerega stroška niso planirali (x00.000€)

Lahko zahtevajo, da postavim podporni zid ?

Na žalost nisem edini takšen primer na tej cesti.

Hvala

Lep pozdrav
#2
Če je oporni zid na njihovi parceli, ga načeloma lahko odstranijo, razen če je v tvoji posesti. Potem lahko sodno zahtevajo odstranitev.
Da pa postaviš novega pa ti po mojem mnenju ne morejo vsiliti.
#3
Občina lahko zahteva karkoli, tebi se z ničemer ni potrebno strinjati, na koncu bo v takšni situaciji odločalo sodišče.
Če praviš, da vas je več z podobnim problemom, organizirajte se skupaj in postavite neke razumne zahteve. Lažje boste nastopali proti občini s kakšno strokovno pomočjo (neodvisen geodet, odvetnik), kot posamezniki s sekirami...

L.p., Kloko
#4
Praviš da je zid na občinskem zemljišču. Občina od tebe lahko zahteva odstranitev zidu. Torej si dolžan vzpostaviti prvotno stanje, odstraniti zid in narediti brežino, škarpirati, da zemlja ne bo zdrsnila na cesto ter zasejat travo.

Če vas je več s podobnim problemom, se povežite in se skupaj dogovarjajte z občino.
#5
Glede na to, da so zgradili podporni zid 30 let nazaj ali za to obstaja kakšna dokumentacija? Lahko na občini dokažejo, da ste vi zgradili ta zid? Mogoče so ga oni pa sploh ne vedo...
#6
Pozdravljeni

Podporni zid je zgradil moj oče v lastni režiji,
v končni fazi mi nova meja ni problem, res da mi oteži skoraj onemogoči dostop do parcele, samo novega podpornega zidu ne bi delal, lahko odstranim starega.
Iščemo rešitve, a zadnja naj bi bila da podporni zid prestavim na svoje, kar pomeni da starega podrem in postavim novega. Omenil sem, da podporni zid podrem in naj naredijo kar želijo. Odgovor je bil, da brez novega podpornega zidu ne dobijo želene širine ceste in da bodo zahtevali da postavim novega. Denarja za nov podporni zid (X00.000€) pa nimajo.
Saj ne vem ali sem jaz čuden ali oni.

Hvala
Lep pozdrav
#7
Meja je bila kjer je bila. Fizično. Na tej meji ti vstrajaj. Pika. Tvoj oporni zid je na tvoji meji. Ce je bil tisti geodet toliko nesposoben da je mejo soseda postavil na sredi ceste... saj vemo zakaj jo je...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#8
če so meje urejene nimaš kaj kot sprejeti mejo tam kjer je.Verjetno je še javno dobro -zemljišče kjer je cesta tako, da ni možno priposestvovanje.
Lahko zahtevaš od občine, da naročijo uradno geodetsko odmero, da pokaže geodet kje je meja. Ne pa neki občinski geodet neuradno.
Reci, da ti škarpe nisi delal in da jo ne boš podiral in ne delal nove.  Na tvoje zemljičše pa ne smejo posegat. Naj delajo kar hočejo- ne obremenjuj se.


Skok na forum:
Zadnje novice

Pohištvo za jedilnice
04.10.2023 ob 13:35:53
Pohištvo za jedilnice
Mize in stoli – kako pomembna je pravilna izbira? Izbira pravega kompleta miz in stolov v... Beri dalje »
Na ogled skoraj nič-energijska individualna hiša Lumar
02.10.2023 ob 08:08:40
Na ogled skoraj nič-energijska individualna hiša Lumar
V podjetju Lumar v soboto 7. oktobra, med 10.00 in 15.00 uro, pripravljajo nov dan odprtih vrat v okviru Lumar Zero Emission... Beri dalje »
Naravna svetloba: Ko eno okno ni dovolj
25.09.2023 ob 08:28:13
Naravna svetloba: Ko eno okno ni dovolj
Jesensko obdobje nas po navadi pozdravi s hladnejšimi in krajšimi dnevi, ki jih običajno preživljamo večinoma v zaprtih... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »