Opremljanje doma > Bela tehnika
Hladilnik v hladnem prostoru pod 0

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hladilnik v hladnem prostoru pod 0
#1
V navodilih hladilnika je navedeno temp. območje delovanja od 10-32 stopinj. Do 5 stopinj bi naj deloval brez problema. Pod to temperaturo pa ni garancije. Plin je R600a butan. Kaj gre narobe če je tu in tam tem pod 5 stopinj?
#2
Po moji laični presoji, je bolj problematična zgornja meja temperaturnega območja. Nižja kot je temperatura okolice bolj ekonomično je delovanje hladilnika. Kaj se zgodi, ko se temperatura okolice spusti pod mejo temperature v hladilniku, pa res ne vem. Najbrž bi takrat moral hladilnik delovati kot grelec, da bi ohranjal nastavljeno temperaturo.
Nigdar je ne tak bilo, ka nekak nej bilo i nigdar nebu ka nekak nebu.
#3
Ja logično je res tako, ampak ni čisto tako. Naj bi bilo nekaj v povezavi z mazanjem kompresorja. Ampak ne vem a je samo možna okvara ali bo ziher crknil... V garaži kaj veliko pod 0 ne bo, pod 5 stopinj pa kr pride.

V bistvu je zamrzovalna omara ne hladilnik, sem narobe napisal, tako da so temp med -18 in -20.
#4
Nekaj rezerve je še od proizvajalčeve navedene delovne temperature. Gre se tudi za to, kako se olje in plin obnašata pri teh temperaturah.
#5
Naša izkušnja, kombiniran hladilnik, zamrzovalnik, en kompresor. Ko je bila temperatura pod 5 stopinj kompresor ni vklapljal, skrinja odmrznila, slo vse v smeti. Ko prebereš navodila ima stikalo za lučko dve poziciji. Ena je za konstanto gorenje žarnice pri nižji temperaturi okolice in vklopi kompresor ja in s tem tudi skrinje.
#6
Če gre za zamrzovalno omaro, je možno, da ima funkcijo freeze protect (deluje do zunanje temp. -15°C). Predvsem novejše zamrzovalne omare in skrinje imajo večinoma to opcijo, ker se ti aparati pogosto uporabljajo v hladnih prostorih.

Preveri v navodilih ali pa na spletu v tehnični specifikaciji za svoj tip aparata. Običajno piše nekaj v smislu:
"INFORMACIJA! Ta aparat deluje tudi pri temperaturi okolice do -15 °C, če dosledno upoštevate spodaj navedena navodila."
#7
Na žalost nimam tega načina.
Bosch GSN58AWEV.
Bomo videli kaj bo. Zaenkrat so temperature prijazne ?.

Opcija je sicer da ga dam v klet, ampak mi stopnice ne dišijo preveč... + poleti bi mi segreval klet.
#8
Če hladilnik ni narejen za obratovanje pod zmrziščem, v takih pogojih tudi ne bo obratoval, če ima "pametno" krmilje, se bo izklopil. V nasprotnem primeru bo kompresor šel rakom žvižgati in sicer zaradi pre nizkih povratnih temperatur hladiva. 

Iz uparjalnika v kompresor mora hladivo vstopiti v plinastem stanju. V kolikor bo v kompresor hladivo vstopilo v tekocem stanju, bo kompresor odpovedal.


Skok na forum:
Zadnje novice

Kako načrtovati popolno kopalnico, ki ustreza potrebam vašega doma?
30.05.2024 ob 08:45:08
Kako načrtovati popolno kopalnico, ki ustreza potrebam vašega doma?
Kot pri večini prostorov, je tudi prenovo kopalnice potrebno predhodno načrtovati, raziskati vse ponujene možnosti ter izbrati ideje, ki... Beri dalje »
Na ogled individualna skoraj-nič energijska hiša Lumar
29.05.2024 ob 11:24:33
Na ogled individualna skoraj-nič energijska hiša Lumar
Na ogled individualna skoraj-nič energijska hiša Lumar V podjetju Lumar v četrtek 30. maja, med 12.00 in 17.00 uro,... Beri dalje »
Saloni Prevc praznujemo 30 let tradicije
28.05.2024 ob 07:00:11
Saloni Prevc praznujemo 30 let tradicije
Iz vaše hiše naredimo dom. Že 30 let. Letošnje leto se bo v zgodovino podjetja zapisalo kot prelomno, saj saloni... Beri dalje »
Izgradite hišo, kakršno si želite
22.05.2024 ob 06:49:08
Izgradite hišo, kakršno si želite
Inovativne rešitve, ki ne samo skrajšajo da skrajšajo čas gradnje in znižajo stroške, temveč... Beri dalje »
Strešna okna in senčila Tondach za popolno harmonijo doma
07.05.2024 ob 11:28:26
Strešna okna in senčila Tondach za popolno harmonijo doma
Eleganca in funkcionalnost na vaši strehi! V današnjem času, ko mnogi izmed nas velik del dneva preživimo v notranjih... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »